english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Weyts kraak
nn - 11.06.2010 10:38

De kraak en ontruiming van een meubelzaak in Bergen op Zoom die al 5 jaar leegstaat, waarbij de eigenaar opeens langskomt met het nieuws dat hij gaat verbouwen toevallig als er krakers zijn, met een vergunning die in verband met bezwaren van omwonenden niet had mogen verleend en een onbereikbaar, failliet? aannemersbedrijf...

Pand Weyts: krakers én conflict met buren
zaterdag 05 juni 2010 | 08:52 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 05 juni 2010 | 08:54

De vroegere meubelzaak van Weyts, aan de Kortemeestraat in het centrum van Bergen op Zoom, is gekraakt.

Het pand – dat leegstaat sinds de interieurzaak naar Meubelboulevard Poortvliet verhuisde – leidt bovendien tot een hoogoplopend conflict tussen de buren en de gemeente. Voor het pand bestaan verbouwplannen. De eigenaren van twee aangrenzende winkels hebben bezwaar gemaakt tegen de bijbehorende vergunning, maar daar vervolgens niets over gehoord.



Commotie in 't Vierkantje: krakers willen niet weg, buren geen inkijk
door Niels Herijgens. zaterdag 05 juni 2010 | 08:56 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 05 juni 2010 | 09:01

BERGEN OP ZOOM - Lang was het stil rond het pand van Weyts Interieuradvies, aan de Kremerstraat in Bergen op Zoom.

Sinds de meubelzaak naar Woonboulevard Poortvliet verkaste, stond het gebouw in winkelgebied 't Vierkantje simpelweg leeg. Nu krakers er hun intrek hebben genomen, breekt plots de pleuris uit.

De krakers – die naar eigen zeggen niet tot de Vonk-groep uit de vroegere discotheek Vips behoren – willen het pand niet verlaten. Het staat al meer dan een jaar leeg, de nieuwe wet die kraken verbiedt is nog niet in werking, en met een vriendelijk verzoek van de gemeente weten ze ook wel raad.

"De gemeente schrijft dat het ongeschikt is voor bewoning", zegt een van de krakers. "Maar de argumenten kloppen niet. Elektriciteit? Hebben we wel. Drinkwater ook. Geen toilet? Wel degelijk. En om de kwestie dat er onvoldoende vluchtwegen zouden zijn, moesten we een beetje lachen. Er zijn diverse deuren naar de Kremer-, én een naar de Kortemeestraat."

En de bouwvergunning dan, die het de eigenaar mogelijk maakt het pand flink onderhanden te nemen, om er een winkelruimte en vijf appartementen van te maken? Geldt niet voor het hele complex, menen de krakers, enkel voor het (vanaf de straat gezien) meest rechtse huisnummer.

Met die vergunning is nóg iets aan de hand. Twee buren, de ondernemers van Multivlaai en Kado Idee, hebben daar bezwaar tegen aangetekend: door het geplande breekwerk zou er inkijk in hun keukens komen, wat een inbreuk op de privacy zou betekenen. De winkeliers zijn woest dat ze niets van de gemeente hebben gehoord. Zeker nu navraag leert dat de pandeigenaar als hij wil maandag al kan beginnen met verbouwen.

"Het bezwaar is inderdaad nog niet behandeld", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Maar het is bij dergelijke verbouwingen gebruikelijk een vergunning te verlenen, nog vóór de bezwarencommissie zich erover buigt. De enige mogelijkheid voor de buren om iets snel tegen te houden, is naar de voorzieningenrechter stappen."

Voorlopig hebben de krakers het winkeldeel (dat ook een oude waterput bevat) als expositieruimte ingericht. Tijdens Proefmei mag iedereen er kunst komen kijken.



Misser gemeente bij bouwvergunning
door Arthur ’t Hart. maandag 07 juni 2010 | 18:25 | Laatst bijgewerkt op: maandag 07 juni 2010 | 18:26

BERGEN OP ZOOM - Het ziet ernaar uit dat de gemeente forse steken heeft laten vallen bij het afgeven van een bouwvergunning voor de verbouwing van het pand van Weyts aan de Kremerstraat. Winkeliers annex eigenaren van panden ernaast hadden bezwaarschriften tegen de verbouwing ingediend.

