english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Overvecht de Gagel 100% tegen sloopplannen
Wessel Koopmans - 02.10.2009 03:24

Vanavond (donderdag 1 oktober) was er in zalencentrum de Vechtse banen een raadsinformatieavond over het Gebiedsplan de Gagel vernieuwt. Dit is het plan van B & W van Utrecht om in Overvecht de Gagel ruim duizend huurwoningen te slopen, en deze te vervangen door koopwoningen, waarvoor ook een groot deel van het park volgebouwd zou moeten worden.

Ongeveer tweehonderd buurtbewoners waren komen opdagen, om, niet voor het eerst, aan de gemeenteraad te laten weten dat wij dit sloopplan niet willen. Twintig buurtbewoners hebben hun visie gegeven, en allemaal spraken zij zich uit tegen de sloopplannen, en kregen zij applaus van vrijwel alle aanwezigen.

Op 15 oktober zal de Commissie Stad en Ruimte van de gemeenteraad in het gemeentehuis discussieren over de plannen. Hoewel dit agendapunt eerder was aangekondigd om 14:00 uur bleek vanavond dat het om 20:00 uur besproken zal worden.

Komt dat zien! Zal de gemeenteraad eindelijk eens naar de bewoners gaan luisteren, of zullen zij zoals gebruikelijk onze gefundeerde mening weer eens straal negeren?

Hieronder mijn bijdrage zoals vanavond uitgesproken, en daaronder de bijdrage van Nico Hettinga.

(zie:  http://www.indymedia.nl/nl/2008/06/53058.shtml voor eerdere berichten hierover)


1 Bijdrage van Wessel Koopmans:

Goedenavond,

Het Gebiedsplan de Gagel vernieuwt is een ramp voor de buurt en voor de stad. Het is gebaseerd op discriminerende veronderstellingen, zal leiden tot toenemende woningnood en ernstige milieuvervuiling, en wordt op volledig ondemocratische wijze doorgedrukt.

Overvecht is bestempeld als een probleemwijk omdat hier veel mensen met een laag inkomen wonen. De veronderstelling dat arme mensen een probleem voor de buurt zijn is discriminerend en stigmatiserend. Door mensen als probleemgevallen te bestempelen wordt niemand geholpen met reële problemen als werkloosheid, discriminatie en geldzorgen. Dit hele praatje is dan ook alleen maar bedoeld om de minder draagkrachtigen de wijk, en op termijn wellicht ook de stad uit te jagen. Hun plaats moet dan worden ingenomen door de zogenaamde "sterke mensen", namelijk door de bovenmodalen die de koophuizen moeten gaan kopen die op de plaats van onze huurwoningen gepland zijn. Voor de gemeente is het dan wel een "betere buurt", omdat er dan meer belasting binnenkomt. Maar waar de huidige bewoners heen moeten is volstrekt onduidelijk.

Iedereen begrijpt dat de woningnood alleen maar toeneemt als er duizend huurwoningen worden gesloopt in de Gagel, en vele duizenden in de hele stad, terwijl de werkloosheid oploopt, waardoor minder mensen in staat zijn om een woning te kopen en de vraag naar huurwoningen dus toeneemt, terwijl de nieuwbouw juist steeds meer stagneert. Elk jaar loopt de wachttijd op met een jaar, want de enigen die nog voor een huurwoning in aanmerking komen dat zijn de sloopurgenten.

Deze mensen woonden in een relatief betaalbare huurwoning van redelijke tot goede kwaliteit en waren daar tevreden. Nu zijn de Gemeente en de Corporaties hun huizen aan het slopen, en moeten zij uitwijken naar een andere woning, waardoor alle andere woningzoekenden nooit meer aan de beurt komen. Het is volledig immoreel om goede woningen te slopen, terwijl er schrikbarende woningnood heerst in de stad.

