english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Landelijke demonstratie voor Windenergie op Urk
GroenFront! - 21.10.2009 16:22

Op zondag 15 november organiseert GroenFront! een Landelijke Demonstratie voor Windenergie op Land. Deze demonstratie zal plaatsvinden op het voormalige eiland Urk. In buurgemeente de Noordoostpolder wil men een groot windmolenpark bouwen. Veel inwoners van Urk verzetten zich tegen dit windpark uit angst voor zogenaamde horizonvervuiling.

Met de demonstratie wil GroenFront! duidelijk maken dat er ook voorstanders zijn van windenergie. "De klimaatcrisis grijpt steeds verder op zich heen. We moeten nu snel de omslag maken naar echte duurzame energie" vertelt GroenFront-activist Rutger van den Dool. "We hebben niet meer de luxe om een windpark af te blazen, vanwege zogenaamde argumenten als horizonvervuiling."


Strijden voor schone en duurzame energie
Strijden voor schone en duurzame energie

Het geplande windpark zal evenveel stroom produceren als een steenkolencentrale, maar dan zonder de vervuilende CO2-uitstoot. Met de opbrengst van dit windpark kunnen alle huishoudens van Groningen, Friesland en Flevoland van stroom worden voorzien. Dat is uiteraard nog niet voldoende, maar wel een flinke stap in de goede richting. Uniek aan dit windpark is ook dat omwonenden kunnen participeren en zo mede-eigenaar worden van de windmolens en zullen delen in de opbrengst.

"De gemeente en actiegroep Urk Briest vechten tegen windmolens en nemen hierdoor niet hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van de klimaatcrisis. We zullen allemaal offers moeten brengen, willen we de klimaatcrisis nog op tijd kunnen keren", vertelt Rutger van den Dool

Iedereen die voor meer windenergie is, is van harte welkom om zich aan te sluiten bij deze demonstratie. Er worden bussen ingezet voor het vervoer naar Urk. In Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Nijmegen zullen opstapplaatsen zijn voor de bussen.

==========================================

Achtergronden bij de Landelijke Demonstratie voor Windenergie op Urk

In de gemeente Noordoostpolder (NOP) wil de Windkoepel Noordoostpolder het grootste windmolenpark op land bouwen. Dit windmolenpark zal evenveel stroom produceren als een gemiddelde kolencentrale, maar dan zonder de uitstoot van schadelijke broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de Klimaatcrisis.

De strijd rond de klimaatcrisis speelt zich op verschillende terreinen af. Grote veroorzakers van de klimaatcrisis moeten uiteraard gestopt worden. Maar er moet ook naar alternatieven gekeken worden. Op dit moment speelt er zich een stille strijd af rond windenergie op land.

Wind-op-land
Uit onderzoek van 21Minuten.nl (PDF) blijkt dat 85% van de Nederlandse bevolking voor windmolenparken is. Veel wind-op-land-projecten sneuvelen of lopen lange vertraging op [linkje nu.nl] door een klein groepje omwonenden die de strijd aanbindt tegen deze windmolens. Moderne Don Quichottes. Het voornaamste argument tegen de windmolens is de zogenaamde horizonvervuiling [linkje wikipedia]. Dit terwijl de klimaatcrisis natuurlijk een wereldwijd probleem is. En we gaan het nooit redden, als we niet snel de omslag maken naar echte duurzame energie. We hebben bij deze omslag wind-op-land hard nodig, met enkel wind-op-zee gaan we het namelijk niet redden.

De Noordoostpolder
Bij het windmolenpark in de Noordoostpolder speelt er iets bijzonders: Een botsing tussen groepen omwonenden over het gebruik van de publieke ruimte. Veel boeren uit de Noordoostpolder hebben in het verleden windmolens op hun eigen land geplaatst. De opbrengst hiervan was een aanvulling op het - soms karrige - inkomen van de agrariërs. Iedere boer plaatste weer een ander type windmolen op zijn land. En alle windmolens waren steeds weer wisselend van hoogte.

