english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
3 april: opruimingsactie kernwapens Volkel
Ontwapen! - 03.04.2010 01:00

Ontwapen! / Akties tegen Kernwapens

Zaterdag 3 april manifestatie en opruimingsactie kernwapens Volkel


Er is een TIJDLIJN bijgehouden met daarin het laatste nieuws.
Er is ook aardig wat foto, video en geluidsmateriaal geproduceerd.

Engelstalig videoverslag: http://www.youtube.com/watch?v=mkoanHbqbMg

'Opruimingsactie' kernwapens Volkel geeft duidelijk signaal af

Volkel, 3 april 2010 -
De manifestatie en kernwapen-opruimingsactie bij Vliegbasis Volkel hebben afgelopen middag een duidelijk signaal afgegeven voor de verwijdering van de kernwapens uit Nederland en voor volledige nucleaire ontwapening. Meer dan 30 mensen zijn gearresteerd bij pogingen de basis te betreden om richting kernwapens te gaan. In totaal namen zo'n 100 mensen deel aan de actie.

Na de manifestatie - met toespraken van onder andere advocaat Meindert Stelling (Tribunaal voor de Vrede) en Henk van der Keur (LAKA) en optredens van onder meer Manu en de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht - gaf dichteres Diana Ozon het startschot voor de opruimingsactie. Enkele tientallen mensen bestormden daarop het hek of klommen er overheen of gingen er doorheen. Meer dan 30 van hen werden gearresteerd, waarvan aan het einde van de middag nog ongeveer de helft vastzat.


Op Vliegbasis Volkel liggen sinds 1960 Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Het gaat nu nog om 20 atoombommen, klaar voor gebruik door Nederlandse F16-piloten in NAVO-verband. Deze praktijken zijn in strijd met bindend internationaal recht, zoals vastgesteld door het Internationaal Gerechtshof. Een ieder heeft volgens de Neurenberg-principes het recht, zelfs de plicht, te proberen deze praktijken te stoppen. Met de actie van vandaag hebben de deelnemers invulling aan deze plicht gegeven.

Europese actiedag

De actie vandaag was ook een onderdeel van een Europese actiedag tegen kernwapens. Overal waar kernwapens in Europa opgesteld staan, werden geweldloze acties georganiseerd.

Op de Belgische luchtmachtbasis te Kleine Brogel trotseerden zo'n duizend 'bomspotters' vandaag het slechte weer. Honderden van hen slaagden erin om geweldloos op het militaire terrein van Kleine Brogel te komen, en daarmee een poging te doen om het internationaal recht te doen naleven.

In Groot-BrittanniŽ organiseerde Trident Ploughshares een blokkade-actie aan de basis van Faslane, waar de Britse kernwapen-onderzeeŽrs gelegerd zijn. In Frankrijk werd een geweldloze actie georganiseerd aan de basis van Mont-Marsan (een opslagplaats van kernwapens). Dertien mensen drongen de basis binnen. In Frankrijk werd vandaag ook actie gevoerd in Brest bij het hoofdkwartier van de Franse nucleaire onderzeeŽrs en op 2 april aan het ministerie van defensie in Parijs.

In Duitsland vindt op 4 april een protestactie plaats aan de basis van BŁchel, terwijl de terugtrekking van de NAVO-kernwapens ťťn van de centrale eisen is van de Paasmarsen die overal in Duitsland plaats vinden. In Turkije vonden acties plaats in Ankara en Istanboel. In ItaliŽ tenslotte werd eerder op 21 maart een manifestatie georganiseerd aan de basis van Aviano.

Met deze acties wordt een signaal afgeven richting de Herzieningsconferentie van het Nonproliferatieverdrag (NPV), in mei in New York. De enige wenselijke uitkomst van die bijeenkomst is een afspraak tot directe totale nucleaire ontwapening.

