english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
EDITIE 2 - ACTIE-AGENDA TEKEL-ARBEIDERS TURKIJE
Meriç Esin - 27.02.2010 01:52

--------------------------------------------------------------------------

AFGELOPEN DAGEN
De afgelopen week stond voornamelijk in het teken van de besluiten die de vakcentrales TÜRK-İŞ, DİSK, KAMU-SEN en KESK op 22 februari zouden nemen met betrekking tot acties voor de daarop volgende periode. In de dagen vóór 22 februari hadden de vakcentrales en aangesloten bonden overal in het land al een groot aantal lokale acties georganiseerd als aanloop naar de grote landelijke actiedag op 20 februari in Ankara. De landelijke actie in Ankara waar tienduizenden mensen uit alle hoeken van het land op afkwamen werd een dag vol met massabijeenkomsten, demonstraties, strijdbare festiviteiten en toespraken van vertegenwoordigers van maatschappelijke en politieke organisaties en van vakbondsleiders. Op 21 februari gingen de acties in het land op lokaal niveau onverminderd door.

Het verzet van de Tekel-arbeiders en de strijd van Turkije’s arbeidersbeweging hebben inmiddels het punt bereikt waarop een kwalitatieve sprong naar hogere strijdvormen, in het belang van de overwinning, noodzakelijk en tegelijkertijd mogelijk is. Met andere woorden, de talrijke demonstraties, fakkeltochten, zitacties, actiebijeenkomsten, demonstratieve persverklaringen, individuele stakingen, korte werkonderbrekingen en bezettingen die momenteel permanent of zeer frequent in het hele land voort duren, blijken niet toereikend voor het behoud van verworvenheden en de verovering van de belangen waar de strijd van de arbeiders om draait. Deze talrijke acties dienen zo snel mogelijk met elkaar verbonden en aangevuld te worden met een krachtige en onbeperkte algemene staking. Alleen dan zou het behoud van verworvenheden, de verovering van de bedoelde belangen en het winnen van de slag tot de reële mogelijkheden kunnen behoren.

De feiten en ontwikkelingen van de afgelopen maanden hebben de omstandigheden en verhoudingen die nodig zijn voor de samenbinding van de plaatselijke acties en overgang tot een krachtige en onbeperkte algemene staking in voldoende mate voorbereid. Alle oproepen van de arbeiders waren en zijn er de laatste tijd vooral op gericht om deze realiteit te benadrukken en haar onder de aandacht van de leiders van vakbonden en vakcentrales te brengen.

Dat was de belangrijkste reden waarom alle Tekel-arbeiders en hun honderdduizenden collega’s overal in het land de besluiten van de leiders van de vier vakcentrales, die in de ochtend van 22 februari bijeenkwamen, met spanning en belangstelling hebben afgewacht.

Uit de besluiten die later op de dag door voorzitter M. Kumlu van TÜRK-İŞ namens de vakcentrales naar buiten werden gebracht kwam het volgende actieplan naar voren:

--Doorgaan met het overal ophangen van spandoeken met de opschriften: ‘De strijd van de Tekel-arbeiders is onze strijd! - Opheffing van de 4C-regeling!’;

--Houden van fakkeltochten en afleggen van demonstratieve persverklaringen in alle provincies, districten en subdistricten op (en vanaf) 25 februari 2010;

--Houden van twee-urige zitacties en afleggen van massale persverklaringen in de centrumdistricten van alle provincies op 27 februari 2010;

--Overgaan tot een ‘algemene actie’ op 26 mei 2010, als de regering niet in ieder geval de belangrijkste eisen (waaronder de opheffing van de 4C-regeling) van de vakcentrales inwilligt.

De Tekel-arbeiders en andere grote delen van de arbeidersbeweging hebben met intense teleurstelling en verontwaardiging van het bovenbeschreven actieplan kennis genomen. Zij vonden en vinden dat het actieplan op geen enkele manier beantwoordt aan de eisen van de omstandigheden of de wensen van de arbeiders. De actiemaatregelen waartoe de leiders van de vakcentrales hebben besloten zijn volgens grote groepen arbeiders verre van doeltreffend en bovendien belachelijk.

De arbeiders waren woedend! Zij hebben voorzitter M. Kumlu van TÜRK-İŞ uitgejouwd. Maar daar lieten zij het niet bij. Zij zijn onmiddellijk daarna begonnen met het voeren van actie voor de aanpassing van het actieplan aan hun strijdwensen. Gisteravond kwam al naar buiten dat binnen de top van vakcentrale DİSK inmiddels hevige kritiek aan het ontstaan is op het actieplan van de voorzitters van de gezamenlijke vakcentrales. Voorzitter Küçükosmanoğlu van de afdeling organisatiezaken van DİSK: “De voorzitters hebben blijkbaar geen hart voor de zaak van de Tekel-arbeiders. Zij willen de strijd laten verwateren waar zij die met al hun krachten verder zouden moeten ontwikkelen. Maar zo te zien hebben zij niet de visie of de energie meer om de strijd op een waardige manier voort te zetten. Zij zijn onverantwoord bezig.”. De kritiek op het huidige actieplan van de voorzitters van de vakcentrales zal zich naar verwachting verder uitbreiden en steeds meer bijdragen aan de opbouw van de druk op degenen die het hebben opgesteld.

