english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
TEKEL-ARBEIDERS TERUG IN ANKARA - 1
Meriç Esin - 02.04.2010 05:42

Op 2 maart 2010 hadden de Tekel-arbeiders hun verzet in Ankara na 78 dagen laten verlopen om het vervolgens gespreid over het land verder voort te zetten. Een maand later, op 1 april 2010, zouden zij met duizend mannen en vrouwen en zo veel mogelijk aanhang weer naar Ankara terugkeren om hun eisen kracht bij te zetten en hun verdere actieplannen te bespreken.

Daar gingen zij toe over op aansporing van de voedingsbond Tekgıda-İş. Deze besloot daartoe nadat de gerechtelijke Hoge Raad had besloten dat de acceptatietermijn voor de zogenaamde ‘4C’-regeling acht maanden van duur zou zijn, in plaats van één maand, zoals de AKP-regering van premier Erdoğan eerder had bepaald. In de afgelopen maand hebben de Tekel-arbeiders in talrijke steden, vaak samen met arbeiders uit andere bedrijven en solidaire mensen uit diverse bevolkingsgroepen met verschillende acties en activiteiten hun strijd voortgezet.

Zoals de Tekel-arbeiders zich een maand geleden hadden voorgenomen, hebben zij ook gedaan. In de afgelopen dagen hebben zij daar de nodige voorbereidingen toe getroffen en zijn zij gisteren met aanhang en al uit verschillende steden van het land in de richting van de hoofdstad vertrokken. In de vroege ochtenduren kwamen zij gisteren bij Ankara aan. De bussen waarin zij zaten kregen van de politie echter geen toestemming om de stad binnen te rijden. Dat gebeurde op bevel van de gouverneur van Ankara. De Tekel-arbeiders troffen een hoofdstad aan waar feitelijk de staat van beleg was uitgeroepen. De politionele maatregelen die bedoeld waren om de arbeiders ervan te weerhouden hun voorgenomen actie te realiseren, waren weergaloos. De arbeiders werden geconfronteerd met een politiemacht van ruim vijf duizend man.

Ondanks de politiemacht is het de arbeiders op verschillende manieren uiteindelijk toch gelukt om samen met hun aanhang de hoofdstad binnen te gaan. Uiteraard niet zonder confrontaties, schermutselingen en kleerscheuren. Want net als in de afgelopen manden hebben de arbeiders ook vandaag weer de nodige agressie van de staat met knuppelslagen, gasbommen, pepergas, pantserwagens, watercanonnen en andere geweldsmiddelen keihard moeten incasseren. Weer werden mensen ten gevolge daarvan onwel of raakten zij gewond. Weer werden zij gearresteerd en meegenomen. En wederom werden mensen ernstig mishandeld.

Maar de stad binnengaan was niet genoeg. De afspraak tussen de arbeiders en hun vakbond Tekgıda¬-İş was dat zij zich bij het hoofdkantoor van de vakcentrale Türk-İş (waar Tekgıda-İş bij aangesloten is) zouden verzamelen. Daar zouden zij een 24-uurs zitactie houden en hun verdere actieplannen samen met de leiding van Tekgıda-İş bepalen om die vervolgens door middel van een persconferentie bekend te maken. Daarna zouden zij de hoofdstad weer verlaten. Dat alles werd hen onmogelijk gemaakt door de gigantische politiemacht, die op veel punten in de stad opgesteld was om de toegang tot de ‘Sakarya’-straat (waar zich het hoofdkantoor van Türk-İş bevindt) onmogelijk voor de arbeiders te maken. Ook bij en om het hoofdkantoor van Türk-İş stond een grote politiemacht opgesteld.

Een grote concentratie van de massa van de Tekel-arbeiders, de meegereisde aanhang en solidaire inwoners van Ankara is het gelukt om de barricades in de stad te doorbreken en zich op het ‘Sakarya’-plein (niet ver van het hoofdkantoor van Türk-İş aan de ‘Sakarya’-straat) te verzamelen. Daar hebben de voorzitters van de vakcentrales Türk-İş, Disk, Kesk en Kamu-Sen de concentratie van mensen toegesproken. Daarin hebben zij felle kritiek geuit op de ondemocratische houding van de regering, de beledigende uitspraken van premier Erdoğan aan het adres van de Tekel-arbeiders en op de gouverneur van Ankara die op aanwijzing van Erdoğan de oorlog aan de arbeiders heeft verklaard door een grote politiemacht tegen hen te laten mobiliseren. Enkele uren later hebben in İstanbul diverse vakbonden met deelname van duizenden arbeiders en steun van verschillende progressieve politieke partijen een optocht naar het grote ‘Taksim’-plein gehouden om de Tekel-arbeiders in Ankara te steunen en tegen het brute optreden van de politie in de hoofdstad te protesteren. Ook in Eskişehir en enkele andere steden vonden in ongeveer dezelfde uren dergelijke protestbijeenkomsten en demonstraties plaats.

Ondertussen was de concentratie van de Tekel-arbeiders en hun aanhang op het ‘Sakarya’-plein in Ankara meer en meer aan het groeien doordat nieuwe groepen van arbeiders de barricades doorbraken en er in slaagden zich met de massa op het plein te verenigen. Maar al snel ging de politie over tot omsingeling van het ‘Sakarya’-plein en dreigde met gebruik van overmatig geweld als de grote menigte niet uit elkaar zou gaan. Daarop hebben de vakbondsleiders besloten om het plein te verlaten ten einde een provocatie door de politie te voorkomen. Gisteravond om 20:30 uur plaatselijke tijd werd het plein nagenoeg geheel verlaten.

Daarmee is het plan van de arbeiders en de vakbondsfederaties om als nog een zitactie te houden en de verdere actieplannen te bespreken niet van de baan. De Tekel-arbeiders zijn nog steeds in Ankara en brengen op dit moment de nacht van 1 op 2 april 2010 door op de straten
van de hoofdstad. Er zijn geruchten dat voorzitter Mustafa Kumlu van vakcentrale Türk-İş vlak nadat het plein gisteravond verlaten werd een bezoek aan de gouverneur van Ankara bracht om hem tot een mildere benadering van de arbeiders te bewegen. Mocht de poging van voorzitter Mustafa Kumlu mislukken dan is de verwachting vooralsnog dat de arbeiders in de ochtend van 2 april 2010 ondanks politionele geweldsdreiging opnieuw zullen proberen het hoofdkantoor van vakcentrale Türk-İş te bereiken.

Voor meer achtergrondinformatie over de strijd van de Tekel-arbeiders kunt u onder andere de volgende link benutten:  http://indymedia.nl/nl/2010/03/66366.shtml

Meriç Esin ( meric.esin@hotmail.com)
2 april 2010


- E-Mail: meric.esin@hotmail.com
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa feminisme globalisering LINKS militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.