english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Rusland: Poetinbewind begint te wankelen
Bas van der Plas - 22.10.2009 10:23

Te voorzien zijn in de nabije toekomst in Rusland massale proteststakingen en -demonstraties, bezettingen en lokale en regionale onlusten. Het ontbreekt nog aan een aansprekende en eensgezinde oppositie, aan een alternatief voor de Poetinclan, maar het is een kwestie van tijd om te weten welke kant Rusland opgaat.

Populariteit van de Russische regering daalt aanzienlijk

Poetin-bewind begint te wankelen

Het is voorspelbaar dat wanneer de economie van een land slechts afhankelijk is van de export van grondstoffen de financiële basis buitengewoon zwak en onbetrouwbaar is. De prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt hoeven maar te kelderen en de economie gaat bergafwaarts. Dat is precies wat er in Rusland gebeurt.

door Bas van der Plas/INSUDOK

Het Poetin-bewind heeft lange tijd het tij mee gehad met de hoge prijzen van olie en gas. Door de Amerikaanse Midden-Oosten politiek, waardoor de olie-export uit die regio beperkt werd terwijl de vraag juist groot was, kwamen er in Moskou miljarden binnen. Op basis van die miljarden werden nog wat 'leuke dingen' voor de Russische bevolking gedaan, een ander, niet onaanzienlijk deel verdween in de verkeerde zakken. (*)
Op basis van die 'leuke dingen' en het wekken van een schijn van stabiliteit in de Russische Federatie, broodnodig na de jaren van het junglekapitalisme onder Jeltsin, bleef het Poetin-regime lange tijd enorm populair onder de Russische bevolking. Maar dan dalen de olie- en gasprijzen, op wereldschaal wordt gesproken van een economische crisis, de productie daalt en dat betekent ook dat er minder grondstoffen nodig zijn waar Rusland een groot exporteur van is. Minder inkomsten in Moskou betekent minder inkomsten voor de Poetinclan, het afschaffen van de 'leuke dingen' en massa-ontslagen. Er worden 79.000 ontslagen aangekondigd bij de autofabrieken Avto-VAZ in Samara en Togliatti, grote aantallen ontslagen bij de luchtvaartmaatschappij Aeroflot en bij veel andere bedrijven. De eigenaren van veel van die bedrijven zijn de zogenaamde 'oligarchen', snel rijk geworden zakenlieden die voortkwamen uit een begin jaren 90 gesloten monsterverbond tussen de partijbonzen van de Communistische Partij (CPSU), de traditionele Russische criminaliteit en de snelle jongens die economie gestudeerd hadden en wisten hoe men zich de voormalige staatseigendommen voor een appel en een ei kan toe-eigenen. Zij stellen hun kapitalen veilig in het buitenland en laten de Russische overheid opdraaien voor de gevolgen van de kunstmatig veroorzaakte faillissementen. (zie het artikel “Russische oligarchen plunderen de staatskas” elders op de site van INSUDOK).

massale protesten

De met ontslag bedreigde werknemers van de Avto-VAZ fabrieken protesteren massaal. Er waren massademonstraties en de voornaamste eis was de renationalisering van de autofabrieken. Van Poetin eisten zij een daadkrachtig optreden tegen directie en eigenaren. Nog in augustus werden er op de Russische televisie beelden vertoond van Poetin die de oligarch Derepaska de les las omdat hij zijn bedrijf LDV te gronde gericht had. Poetin eiste van Derepaska dat hij de werknemers hun salarissen zou betalen of anders onteigend zou worden. Met dat voorbeeld voor ogen gingen de Avto-VAZ werknemers de straat op. Maar door een veelvoud van soortgelijke problemen, kunstmatig gecreëerde faillissementen en massa-ontslagen, minder inkomsten uit de export van olie en gas en ruwe grondstoffen, begint het Poetin-bewind langzaam maar zeker te wankelen. De populariteit van de Russische regering daalt aanzienlijk, op straat, in de winkels en de metro is openlijk gemor te horen. De aanvankelijk hooggespannen verwachtingen dat er onder Poetin sprake zou zijn van stabiliteit, economische vooruitgang en adequate sociale wetgeving is flink verminderd.
Onder Jeltsin werd de zogeheten 'shock-therapie' ingevoerd, een programma om in korte tijd van Rusland een kapitalistisch land te maken. Aan het eind van Jeltsin's regeerperiode was de situatie in Rusland zo gespannen dat de dreiging van sociale onrust op grote schaal niet denkbeeldig was, voornamelijk wegens het niet of pas na vele maanden achterstand uitbetalen van salarissen, en uiteindelijk weleens tot de val van het regime zou kunnen leiden. Spoorwegarbeiders blokkeerden trajecten, stakingen in bedrijven waren aan de orde van de dag. Precies op het juiste moment nam Poetin de leiding van Jeltsin over. Hij verbande een aantal oligarchen naar New York en Londen (waar Boris Berezovsky, die kapitaal gemaakt had met malversaties rond de VAZ-autofabrieken, zelfs politiek asiel kreeg) en sloot een 'pact' met de oligarchen in Rusland. De basis van het pact was dat wanneer de 'gedoogde' oligarchen (ondermeer Abramovitsj, eigenaar van voetbalclub Chelsea) het recht van het Kremlin om te heersen zouden erkennen zij door zouden kunnen gaan met zichzelf te verrijken. Toen de oligarch Chodorkovsky liet blijken zelf over politieke ambities te beschikken werd hem dit fataal.

