english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
de Hallen-krakers bestrijden uitspraken stadsdeelvoorzitter
de hallen krakers - 02.02.2010 14:05

Met verbazing hebben de krakers van “de Hallen” kennis genomen van de uitspraken van stadsdeel Oud-West voorzitter Bouwe Olij, gistermiddag onder andere in het Parool.

Olij stelt dat de kraak “nergens op slaat” omdat het stadsdeel vanavond zou beslissen over een nieuw plan. Woensdag zou men vervolgens “aan de slag gaan” in het gedeelte dat afgelopen zondag gekraakt is. Volgens de krakers kan er nog helemaal niet echt begonnen worden met renoveren en bouwen, goedkeuring van definitieve plannen, die er ook nog helemaal niet liggen, zijn een zaak van het nieuwe fusie-stadsdeel dat pas in mei aantreed. Ook heeft beoogd project ontwikkelaar Lingotto naar verluid nog drie maanden om zich te beraden of ze überhaupt in het project stapt. Tenslotte heeft deze projectontwikkelaar zelf, in haar aanzet-voorstel dat nu op tafel ligt, geschreven dat het traject van nieuwe bouwvergunningen en wijziging bestemmingsplan vanwege de rijksmonumenten status van het complex minsten 1 jaar gaat duren.
Het “aan de slag gaan” waar de heer Olij over spreekt kan dan ook alleen maar betrekking hebben op onderhoud om het ergste verval door de structurele lekkages tegen te gaan. Klein onderhoud dat volgens eerdere uitspraken van de heer Olij op een bewonersavond al de gehele periode van leegstand regelmatig plaatsvond maar waarvan iedereen nu op TV en de de foto's in de kranten heeft gezien dat dit nooit gebeurd is.
Mocht de heer Olij woensdag inderdaad aan de slag willen met het dichten van de lekkages dan is hij vanzelfsprekend van harte welkom. En hoewel de kraakgroep dit van harte zou toejuichen en daar alle ruimte voor zal bieden zien zij niet waarom dit niet zou kunnen met hun nog in het complex. Sterker nog, de krakers zijn al een heel eind zelf op weg om de lekkages te verhelpen. Het betreft immers voornamelijk een drietal stukgeslagen regenpijpen, een redelijk behapbare en overzichtelijke klus.

Ook nemen de krakers afstand van de beweringen van de heer Olij dat het complex te gevaarlijk zou zijn om te bewonen, zo is er in tegenstelling tot wat de stadsdeelvoorzitter beweert is immers gewoon werkende verlichting. Het is er in de grote hallen inderdaad “stervenskoud” maar er zijn ook wat kleine ruimtes gekraakt die al zeer geriefelijk zijn gemaakt.
Tenslotte liggen inderdaad een aantal van de oude smeerputten open, de kleine gaten zijn echter inmiddels al grotendeels afgedekt en de grotere putten afgezet met veiligheidslint. Mocht de heer Olij dit echter nog niet afdoende vinden kan hij verderop op het terrein bij de opslag van de stadsdeelwerken voldoende bouwhekken vinden die de krakers graag in ontvangst zullen nemen.
Mocht het stadsdeel deze z.g. onveilige situatie echter misbruiken om de hun onwelkome protestactie pogen te smoren dan zullen de krakers dit zeker niet accepteren.

Tenslotte zijn de krakers verbaasd dat de heer Olij aangifte tegen de kraakgroep zou hebben gedaan. In het Parool stelt hij immers zelf; “het complex heeft jaren leeggestaan”, van enige grond voor strafrechtelijke vervolging is daardoor vanzelfsprekend geen sprake en dat zou deze door de kraakwol geverfde politicus inmiddels wel moeten weten.

De krakers kijken dan ook uit naar de stadsdeel vergadering van vanavond waar ze een aantal eisen op tafel zullen leggen. Inmiddels heeft de heer Olij de krakers ook uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek a.s. woensdag, de krakers hopen dat de heer Olij dan zal toezeggen hun eisen in te willigen maar de krakers zijn zonder meer bereid ook de heer Olij zijn voorstellen aandachtig aan te horen.
Een ding is volgens een woordvoerster van de krakers echter zeker; “zolang er geen uitzicht is op een voor de buurt wenselijk plan, dat ook nog recht doet aan de monumentale status, blijven de krakers zitten”.

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
website kraakgroep 
nn - 02.02.2010 14:16

voorlopig is dit de website van de kraakgroep:  http://afvbkenco.wordpress.com/
eerder... 
nn - 02.02.2010 14:18

 http://www.indymedia.nl/nl/2010/01/65059.shtml
tekst inspreken 
de hallen krakers - 04.02.2010 01:20

Geachte Stadsdeelraad.

Zoals u ongetwijfeld weet hebben wij afgelopen zondag een gedeelte van het De Hallen-complex gekraakt. In de door ons verspreide buurtverklaring, die wij u ook zojuist bij binnenkomst hebben uitgereikt, en in de media hebben wij het waarom van de actie en de plannen die wij met de ruimte hebben uitgebreid uit de doeken gedaan. Ik zal mijn beperkte tijd vanavond daarom niet gebruiken om daar uitgebreid op in te gaan.