Ook in het licht van de milieucrisis, die in woord algemeen erkend wordt, is dit plan totaal absurd. De uitvoering van dit plan zal deze crisis alleen maar verergeren door uitstoot van werkverkeer en machines, door cementwinning, en door het kappen van bomen die hard nodig zijn om de uitlaatgassen van de NRU buiten de wijk te houden. Verder gaat de leefbaarheid hard achteruit door het verkeersplan om de Carnegiedreef autoluw te maken. Dit zal leiden tot een toename van verkeer door de dichtstbevolkte delen van de wijk.

Het plan wordt ook op een totaal ondemocratische en regenteske wijze doorgedrukt. Bijna twee jaar geleden, na de eerste presentatie van het gebiedsplan, kwam de gemeenteraad al eens naar Overvecht om de mening van de buurtbewoners hierover te horen. Op deze druk bezochte bijeenkomst sprak een overduidelijke meerderheid van de buurtbewoners zich op niet mis te verstane wijze uit tegen het plan.

In plaats van te stoppen met de ontwikkeling van het gebiedsplan, wat de enige juiste en democratische handelwijze zou zijn geweest, konkludeerde de raad dat het gebiedsplan nog beter moest worden uitgelegd aan de bewoners. Hetzelfde werd gezegd na het referendum over de Europese grondwet. Maar het is niet uit te leggen dat de Overheid de belangen van haar burgers verkwanselt.

Ook met de resultaten van de inspraakronde is niks gebeurd, en de verslagen hiervan zijn onvolledig en onjuist. Ik heb bijvoorbeeld nooit gezegd dat kinderen maar op de stoep moeten gaan spelen, zoals in het twee kolommen stuk beweerd wordt. Meer speelgelegenheid is een prima idee, maar niet door de Zambesidreef-Tigrisdreefroute nog meer te belasten met verkeer. En zeker niet door de bestaande speelgelegenheid vol te bouwen, zoals het voetbalveldje bij de Maniladreef.

Kortom dit plan is een ramp en moet dus worden afgewezen!



2 Bijdrage van Nico Hettinga.

Waarde toehoorders!

Een petitie aan [corporatie] Mitros, zoals in mei 2005 namens 90 % van de bewoners van het flatgebouw langs de Tigrisdreef aangeboden had, zó maar, óók door de bewoners van de andere "te slopen" gebouwenaan hún corporaties gericht kunnen worden! "Geen sloop! Aanpak, per direct, van achterstallig onderhoud, én, zo 'al 'n uitgebreidere beurt, dan wél een waarvoor we niet de flat uit hoeven: want wij willen hier gewoon niet weg!" Die 90 % was overigens al een draagvlakmeting van formaat en is dat nóg, naar we vertrouwen. Intussen is de recessie over de wereld gekomen waarvan het eind nog niet in zicht is: zuinigheid is dus geboden. En naast wéér een (dreigende) geldontwaarding, zitten we niet op hogere lásten te wachten, en op iets als kapitaalvernietiging - want wàt ánders IS sloop? - allerminst! Goed onderhoud is een puike werkverschaffer en is stúkken goedkoper: 't voorkomt "achterstalligheid". Ook zonder grootschalige toestanden als ingrijpende renovatie en dito reconstructie zal alles dan nog zéker een halve eeuw of langer meegaan: kleinschalig onderhoud van grote klasse. Graag! Maar niet "tot op het bot", zoals ik al schreef in "Neerslag". (Februari 2004) We suggereren onze bestuurderen dan ook met klem om degenen wier welzijn zij toch op de alleréérste plaats afgevaardigd - én gehouden - zijn te behartigen, zo maar éven mogelijk, nog een periode van redelijke onbekommerdheid te helpen beleven.

Utrecht, 1 october 2009. Nicolaas-Maria Hettinga.


 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Berichtgeving op Utrecht.nl 
. - 05.10.2009 01:08

Op  http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=319716 zijn een verslag van de raadsinformatieavond en de bijdragen van de deelnemers gepubliceerd



stellingname SP Utrecht 
. - 06.10.2009 02:34

SP Utrecht roept gemeente op het plan in te trekken

 http://utrecht.sp.nl/weblog/2009/10/02/sp-gemeente-moet-gebiedsplan-de-gagel-intrekken/


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.