english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
VERZET TEKEL-ARBEIDERS BEGINT VRUCHTEN AF TE WERPEN
Meriç Esin - 01.03.2010 21:48

Uw solidariteit blijft meer dan voorheen noodzakelijk!

Het verzet van de Tekel-arbeiders in Turkije duurt onverminderd voort. Op deze 77ste dag van hun verzet staan de arbeiders nog altijd even vastberaden als strijdbaar op de bres voor hun werkzekerheid, opgebouwde arbeidsvoorwaarden en sociale verworvenheden. Premier Erdođan en zijn AKP-regering die de eisen van de Tekel-arbeiders ‘onredelijk’ vinden en hun strijd als ‘illegaal’ bestempelen, stellen daar de zogenaamde 4C-regeling (zie hieronder) tegenover. Deze regeling die de arbeiders tot werkloosheid, armoede en honger of emigratie veroordeelt is bovendien allerminst in overeenstemming met de ILO-normen, internationale overeenkomsten en grondwet van Turkije. Een gegeven dat de arbeiders voldoende reden geeft om juist de regeling zelf ‘onredelijk’ en ‘onwettig’ te vinden.

Vakcentrale TÜRK-ÝŢ en de bij deze aangesloten voedingsbond TEKGIDA-ÝŢ hebben onlangs een procedure bij de Hoge Raad laten starten met het doel om de 4C-regeling te laten vernietigen, dan wel deze te laten omzetten in een voor de arbeiders onschadelijke regeling. Daarnaast is de procedure bedoeld om de periode waarin men moet beslissen wel of geen gebruik van de 4C-regeling te zullen maken in overeenstemming te laten brengen met de bepalingen in de grondwet van Turkije. De huidige duur van deze periode is namelijk vooralsnog in strijd met de grondwetbepalingen, die voorschrijven dat deze periode juist langer van duur moet zijn.

Premier Erdođan en zijn AKP-regering lappen de grondwet aan hun laars en willen koste wat het kost, op brutale wijze hun zelfgemaakte, illegale en anti-juridische 4C-regeling door de strotten van de arbeiders duwen. Dat willen zij tegen alle redelijkheid, rechtvaardigheid en democratische principes in en ondanks alles en iedereen! Ondanks het voortdurende verzet van de Tekel-arbeiders en de permanente protestbeweging van miljoenen arbeiders, werkers, brede volkslagen, grote onderdrukte groepen en talloze organisaties in het land…! Ondanks de aanhoudende protesten van de internationale vakorganisaties ITUC, ETUC, IUF en vanuit Nederland de FNV…! Ondanks de talrijke actief solidariserende individuen en groepen van mensen in verschillende werelddelen en landen…!

Premier Erdođan verklaarde eerder herhaaldelijk dat de Tekel-arbeiders uiterlijk op 28 februari 2010 hun verzet moesten beëindigen, de 4C-regeling moesten accepteren en het terrein waarop hun verzetstenten nog steeds staan moesten vrijgeven. Zouden zij hem niet ‘gehoorzamen’, dan zou hij de ‘veiligheidskrachten’ inzetten om hen met grootschalig staatsgeweld daartoe te dwingen.

