english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GEEN MOORDENAAR ALS PRESIDENT VAN SURINAME
Redi Mokro - 17.08.2010 13:30

Donderdag 12 augustus organiseerde het comité 'Geen moordenaar als president van Suriname' een picketline bij de ambassade van de Republiek Suriname.De bedoeling is om de wereld duidelijk te maken dat Desi Bouterse die zelf heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor de “8 december moorden”, dus in feite de moordenaar, nooit tot president van de Republiek Suriname gekozen had mogen worden.


Geen Moordenaar als President van Suriname
Geen Moordenaar als President van Suriname

Bouterse is weliswaar bij democratische verkiezingen op 25 mei jl tot parlementslid van Suriname gekozen, maar door toedoen van Bouterses partijgenoot, parlementsvoorzitter, mevrouw Jennifer Geerlings Simons, is Bouterse op maandag 19 juli jl, op een ondemocratische wijze door het DNA tot president van Suriname gekozen.

Er lagen bij het parlement brieven van verschillende organisaties, om het parlement erop te wijzen dat Bouterse op grond van artikel 92 van de Surinaamse grondwet niet tot president van de Republiek Suriname kan worden gekozen.

Ondanks herhaaldelijk verzoek van de oppositie in het parlement op maandag 19 juli jl om die brieven in behandeling te nemen, heeft Bouterses partijgenoot, parlementsvoorzitter, mevrouw Jennifer Geerlings Simons, geweigerd deze brieven in behandeling te nemen.

Artikel 92, sub 1 van de Surinaamse Grondwet luidt:

"Om tot President of Vice-president te kunnen worden gekozen moet een kandidaat:
-
-
-
- geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet"

De door Bouterse gepleegde staatsgreep in 1980 en de door Bouterse gepleegde kerstcoup/telefooncoup op 24 december 1990, zijn handelingen tegen de Surinaamse Grondwet.

Protestschrijven tegen kandidatuur Bouterse

De advocate mr. Marja Vos heeft vandaag namens haar cliënten, met name de rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de Stichting 8 december 1982, een protestbrief gericht aan De Nationale Assemblee mede in verband met de kandidatuur van Desiré Bouterse voor het presidentschap van de Republiek Suriname. De brief, die vandaag bij de Griffie van De Nationale Assemblee ter attentie van de voorzitster drs. J. Geerlings-Simons werd bezorgd, luidt als volgt:

Aan
De Nationale Assemblée,
t.a.v. de voorzitter,
mw.drs.J.Geerlings-Simons,
Onafhankelijkheidsplein
A l h i e r .

Paramaribo, 19 juli 2010

Mag ik middels deze uw aandacht voor het volgende.
Mijn cliënten, de rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging ‘ORGANISATIE VOOR GERECHTIGHEID EN VREDE’ en de ‘Stichting 8 december 1982’, hebben op zaterdag 17 juli 2010 via de media er kennis van genomen dat de heer DESIRÉ DELANO BOUTERSE zich kandidaat heeft gesteld voor de functie van President van de Republiek Suriname.

De verkiezingen voor deze functie en die van Vice-President van de Republiek Suriname staan op de agenda van de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee van vandaag, maandag 19 juli 2010.
Cliënten voornoemd wensen ten eerste met klem te protesteren tegen het feit, dat de wettelijke termijn tussen de afsluiting van de kandidaatstellingen en de daadwerkelijke verkiezingen niet in acht is genomen. Verwezen wordt naar artikel 2 lid 2 van de Wet van 5 januari 1988, houdende regelen voor de kandidaatstelling en verkiezing van de President en vice-president van de Re-publiek Suriname (S.B. 1988 no. 2). Uit dit wetsartikel blijkt dat de kandidaatstelling uiterlijk drie dagen voor de dag der verkiezing moet worden ingediend.

Hetgeen met zich meebrengt dat de verkiezingen tot President en tot Vice-President pas op dinsdag 20 juli 2010 kunnen worden gehouden.
Een en ander klemt te meer, nu het om een bepaling van openbare orde gaat. De kandidaatstelling is immers conform artikel 4 van voormelde Wet binnen één dag na sluiting van de kandidaatstellingen via de publiciteitsmedia bekend gemaakt.

De strekking daarvan is de gemeenschap “ de gelegenheid te geven alsnog op geëigende en gepaste wijze, zo nodig, haar invloed publiekelijk danwel te juister instantie te doen blijken in verband met de verkiezing” (zie: de toelichting op dit wetsartikel).

Door de termijn tussen kandidaatstellingen en de verkiezingen met een volle dag te verkorten, maakt u inbreuk op het democratisch recht van de gemeenschap om deze kandidaatstellingen te beïnvloeden door haar stem te laten horen.