Het heeft er alle schijn van dat de gemeente die totaal over het hoofd heeft gezien.

Afgelopen vrijdag hoorden broer en zus Peters (van Multi-Vlaai) en Teun Temmink (Kado-Idee) van de krakers dat de gemeente diezelfde dag de vergunning had verstrekt aan pandeigenaar Agterberg. "En dat terwijl wij nog helemaal niks hadden gehoord op onze op 11 maart ingediende bezwaarschriften", zegt Lisa Peters. "We waren verbijsterd. Wat heeft bezwaar maken zo nou nog voor nut?"

Ze belden naar de gemeente en ontvingen de volgende dag alsnog een ontvangstbevestiging, bijna drie maanden te laat. 'Door omstandigheden', aldus die brief, was er niet eerder gereageerd. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie gaat de bezwaren nu alsnog behandelen, maar aan de verleende vergunning doet dat niks af.

Peters en Temmink maakten bezwaar omdat zij inkijk krijgen vanuit toekomstige appartementen in het Weijtspand. Een gang naar de rechter lijkt nu nog de enige mogelijkheid, maar Temmink weet niet zeker of hij dat gaat doen.

Wethouder Ad Coppens laat onderzoeken waarom de bezwaren niet zijn behandeld, zegt zijn woordvoerder. Volgens hem is het geoorloofd om eerst een vergunning te geven en dan pas naar bezwaren te kijken. "Ik zeg niet dat dit gebruikelijk is, maar het gebeurt vaker. Al kan ik me voorstellen dat mensen nu denken: waarom zou ik nog bezwaar maken."



Krakers Weyts vertrekken, pand wordt verbouwd
door Arthur ’t Hart  arthur.thart@bndestem.nl. maandag 07 juni 2010 | 19:48 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 08 juni 2010 | 13:42

BERGEN OP ZOOM - De krakers die sinds vorige week huisden in de voormalige meubelzaak Weyts in de Kremerstraat in Bergen op Zoom zijn maandagavond vertrokken uit het pand. Ze deden dat nadat de tegenwoordige eigenaar van het enorme, maar totaal verloederde pand had toegezegd dat hij dinsdag begint met opknappen en verbouwen.


Twee krakers – de studenten Jamy-Ellen (18) en Joost (19) - sliepen in het monumentale, van binnen beestachtig vernielde gebouw in de binnenstad. Overdag en ’s avonds kregen ze hulp van vrienden. Afgelopen weekeinde hielden de krakers er nog een kunstexpositie. Bewoners en winkeliers waren hen dankbaar dat ze eindelijk iets deden met de al jaren leegstaande bouwval. De krakers schrijven het feit dat er ineens schot lijkt te komen in de renovatieplannen op hun conto.

De verwoestingen in het historische pand zijn verbijsterend. Muren met oude schilderingen, plafonds, vloeren, alles is kapot gemaakt. De krakers hadden zelf grote delen van het bouwwerk met linten afgezet vanwege de onveiligheid.

De eigenaar is advocaat L. Agterberg uit Utrecht. Hij reageert niet op vragen waarom het pand onder zijn beheer zo is toegetakeld.

Intussen is commotie ontstaan over de bouwvergunning die de gemeente afgelopen vrijdag plotseling aan Agterberg verleende. Twee bezwaarschriften van winkeliers/eigenaren van

naastgelegen winkelpanden zijn daarbij volledig over het hoofd gezien, zo lijkt het. Wethouder Ad Coppens van Financiën heeft een onderzoek naar de gang van zaken gelast.



Niemand werkt aan pand Weyts
door Niels Herijgens  niels.herijgens@bndestem.nl. dinsdag 08 juni 2010 | 23:24 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 09 juni 2010 | 09:19

BERGEN OP ZOOM - Aan de toestand van het pand waarin voorheen meubelzaak Weyts huisde, is gisteren niets veranderd.

De eigenaar van het gebouw beloofde in BN DeStem dat hij gisteren met de verbouwing zou beginnen, maar daar blijkt niets van waar: er is enkel een bord met de naam van een bouwbedrijf achter de ruit geplaatst.

