english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[Aken] Nederlandse SS-moordenaar Boere voor de rechter.
AK Kein Vergessen! (Nooit Vergeten!) - 13.10.2009 14:59

Nederlandse SS-moordenaar voor de rechter in Aken

Eind oktober begint het proces tegen de 88-jarige SS-moordenaar Heinrich Boere, die verantwoordelijk wordt gehouden voor minstens 3 moorden op burgers gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dit zal één van de laatste processen over oorlogsmisdaden gepleegde gedurende het nationaal-socialisme worden.


Op 28 oktober is de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Aken. Aangeklaagd is Heinrich Boere, lid van het SS-commando Feldmeijer. Dit commando vermoordde onder de codenaam Silbertanne meer als 50 vermeende sympathisanten van het verzet in Nederland. Voor elke omgebrachte nazi werden drie “anti-Duits ingestelde of als samenwerkend met het verzet aangeduide Nederlanders” vermoord. Heinrich Boere wordt in verband hiermee verdacht van moord op minstens 3 mensen: op de apotheker Fritz Hubert Ernst Bicknese in Breda, op Frans Willem Kusters in Wasenaar en op fietsenmaker Teun de Groot in Voorschoten.
Bij de Groot in Voorschoten bellen Heinrich Boere en een tweede Nederlandse SS’er ’s ochtends vroeg op 3 september 1944 aan. De Groot was een vooraanstaande burger in Voorschoten en tegen de nazi-bezetters. Dat was genoeg voor een doodvonnis. Boere en zijn mededader schoten de Groot neer zonder een woord te zeggen. Hij laat een familie achter met 5 kinderen. Teun de Groot over zijn reactie op de dood van zijn vader: “Ik heb 24 uur lang gehuild, daarna nooit meer. Bijna nooit meer, mijn hele leven niet, heb ik zo gehuild.”

In 1947 weet Boere onder nooit opgehelderde omstandigheden uit krijgsgevangenschap te ontvluchten en keert terug naar Duitsland. Daar leeft hij onbekommerd in Eschweiler, vlakbij Aken. In Nederland wordt Boere bij verstek ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang. Nederlandse uitleveringsverzoeken worden door de Duitse justitie terzijde gelegd omdat Boere door zijn lidmaatschap van de Waffen-SS de Duitse nationaliteit heeft verkregen. Daarmee beroept de Duitse justitie zich op een decreet van Hitler uit 1943. Vervolging wordt in 1983 tegen Boere gestaakt op grond van dat het bij de moorden ging om volkenrechtelijk toegestane represailles en Boere op bevel had gemoord had. De slachtoffers mochten naar de opvatting van de officier van justitie in Dortmund “verraderlijk gedood worden”.

Boere zelf waande zich, zoals zovele, tot nu toe veilig in Duitsland. In een interview becommentarieert hij zijn moorden lachend met “Pang! Dood!”. Op de vraag of het moorden hem zwaar viel, antwoordde hij: “Ach, nee, zwaar vond ik het niet. Je hoeft enkel 1 vinger te spannen”.

In 2003 echter vroeg het Nederlandse ministerie van justitie om de uitvoering van de straf in Duitsland. Dat is mogelijk omdat in 2003 is ingesteld dat gevangenisstraffen opgelegd in andere lidstaten van de Europese Unie ook in Duitsland uitgezeten kunnen worden. De rechtbank in Aken besluit dat Boere zijn straf in Duitsland kan uitzitten, maar de rechtbank in Keulen wees dat af, aangezien Boere bij verstek werd veroordeeld en hij geen mogelijkheid heeft gehad zich te verdedigen. En zo formuleerde 4 jaar later de Hoofdofficier van justitie in Dortmund de aanklacht wegens drievoudige moord. De rechtbank in Aken bevond Boere echter niet handelingsbekwaam, maar de rechtbank in Keulen wees dat besluit opnieuw af. Boere is zeer zeker handelingsbekwaam. Nu, in 2009, gaan de processen beginnen, de moord op Teun de Groot en op die andere Nederlanders worden na talloze persberichten en protestacties eindelijk ook als moord gekwalificeerd.