Woordvoerster Mikkie Venema van Ontwapen: 'Met deze actie hebben we duidelijk laten zien dat het ons ernst is. De kernwapens uit Volkel moeten onmiddellijk weg. Minister Verhagen schermt voortdurend met zijn inzet voor een kernwapenvrije wereld, maar in de praktijk stelt hij zich halfslachtig en afwachtend op. Wij gaan niet zitten wachten en dat zou niemand moeten doen. De regering heeft tijd genoeg gehad, als burgers niet actie komen gebeurt er nooit wat.'


Demissionair minister Verhagen van Buitenlandse Zaken belijdt met de mond het ideaal van een kernwapenvrije wereld. Maar ondertussen wil hij de kernwapens die op Volkel liggen niet terugsturen naar de Verenigde Staten. Hij geeft weliswaar aan dat de aanwezigheid van deze kernwapens een publiek geheim is, maar ondertussen is deze nog steeds niet officiŽel bevestigd. Openheid over deze zaken is een democratisch recht.
Verhagen wil geen stap zonder de NAVO doen. En de NAVO moet, ook volgens Verhagen, over kernwapens kunnen blijven beschikken. Een veel te tegenstrijdige en afwachtende houding. Er moet nu actie worden ondernomen.

Wat Ontwapen! en Akties tegen Kernwapens betreft wordt niet alleen per direct een eind gemaakt aan de rol van kernwapens binnen de NAVO- strategie, maar ook aan de NAVO als zodanig. De NAVO is en blijft niets meer dan de hoeder van kapitalistische belangen. Door middel van oorlog en dreigen met vernietigend geweld, tot aan de inzet van kernwapens toe, worden de rijkdom en macht van een kleine elite in stand gehouden en uitgebreid.Het initiatief tot de internationale actiedag werd genomen door de Belgische organisatie Vredesactie. In Nederland heeft Ontwapen!, in samenwerking met Akties tegen Kernwapens, de organisatie op zich genomen. De actie is tevens een vervolg op de burgerinspectie van het NAVO-terrein Nieuw Milligen in maart 2009, waar zo?n 100 activisten het gebied tijdelijk heroverden. In april van datzelfde jaar volgden massale protesten tegen de NAVO-top in Straatsburg, waar het 60-jarig bestaan van dit militair verbond geconfronteerd werd met stevige tegengeluiden. Deze acties laten zien dat er nog altijd mensen zijn die de geldverslindende oorlogsindustrie en het geloof in militaire oplossingen willen ombuigen naar een milieuvriendelijke industrie en naar conflictoplossing die de vrijheid en gelijkheid van mensen bevordert in plaats van vernietigt.

In mei vindt in New York de zogenaamde Review Conference van het Non-proliferatieverdrag (NPV) plaats. Daar wordt gesproken over de verdere uitvoering van dit verdrag dat rust op twee peilers: geen verdere verspreiding van kernwapens en complete nucleaire ontwapening, dus ontmanteling van alle bestaande kernwapens. Keer op keer blijkt dat met name de ?officiŽle? kernwapenstaten (VS, Rusland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China) eenzijdige nadruk leggen op het tegengaan van verspreiding van kernwapens naar andere landen en nauwelijks stappen ondernemen richting ontwapening. Ook de recente ontwikkelingen op dit gebied, zoals de belofte tot verregaande nucleaire ontwapening van president Obama, zijn verre van voldoende. Want ondertussen blijft kernwapeninzet een belangrijk onderdeel uitmaken van militaire doctrines van landen en bondgenootschappen die over deze wapens beschikken. Ook worden nog altijd nieuwe kernwapens ontwikkeld en geproduceerd. In 2008 werd 1000 miljard euro uitgegeven aan allerlei vormen van bewapening. Geld verspild, want duizenden levens verwoest in plaats van in kwaliteit verbeterd.Website: http://ontwapen.puscii.nl
 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Meer infoavonden 
nn - 25.02.2010 21:08

Van de site van ontwapen geplukt:

03 03 vanaf 20:00
Huize Spoorloos, Emmen

06 03 vanaf 19:00
Bollox, Amsterdam

07 03 vanaf 20:00
De Mallemoere, Arnhem

14 03 vanaf 20:00
Anarchistische bibliotheek, Zaandam
mauvestraat 162
Met soep vooraf

Website: http://ontwapen.puscii.nl/2010/02/volkel-infotour/
 
ontwapen!infoavond Breda 2maart 
t-j-o-m-p - 26.02.2010 10:47

Dinsdag 2maart om 21.00 na eetcafe wat om 19.00 begint zal er een infoavond in Breda zijn in de "Nou-en"molenstraat 5 Breda
Emmen 
nn - 26.02.2010 12:37

Op woensdag 3 maart in emmen eerst om 18:00 veganistisch eetcafe.
Vanaf 20:00 Ontwapen! infoavond, daarna films.

Website: http://www.huizespoorloos.org
 
promofilmpje! 
ontwapen - 08.03.2010 16:19

Om alvast in de stemming te komen hier een filmpje:
www.youtube.com/watch?v=R8Qc_NvSGYY

Het is echt belangrijk dat veel mensen gaan komen op 3 april. Neem dus je vrienden en vriendinnen mee!
Bussen naar Volkel 
Ontwapen! / Akties tegen Kernwapens - 17.03.2010 14:45

Geef je nu op voor de bus naar de actie!


Bussen vanuit Amsterdam:

Bus 1 (nog een beperkt aantal plaatsen):
10.00 uur - Veemarkt (Amsterdam Oost)

Bus 2 (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen):
9.15 uur - Victoria Hotel (tegenover Centraal Station) - Amsterdam
10.10 uur - Jaarbeurs-kant Centraal Station - Utrecht
11.00 uur - NS-station Den Bosch

Bus vanuit Nijmegen:

Vertrek rond 11.00 uur (precieze tijd en vertreklokatie volgen nog)

Geef je nu op:  ontwapen@yahoo.com

Via hetzelfde mailadres kun je ook flyers opvragen om te verspreiden.


E-Mail: ontwapen@yahoo.com
Website: http://ontwapen.puscii.nl
 
Arrestantenondersteuning op 3 April bij Volkel 
arrestantengroep Volkel - 02.04.2010 19:28
Nog een paar dagen en dan is het zover en start de opruimingsactie met manifestatie aan de poorten van Volkel. Omdat er die dag ook mensen gearresteerd kunnen worden is er een arrestantengroep paraat voor advies en juridische ondersteuning.

- Voor deze dag zijn de advocaten van het Tribunaal voor de Vrede bereid gevonden om juridische bijstand te verlenen. Vraag deze dag naar Erik Hummels uit Zeist: 030-6932763. Onthoud deze naam, je kunt ze nodig hebben!
- De arrestantengroep Volkel is voor deze dag en de dagen erna totdat iedereen vrij is te bereiken op 06-11269301. Onthoud ook dit nummer, schrijf het ergens op je arm!
- Ook bij de manifestatie zal er bij het informatiepunt arrestantengroep (AG) ter plekke zijn voor advies.
- Via de mail zijn we te bereiken op info(ad)arrestantengroep.org