AANKOMENDE DAGEN
Voor de komende dagen staan er diverse acties in een groot aantal plaatsen op de rol.


========================================
Sinds medio december 2009 zijn de Tekel-arbeiders in Turkije massaal in verzet tegen (de gevolgen van) het genomen besluit om de tabaksverwerkende divisie van het voormalige staatsmonopolie Tekel te privatiseren. Ten gevolge van dat besluit dreigen de arbeiders hun werkzekerheid, vaste arbeidsovereenkomsten, huidig loon- en arbeidsvoorwaardenniveau en andere opgebouwde rechten en verworvenheden te verliezen. De Hoge Raad voor Privatisering, raadsvoorzitter premier Erdoğan en zijn AKP-regering hebben tot privatisering van het monopolie besloten en willen de arbeiders nu de garantieloze en anti-juridische ‘4C’-regeling door de strot duwen. In deze regeling is bepaald dat alle huidige vaste arbeidsovereenkomsten van de Tekel-arbeiders vernietigd zullen worden en de arbeiders daarvoor in de plaats, als zij zouden willen, voor een periode tussen vier en elf maanden tijdelijk elders tewerkgesteld zullen kunnen worden. En dan zouden zij gedurende deze periode slechts eenderde tot maximaal de helft van het loon gaan verdienen dat zij tot nu toe verdienden. De ‘4C’-regeling brengt een drastisch inkomensverlies, verlies van werkgarantie, sterke reductie van omvang, inhoud en niveau van de arbeidsvoorwaarden, werkloosheid en armoede voor de arbeiders met zich mee. Bovendien druist de ‘4C’-regeling in tegen de ILO-normen en internationale overeenkomsten en tegen de grondwet van Turkije.

Wees solidair met de Tekel-arbeiders. Uw solidariteit zal bijdragen aan hun overwinning. Laat blijken dat hun stem ook door u gehoord wordt en dat zij niet alleen staan. Maak dit duidelijk aan premier Erdoğan en de zijnen. Steek de Tekel-arbeiders een hart onder de riem met uw solidariteitsboodschappen. Strijden en langdurig actievoeren onder ongunstige weersomstandigheden brengen ook ekstra materiële behoeften met zich mee. Voedsel, medicijnen, sokken en handschoenen, slaapzakken, dekens, tenten en andere nodige zaken kosten geld. Draag bij aan de bekostiging daarvan en stort een geldelijke bijdrage. Vertel aan mensen in uw omgeving over de strijd van de Tekel-arbeiders. Roep hen op om ook solidair te zijn. Bedenk zelf ook initiatieven en breng die, eventueel samen met anderen, in praktijk. Stuur dit bericht door naar uw contacten.

DRAAG BIJ AAN DE OVERWINNING VAN DE TEKEL-ARBEIDERS IN TURKIJE DIE TERECHT VECHTEN VOOR DE VERDEDIGING VAN HUN RECHTEN EN VOOR EEN MENSWAARDIG BESTAAN EN MENSWAARDIGE TOEKOMST!

----------Stuur uw solidariteitsboodschappen naar:  bilgi@tekgida.org.tr

----------Of deel uw boodschappen mee via telefoonnummer:
0090-312 433 4955

----------Stort een geldelijke bijdrage:
Rekeningnr: 46.88.86.079
Ten name van: Stichting Aksi
Naam Bank: ABN AMRO
Onder vermelding van: TEKEL-staking
(Uw bijdragen worden wekelijks naar de rekening van het ‘SOLIDARITEITSFONDS TEKEL-ARBEIDERS’ in Turkije overgemaakt. Het fonds is door ‘TEK-GIDA İŞ’ speciaal in het leven geroepen. ‘TEK-GIDA İŞ’ is de belangrijkste vakbond van de stakende TEKEL-arbeiders.)

----------Stuur een protestmail naar premier Erdoğan:  http://www.doorbraak.eu/documenten/OproepErdogan.doc

----------Bedenk zelf ook andere solidariteits-initiatieven en breng die, eventueel samen met anderen, in praktijk.

----------Stuur dit email-bericht door naar uw contacten.
========================================


- E-Mail: meric.esin@hotmail.com
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa feminisme globalisering kunst, cultuur en muziek vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
CAPS 
blaat - 28.02.2010 03:22

Volgende keer je CAPS uitzetten in de titel, voor de leesbaarheid.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.