Ook op de nieuwe, onlangs gepresenteerde, “voorstellen” door de nieuwe projectontwikkelaar Lingotto zal ik niet ingaan, niet omdat wij hier geen mening over hebben maar omdat wij vinden dat dit in eerste instantie aan de hier aanwezige buurtbewoners is om over te oordelen. En ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat, onder andere vanavond, uitgebreid zullen doen. Ik zal me daarom beperken tot de volgende opmerking:

Wij vinden het schandalig dat ons onlangs op de “brainstormavond” door stadsdeelvoorzitter Olij is voorgehouden dat “alle plannen van tafel waren”, dat “er weer helemaal opnieuw ging worden beginnen” en dat er “nu wel naar de buurt gingen worden geluisterd wat betreft kleinschaligheid en publieke functies”. Nog geen week later ligt er een uitgebreide voorzet van een projectontwikkelaar waarin slechts lippendienst wordt verleend aan de door de buurt ingebrachte voorstellen. Dit alles onder het mom dat de staat van het complex zo slecht is dat alleen bijna volledig commercieel gebruik rendabel zou zijn. Het is toch hondsbrutaal dat de 10 jaar verkrotting veroorzaakt door falend bestuur nu door dat zelfde bestuur wordt misbruikt om opnieuw de buurt buiten spel te zetten en haar zin door te drukken.

Maar waarom spreken wij hier dan in? Wat willen wij dan bij u onder de aandacht brengen?

Ten eerste willen het graag hebben over de toestand van en in het complex nu.
Oorzaak van de ergste verkrotting in het door ons gekraakte gedeelte zijn de lekkages. Het merendeel daarvan wordt echter veroorzaakt door stukgeslagen regenpijpen waardoor waarschijnlijk al jaren water naar binnen stroomt en de fundamenten aantast.
Dit is een vrij simpel te verhelpen mankement en was er, zoals de heer Olij onlangs nog beweerde, regelmatig klein onderhoud uitgevoerd dan was dit allang verholpen. Wij vragen u daarom het bestuur opdracht te geven dit zo spoedig mogelijk te komen verhelpen, laten ze dit na dan zullen wij het zelf wel provisorisch repareren en vragen wij u slechts om ons een goede dompel-pomp ter beschikking te stellen om de ondergelopen gedeeltes weer droog te leggen.

Een andere belangrijke oorzaak van de staat waarin het complex zich nu bevindt is het totale wanbeheer door het, door het stadsdeel in de arm genomen, anti-kraak bureau AdHoc.
Dit bureau, het als aller slechts bekent staande in een markt bestaande uit bijna uitsluitend rampzalige bedrijven is duidelijk niet instaat dit complex te beheren. Zelfs de door haar in het pand gezette antikrakers klagen steen en been. Wij vragen u dan ook om het contract met AdHoc te verbreken wegens wanprestatie en met de nu van het complex gebruikmakende individuen, persoonlijk en direct, fatsoenlijke tijdelijke beheerscontracten af te sluiten.

Tenslotte willen wij het nog kort hebben over ons verblijf in het complex. Om te beginnen nemen wij uitdrukkelijk afstand van de bewering van de heer Olij dat het in het gekraakte gedeelte “levensgevaarlijk” zou zijn. Het is bij lange na niet zo erg als de heer Olij het voorstelt, wij zijn ervaren krakers die vaker met zulke grote en vervallen ruimtes te maken hebben gehad en wij zijn inmiddels in contact met een onafhankelijk expert die met ons gaat kijken wat wij aan de veiligheid nog verder kunnen verbeteren. Wij verwijzen voor een uitgebreidere reactie op de heer Olij zijn uitspraken in het Parool van gistermiddag naar het door ons vandaag verspreide en ook hier uitgedeelde nieuwe persbericht van de kraakgroep.

Zoals gezegd hebben wij zeker een mening over de toekomst van het complex maar vinden wij dat eerst de buurtbewoners en de stadsdeelraad aanzet zijn. Het is zeer aannemelijk dat, vanwege de stadsdeel-fusie en verkiezingen, de economische crises, het nog moeten uitwerken van de plannen en de inspraak van de buurt het nog geruime tijd zal duren voor er duidelijkheid komt over de definitieve invulling van het complex. Laat staan dat er morgen kan worden begonnen met grootschalige renovatie en verbouwing. Dus tot die tijd zijn wij van plan om het complex te gebruiken en als voorbeeld te stellen van wat er de afgelopen 10 jaar al allemaal had kunnen gebeuren aan kleinschalige culturele en sociale projecten.

Wij hebben uw hulp daar verder niet zo zeer bij nodig. U bent vanzelfsprekend wel van harte uitgenodigd om komende zaterdag een hapje te komen eten op onze eerste open dag. En mocht u nog een zak (of vrachtwagen) poot aarde over hebben voor de permacultuur binnentuin die we gaan aanleggen in het afgegraven en meest vervallen stukje van de grote hal dan is dat natuurlijk van harte welkom.

Graag tot dan.

Met vriendelijke groet,

De Hallen Krakers

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.