Ongeveer 10 jaar geleden vond de gemeente NOP dat al die verschillende windmolens zorgde voor verrommeling van het landschap. Ze sloten een deal met de boeren: niemand mocht meer windmolens plaatsen, maar er zou een windmolenpark komen waar iedereen in kan meedoen. Boeren, burgers en investeerder. Gezamenlijk participeren in projecten of zelfs in coöperaties is al eeuwen lang een normale gang van zaken binnen de landbouw. Dit oude en succesvolle model zou nu opnieuw toegepast worden in deze nieuwe windmolensector. Innovatie met behoud van oude tradities. Iedereen tevreden zou je denken....

Urk is tegen
Gedurende de 10 jaar dat de gemeente en de Windkoepel Noordoostpolder bezig waren met de ontwikkeling van dit windmolenpark, hebben zij continue alle buurgemeenten op de hoogte gehouden. Dus ook de gemeente Urk. Pas toen columnist Jan Mulder in de Volkskrant weer eens verzuurden uit de hoek kwam en kritiek had op het windmolenpark, werd ook Urk wakker. Nu briest Urk dat er sprake zou zijn van horizonvervuiling en goochelen ze met cijfers om hun eigen gelijk te bewijzen. Er wordt zelfs beweerd dat Urk tijdens de inpoldering van 1942 expres benadeeld is (video Llink), zodat er nu een windmolenpark buiten haar gemeentegrenzen gebouwd kan worden.

Ruzie om de ruimte
Natuurlijk hebben de mensen op Urk het recht om te beslissen wat er in hun omgeving gebeurd. Maar dat recht hebben de boeren in de Noordoostpolder ook. Er is hier dus een botsing over het gebruik van de publieke ruimte. Dit is te vergelijken met (publieke) ruzie of debat in een stad over de vraag of ergens een parkeergarage of juist een kinderspeelplaats moet komen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. En wij kiezen de kant van het klimaat. De klimaatcrisis is zo nijpend, dat we de luxe niet hebben om windmolenparken tegen te houden vanwege argumenten als horizonvervuiling.

Het grootste windpark op land
Meestal laten tegenstanders van een project wel van zich horen, terwijl de voorstanders stil blijven. Dit geeft een vertekend beeld van het daadwerkelijke draagvalk onder de bevolking. 85% van de Nederlanders is tenslotte voor wind-op-land. Er zijn echter nergens actiegroepen voor de bouw van een windmolenpark actief. Wel zijn er meerdere groepen tegen de bouw van zo'n park aan het protesteren. Je moet als actiegroep niet alleen overal tegenaan schoppen, maar je moet juist ook het lef hebben om te strijden voor oplossingen.

Dit windpark is uniek in zowel de omvang als de mogelijkheden tot participatie van omwonenden. Uiteindelijk moeten we naar kleinschalige energieproductie in zelfbeheer toe. Hiermee breek je de macht van de grote energiebedrijven en leg je de verantwoordelijkheid bij de gebruikers neer. Uiteindelijk zou iedere dorp, stad of wijk zijn eigen windmolenpark met zonnecellen moeten hebben, omdat zo in hun eigen energiebehoefte te voorzien. We hebben helaas nog een lange weg te gaan. Maar dit windproject vertoont elementen die de goede richting op wijzen. Daarnaast hebben we niet veel tijd meer en zullen we binnen 7 tot 10 jaar minimaal 40% minder broeikasgassen moeten uitstoten. We moeten dus alle zeilen bijzetten, willen we het tij nog kunnen keren.

Van Urk naar Kopenhagen
Op zondag 15 november zal er de 'Landelijke demonstratie voor Windenergie op Land' plaats vinden op Urk. Met deze demonstratie willen we duidelijk maken dat er ook voorstanders zijn van wind-op-land. Tevens willen we ook de noodzaak van een snelle en schone omslag naar duurzame energie duidelijk maken. Er is gekozen voor zondag, omdat op deze dag de meeste mensen vrij zijn van hun werk of opleiding. Hierdoor proberen we zo veel mogelijk mensen in staat te stellen hun stem te laten horen.