Boere is zeker niet de enige nationaal-socialistische dader, die tot nu toe nog niet tot verantwoording is geroepen en die tot op heden op de lijst van de Nederlandse minister van justitie staan. Naast Boere zijn dat Siert Bruins, die in Breckerfeld bij Hagen leeft, en Klaas Faber uit Ingolstadt, die tot op de dag van vandaag straffeloos in Duitsland wonen. Zij behoorden tot de groep van 30.000 Nederlanders die voor Duitsland bij de SS vochten of zich als lid van de Nederlandse NSB actief deelnamen aan het brute neerslaan van het verzet of aan de deportaties van joden. Veel van de moorden, folteringen en razzia’s komen op het conto van deze Nederlandse nazi’s. Duizenden Nederlandse SS’ers en collaborateurs vluchtten in 1945 naar Duitsland en ontliepen zo Nederlandse rechtsvervolging. In Duitsland leefden zij straffeloos en ongestoord. In 1980 stonden er nog over de 300 mensen op de opsporingslijst van Nederland. Uitleveringsverzoeken werden door Duitsland afgewezen. Zeven SS’ers, zoals Klaas Faber uit Ingolstadt, die in Nederland wegens moord in de gevangenis zaten, werden op kerstavond in 1952 zelfs door een Duits-Nederlands netwerk uit de gevangenis van Breda bevrijd en – ook dat is in Duitsland nagenoeg onbekend – in het grensgebied ontvangen door functionarissen van de liberale Freien Demokratische Partei (FDP), zoals de toenmalige chef van de FDP-Aken Otto Graf Lambsdorff, verstopt en stiekem naar partijprominenten in Bonn doorgestuurd. De FDP, met drager van het ridderkruis (een hoge onderscheiding in de Wehrmacht) Erich Mende voorop, roepen nu openlijk om door de Duitse justitie gezochte nationaal-socialistische oorlogsmisdadigers van strafvervolging te ontheffen.

Het proces tegen Boere wordt door de werkgroep “AK Kein Vergessen!” met onder andere een reeks bijeenkomsten begeleid. Thematisch wordt gekeken naar de rol van de Duitse justitie in hun omgang met nationaal-socialistische oorlogsmisdadigers toen en nu, gaan we ons bezighouden met de Nederlandse collaboratie en het verzet bezighouden, het spoor van gevluchte misdadigers naar Duitsland natrekken en gaan we onthullen wie de anonieme ondersteuners van de nazi’s waren. De betekenis van nationaal-socialisten voor de huidige generatie extreemrechts zal ons ook interesseren, net als de hermilitarisering van Duitsland met Auschwitz in het achterhoofd.

Nooit meer fascisme! Nooit meer oorlog!
Niets en niemand is vergeten!


--------------------------------------------------------------------------

“AK Kein Vergessen!” is een samenwerkingsverband van verschillende antifascisten die zich rond dit thema verenigd hebben, om over de achtergronden van het proces te berichten, om aan de slachtoffers van het nazisme te herinneren en uiteindelijk om de herinnering aan de misdaden van het Derde Rijk in stand te houden.

--------------------------------------------------------------------------

Agenda:

De ‘Silbertanne’-moordenaar Heinrich Boere voor het gerecht!
Dinsdag 27 oktober 2009, om 19.00
VHS Peterstrasse 21 Aken, Forum (2e etage)

Een bijeenkomst met Teun de Groot, zoon van de door Heinrich Boere vermoordde Teun de Groot, Arnold Karskens, journalist uit Amsterdam en Detlev Hartmann, advocaat uit Keulen en gemachtigde van een mede-aanklagers en Stephan Stracke, historicus uit Wuppertal.

Tijdens de bijeekomst wordt, naast aandacht voor Heinrich Boere, ook ingegaan op andere Nederlandse SS’ers. Want Boere is niet de enige SS-misdadiger die op de lijst van de Nederlandse minister van justitie staat. Aan de hand van de levenswandel van deze collaborateurs is na 63 jaar de balans op te maken van de Duitse omgang met nationaal-socialistische daders. De sprekers zullen de Duitsers die de vluchtende Europese SS’ers hielpen belichten, waarvan ook de geschiedenis de stad Aken deel uitmaakte. Met medewerking van de Volks Hogeschool Aken.