Het komt cliënt en dan ook voor dat geen rechtsgevolg aan meergenoemde verkiezingen kan worden toegekend, indien deze verkiezingen toch op heden, maandag 19 juli 2010, zou plaatsvinden.

Cliënten roepen u dan ook op om daarvan af te zien, en aan de Surinaamse gemeen-schap alsnog de volle wettelijke ruimte te geven om op de kandidaatstellingen voor de functie van President en die van Vice-Pre-sident invloed te kunnen het uitoefenen, hetzij publiekelijk, hetzij anderszins.

Ten tweede doen cliënten een dringend beroep op u om de kandidatuur van Desiré Delano Bouterse af te wijzen, althans te oordelen dat hij niet verkiesbaar is voor de functie van President van de Republiek Suriname. Deze kandidaat voldoet namelijk niet aan alle vereisten die in artikel 92 van de Grondwet voor deze functie zijn gesteld. In het bijzonder voldoet de kandidaat niet aan het vereiste dat hij “geen handelingen moet hebben verricht strijdig met de Grondwet”.

Het is immers van algemene bekendheid dat Desire Delano Bouterse herhaaldelijk de Surinaamse constitutie heeft geschonden. Cliënten beperken zich in dit verband tot 3 (drie) voorvallen, te weten:

I. Op 25 februari 1980 heeft Desiré Delano Bouterse deelgenomen aan een staatsgreep, althans hij heeft een actieve rol bij die staatsgreep gespeeld, waarbij de democratische rechtsorde van Suriname om ver is geworpen. (Zie: Jozef Slagveer, De Nacht van de Re-volutie).Volkomen in strijd met de constitutionele bepalingen heeft Desiré Delano Bouterse (tezamen met anderen) aldus door gebruikmaking van geweld staatsmacht naar zich toegetrokken. Een dergelijk handelen is strijdig met de Grondwet, doordat staatsmacht is verkregen welke niet op de Grondwet was gestoeld.

II. Op 8-9 december 1982 zijn 15 vermeende politieke tegenstanders van het toen-malige militair regiem geëxecuteerd of anderszins om het leven gebracht. Desiré Delano Bouterse heeft op verschillende momenten publiekelijk bekendgemaakt dat hij daarvoor verantwoordelijk is. Het ‘recht op leven’ is echter in de Grondwet (zowel in die van 1975 als in die van 1987) als grondrecht verankerd. Indien Desiré Delano Bouterse verantwoordelijk is voor het ontnemen van het leven van deze 15 burgers van Surina-me, heeft hij alzo strijdig met de Grondwet gehandeld. Het handelen terzake moet namelijk in ieder geval aan hem als ‘verantwoordelijke’ worden toegeschreven.

III. Op 29 november 1986 is door een eenheid van het leger het Marondorp Moiwana aangevallen, waarbij meer dan 40 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood en het dorp is vernietigd. Op pagina 77 van de uitspraak van de Inter-American Court of Human Rights d.d. 15 juni 2005 (Case of the Moiwana Community vs. Suriname) wordt Desire Delano Bouterse, toen bevelhebber van het leger, als het brein (‘author’) achter het bloedbad aangemerkt.

De betrokkenheid van Desire Delano Bouterse blijkt ook bij het ‘bevrijden’ van één der verdachte (Orlando Swedo) uit de politiecellen in april 1989. Door Desire Delano Bouterse is na dié bevrijding een persconferentie belegd waarbij door hem is bevestigd dat de opdracht tot de inval in het dorp Moiwana van hem als bevelhebber afkomstig was.

Verder is door hem aangegeven dat hij niet zal toestaan dat die inval door de burgerpolitie wordt onderzocht. (Zie verder ook: Dagblad De Ware Tijd van 28 mei 1993, Wat zich te Moiwana voltrok.)

Zoals hierboven reeds is aangegeven, is het ‘recht op leven’ in de Grondwet als grondrecht opgenomen. Het geven van een opdracht waarbij ongewapende burgers, waaronder kinderen, zonder enig vorm van proces zijn doodgeschoten is op zijn minst strijdig met dit grondrecht. (Naar alle waarschijnlijkheid is hier zelfs sprake van een misdrijf tegen de menselijkheid.)

Mijn cliënten, de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de Stichting 8 december 1982, gaan er vanuit dat de Nationale Assemblee op de naleving van de wettelijke regels zal toezien en in het belang van de totale Surinaamse Natie dienovereenkomstig besluiten zal nemen.

In dezen betreft het immers niet de toepassing of het buiten toepassing laten van strafrechtelijke regels, maar de toepassing van wettelijke regels die betrekking hebben op waarborgen voor een deugdelijke invulling van de functie van President en Vice-President van de Re-publiek Suriname alsook op een degelijke verkiezingsprocedure.