Drie weken later, op maandag 7 december begint de grote Klimaatconferentie in Kopenhagen. Hier zullen regeringsleiders, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar komen om te praten over het klimaat. Ook vele activisten en bezorgde burgers zullen afreizen naar de Deense hoofdstad om hun stem te laten horen en om actie te voeren. Er zit een direct verband tussen de klimaatstrijd in Kopenhagen en de de demonstratie op Urk. We zullen moeten strijden tegen de uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor de omslag naar echte duurzame energie. Of je nu in Urk, Kopenhagen, Antwerpen, Schinveld of de Betuwe woont, iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen aan het bestrijden van de klimaatcrisis.

Website: http://www.groenfront.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
Flyer en poster  
GroenFront! - 21.10.2009 16:29

Zondag 15 november
Zondag 15 november

...

Website: http://www.groenfront.nl
 
Busvervoer naar Urk 
GroenFront! - 21.10.2009 16:33

Omdat er geen openbaar vervoer naar Urk gaat op zondag, worden er bussen ingezet om iedereen toch in Urk te doen komen.

Er zullen opstapplaatsen zijn in:

* Amsterdam
* Utrecht
* Nijmegen
* Zwolle

Exacte tijdstippen en plaatsen worden komende week gepubliceerd. Houd Indymedia NL en GroenFront.nl in de gaten voor meer informatie.

Website: http://www.groenfront.nl
 
oei 
nn - 21.10.2009 16:41

Passen jullie wel een beetje op met de urkers..?

Daarnaast heb ik altijd geleerd dat windenergie per saldo niks oplevert. Er is zo veel geld en energie nodig bij het bouwen van een windmolen, dan dat dat ding in zijn gehele bestaan oplevert... Met subsidie er bij speel je net kiet.
De enige reden dat er windmolenparken gebouwd worden is dat het goodwill oplevert voor energiebedrijven.

Maar ik ben geen expert, misschien is het wel fout, dan graag een bron met meer info.
Is dit inderdaad zo: waarom zijn jullie dan voor windenergie, als het absoluut geen oplossing is ?
Klopt niet 
GF! - 21.10.2009 16:58

Het gene nn vertelt (16:41) over dat "windenergie per saldo niks oplevert" klopt niet.

Het ligt er natuurlijk aan waar je naar kijkt. Enkele de financiën of de klimaat- en energie kant ervan.

Qua klimaat en energie levert het heel veel op. Allereerst natuurlijk minder CO2-uitstoot. Ten tweede verdient de energie die je in de productie en plaatsing van een windmolens investeert, zich binnen 3 tot 6 maanden terug. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type molen (moderner worden steeds beter), de locatie, windrichting en windsnelheden.

Over de financiële kant, moet er allereerst natuurlijk gezegd worden dat het hier om de klimaatcrisis gaat en niet over willekeurig bedrijf. Dus minder CO2-uitstoot mag best wel wat geld kosten, als we daarmee de klimaatcrisis kunnen indammen.

Wind-op-land is trouwens ongeveer 3x goedkoper dan wind-op-zee. Dus wind-op-land is vele malen rendabeler dan wind-op-zee.

De punten waar nn naar verwijst, komen van de anti-windenergie-lobby die constant met allerlei drogredenen probeert plaatsing te voorkomen. Er wordt hier met veel valse informatie gestrooid.

(En mocht dit weggehaald worden, omdat er op Indy.nl geen discussie mag plaatsvinden, dan kan deze discussie worden voortgezet op groenfront.nl)  https://ssl.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=1082


Website: http://www.groenfront.nl
 
kleine windmolens vervuilend en inefficient  
ko - 21.10.2009 17:46

het argument dat wind energie niet efficiënt is gaat alleen op voor kleine molens. voor info hierover zie:  http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
voor grote molens klopt dat argument echter niet.