Hieronder volgt een lijst met je rechten in de bak, maar allereerst een aantal andere punten.
- De manifestatie op deze dag is gewoon aangemeld en het is niet verboden. Iedereen kan dus deelnemen aan deze manifestatie. Wel mogen we er vanuit gaan dat er voor deze dag een speciale noodverordening zal zijn, waar iedereen geacht wordt zich aan te houden. Mogelijk staat erin dat de activisten zich maar binnen een bepaald gebied mogen ophouden, dat ze niet door/over het hek mogen klimmen om de basis op te komen en/of dat men geen bepaald gereedschap als knipscharen bij zich mag dragen om zich gemakkelijk toegang te verschaffen naar het terrein, etc.
Houd hier dus rekening mee als je bepaalde plannetjes hebt. Bedenk goed op voorhand wat je wil doen met je groepje dan wel buddy.
- Houd er rekening mee dat met deze noodverordening de politie de ID-plicht kan misbruiken om mensen al eerder preventief van straat te plukken. Bedenk dus van te voren hoe je hier mee omgaat.
Als je bijvoorbeeld besluit niet je ID mee te nemen, zorg dan dat er iemand bij je thuis is die weet waar deze ligt. Dat je je ID na overleg met de advocaat alsnog kan laten brengen door je thuisfront.
- Om het werkbaar te houden voor de AG is het fijn als affinitygroepjes van te voren als het mogelijk is een centraal contactpersoon bij het thuisfront heeft geregeld, die ook allerlei belangen kunnen behartigen van de deelnemende activisten, als ze gearresteerd zijn.
- Tegenwoordig heb je al recht op het zien van je advocaat voor je eerste verhoor bij de politie, ga hier echter verstandig mee om. Als je niks te melden hebt tijdens het verhoor heb je natuurlijk ook geen adviespraatje nodig van de de advocaat dat je niet moet verklaring. Vraag alleen bij bijzonderheden, incidenten bij arrestatie of als ze je in verzekering hebben gesteld.
- Informeer jezelf ook goed over je juridische rechten voordat je actie gaat voeren, via www.arrestantengroep.org. Hieronder volgt een kort arrestantenpamflet wat je moet weten als je gearresteerd word:

------------------------------------------------------------------------
Gearresteerd? Dit moet je weten!

Opgepakt? Rechten in de Bak!
De arrestantengroep zal tijdens deze actie paraat zijn, op het nummer : 06-11269301

Je gaat straks deelnemen aan een manifestatie en actie, waar ook politie op af zal komen, dus let goed op elkaar. Als er mensen gearresteerd worden, let dan goed op hoe ze eruit zien, wat er gebeurd, waar ze worden opgepakt etc. en geef dit door aan de arrestantengroep. Mochten arrestaties vallen, dan is het wel handig om van het volgende op de hoogte te zijn:

- Je hebt het recht om je naam NIET te noemen, wat de smeris ook zegt, zelfs na de invoering van de id-toonplicht heb je nog het recht om anoniem te blijven.
- VERKLAAR NOOIT IETS OVER JEZELF OF OVER ANDEREN!!
- De politie is verplicht je te vertellen waarvoor je bent gearresteerd.
Als je gearresteerd bent kan de politie je 6 uur vasthouden, je fouilleren en al je persoonlijke spullen afnemen. Als je jouw naam niet noemt kan de politie je nog 6 uur extra vasthouden voor onderzoek naar je identiteit, als je verdacht wordt van een overtreding. De politie is dan gerechtigd om foto's en vingerafdrukken te nemen. (NB. De tijd tussen 12 uur `s nachts en 9 uur `s ochtend telt niet mee.)
- Je hebt recht op je eigen advocaat, daar moet je zelf om vragen! Je hebt het recht je eigen advocaat te spreken, ook voordat de politie je voor het eerst gaat verhoren. Vanaf het moment dat je om je advocaat hebt gevraagd en deze is ingelicht, moet hij of zij 4 uur de tijd krijgen je te komen bezoeken. Accepteer geen piketadvocaat of smoesjes van de smeris dat ze dit niet kunnen regelen of dat het de arrestant zelf geld gaat kosten
- Als je wordt verdacht van een overtreding moeten ze je na deze 6 tot 12 uur laten gaan. Ze zullen je misschien andere dingen vertellen, dus laat je niet intimideren.
- Als je vrijgelaten wordt, neem dan contact op met de arrestantengroep, zij weten hoeveel mensen er zijn opgepakt en willen ook weten wanneer je weer vrij gelaten bent. Ze kunnen je adviseren over wat te doen met een eventuele dagvaarding.
- Je kunt ook in verzekering worden gesteld, dan kunnen de politie en justitie je max. 3 dagen en 15 uur vasthouden voor onderzoek, op verdenking van het plegen van een misdrijf. Als je dan nog niet hebt aangegeven wie je voorkeursadvocaat is, moet je dat nu zeker doen, anders krijg je een piketadvocaat in de maag gesplitst.
- Willen ze je langer vast houden moet je binnen deze drie dagen en 15 uur voor een onderzoeksrechter worden gebracht voor verlenging van het voorarrest anders moet je worden vrijgelaten. Ze kunnen het voorarrest van 14 dagen en daarna 3 x 30 dagen verlengen. Je advocaat kan je hier verder over inlichten.