vluchtige beloften

Vervolgens liet Poetin aan de natie weten dat de 'shock-therapie' voorbij was, dat de lonen en salarissen op tijd betaald zouden worden en dat de Staat sociale voorzieningen zou treffen. Om dit te kunnen garanderen zou het strategisch deel van de Russische economie in staatseigendom blijven of worden gebracht (zie de ontwikkelingen rond Chodorkovsky's Yukos). Zo probeerde Poetin een balans te creëren door aan twee kanten populair te zijn: richting werknemers en richting oligarchen. Dat de balans vroeger of later zou doorslaan was niet voorzien. Maar de economische crisis op wereldschaal heeft het fragiele evenwicht van Poetin op ruwe wijze verstoord. De oligarchen stelden hun kapitalen veilig en lieten de staat voor de gevolgen opdraaien, terwijl de met ontslag bedreigde werknemers hoopvol richting Moskou keken. De overeenkomst die de werknemers met Poetin meenden te hebben bleek echter niet meer te bestaan. In de Russische pers verschenen berichten over het staatsbudget voor 2010, zoals voorgesteld door minister van financiën Koedrin, met een duidelijke rol van Poetin als souffleur. Daaruit bleek dat de Russische regering besloten heeft om volgend jaar de salarissen voor de overheidsdienaren en de militairen niet te indexeren en dat de Russische regio's geen subsidies meer krijgen voor de steun aan gepensioneerden, invaliden en gezinnen met veel kinderen. Ook wordt er minder budget uitgegeven voor steun aan werklozen.
Door de regering worden de salarissen en subsidies bevroren op een moment dat de inflatie in de Russische Federatie boven de 15% uitkomt, waardoor in de komende twee jaar het reële inkomen met 25% zal dalen. En dat terwijl Poetin aan het eind van 2008 nog in een toespraak op de Russische televisie beloofd had dat “de regering geen gaten in de begroting zou dichten en problemen op zou lossen ten koste van de bevolking”. De geschiedenis leert evenwel dat beloften in Rusland even vluchtig zijn als de alcohol in een geopende vodkafles.

negatieve gevolgen

Het beleid van de Russische regering zal uiteindelijk een reeks negatieve gevolgen hebben die weleens de nekslag voor de periode-Poetin kunnen betekenen. Wanneer de salarissen van overheidspersoneel bevroren worden heeft dit tot gevolg dat de toch al hoge mate van corruptie alleen nog maar toe zal nemen. In de Russische dagelijkse bureaucratische werkelijkheid worden altijd en overal massa's papieren, verklaringen en bewijzen geëist. Voor veel van die documenten zal 'extra' (lees: informeel onder de tafel) moeten worden betaald. De afschaffing van een aantal subsidies zal betekenen dat steeds meer mensen, vooral gepensioneerden, werklozen en jongeren, onder de armoedegrens terecht komen, hetgeen een toename van de criminaliteit tot gevolg kan hebben. En degenen die nog wel werk hebben zullen voortdurend onder een ontslagdreiging leven. Te voorzien zijn in de nabije toekomst in Rusland massale proteststakingen en -demonstraties, bezettingen en lokale en regionale onlusten. Het ontbreekt nog aan een aansprekende en eensgezinde oppositie, aan een alternatief voor de Poetinclan, maar het is een kwestie van tijd om te weten welke kant Rusland opgaat.

noot * In zijn boek “De onderneming, Rusland onder Poetin” geeft Yuri Felshtinsky hier macabere voorbeelden van.


- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Lees meer over: europa wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.