Website: http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
 
de weg kwijt 
nn - 21.10.2009 19:56

volgens mij is groenfront de weg kwijt geraakt... niemand wenst windmolens te midden van de natuur. zet die molens in de achtertuinen van de politici en rijke stinkerds!
NIMBY 
nn - 21.10.2009 21:07

Wat ik even niet snap, is dat jullie nu wel vinden dat landelijke overheid de regionale overheid en bevolking moet overrulen.

Terwijl met schinveld en andere situaties ik toch altijd het idee had dat het een van jullie felste argumenten waren; dat de bevolking zelf mag beslissen wat ze in hun regio willen.

Is dat niet raar?
Waarom op 'n zondag? 
Johnny - 21.10.2009 23:00

Neem aan dat het de intentie van Groenfront is om de bevolking van Urk te winnen voor windenergie.
Waarom wordt er dan juist tegen de haren van de lokale mensen ingestreken door op 'n zondag te gaan demonstreren?

Wel eens op 'n zondag in Urk geweest?
Ik wel: mensen zijn al geirriteerd aan als je er met 'n auto rond rijdt op die dag. Bijna alles (behalve de lokale Chinees) is er op zondag gesloten. Hoe denk je dan dat de lokale bevolking reageert op nota bene 'n demonstratie tijdens hun 'rustdag'?

Op zo'n manier maak je heel erg duidelijk dat je van buiten komt, dat je indringers bent in hun leefwereld. Zo vervreemd je je van de lokale bevolking.
Groenfront was in Limburg heel erg goed in staat om lokale steun te verwerven. In Urk wordt op zondag 15 november 'n poging gedaan om de plank helemaal mis te slaan.

Of is dat juist de bedoeling? De rest van (activistisch) Nederland die Urk op de verkeerde dag gaat duidelijk maken hoe ze daar zouden moeten gaan denken?

Misschien toch maar beter zaterdag 14 november demonstreren? Succes!!!
lokaal 
GF HC - 21.10.2009 23:20

dat is nou net het mooie van dit project: het is grotendeels een initiatief van/in eigendom van/ten behoeve van de boeren in de noordoostpolder. tevens is het het grondgebied van de gemeente noordoostpolder, niet die van urk.

daarbij is een dijk tussen kaal weiland en net zo kaal water amper natuur te noemen, niet?
Domme demonstratie 
Johan - 22.10.2009 01:47

Dit is toch wel een van de domste demonstraties die ik ooit heb gezien.

En wel hierom:

* Plotseling lijkt GroenFront op één lijn te staan met boeren. Sterker nog, in het stuk worden boeren als zielige, arme ondernemers gezien die slechts een "karig inkomen" hebben en dat compenseren met het plaatsen van windmolens. Zo'n verbroedering met de boeren hoor je niet vaak van GroenFront.

* Een demonstratie op Urk, waarom? De windmolens komen toch niet op Urk, maar in de NOP? Ga daar dan demonstreren vóór windenergie en vóór dit park.

* De Windkoepel NOP bestaat vooral uit agrariërs uit de Noordoostpolder die straks héél veel geld gaan verdienen aan deze windmolens. Winst voor het milieu? Vinden ze totaal niet belangrijk; hun eigen winst telt eerst. Daarom ben ik (als Urker) zo tegen dit plan: het zijn mooie praatjes over hoeveel schone energie het oplevert, maar het gaat de initiatiefnemers voorál om de financiële winsten!

* De argumenten van horizonvervuiling zijn niet, zoals GroenFront zegt, slechts 'zogenaamde argumenten'. Met turbines die meer dan 100m hoog worden, zijn ze sterk overheersend in het (zee)landschap. Sterker dan waar ook in Nederland (en eigenlijk heel west Europa), omdat zulke hoge turbins nog nergens in bewoonde gebieden zijn geplaatst.