Nog wat algemene punten:
- Je hebt ook recht op vegetarisch/veganistisch eten en wanneer nodig medische hulp. Eis dit; de politie zal namelijk hier erg moeilijk over kunnen doen, vooral als je anoniem blijft.
- Vrouwen mogen alleen voor vrouwelijke agenten worden gefouilleerd, mannen door mannen.
- Je hebt recht op een tolk bij het verhoor.
- De politie/marechaussee neemt het zelf niet zo nauw met de regels en zal je verblijf heel onaangenaam kunnen maken.
- Hou je taai en realiseer je dat een hoop mensen bezig zijn je vrij te krijgen.

De advocaat waar je naar kunt vragen is: Mr. Erik Hummels, te Zeist. Telefoonnummer: 030-6932763
Blijf om hem/haar vragen ook al weigert de politie je je voorkeursadvocaat te geven en krijg je een picketadvocaat in je maag gesplitst!!!. Schrijf de naam van je eigen advocaat ergens op je lichaam net als het nummer van de arrestantengroep.

(emailcontact arrestantengroep: info(ad)arrestantengroep.org)

-------------------------------------------------------------------------

Voor deze speciale dag is er door de advocaten van het Tribunaal voor de Vrede ook een korte arrestantenverklaring opgesteld, die deelnemende activisten naar keuze en eigen vrijheid kunnen geven aan de politie als ze gearresteerd zijn en verhoord worden. Maar je kunt je natuurlijk ook op je zwijgrecht beroepen. Advies is in ieder geval: verklaar niets of gebruik de standaardverklaring, die in samenwerking met de advocaten van het Tribunaal voor de Vrede is opgesteld.

(Het gebruik van een standaardverklaring kan als voordeel hebben, dat je als deelnemer geen andere en eventueel voor jezelf of anderen belastende zaken gaat verklaren en toch kan verwoorden waarom je actie voert.) Neem als je dit wenst uit voorzorg, een kopie van de verklaring mee op tijdens de actie. Realiseer je dat de politie vaak probeert druk uit te oefenen om meer te verklaren dan voor jezelf of je medeactivisten verstandig is. Houd het dus enkel bij deze kant en klare door advocaten geschreven verklaring en/of verklaar helemaal niets. Als je anoniem wilt blijven en deze verklaring wel wilt gebruiken, onderteken hem dan niet met je naam!Verklaring Volkel'opruimactie' 3 april 2010


Op Vliegbasis Volkel liggen atoombommen, naar verluidt gaat het om in totaal 20 kernwapens met een totale explosieve kracht van maximaal 280 keer de bom op Hiroshima.
Atoombommen zijn de meest destructieve massavernietigingswapens ooit ontwikkeld.
De effecten van een kernexplosie zijn noch in tijd, noch in ruimte te controleren en treffen zonder onderscheid militairen en burgers.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft in zijn uitspraak van 8 juli 1996 geconcludeerd dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens in het algemeen in strijd zijn met het internationaal recht.
Ook concludeerde het Hof dat in voorkomend geval voldaan zou moeten worden aan alle vereisten van het volkenrecht inzake gewapende conflicten, in het bijzonder aan die van de beginselen en regels van het internationaal humanitair recht. En nadrukkelijk werd vastgesteld dat geen enkele staat een voorbeeld van rechtmatig gebruik van kernwapens aan het Internationaal Gerechtshof heeft weten voor te leggen.

