english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Belgische klimaatcoalitie zingt vals !
Beno Klee - 22.11.2010 00:53

Op een moment dat leidende klimaatwetenschappers wanhopig aan de wereldgemeenschap proberen duidelijk te maken dat we in een klimaatnoodtoestand verkeren, dat ze waarschuwen voor genocidale gevolgen, dat ze zelfs vergelijkingen met de holocaust niet uit de weg gaan, gaat de Belgische klimaatcoalitie op 28 november 2010 zingen voor het klimaat ! Dit alles volgens het motto "het moet plezant blijven". Hun eisenpakket ontbeert een wetenschappelijk fundament en komt in de feiten neer op een desolidarisering met de Derde Wereld.

Wat bezielt de Belgische klimaatcoalitie, die bestaat uit de meeste organisaties van de Noord-Zuid beweging, milieubeweging en vakbonden ?

In navolging van eerdere acties (Dansen voor het klimaat, Loop storm voor het klimaat), organiseert ze op 28 november een betoging/evenement in Brussel, dat ze "Zingen voor het klimaat" genoemd heeft. Een evenement dat, net zoals zijn voorgangers, ongetwijfeld veel volk zal trekken. (+/- 15000 deelnemers).

Op een moment dat leidende klimaatwetenschappers wanhopig aan de wereldgemeenschap proberen duidelijk te maken dat we in een klimaatnoodtoestand verkeren, dat ze waarschuwen voor genocidale toestanden, dat ze zelfs vergelijkingen met de holocaust niet uit de weg gaan, gaat de Belgische klimaatcoalitie zingen voor het klimaat ! Dit alles volgens het motto "het moet plezant blijven".

En wat eist de Belgische klimaatcoalitie ? Dat België en Europa zich op Cancun zou inspannen voor een vermindering van de Co2 uitstoot met meer dan 20 % tegen 2020. Zij laten het open of ze nu 25 %, 30 % of meer willen.

Door zo'n eis negeren ze de wetenschappelijke gegevens die voor 't moment beschikbaar zijn, desolidariseren zij zich met de Derde Wereld, en draaien zij de mensen een rad voor de ogen, door te doen geloven dat "meer dan 20 %" voldoende zou zijn.

Hun website is eveneens weinig informatief. Wat is de doelstelling van die "meer dan 20 %", welk zijn de gevaren, welke zijn de drempels die niet overschreden mogen worden, welke maatregelen moeten echt genomen worden, willen we buiten de gevarenzone blijven ? Men heeft er het gissen naar.

Hier een poging tot opheldering.

Centraal in het debat over de klimaatverandering staat de maximale grens van 02 ° C verwarming.

Deze 2 ° C wordt door het International Panel on Climate Change (IPCC), naar voor geschoven als veilige doelstelling, en werd als doelstelling ook door de Europese Unie overgenomen. Het IPCC is een organisatie van de Verenigde Naties, met vertegenwoordigers van CO2 zondaars zoals de VS,Rusland, China, Australië, Zuid-Afrika, Europa enz... Hun rapporten zijn dan ook compromissen. Hun aanbevelingen zijn een beetje op maat gesneden van de machtigste staten op aarde, en staan onder zware kritiek vanuit wetenschappelijke hoek.

Wat beschouwt het IPCC als veilig ?

Het IPCC stelt dat bij een concentratie van 400 ppm (=deeltjes CO2 per miljoen ), er een kans bestaat van tussen 66 en 90 % dat de temperatuur stabiliseert op 2° C. Eenmaal die 2° C voorbij riskeren we een zichzelf versterkende (zelfs zonder dat de mensen nog co2 uitstoten), onkontrolleerbare (we kunnen het niet meer stoppen) en katastrofale (massief afsterven van planten, dieren, mensen) opwarming van de aarde.

Dit veiligheidsconcept staat onder zware kritiek.

1. Bij 400 ppm is er nog altijd een kans van tussen 34 en 10 % dat we een catastrofale temperatuurstijging gaan meemaken. Kunt u zich voorstellen naast een atoomcentrale te wonen die tussen 34 en 10 % kans heeft om te ontploffen, of een auto te rijden, die tussen 34 en 10 % kans heeft om onbestuurbaar te worden ?

