english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[A*dam]Kraakgroep de Pijp solidair met bewoners Spijtellaan.
Kraakgroep de Pijp - 23.08.2009 21:23

Vanaf vandaag, zondag 23 augustus 2009 is Spijtellaantje nummer 11 door Kraakgroep de Pijp weer aan het woonbestand toegevoegd. Dit huisje maakt onderdeel uit van de vier authentieke Spijtellaan-huisjes die Woningbouwcorporatie Ymere onnodig wil slopen, om van dit mooie stukje Amsterdam weer een duur yuppenpaleis te maken. De bewoners voeren al jaren verzet en ter ondersteuning hebben we deze woning gekraakt. Ook hopen wij met deze actie te voorkomen dat Ymere beginnen met de sloop van nummer 11 zoals ze eerder al probeerden.

zo ziet het er binnen uit
zo ziet het er binnen uit

en nog eentje, Ymere doet erg haar best
en nog eentje, Ymere doet erg haar best

De reden dat veel huiseigenaren en dus ook Ymere dit vaak doen, is om de aftakeling van een pand te versnellen zodat er uiteindelijk gemakkelijker sloopvergunningen verkregen worden. Ook gebeurt dit om omwonenden weg te pesten met de door huiseigenaren gecreëerde overlast. Dit uitslopen heeft vaak tot gevolg dat, door het ontbreken van lood e.d., er wateroverlast en houtrot ontstaat. Kortom een verkrottingsproces om zo alle panden te kunnen slopen, precies waar Ymere op uit is. Dit willen wij met onze bezettingsactie uit alle macht voorkomen.

Het is nu al weer een jaar geleden dat de oorspronkelijke bewoners na 45 jaar zijn vertrokken. Zij woonden met veel plezier in dit unieke huisje in Oud-Zuid. Totdat Ymere besloot dat de 4 huizen aan de linkerzijde in het uit 1890 daterende huizenblok gesloopt moesten worden om te wijken voor luxe villa's. Er is door de bewoners veel verzet gepleegd tegen deze belachelijke plannen, van ludieke acties tot procedures.

Uiteindelijk vond er een rechtszaak plaats tussen de bewoners en Ymere. Aangespannen door Ymere, maar ook verloren door Ymere. Volgens de rechtbank was het maar de vraag of de vier woningen rijp zouden zijn voor de sloop. Het sloopbesluit is namelijk gebaseerd op een rapport uit 1990, maar sindsdien zijn de woningen gewoon bewoond gebleven en zijn er slechts 'noodzakelijke werkzaamheden' verricht. Daarom zou nu opnieuw de bouwkundige staat moeten worden opgemaakt, er mag dus voorlopig niet gesloopt worden, stelt de rechtbank.

Toch besloot Ymere op maandag 20 juli 2009 een bouwbedrijf te sturen om nummer 11 te slopen. Toen de buren lieten weten dat zij dit in geen enkel geval zouden laten gebeuren beweerde Ymere dat ze het enkel onbewoonbaar wilden maken. Dit uitslopen van een pand gebeurt normaal ter voorbereiding van de echte sloop, en is dus ook niet nodig als er niet gesloopt wordt. Het zal niet de eerste keer zijn dat Ymere zich zo als een a-sociale speculant gedraagt, zoals te zien is bij de gekraakte huizen in de Oosterparkbuurt, of bij de Van Boetzelaerpanden in Amsterdam-West.

Wij zullen ons best doen om dit prachtige huisje weer op te knappen en bewoonbaar te maken, uit solidariteit met de bewoners van het Spijtellaantje en als protest tegen de praktijken van woningbouw coöperaties en het stadsdeel om sociale huurwoningen te laten wijken voor grof geld en patserige villa's!
Laat het Spijtellaantje een prachtig stukje Amsterdam blijven waar iedereen die er langskomt blij verrast word door haar authentieke schoonheid. Laat de geschiedenis van deze huizen en hun toekomst niet verloren gaan.