Tevens werd door het Hof uitgesproken dat kernwapens de ultieme bedreiging vormen voor de mensheid.
Het Hof oordeelde verder dat artikel VI van het Nonproliferatieverdrag (NPV) alle kernwapenstaten uitdrukkelijk de verplichting oplegt op korte termijn alle kernwapens weg te onderhandelen.
Nederland ondertekende dit verdrag in 1968 en verklaarde daarmee geen kernwapenstaat te zullen worden en af te zien van het bezitten van kernwapens. De Nederlandse regering handelt niet naar deze verklaring.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat (inmiddels demissionair) minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vorig najaar in de Tweede Kamer bij herhaling aangaf vooralsnog vast te willen blijven houden aan de Nederlandse kernwapentaak en de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland.
Amerikaanse kernwapens in Europa blijven volgens hem een beschermende functie vervullen.
Gezamenlijk NAVO-beleid moet daarin volgens Verhagen als richtsnoer genomen worden.
Het vigerende Strategisch Concept van de NAVO is duidelijk over het behouden van een kernwapen-arsenaal in Europa en mogelijke inzet daarvan: "To protect peace and to prevent war or any kind of coercion the Alliance will maintain for the foreseeable future an appropriate mix of nuclear and conventional forces based in Europe and kept up to date where necessary, although at a minimum sufficient level. [...] the Alliance's conventional forces alone cannot ensure credible deterrence. Nuclear weapons make a unique contribution in rendering the risks of aggression against the Alliance incalculable and unacceptable. Thus, they remain essential to preserve peace."
Dit beleid werd in september 2009 nog eens bevestigd in een beleidsdocument van de NAVO over proliferatie van massavernietigingswapens.
Binnen dit kader, oefenen de op Volkel gestationeerde Nederlandse en Amerikaanse troepen actief voor mogelijk gebruik van de daar liggende B61-kernbommen, die met Nederlandse F16's naar een doelwit zouden worden gevlogen. Die doelwitten liggen in of in de nabijheid van steden of dorpen.
Dergelijk gebruik van kernwapens is in strijd met zowel beginselen als regels van het internationaal humanitair recht. Zodoende is er sprake van voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Naar Nederlands recht zijn die voorbereidingen op zichzelf al misdadig.
Enige mogelijke conclusie is dan ook dat de Nederlandse staat handelt in strijd met het internationaal recht, met het eigen strafrecht en met het door haar zelf ondertekende NPV.

Als bewoner van Nederland ben ik medeverantwoordelijk voor deze rechtsschendende handelwijze van de staat en heb ik, volgens de universeel geldende Neurenberg-principes, niet alleen het recht maar ook de plicht om te proberen de staat daarvan te weerhouden.
Ik doe dat door mee te doen aan deze openlijk aangekondigde geweldloze
'opruimingsactie' op deze plek waar kernwapens liggen. Die - ingezet door
Nederlandse vliegtuigen met Nederlandse piloten - op misdadige manier een
humanitaire ramp van onvoorstelbare omvang zullen veroorzaken.
Ik sta erop dat de kleine overtreding die ik begaan zou hebben door een
onafhankelijke rechter wordt afgewogen tegen de grote misdaad die de Nederlandse overheid begaat ten opzichte van het internationaal recht, het eigen strafrecht en het door haar ondertekende NPV.
Ik ben van mening dat niet ik zou moeten worden vervolgd, maar degenen die
verantwoordelijk zijn voor of bewust meewerken aan de misdadige voorbereidingen van het gebruik van B61-atoombommen.