2. Het is nu ook duidelijk dat die 2°C absoluut geen veilige grens is. Uit recent wetenschappelijk onderzoek weten we dat 2° C verwarming reeds kan leiden tot het smelten van het ijs op Groenland (bron : onehundredmonths dot org). Nederland, grote delen van België, en wereldwijd zullen enorme stukken vruchtbare gronden onderlopen, en de voedselvoorziening verder onder druk zetten. Voor Afrika zou 2°C een temperatuurstijging van minstens 3. ° C betekenen (gemiddelde temperatuurstijgingen betekenen op sommige plekken op aarde veel hogere stijgingen !), met desastreuze gevolgen : halvering van de oogstopbrengsten in grote gebieden, de watervoorziening van meer dan 600 miljoen mensen die in gedrang komt, massieve schade aan kustlijnen, landelijke gemeenschappen en steden. (bron : 350 punt org) Maar ook voor vele landen uit Zuid-Amerika en Azie zijn de gevolgen van een 2°C verhoging catastrofaal. Honger en uitbreiding van bepaalde ziekten zal het leven kosten aan miljoenen mensen. Nu reeds sterven jaarlijks naar schatting 300 000 mensen aan de gevolgen van de opwarming van de aarde met 0.8 °C. (bron : christianaid dot org dot uk)

De 2° C doelstelling was dan ook voor meer dan 100 landen (waaronder heel wat Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse) een van de grote struikelblokken op de laatste onderhandelingen van Kopenhagen. Zij eisten dat men als doelstelling een maximale temperatuurstijging van onder de 1.5 ° C zou vastleggen, met bindende afspraken voor vermindering van de CO2 uitstoot.

Hoeveel tijd rest ons nog ?

De concentratie van 400 ppm bereiken we binnen 73 maanden of 6 jaar (bron : onehundredmonths dor org).

Hoe evolueert de CO2 uistoot de komende 25 jaar ?

Het Internationaal Energie Agentschap heeft in een recent rapport berekend dat de komende 25 jaar de CO2 uitstoot nog gaat toenemen. Zij wijzen erop dat er vanuit de internationale gemeenschap te weinig concrete toezeggingen zijn gemaakt om effectief de CO2 uitstoot te verminderen, en dat hierdoor de aangestreefde maximale temperatuurverhoging van 02°C ruim gaat voorbij geschoten worden.

Blijft de vraag wat de Belgische klimaatcoalitie bezielt ?

Op de website van Greenpeace dot be kan men nalezen dat, om de temperatuurstijging tot 02 ° C te beperken, we tegen 2020 de CO2 uitstoot met 40 % moeten verminderen. Wat zitten ze dan met die 20 % te jongleren ? En waarom blijven ze over die 02° C praten, terwijl men hierdoor grote delen van de Derde Wereld gewoon, bijna letterlijk, laat stikken ! Zowel Greenpeace als de Derde Wereldbeweging, als de vakbond nemen in heel dit debat dan ook een onverantwoordelijke houding aan.

Wat is het alternatief ?

Extreme toestanden vragen extreme oplossingen, en extreme acties. Eerst en vooral is er de laatste jaren via de media zoveel aan desinformatie gebeurd dat de meeste mensen bijzonder slecht geïnformeerd zijn. Zelfs in zogenaamde progressieve hoek is het rampzalige van de situatie nog niet goed doorgedrongen of heerst er een grote vorm van apathie. Met miljoenen doden en ellende voor miljarden van mensen in het verschiet, moeten we maatregelen nemen, gelijk we hebben moeten nemen om de holocaust te stoppen. Wij hebben niet meer en niet minder dan een oorlogsindustrie nodig. Een oorlogsindustrie stelt zich ten dienste van 1 bepaald doel, de hele maatschappij werkt eraan mee, de economie wordt veel meer centraal gepland, fabrieken worden omgebouwd om het tuig te bouwen dat nodig is om de oorlog te winnen, producten worden desnoods gerantsoeneerd, dit alles wordt via schulden en/of belastingen betaald. In ons geval zal de industrie niet gericht worden op een oorlog, maar op het klimaat. Met miljoenen doden voor ons, hebben wij geen andere keus.

Wanneer u geconfronteerd wordt met de holocaust, gaat u geen huizen meer bezetten, of vechten voor dierenrechten, vrouwenrechten, enz... maar dan hebt u tijdelijk nog maar 1 vijand. Dit is de situatie waarin wij ons bevinden.

Daarom : I C A : informeer, connecteer en ageer en kom massaal op 28 november naar Brussel ! U kunt altijd uw realistischere eisen gehoor geven !

Afspraak : 28 novermber 2010 Noordstation Brussel 14 uur !

 

Lees meer over: europa globalisering natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.