Met zijn toezegging had pandeigenaar, advocaat L. Agterberg uit Utrecht, een groep krakers zo ver gekregen het gebouw aan de Kremerstraat te verlaten. Die hadden er vorige week hun intrek genomen als protest tegen de langdurige leegstand.

Agterberg was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Eerder deze week wilde hij al niet reageren op vragen over de erbarmelijke staat waarin het monumentale pand verkeert.

Het telefoonnummer van aannemer Hoogh Seyst Bouw uit Zeist (dat vermeld staat op het achtergelaten bord) gaf gisteren slechts een bezettoon als antwoord. Ook de website van het bouwbedrijf bleek niet bereikbaar.

De eigenaar heeft eerder gezegd het pand te willen verbouwen tot een of meer winkelruimtes met appartementen erboven. Een vergunning daarvoor heeft hij al op zak.

Teun Temminck van KadoIdee, een van de bezwaarmakers tegen de vergunning, was verbaasd in de krant te moeten lezen dat wethouder Ad Coppens laat onderzoeken waarom de bezwaren niet eerder zijn behandeld. "Het was netjes geweest wanneer we dat nu eens wél rechtstreeks hadden gehoord."



Coppens: fouten in zaak Weyts gemaakt
door Arthur ’t Hart. donderdag 10 juni 2010 | 00:42 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 juni 2010 | 09:36

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Ad Coppens (VVD) erkent dat er dingen verkeerd zijn gegaan bij de verlening van een bouwvergunning voor het pand van de vroegere meubelzaak Weyts in de Kremerstraat.

De eigenaar kreeg vorige week vrijdag de vergunning. Kennelijk was daarbij totaal vergeten dat twee winkeliers in de Kremerstraat bezwaren hadden ingediend tegen de verbouwingsplannen.

"Met die bezwaarschriften is iets fout gegaan. Het is niet gelopen zoals het hoort. We moeten daar lering uit trekken en zorgen dat het niet weer gebeurt", zegt Coppens. Hij wil nog niet ingaan op de vraag hoe de bezwaren buiten zicht konden raken. Dat laat hij onderzoeken door zijn ambtenaren.

Coppens heeft gisteren met de boze winkeliers gebeld om zijn excuus aan te bieden. Hij zal hen persoonlijk informeren over de resultaten van het onderzoek.

De bezwaarmakers (de winkels Multi-Vlaai en Kado-Idee), vrezen inkijk vanuit de toekomstige appartementen in het Weyts-pand. Voor hen is er, hoewel hun bezwaren de mist in zijn gegaan, toch hoop. De aannemer, Hoogh Seyst Bouw in Zeist, zegt met hun probleem rekening te willen houden. "Ik zal bij de winkeliers langsgaan om te zien of we een oplossing kunnen vinden", aldus projectuitvoerder Rob van de Kant.

In het pand moeten beneden een of twee winkels komen en boven zes appartementen. Het verbouwingswerk was gisteren nog steeds niet begonnen.

Eigenaar Agterberg had de gemeente en de krakers die in het gebouw zaten, beloofd dat er maandag of dinsdag mee gestart zou worden. Daarop vertrokken de krakers.

Maar Agterberg en Van de Kant verzekeren dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Er moeten nog bouwmaterialen afgeleverd worden en er wordt overlegd met de loodgieter en de elektriciën. De daadwerkelijke verbouwing en renovatie begint volgens Agterberg volgende week, als de materialen dan binnen zijn.

De Utrechtse advocaat Agterbergin spreekt tegen dat hij vernielingen heeft laten aanrichten in het (deels) monumentale gebouw van de vroegere meubelzaak. „De fresco’s op de muren aan de voorkant hebben wij niet beschadigd”, verzekert hij. „Die waren in deze toestand. Ze waren verborgen achter een dikke laag stucwerk. Wij hebben ze juist tevoorschijn gehaald en gaan proberen ze zo goed mogelijk te herstellen.”

Datzelfde geldt, zegt hij, voor de historische waterput in de winkel. Ook de monumentale voorgevel zal worden verbeterd.

Het sloopwerk dat in het interieur is verricht, was volgens de eigenaar noodzakelijk om de constructie van het in feite uit drie oude panden bestaande complex bloot te leggen.

„Aan die constructie moet worden gewerkt. De constructeur eiste het sloopwerk van ons.”

 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.