english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[schoongenoeg] actieverslag schiphol 1 april 2010
Joe Hill - 02.04.2010 00:26

Vandaag heeft Schoongenoeg! (vakbond der schoonmakers) weer actie gevoerd in op luchthaven Schihpol bij Amsterdam. Voorbij de oorspronkelijk planning van de FNV organizers en ondanks een vergeefse poging van de marechaussee om dit te voorkomen, is daarbij ook de ingangshal van het luchthavenbedrijf zelf bezet. Dit leidde tot lichtelijke paniek bij de hoge heren/dames en tot een onverwacht optreden van Schipholbaas Jos Nijhuis (salaris 365.000 euro per jaar)



Rond 500 stakende schoonmakers en sympathisanten verzamelden in Schiphol Plaze (de publiekshal van de luchthaven) en trokken gezamenlijk op naar het kantoor van het luchthavenbedrijf. Daar had de FNV reeds hun 'Schoongenoeg Dubbeltjes Roadshow'-truck voor de deur gezet en onder het (reuze) afdak van het kantoorgebouw ontbijt voor de deelnemers aan het geplande stakingspiket klaargezet.

Toen de op tocht daar arriveerde, liet zich maar een klein onderdeel van de deelnemers door de geprepareerde showelementen (en wat magere broodjes) afleiden, maar stroomde direct richting de draaideur van het kantoorgebouw zelf. De daar neergezette securities werden opzij geduwd en ruim 100 betogers stormden naar binnen.De marechaussee kwam de luchthavenbonzen snel te hulp schieten, en blokkeerde de deuren om de rest tegen te houden. Even later werd ook deze blokkade succesvol van buiten en binnen bestormd, waardoor nog een klein 50 mensen naar binnen kon. Uiteraard vond
daarbij de nodige duw en trekpartij plaats, maar gezien de explosieve sfeer werd niet eens geprobeerd mensen te arresteren.

Eenmaal binnen gingen mensen op de grond zitten, leuzen roepen, dansen en zingen, en uiteraard de enkele stakingbreker van schoonmaakbedrijf CSU wegjagen. Het leukste waren de lange gezichten en het zenuwachtige ijsberen van de securities en stropdassen, de paniek en radeloosheid van de marechaussees, maar vooral het enthousiasme en de trots van de stakers zelf, die duidelijk de sfeer in handen hadden.

Pas toen de FNV organizers een toezegging hadden binnengesleept dat dhr Nijhuis , de nieuwe schipholdirex van 3,5 ton paar jaar, de stakers te woord wilde staan, werd de bezetting na rond 1 uur opgeheven. Naar wat wachttijd en meer niet zo luxe vakbondsbroodjes buiten onder het afdak, kwam de man van 2 ton bonus extra dan ook een praatje houden op de FNV truck.

De vakbondsonderhandelaars herhaalden even voor de duidelijkheid de eisen ( 2 percent loonsverhoging, bijdrage reiskosten en uiteraard 'respect') inclusief dat Schiphol het schoonmakersconvenant medeondertekend. Nijhuis liet weten dat (CAO) onderhandelingen iets tussen werkgevers en werknemers waren, maar dat hij zich wel wilde inzetten voor betere onderhandelingen. De echte machtsmiddelen, zoals het opzeggen van contracten met schoonmaakbedrijven die niet aan de bondseisen voldoen, kwamen, zoals verwacht niet ter sprake.

Of de actie kwa eisen een succes was, valt nog te bezien. Vast staat dat de stakers niet alleen georganiseerd en millitant weten op te treden, maar, zoals de bezetting aantoont, ook van hun FNV vertegenwoordigers weten te emanciperen en desnoods politieblokkades te doorbreken.

Wie meer over de acties en de aanpak van schoongenoeg wil weten kan overigens deze vrijdag in amsterdam oost bij een mobilisatie en benefietevent van het Blijvertje terecht

vrijdag 2 april 20.00, Blijvertje , 3rde oosterparkstraat 64 huis

Solidarity forever!


 

Lees meer over: Schoonmakers-Campagne vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
Of in Den Bosch 
NN - 02.04.2010 13:38

Voor de mensen die in het zuiden van het land wonen (maar ook natuurlijk voor alle anderen), en vanavond ook graag iets over de schoonmakers en hun strijd te weten willen komen is er een debat in Knoflook, Den Bosch. Zie onderstaande oproep.