Deze intimiderende dreigementen hebben steeds alleen maar geleid tot vergroting van de vastberadenheid bij de Tekel-arbeiders en hun miljoenen-aanhang. Daaronder vele individuele vakbonden, die in weerwil van de bekritiseerde top van met name de vakcentrale TÜRK-ÝŢ, een actievere en strijdbaardere opstelling erop nahouden. Voorzitter Atilay Ayçin van de bij vakcentrale TÜRK-ÝŢ aangesloten vakbond voor personeel in de civiele luchtvaart HAVA-ÝŢ: “… Als men de Tekel-arbeiders ook maar aanraakt dan zullen wij massaal het Beyazit-Plein oplopen, zullen wij ons vervolgens met de andere arbeiders in Kýzýlay verenigen en gezamenlijk rekenschap vragen! … … Mocht het nodig zijn, dan zullen wij ook het parlementsgebouw bezetten! …”. Deze boodschap die de voorzitter tijdens een grote bijeenkomst in Ýstanbul op 27 februari uitsprak werd met instemming door duizenden arbeiders onthaald en toegejuicht. Voor het geval de regering toch op 28 februari de aanval op de Tekel-arbeiders zou inzetten, hebben zich er in de voorgaande dagen verschillende groepen van arbeiders, kunstenaars, studenten en anderen bij de Tekel-arbeiders gevoegd, met het doel om de materiële weerstand van het verzet verder te vergroten en te versterken.

De aanval door de ‘veiligheidskrachten’ bleef op 28 februari echter uit. In de avond van 28 februari verklaarde premier Erdođan het volgende: “De Tekel-arbeiders krijgen tot 2 maart de tijd om hun verzet te beëindigen en de regeling te accepteren. Aanstaande dinsdagavond (2 maart 2010) zullen wij de zaken bekijken. Wij zullen geen situaties in dit land dulden die tegen de wetten en tegen het recht indruisen. Want daar wordt misbruik van gemaakt. Aan dit misbruik zullen wij geen krediet verlenen.”.

Ondertussen had de Hoge Raad, bij welke de procedure inzake de 4C-regeling liep, verklaard, dat er bijna zeker op maandag 1 of dinsdag 2 maart een beslissing over de regeling uitgesproken zou worden. Vanmiddag kwam het ervan en de Hoge Raad bracht zijn beslissing naar buiten. Deze houdt het volgende in:

--De acceptatietermijn van de 4C-regeling (die slechts 1 maand van duur was) zal met 8 maanden verlengd worden;
--Het staat de Tekel-arbeiders vrij om hun verzet nog gedurende 8 maanden voort te zetten;
--Over 8 maanden kan en mag iedere Tekel-arbeider de 4C-regeling als nog accepteren;
--Gedurende de komende 8 maanden hebben de Tekel-arbeiders recht op schadevergoeding ten gevolge van arbeidsverlies. Deze vergoeding bedraagt 1100,- Turkse Lira’s per maand. (Globaal omgerekend komt dit bedrag neer op ruim 550,- Euro.)

Daarmee is een deel van de beoogde overwinning formeel en feitelijk behaald. De strijd begint haar vruchten af te werpen. De Tekel-arbeiders hebben uiteraard met vreugde en blijdschap van het besluit van de Hoge Raad kennis genomen. Tegelijkertijd gaven zij te kennen hun verzet met nog meer energie en vastberadenheid voort te zullen zetten. Want: “De strijd is nog maar pas begonnen!”. En: “De buit is nog niet helemaal binnen!”. Daarmee doelen zij op het feit dat het nu de beurt is gekomen aan de gehele vernietiging van de 4C-regeling in haar huidige staat, dan wel gehele aanpassing van de regeling aan de eisen van de Tekel-arbeiders.

Het bestuur van vakcentrale TÜRK-ÝŢ vergadert vanavond over de manier waarop de strijd in de komende tijd verder voortgezet zal worden. Morgenochtend om 10:30 uur zal de vakbondstop in een verklaring zijn besluiten ter zaken openbaar maken.

Het Tekel-verzet dat tot vandaag in een cruciale fase verkeerde zal na vandaag in een nieuwe, voor de arbeiders gunstigere fase overgaan. De noodzaak van binnenlandse en internationale eenheid, strijd en solidariteit blijft meer dan voorheen van kracht!

