english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nicaragua-Costa Rica; van bijna grensoorlog tot alliantie..?
MM - 26.10.2010 10:19

Merkwaardige bewegingen aan beide kanten van de grens Nicaragua en Costa Rica rond het laatste stukje rivier San Juan. Costa Rica stuurde SWAT teams in militaire outfit met legerhelmen en zware mitrailleurs om een narco hulp verlenende familie te beschermen.

De rust lijkt enigzins weergekeerd te zijn rond de belangrijke rivier San Juan aan de Zuid-Oost grens van Nicaragua met Costa Rica.

Comandante Zero -Edén Pastora- (een Sandinistische oorlogsheld) ziet aangetseld door Daniel Ortega persoonlijk toe op het baggeren van deze rivier ten behoeve van alleen Nicaraguaanse scheepvaart en een geplande waterdam en een fictief plan voor een nieuw 'Panama-kanaal', terwijl het groene licht al is gegeven voor een nieuwe internationale luchthaven op het eiland Ometepe in het midden van het enorme meer waar vandaan de rivier San Juan ontspringt.

Carlos Pelas (van Flor de Caña alcohol) met zijn pion en kruimel mede-investeerder Oscar Arias (vorige president Costa Rica), heeft vorig jaar nog de laatste terreinen opgekocht en zijn groep heeft onlangs 2 miljard dollar ontvangen van de verkoop van de bank BAC/Credomatic aan een Colombiaanse bank; dus heeft wat geld vrijgenmaakt voor nieuwe zaakjes.

Costa Rica bestrijdt fel het baggeren met als argument het milieu en dat het effect heeft op Costa Ricens territorium (de rivier is officeel van Nicaragua met het recht van Costa Rica deze te bevaren, wat Nicargaua weigert daar Costa Rica in het verleden Nicaraguaans land zou hebben ingepikt), maar is eerder een drog-argument opdat mensen rond de overheid van Costa Rica meer mee kunnen profiteren van de zeer omvangrijke geplande projecten.

Overigens zijn wat van deze zaken in behandeling bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Edin Pastora bezit het laatste stuk van de rivier San Juan in Nicaragua en heeft een conflict met zijn buur aan de Costa Ricense kant, de familie Reyes Aregón rond het eiland Calero in de zone Pococí van het laatste stuk rivierdelta van San Juan voor de Cariben.

Marcos Reyes had aangifte gedaan dat Nicaraguaanse militairen op zijn Costa Ricense terrein en dat van anderen zouden zijn binnengedrongen en daar werknemers ontvoerd en koeien gedood, nadat hij tegen Edén Pastora beweerde dat het Costa Ricens grondgebied is en zijn terrein. Ook dat met het baggeren schade was aangericht.

Edén Pastora beweerde in de pers dat het eiland nooit ingedeeld zou zijn bij Costa Rica, noch Nicaragua (invalshoek is te begrijpen, daar een eiland dat midden op een rivier ligt die van Nicaragua zou zijn, dan ook bij Nicaragua zou kunnen horen, ondanks dat de echte riviertak San Juan aan de noordkant loopt).

Costa Rica reageerde met een voor haar doen ongekende reactie; 70 politie -waarschijnlijk SWAT vergelijkbare eenheden- werden in legerkostuum, helmen en met veld mitrailleurs in aller ijl met helicopters overgevlogen. Aan de gezichten en de angstige bukhoudigen van de gedropten viel af te lezen dat ze er inderdaad van uitgingen dat er mogelijk een invasie was.

Nicaragua reageerde met een kleine militaire mobilisatie en het sturen van extra troepen naar dit grensgebied.

OK, dat is verhaal A.