Kraakgroep de Pijp
- E-Mail: molli@squat.net Website: http://www.molli.nl
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
en hier de Buurtbrief 
Kraakgroep de Pijp - 23.08.2009 21:28

Beste Buren,

Vandaag hebben wij Spijtellaantje nummer 11 gekraakt, met als doel dit huisje op te knappen en weer bewoonbaar te maken.
We hopen hiermee het prachtige aangezicht van het huizenblok een beetje te herstellen en vooral te voorkomen dat Ymere toch zal proberen te beginnen met slopen, met gevaar voor de andere 3 huisjes. Dit uitslopen van een pand heeft als gevolg dat het huisje eerder kan verkrotten en zo de andere drie panden op de langere termijn mee kan nemen in het verval.
Dit is een actie uit solidariteit met het verzet van de bewoners van het huizenblok tegen de plannen van Ymere om de 4 woningen te slopen en te vervangen door de zogenoemde “urban villa's “.

In Amsterdam verdwijnen steeds meer sociale huurwoningen voor luxe koopappartementen. Dit terwijl de wachttijd voor een sociale huurwoning nog steeds belachelijk lang is. Dit is niet enkel te wijten aan het belachelijke woonbeleid van de stadsdelen en de gemeente, ook de woningbouwcorporaties zelf hebben hier een groot aandeel in. Zij gedragen zich niet langer als huisvesters van het volk maar als loopjongens van het kapitaal.
De woningen die deze corporaties lange tijd geleden voor een schijntje van de gemeente kochten zijn door achterstallig onderhoud rijp gemaakt voor de sloop, en worden vervangen door luxe koopappartementen. Door deze vorm van speculatie worden de lagere inkomens gedwongen te vertrekken uit de buurten waar ze jaren met plezier woonden om vervangen te worden door yuppen en dure koffie tenten.
De diversiteit waar het stadsdeel naar zegt te streven is op deze manier ver te zoeken.

Laat het Spijtellaantje een prachtig stukje Amsterdam blijven waar iedereen die er langskomt blij verrast word door haar authentieke schoonheid.
Laat de geschiedenis van deze huizen en hun toekomst niet verloren gaan.
En laten we samen een boodschap afgeven aan degene die verantwoordelijk zijn voor dit beleid dat we dit niet zomaar zullen laten gebeuren!
Hopelijk kunnen we samen de strijd voor het behouden van deze woningen voortzetten.

Mochten er opmerkingen, vragen, kritiek of zorgen zijn aarzel niet om ons aan te spreken, (we zullen voorlopig nog wel bezig zijn met klussen).

Met vriendelijke groet
Kraakgroep de Pijp.

spijtellaantje  
chris - 23.08.2009 21:45
en zo ziet het er van buiten uit.
Het Parool 
nn - 24.08.2009 15:41


AMSTERDAM - Kraakgroep De Pijp heeft zondag Spijtellaantje 11 gekraakt. Het huisje maakt deel uit van een huizenblok uit 1890 dat met sloop wordt bedreigd.

Volgens de krakers is sloop onnodig en wil woningcorporatie Ymere de huisjes alleen slopen om 'van dit mooie stukje Amsterdam weer een duur yuppenpaleis te maken'.

Over de huisjes aan het Spijtellaantje ligt Ymere al lang in de clinch met bewoners. In februari besliste de rechtbank dat daar nog niet gesloopt mocht worden, omdat niet duidelijk was of de huizen inderdaad rijp waren voor de sloop.

In juli kwamen bewoners in verzet toen ineens een aannemersbedrijf voor de deur stond om, zo vermoedden zij, het inmiddels lege huisje op nummer 11 te slopen. Volgens Ymere was het alleen de bedoeling 'antikraakmaatregelen' te nemen, zoals het verwijderen van de vloer. De politie kwam eraan te pas en de aannemer moest rechtsomkeert maken.

De krakers zeggen dat zij de bewoners van het laantje willen steunen. Al lijkt niet iedereen gecharmeerd te zijn van hun actie. De angst bestaat dat, mocht de ME tot actie overgaan, de schade dan weer een argument voor Ymere is om toch tot sloop over te gaan. (HET PAROOL)

www.redhetspijtellaantje.nl

Website: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/259837/2009/08/24/Krakers-in-pand-Spijtellaantje.dhtml
 
kraakactie veroorzaakt paniek  
r a v a g e - 26.08.2009 19:13

 http://www.ravagedigitaal.org/2009nieuws/augustus/27/nws.php
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.