Woensdag 28 november 2009, om 10.00
Manifestatie tijdens de eerste rechtszaakdag voor de rechtbank van Aken.


Die SS in der Niederlanden
Vrijdag 6 november 2009, om 19.00
Hauw Löwenstein, Markt 39, Aken

In Nederland was de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog meer aanwezig dan in andere bezette landen in West-Europa. Tegenover de onderdrukking van het Nederlandse verzet en het doorvoeren van de nationaal-socialistische rassenpolitiek stonden pogingen om Nederlandse collaborateurs voor het ‘Nieuwe Europa’ van de SS te winnen. De lezing van Thomas Müller belicht de historische context van de ‘zaak Boere’.


Nieuw nationalisme en de Duitse omgang met nazi-misdadigers
Vrijdag 13 november 2009, om 19.00
Haus Löwenstein, Markt 39, Aken

In deze lezing zal de actuele en historische omgang met NS-misdadigers onderzocht worden en zal de vraag gesteld worden of er in de omgang met de Duitse nazi-geschiedenis een omslag heeft plaatsgevonden die beslissingen als de rehabilitatie van deserteurs mogelijk maakt. Ook zal het gaan over dat Duitsland weer aanvalsoorlogen voert, juist met ‘Auschwitz’ als argument. De spreker zal ook op zoek gaan naar de antwoorden waarom nu toch nog enkele processen tegen nazi-misdadigers plaatsvinden, die 60 jaar lang geweigerd werden, en wat dat heeft te maken “het aanzien van Duitsland in de wereld” te maken heeft.


De verdere uitwerking van nazi-collaborateurs op Europees vlak
Vrijdag 20 november 2009, om 19.00
Haus Löwenstein, Markt 39, Aken

De rust waarin talloze nationaal-socialistische misdadigers na het einde van de Tweede Wereldoorlog konden leven heeft veel gevolgen. Naast de persoonlijke dimensies, zeker voor de slachtoffers van het nazisme en hun familie, maakt het uitblijven van strafvervolging voor de daders dat de nazi-ideologie zich weer kan opbouwen, zich kan reorganiseren en haar kennis verder kan verspreiden. Spreker Jörg Kronauer belicht tijdens deze bijeenkomst de structuren van nazi-collaborateurs na het nationaal-socialisme op Europees niveau. Het zal gaan over de continuïteitslijn van oude nazi’s naar huidig extreemrechts.

Deze bijeenkomstenreeks is tot stand gekomen door samenwerking van AK Kein Vergessen, AK Antifa Aken en AFA-Nederland

- E-Mail: ak_kein-vergessen@riseup.net Website: http://akantifaac.blogsport.de/kein-vergessen/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
Het plaatje is weggevallen 
AK Kein Vergessen! - 13.10.2009 15:09
het plaatje van boere hoe hij er nu ziet was weggevallen.

“Deze misdaden zijn zo gigantisch, dat daar überhaupt niet voor gestraft kan worden. (...) Alles heeft slecht een symbolisch karakter. En het belangrijke daarbij is, het belangrijkste, de boodschap aan de moordenaars van morgen: Jullie zullen nooit in alle rust leven kunnen”
Simon Wiesenthal

nn 
nn - 13.10.2009 16:45

Hieronder een aantal verwijzingen naar artikelen die eerder in de Alert! zijn verschenen over zulk soort oude nazi's.

 http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/boere.html
 http://www.xs4all.nl/~afa/alert/1_8/bikker.html
 http://www.xs4all.nl/~afa/alert/4_11/karskens.html
Manifestatie is at 9.00 uur 
ike - 16.10.2009 14:19

Manifestatie tijdens de eerste rechtszaakdag voor de rechtbank van Aken. Woensdag 28 november 2009, om 9.00.

Het proces beginned om 10.00
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.