= = = = = = = = = = = = = = = =

Op hetzelfde moment was er een life pers-conferentie in Nicaragua rond deze extra troepen en de reden daarvan. Dezelfde dag zouden 6 Hondurezen van de gevangenis in het Caribische Bluefields in aller ijl naar een zwaarbewaakte gevangenis in Managua overgebracht zijn. Mensen met veel geld zouden via corruptie een actie beramen om hen te bevrijden. Deze 6 Hondurezen waren op 1 Oktober gearresteerd met cocaine en enkelen zouden met speedboat op het terrein van de bewuste familie Reyes Aragón gezien zijn:

Carlos Alberto Barriento López,
Policarpo Casildo Blanco,
Lorenzo Casildo Alvarez,
Pedro Alberto Ortega Ramírez,
José Israel Ayala Funez,
Rafael Antonio García Rivera.

Reyes Aragón beweerd dat het gewone plantage medewerkers van hem zijn en dat hij niet wist dat het Hondurezen zijn, wat overigens onwaarschijnlijk is daar men normaliter met een ander accent spreekt. Familie Reyes-Aragón zouden Nicaraguens zijn, maar het eiland zou op Costa Ricens gebied liggen.

Nu werd het helemaal bizar; een mogelijke drugsbaas of die minimaal onderdak verleent, krijgt het zowat voor elkaar dat er een grensoorlog ontstaat met alle 'militaire' hulp van Costa Rica? Dit scenario lijkt erg op de voormalige contra-affaire met drugs en oorlogs-handelingen aan de grens; in het geheim toen mede gepland door officials rond de Costa Ricense regering.
Helemaal omdat het hier om Hondurezen gaat na de coup tegen Zelaya van de drugsmaffia met neo-Cons en Israelische security en Nicaragua nu aan de beurt lijkt te zijn, daar Daniel Ortega voor een illegale 3e termijn gaat met de verkiezingen van November 2011.
En dan ligt dat eiland strategisch aan zee; klein conflictje enm Costa Rica houdt even stand en huppakee: daar is onmiddelijk de rugdekking van de 4e vloot en hun vliegtuigen die Costa Rica kort geleden toestemming gaf activiteiten rodn haar wateren te ontplooien.

Het leek allemaal een prachtig scenario en ook een krachtige reactie van Nicaragua om het initiatief te houden (ondanks dat men vreedzame woorden gebruikte); als er oorlog moest komen omdat ze de president willen wippen, dan zouden zij zelf wel het initiatief nemen.

Nicargua vroeg ook Interpol en Costa Rica om onderzoek en uitlevering van deze familie. Vandaag heeft Costa Rica de medewerking toegezegd en gister al dat ze geen Nicaraguaanse troepen hebben waargenomen op haar grondgebied en ook geen schade aan terrein van de familie Reyes-Aragón.
Of dat laatste geheel waar is? Geen van beiden heeft normaliter respect voor geharde drugshandelaren en in een oorlog is veel geoorloofd, vooral in Latijns Amerika. Ik weet dat Nicaraguaanse militairen voor normale burgers loyaal kunnen zijn, maar in staat zijn tot keihard en illegaal optreden als het om meedogenloze narcos gaat en heb enigzins het vermoeden dat ze ook achter de moord en marteling van 3 narcos vorige week zitten die nabij Masaya werden ontvoerd (overigens werd ik 2 dagen daarvoor door een kapitein informeel ondervraagd) en nabij de legerbases van Cardenas gevonden. Oorlog is oorlog; daar hebben we immers militairen voor..?

Costa Rica gaat keihard door met haar protesten tegen het baggeren van rivier San Juan en beweerd over o.a. satteliet fotos te beschikken die vernielign avn Costa Ricesn land aantonen en heeft daartoe een onderzoeks rechter aangewezen om aanklachten te formuleren.

Maar het grensincident lijkt voorbij en Costa Rica zou meewerken aan het onderzoek. Alhoewel... wie het verleden van Costa Rica een beetje kent, weet ook hun verewevenheid met o.a. de Russsiche maffia waarvan met het hoofd een diplomatiek paspoort gaf en vele andere affaires
De complot-theorie dat dit een opzetje was met medeweten van Costa Rica om een grensconflict te beginnen, lijkt inmiddels on-waarschijnlijk te zijn, alhoewel we dit mogelijk nooit met zekerheid zullen kunnen vaststellen.