* Het gaat om een demonstratie vòòr "windenergie op land". Dat is vermakelijk om te lezen, omdat de turbines juist in het water komen! Niet alleen horionvervuiling, ook nog eens lawaaioverlast voor o.a. de duizenden trekvogels die van dit gebied (tussen Urk en Lemmer) gebruik maken om te broeden.Andere vogels hebben er hun leefgebied. De Europese Vogelrichtlijn zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Of is GroenFront niet op de hoogte van die richtlijn? Ik neem toch aan van wel...?

* En hiervoor is al gesugereerd dat een demonstratie op zondag door vrijwe alle Urkers bepaald niet in dank zal worden afgenomen. Ik als Urker geef er niet zo om, maar de meeste van mijn dorpsgenoten hechten zeer aan hun zondagsrust. En dat is (meer dan) hun goed recht. Wil je Urkers mee krijgen, moet je dus niet op zondag demonstreren, want dan strijk je iedereen tegen de haren in en breng je je zaak alleen maar schade toe. Of weet GroenFront dit drommels goed en wil men alleen maar wat herrie schoppen om zo in de publiciteit te komen? Ik kan me niet aan die indruk onttrekken...!


Feiten over windenergie en de demonstratie 
GroenFront! - 22.10.2009 15:07

De demonstratie is op Urk aangezien er op Urk tegen de windmolens gestreden wordt. Het is niet zinvol om in de Noord-Oost Polder te gaan demonstreren voor windenergie, aangezien de gemeente Noord-Oost Polder het belang van windenergie wel ziet.

GroenFront! voert geen actie voor het economisch belang van de agrariërs, maar voor windenergie. Dat de deelnemers aan het project er geld aan verdienen is ontegenzeggelijk waar. De klimaatcrisis is te belangrijk om oplossingen te verwerpen uitsluitend wegens het feit dat er mensen aan zullen verdienen.

De horizonvervuiling vanaf Urk valt reuze mee. De Windmolens staan op ruim 2 kilometer afstand van het dorp. De hoogte van de molens valt in het niet bij de afstand tot het dorp.

De windmolens komen deels langs de dijk te staan deels in het water. Aangezien de windmolens niet op open zee staan en dichtbij de rand van het IJselmeer zijn de technologie en bouwkosten gelijk aan die van windmolens op land.

Er sterven ieder jaar veel meer vogels door autoʼs dan door windmolens.
Vogelbescherming Nederland verzet zich ook niet meer tegen windmolens,
zoals ze een aantal jaar geleden wel deden.

De demonstratie is op zondag omdat dan de meeste mensen vrij zijn. En we willen zo veel mogelijk mensen in staat stellen om hun stem te laten horen. Helaas zal niet iedereen op Urk even blij zijn met deze demonstratie. Dat vinden we jammer. Maar als het op een andere dag zou zijn, zou Urk er ook problemen mee hebben. Urk is sowieso tegen de windmolens, ongeacht de dag.

E-Mail: urk.groenfront@gmail.com
Website: http://www.groenfront.nl
 
Feiten over windenergie en de demonstratie 
GroenFront! - 22.10.2009 15:14

De demonstratie is op Urk aangezien er op Urk tegen de windmolens gestreden wordt. Het is niet zinvol om in de Noord-Oost Polder te gaan demonstreren voor windenergie, aangezien de gemeente Noord-Oost Polder het belang van windenergie wel ziet.

GroenFront! voert geen actie voor het economisch belang van de agrariërs, maar voor windenergie. Dat de deelnemers aan het project er geld aan verdienen is ontegenzeggelijk waar. De klimaatcrisis is te belangrijk om oplossingen te verwerpen uitsluitend wegens het feit dat er mensen aan zullen verdienen.

De horizonvervuiling vanaf Urk valt reuze mee. De Windmolens staan op ruim 2 kilometer afstand van het dorp. De hoogte van de molens valt in het niet bij de afstand tot het dorp.

De windmolens komen deels langs de dijk te staan deels in het water. Aangezien de windmolens niet op open zee staan en dichtbij de rand van het IJselmeer zijn de technologie en bouwkosten gelijk aan die van windmolens op land.