2 april om 20:30 debat over schoonmakerstrijd in inlichtingendienst
(knoflook: havendijk 1-3; 5211 VC den bosch)

Er broeit iets in de Nederlandse stations, en het is niet gewoon de berg afval die blijft liggen. Al weken zijn de schoonmakers die de ns-stations en de luchthaven netjes dienen te houden actie aan het voeren voor betere lonen en arbeidsomstandigheden. In deze strijd zijn er interessante en misschien wel verrassende coalities ontstaan tussen schoonmakers, fnv en radicaal linkse groeperingen.

Hoe kan inlichtingendienst beter een bijdrage bieden aan de strijd van de schoonmakers door een aantal betrokkenen uit te nodigen voor een debat over strategie en tactiek rond arbeidsstrijd, meer in het bijzonder rond de strijd van de schoonmakers. Bovendien willen we met een debat over arbeidsstrijd de aandacht op de antikapitalistische 1 demonstratie in Nijmegen vestigen.

Een aantal jaar geleden in Spanje gebeurde tijdens een staking van chauffeurs van het openbare vervoer iets uitzonderlijk. Een gelijkwaardige coalitie tussen vakbond en autonome groepen werd gesmeed, met boeiende resultaten. De stakers stelden toen ook sterke eisen, maar die gingen niet veel verder dan het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Toch konden door onderling vertrouwen en respect voor de verschillende strategische keuzes autonomen en andere radicale linkse groeperingen solidair actievoeren, schouder aan schouder met het personeel.

Door sabotage van bussen konden werkwilligen en stakingsbrekers toch niet aan de slag. Er werden verschillende drukwerken verspreid om de reizigers te informeren over de reden van de staking en werd dat in een antikapitalistisch verband gezet. En dit was niet zonder gevolg.

De verschillende strategieën konden elkaar versterken, de staking werd steeds beter opgevolgd en de werkgevers konden niet anders dan te gaan luisteren naar het personeel. Met een overwinning als gevolg. Hoewel er natuurlijk van alles op de samenwerking aan te merken was, lijkt ons dit een inspirerend voorbeeld hoe het ook zou kunnen. Door onderling vertrouwen, respect en begrip kunnen verschillende visies toch samen de (deel)strijd aan gaan.

Met dit in het achterhoofd hebben we een aantal sprekers uitgenodigd die actief zijn met de schoonmakers. Elk is dat op zijn of haar manier, met zijn of haar redenen. We hebben te gast: een organizer, iemand van doorbraak, van de vrije bond, van klasse!, van AGA, en van okia. We willen meer inzicht verschaffen in deze verschillende strategieën door elkeen aan het woord te laten, ze te laten vertellen wat ze doen, waarom ze dat zo doen. De focus zal echter liggen op hoe zij zien dat een samenwerking de strijd van de schoonmakers vooruit kan helpen, hoe de verschillende strategieën elkaar kunnen versterken én hoe dat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van een eigentijdse radicale praktijk van arbeidsstrijd.

Wij roepen daarom iedereen op die begaan is met de strijd van de schoonmakers, deel te komen nemen aan dit debat. Wie weet wat moois kan daar uit ontstaan.

Wij roepen ook iedereen op die voor een radicaal andere samenleving is, die solidariteit verbindt met vrijheid, de 1e mei naar Nijmegen te komen om zich aan te sluiten bij het verbond van arbeiders, precairen , levensliefhebbers, kunstenaars, autonomen, (bewust) onaangepasten, antikapitalisten, socialisten en anarchisten (1mei.org)
Radioverslag 
Jo M2M - 05.04.2010 01:04

Hoor hier het radioverslag van de aktie van 1 april:

 http://m2m.streamtime.org/uploads/2010/Schoon%20Genoeg/Bezoek%20Schiphol%20Group.mp3

En alle eerdere reportages van M2M radio:

 http://m2m.streamtime.org/uploads/2010/Schoon%20Genoeg/

E-Mail: m2m@streamtime.org
Website: http://m2m.streamtime.org/index.php/Nederlands/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.