Eerder lijkt het erop dat Costa Rica op het verkeerde been was gebracht door de familie Reyes-Aragón wat samenviel met haar gedreven concurrentie strijd tegen Nicaragua om de rivier San Juan.

Maar de vraag is dan wel hoe deze veronderstelde narco familie dit voor elkaar heeft gekregen; heeft men dan zulke goede ne hoge connecties in en rond de regering en justitie van Costa Rica?

(overigens is het niet geheel uitgesloten dat dit deels zwartmakerij is tegen de buur van Edén Pastora en wraak voor het vragen om 'militaire' hulp; maar de officials in Nicaragua die beweren dat hij bij de Hondurese narcos betrokken is, zijn omvangrijk)
 

Lees meer over: antimilitarisme natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
weggevallen tekst paragraaf... 
MM - 26.10.2010 10:46

...
Maar het grensincident lijkt voorbij en Costa Rica zou meewerken aan het onderzoek. Alhoewel... wie het verleden van Costa Rica een beetje kent, weet ook hun verewevenheid met o.a. de Russsiche maffia waarvan met het hoofd een diplomatiek paspoort gaf en vele andere affaires zoals de contra affaire met drugs en wapenhandel en zelf een keer een vliegtuig met dode Amerikaanse soldaten & net doen alsof men van niets wist en zelfs achteraf; "er is geen bewijs" als ignorerend motief en nadat het bewijs door onbekenden is opgeruimd. Of medewerking toezeggen en vervolgens gebeurd er jaren niets of komt er een flut-onderzoek met onbewijsbare sabotage uit.
...

(was weggevallen door een spelfout wat daardoor een programma code-teken werd)

vuur op het grensconflict 
MM - 28.10.2010 08:34

Het grensconflict is zeker nog niet voorbij:

Nicaragua y Costa Rica se enzarzan en un cruce de acusaciones y tensan la relación
 http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hqevt10ysdIP8OYfQLWsGSehEFeQ?docId=1393943

(plaats artikellink in:  http://translate.google.com/#es|nl )

=>

Costa Rica heeft een officiele reactie ontvangen van Nicaragua. Daarin zou Nicaragua doodleuk beweren dat het nu juist Costa Rica is die een grensschending deed met haar militaire 'politie'macht van 150 zwaarbewapende SWAT alikes, die ze wat dagen terug op een eiland in de rivier San Juan dropten.

Dat zou in kunnen houden dat Nicaragua inderdaad het eigendoms recht van dit eiland betwist, zoals Edén Pastora al beweerde dat het nog bij niemand is ingedeeld (een eiland ligt immers in het midden van een rivier en als de rivier van Nicargua is, dan het eiland ook. De hoofdtak van de rivier San Juan is echter aan de noordkant en als je die neemt, dan is het eiland juist wel Costa Ricens).

Ook zouden er twee gewapende OIJ (FBI) gearresteerd zijn aan Nicaraguaanse kant en weer netjes aan de andere kant van de grens uitgeleverd. Nog niet is gepubliceerd om wel deel van de gresn dit zou gaan.

Costa Rica doet net alsof haar neus bloedt en zegt niets over de aantijging dat het om een narco steun verlenende familie gaat en het rechtsreekse verzoek en via Interpol om aanhouding en uitlevering van deze familie. Ook vrees ik dat dit nauwelijks in Costa Rica is gepubliceert, terwijl dit nu juist wel overduidelijk in Nicaragua op TV was.
Vervolg-artikelen: 
MM - 13.11.2010 18:07

Costa Ricens gebied bezet door Nicaragua, stuurt troepen - 02.11.2010
 http://indymedia.nl/nl/2010/11/70873.shtml

Conflict Nicaragua Costa Rica op drempel van... - 11.11.2010
 http://indymedia.nl/nl/2010/11/70873.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.