Er sterven ieder jaar veel meer vogels door autoʼs dan door windmolens.
Vogelbescherming Nederland verzet zich ook niet meer tegen windmolens,
zoals ze een aantal jaar geleden wel deden.

De demonstratie is op zondag omdat dan de meeste mensen vrij zijn. En we willen zo veel mogelijk mensen in staat stellen om hun stem te laten horen. Helaas zal niet iedereen op Urk even blij zijn met deze demonstratie. Dat vinden we jammer. Maar als het op een andere dag zou zijn, zou Urk er ook problemen mee hebben. Urk is sowieso tegen de windmolens, ongeacht de dag.

E-Mail: urk.groenfront@gmail.com
Website: http://www.groenfront.nl
 
urk vreest klimaatbetoging 
nn - 22.10.2009 16:22

 http://www.ravagedigitaal.org/2009nieuws/oktober/23/nws.php
GroenFront steunt kapitalisten 
Henk - 26.10.2009 16:38




De actievoerders willen demonstreren voor "windenergie op land". De geplande megawindmolens komen merendeels juist niet op het land te staan. Gemeente Noordoostpolder heeft de afgelopen jaren een beleid gevoerd om dit te voorkomen. Vandaar dat nu het plan is om windmolens in het water van het IJsselmeer te plaatsen. De vraag is dan ook waarom Urk overtuigt moet worden van iets waarin Urk geen beslissingsbevoegdheid heeft. Urk heeft geen problemen met windenergie op het land.

Groenfront wil natuur beschermen. Het zou logischer zijn dat Groenfront zij aan zij met Urk zou strijden tegen de aantasting van een uniek natuurgebied in het IJsselmeer.

Bij het lezen van de motivatie van Groenfront op de eigen website valt op dat zij het opnemen voor de boeren, die een "karig inkomen" zouden hebben. Een dergelijke verbroedering door Groenfront met de megawindboeren die zich grote investeringen in megawind kunnen veroorloven is op zijn minst opmerkelijk.

Het windmolenproject is kapitalistisch te noemen. De ecologische waarden in het unieke natuurgebied worden opgeofferd aan de economische belangen van enkele ondernemers en multinationals. De vraag is of Groenfront weet wat er werkelijk gaande is en wie uiteindelijk zullen profiteren van de inkomsten van het geplande megawindmolenpark.

Het megawindmolenpark met 80 tot 100 offshore molens met een hoogte van 200 meter staan gepland in een natuurgebied. Duizenden trekvogels maken van dit unieke natuurgebied gebruik om te broeden en vele andere vogels hebben hier hun leefgebied. Blijkbaar heeft Groenfront bijzondere opvattingen over bescherming van natuur en milieu.

"De gemeente en actiegroep Urk Briest vechten tegen windmolens en nemen hierdoor niet hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van de klimaatcrisis. We zullen allemaal offers moeten brengen, willen we de klimaatcrisis nog op tijd kunnen keren", vertelt Rutger van den Dool van Groenfront. Klinklare nonsens. Het zou de woordvoerder van Groenfront sieren om deze aantijging in te trekken en zich te verdiepen in de redenen waarom Urk tegen het kapitalistische windpark is. Urk is warm voorstander van opwekking van schone energie!

Overigens worden de milieuactivisten met bussen (!) aangevoerd vanuit onder andere Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Nijmegen.





@groenfront 
Son of koekoek - 26.10.2009 23:57

"Er sterven ieder jaar veel meer vogels door autoʼs dan door windmolens.
Vogelbescherming Nederland verzet zich ook niet meer tegen windmolens,
zoals ze een aantal jaar geleden wel deden."

Duh.... Misschien komt dat omdat er (nog) niet zo veel windmolens zijn?

Demonstreren op zondag in Urk.... Typische linkse hypocratie. Ik dacht dat we respect voor andermans kultuur en godsdienst moesten hebben in onze multikul samenleving.

Stelletje arrogante losers, jullie maken me ziek.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.