Meriç Esin ( meric.esin@hotmail.com)
1 maart 2010

========================================
Sinds medio december 2009 zijn de Tekel-arbeiders in Turkije massaal in verzet tegen (de gevolgen van) het genomen besluit om de tabaksverwerkende divisie van het voormalige staatsmonopolie Tekel te privatiseren. Ten gevolge van dat besluit dreigen de arbeiders hun werkzekerheid, vaste arbeidsovereenkomsten, huidig loon- en arbeidsvoorwaardenniveau en andere opgebouwde rechten en verworvenheden te verliezen. De Hoge Raad voor Privatisering, raadsvoorzitter premier Erdođan en zijn AKP-regering hebben tot privatisering van het monopolie besloten en willen de arbeiders nu de garantieloze en anti-juridische ‘4C’-regeling door de strot duwen. In deze regeling is bepaald dat alle huidige vaste arbeidsovereenkomsten van de Tekel-arbeiders vernietigd zullen worden en de arbeiders daarvoor in de plaats, als zij zouden willen, voor een periode tussen vier en elf maanden tijdelijk elders tewerkgesteld zullen kunnen worden. En dan zouden zij gedurende deze periode slechts een derde tot maximaal de helft van het loon gaan verdienen dat zij tot nu toe verdienden. De ‘4C’-regeling brengt een drastisch inkomensverlies, verlies van werkgarantie, sterke reductie van omvang, inhoud en niveau van de arbeidsvoorwaarden, werkloosheid en armoede voor de arbeiders met zich mee. Bovendien druist de ‘4C’-regeling in tegen de ILO-normen, internationale overeenkomsten en grondwet van Turkije.

Wees solidair met de Tekel-arbeiders. Uw solidariteit zal bijdragen aan hun overwinning. Laat blijken dat hun stem ook door u gehoord wordt en dat zij niet alleen staan. Maak dit duidelijk aan premier Erdođan en de zijnen. Steek de Tekel-arbeiders een hart onder de riem met uw solidariteitsboodschappen. Strijden en langdurig actievoeren onder ongunstige omstandigheden brengen ook extra materiële behoeften met zich mee. Voedsel, medicijnen, sokken en handschoenen, slaapzakken, dekens, tenten en andere nodige zaken kosten geld. Draag bij aan de bekostiging daarvan en stort een geldelijke bijdrage. Vertel aan mensen in uw omgeving over de strijd van de Tekel-arbeiders. Roep hen op om ook solidair te zijn. Bedenk zelf ook initiatieven en breng die, eventueel samen met anderen, in praktijk. Stuur dit bericht door naar uw contacten.

DRAAG BIJ AAN DE OVERWINNING VAN DE TEKEL-ARBEIDERS IN TURKIJE DIE TERECHT VECHTEN VOOR DE VERDEDIGING VAN HUN RECHTEN, VOOR EEN MENSWAARDIG BESTAAN EN EEN MENSWAARDIGE TOEKOMST!

----------Stuur uw solidariteitsboodschappen naar:  bilgi@tekgida.org.tr

----------Of deel uw boodschappen mee via telefoonnummer:
0090-312 433 4955

----------Stort een geldelijke bijdrage:
Rekeningnr: 46.88.86.079
Ten name van: Stichting Aksi
Naam Bank: ABN AMRO
Onder vermelding van: TEKEL-staking
(Uw bijdragen worden wekelijks naar de rekening van het ‘SOLIDARITEITSFONDS TEKEL-ARBEIDERS’ in Turkije overgemaakt. Het fonds is door ‘TEK-GIDA ÝŢ’ speciaal in het leven geroepen. ‘TEK-GIDA ÝŢ’ is de belangrijkste vakbond van de stakende TEKEL-arbeiders.)

----------Stuur een protestmail naar premier Erdođan:  http://www.doorbraak.eu/documenten/OproepErdogan.doc

----------Bedenk zelf ook andere solidariteits-initiatieven en breng die, eventueel samen met anderen, in praktijk.

----------Stuur dit email-bericht door naar uw contacten.
========================================


- E-Mail: meric.esin@hotmail.com
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa feminisme globalisering LINKS militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.