Datum:

Naam:

Handtekening:

E-Mail: info(ad)arrestantengroep.org
Website: http://www.arrestantengroep.org
 
Updatje over de arrestanten 
Arrestantengroep Volkel - 03.04.2010 19:48

Als we dit schrijven zitten er nog ong 5 mensen vast. In totaal waren er tussen de 30 en 35 mensen opgepakt, waarvan het meerdendeel na verhoor en het nemen van foto's en vingerafdrukken naar Uden waren gebracht en daar weer in vrijheid waren gesteld.
Het is dus wachten op de laatste paar mensen. Aan de advocaten was medegedeeld dat iedereen vandaag weer vrij zou komen en dat niemand in verzekering zal worden gesteld. De eerste berichten van arrestanten waren dat de marechausse er weer een administratief zootje van had gemaakt en er niet op zat te wachten mensen langer te moeten houden.

Geen enkele arrestant heeft tot nu toe een dagvaarding meegekregen, mogelijk wordt dat bij de mensen wiens naam bekend is later nog toegestuurd. Aan de voormalig arrestanten dan het verzoek met ons contact op te nemen, ook als je eventueel een boete/transactievoorstel thuis krijgt gestuurd.
Verder zijn er nog een heleboel mensen die aan de actie hebben deelgenomen, die zich nog niet bij de arrestantengroep heeft afgemeld. Wij verzoeken iedereen die een arrestantenbriefje heeft ingevuld en zich nog niet heeft afgemeld dat alsnog te doen. Dan kunnen we als arrestantengroep namelijk het beste nagaan, of iedereen vrij is.

Bel met 06-11269301 of mail naar info(ad)arrestantengroep.org
update 2 
Arrestantengroep Volkel - 03.04.2010 20:17

We schrijven nu 19.15 en alle arrestanten zijn weer vrij!! Allen zonder dagvaarding of boete weer op straat gezet.
We missen nog wel een 16 mensen die zich niet hebben afgemeld bij ons, wil men dat nog doen!?
linkjes 
nn - 03.04.2010 23:27

 http://www.nu.nl/binnenland/2218718/actievoerders-aangehouden-basis-volkel.html

 http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/6494859/Demonstratie-tegen-kernwapens-in-Volkel.ece

 http://news.google.nl/news/story?pz=1&cf=all&ned=nl_nl&cf=all&ncl=dUvlHN9qJyOUHIMrHT5W4oTQNqfZM
link 
nn - 04.04.2010 00:58

 http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/04/veel_arrestaties_bij_kernwapen.html
One more film from action in Volkel 
Spirit Of Squatters Collective - 05.04.2010 07:56

Spirit Of Squatters Collective
Spirit Of Squatters Collective

This is was symbolic, heroic action which needs as much as possible media attention to bring awareness in society. This awareness would be bigger when this film would be seen by as many people as possible. So...Please use it ! Pass this info to everybody who could be interested !!!
Feel free to embed,link it,send it,screen it etc. Use it=don't loose it. Reclaim the media with us !

... So get inspired.

Here You can watch it:
 http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2010/04/3-april-opruimingsactie-kernwapens.html

E-Mail: mgriks(at)gmail.com
Website: http://www.ourmediaindymedia.blogspot.com
 
Nog steeds geen overheids info. 
Academyartpromotion - 05.04.2010 23:43

Deze week was er een interview van de TROS met een voormalige Ned. luchtmacht generaal te zien op tv ( en nat. Uitzendinggemist Internet).
Na 50 ( ! ) jaar vind hij het blijkbaar tijd om opening van zaken te geven. We hebben al die tijd dus op twintig ( 20 ! ) atoom bommen
" gezeten ". Van de kant van de overheden en regering nog steeds niks geen info. Geen reactie op de TROS uitzending tot nu toe voor zo ver ik weet. Ik wist dat er atoom wapens waren in Nederland maar twintig ?!
Nu komt het wel erg dicht bij allemaal.
De Ned. regering overheden ze hebben gewoon 50 jaar de boel opgelicht en voorgelogen. Niet alleen die atoom wapens moeten weg maar de gehele gevestigde orde. Een andere conclusie is niet mogelijk vind ik.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.