Inmiddels verblijf ik,
hoogachtend,
Mr. Marja I. Vos
cc. Fracties in DNA

NO MURDERER AS PRESIDENT OF SURINAME

Thursday, August 12, 2010 the committee "No Murderer as President of Suriname" organized a picket line at the Embassy of the Republic of Suriname.

The purpose of the picket line is to make clear for the world that Desi Bouterse, who himself admitted that he is responsible for the December 8 1982 murders, so in fact the killer, never could have been chosen President of the Republic of Suriname.

Bouterse was indeed elected in democratic elections on May 25 last, to the parliament of Suriname, but at the hands of Bouterses party colleague, parliament chairman, Ms Jennifer Geerlings Simons, in an undemocratic way, Bouterse was elected on Monday, July 19, as President of Suriname

There were letters to the parliament of various organizations to point out to the parliament that Bouterse under Article 92 of the Surinamese Constitution can not be chosen as President of the Republic of Suriname.

Despite repeated requests by the opposition in parliament on Monday, July 19 last, for those letters to deal with, Bouterses party colleague, parliament chairman, Ms Jennifer Simons Geerlings, has refused to deal with these letters.

Article 92, sub 1 of the Surinamese Constitution reads:

"In order to be elected for President or Vice-President a candidate must:
-
-
-
- Not have acted contrary to the Constitution "

The coup committed by Bouterse in 1980 and the Christmas/ Phone coup on December 24, 1990 perpetrated by Bouterse, are actions against the Surinamese Constitution.

PETITIE

Aan de regering van de Republiek Suriname
p/a de Ambassade van de Republiek Suriname
Alexander Gogelweg 2
2517 JH Den Haag.

Geachte regering,

Aangezien de verkiezing van de heer D.D. Bouterse op 19 juli 2010 niet met de beginselen van de rechtstaat Suriname strookt, richt het comité 'Geen moordenaar als president van Suriname' zich vriendelijk doch dringend tot u met het volgend verzoek.

Tijdens de buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op maandag 19 juli 2010 werd door de voorzitter van de verkiezingscommissie medegedeeld dat na onderzoek van de geloofsbrieven van kandidaat Bouterse zou zijn gebleken dat kandidaat Bouterse niet zou hebben gehandeld tegen de Surinaamse Grondwet.

Ondanks het feit dat de oppositie probeerde in te brengen dat dit niet met de waarheid strookte, gaf mevrouw Jennifer Geerlings Simons, de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), te kennen dat men niets kon inbrengen onder het mom dat het hier een 'Buitengewone Vergadering' betrof.

De verklaring van de voorzitter van de verkiezingscommissie klopte niet aangezien presidentskandidaat, de heer D.D. Bouterse wel heeft gehandeld tegen de Surinaamse Grondwet.

Presidentskandidaat D.D. Bouterse heeft nl. op de avond van 24 december 1990 een telefooncoup/kerstcoup gepleegd en de wettig gekozen regering Shankar naar huis gestuurd.

Ook wordt de heer D.D. Bouterse verdacht van het plegen van moorden en/of daartoe opdracht gegeven te hebben in de nacht van 7 op 8 december en rond 8 december 1982. Deze zaak loopt nu nog voor de Surinaamse rechter.

Artikel 92 sub 1 van de Surinaamse Grondwet, in 1987 door Bouterse zelf gemaakt, luidt:

'Om tot president of vice-president te worden gekozen moet een kandidaat:
-Geen handelingen hebben verricht strijdig met de grondwet'

De door Bouterse gepleegde staatsgreep op 25 februari 1980 en de door Bouterse gepleegde telefooncoup/kerstcoup op 24 december 1990 zijn handelingen in strijd met de Surinaamse Grondwet.

Ook de verdenkingen van moord of opdracht tot moord waarover nu een rechtszaak loopt voor de Surinaamse rechter zijn handelingen tegen de Surinaamse Grondwet krachtens artikel 92 sub 1 van de Surinaamse Grondwet
Conclusie de heer D.D.Bouterse is dus een ongrondwettige president.

Het comité 'Geen moordenaar als president van Suriname' verzoekt u dan ook, ondanks het feit dat de heer Bouterse vandaag, donderdag 12 augustus 2010, tot president van de Republiek Suriname wordt geïnaugureerd, de procedure op gang te willen zetten om te komen tot het afzetten van de heer D.D.Bouterse als president van Suriname.

Dit omdat hij krachtens artikel 92 sub 1 van de Surinaamse Grondwet een ongrondwettige president is.

Bovendien is de heer D.D.Bouterse door toedoen van de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), mevrouw Jennifer Geerlings-Simons, op een ondemocratische manier tot president gekozen.

Comité 'Geen moordenaar als president van Suriname'
Redi Mokro

Website: http://www.rnw.nl/suriname/article/protestbijeenkomst-tegen-bouterse-nederland
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme globalisering media militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.