english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Studenten eisen podium op bij studentenprotest in Nijmegen
Anarchistische studenten Nijmegen en Arnhem - 10.12.2010 17:11

Vandaag was er in Nijmegen een demonstratie tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ongeveer 1500 studenten waren op de been om een tegengeluid te laten horen tegen deze idiote voornemens van de regering. De demonstratie werd georganiseerd door SOS Nijmegen, een actieplatform dat een samenwerkingsverband is tussen verschillende (studenten)organisaties. Er werd voorverzameld op het Stationsplein, waar een plek op het podium werd aangeboden aan burgemeester Thom de Graaf en rector Bas Kortmann, maar niet aan een student!

Anarchistische studenten op en voor het podium
Anarchistische studenten op en voor het podium

Studentenprotest Nijmegen
Studentenprotest Nijmegen

Het eindpunt van demonstratie was de Grote Markt. Hier grepen wij, een groep anarchistische studenten, het moment, om het podium te beklimmen en de microfoon te grijpen:

Vandaag staan er een burgemeester en hoge baas van de universiteit op het podium, maar geen student! Een burgemeester die 800 banen in onze sociale voorzieningen laat verdwijnen en een bankier die nze universiteit runt. Zij staan hier mooi weer te praten, maar zijn niet onze medestanders.

We hebben geprobeerd een student op het podium te krijgen. Maar dat mocht niet. Dit protest moest a-politiek blijven. Maar bezuinigingen zijn politiek en dit protest daarmee ook!

We kunnen niet accepteren dat ONS PROTEST zomaar uit handen wordt gegeven aan een stel machthebbers. Machthebbers in een systeem dat de rekening van de crisis, hier en in het buitenland, neerlegt bij die mensen die niets met de oorzaken hiervan te maken hebben. En bij hen die het 't minst kunnen opbrengen zoals studenten, arbeiders, werklozen en migranten.

In steden als Amsterdam en Utrecht staan op dit moment duizenden studenten op straat om ook te demonstreren. En in het Griekenland, Engeland, Frankrijk en Duitsland leggen studenten hele steden plat uit protest. En dat is niet zomaar.

In deze tijd van visieloze bezuinigingen staan wij machteloos. Het hoger onderwijs wordt bestuurd door regenten. Onze inspraak blijft beperkt tot machteloze vertegenwoordigers. Dit terwijl elke student in staat is om zelf mee te beslissen. In een omgeving waar je langer als 3 jaar door zult brengen, mag je verwachten dat je daar ook invloed op uit kunt oefenen.

Zonder dat wij meebeslissen, mogen we wel voor de rekening opdraaien.
Zolang het hoger onderwijs niet democratisch georganiseerd is, zolang de macht niet direct in de handen ligt van studenten, medewerkers en onderzoekers, zullen we nooit een krachtige vuist kunnen vormen tegen dat wat werkelijk verantwoordelijk is voor deze crisis. En zullen we n voor n financieel uitgekleed worden.

We moeten onszelf organiseren voor toegankelijk onderwijs en onderzoek. Overal ter wereld vormen studenten open bijeenkomsten om hun protest te organiseren. Het is tijd om, net als in andere sectoren waar nu klappen vallen, het heft in eigen hand te nemen.

Wij weten waar we behoefte aan hebben! Het is tijd voor werkelijk democratisch onderwijs!

Anarchistische studenten uit Nijmegen en Arnhem


 

Lees meer over: europa globalisering natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Filmpje 
nn - 10.12.2010 18:50Een beeldverslag van het studentenprotest in Nijmegen is te zien via de volgende link:

 http://www.youtube.com/watch?v=QeqlFOKbqCg

Mocht je het gelul van Thom de Graaf en andere bobo's graag over willen slaan dan kun je skippen naar min.03:55.
Je kunt ook direct naar de actie op min 06:45


reactie 
een paar anarchistische studenten - 10.12.2010 21:07

Ten eerste willen we benadrukken dat deze toespraak niet (direct) vanuit Anarchistische Groep Nijmegen werd gedaan. Er waren mensen van de AGN bij, maar ook andere anarchistische, buitenparlementaire linkse en andersdenkende studenten en sympathisanten.

Ten tweede willen we tevens benadrukken dat we blij zijn dat er een protest is georganiseerd door SOS Nijmegen en dat o.a. zij, een flink aantal studenten op de been heeft weten te krijgen.

Wij hebben contact opgenomen met de organisatie om te vragen of wij ook enkele minuten spreektijd, als (anarchistische) student, konden krijgen. Nee, was hierop het antwoord. Waarom? Omdat men er 'geen politiek ding' van wilde maken. Buiten het feit dat burgemeester Thom de Graaf wel zijn zegje mocht doen (sinds wanneer is een burgemeester, een prominent lid van D66, niet politiek?) zijn wij van mening dat de bezuinigingen en de strijd hiertegen juist een politieke zaak zijn.
Er is dus wel toenadering tot samenwerking gezocht. Omdat wij van mening zijn dat dit protest een protest van de studenten is, hebben wij ons plekje opgeist. Voor samenwerking staan wij juist open, maar dan wel voor een politiek protest!

Tevens stonden er studenten na ons op het podium (dit hadden we inderdaad duidelijker moeten vermelden in het bericht hierboven), dit waren echter wel allemaal studenten die een functie vervullen in een vakbond of vereniging. Waar waren de 'gemiddelde' studenten? Waarom kregen zij geen ruimte op het podium maar enkel de voorzitters en bestuurders?

Het 'boegeroep' tijdens onze toespraak? Er stonden meer mensen te juichen dan boe te roepen. Het was namelijk de meest inspirerende toespraak; een toespraak waarin duidelijk werd gemaakt waarom deze bezuinigingen komen, waarom wij dit niet moeten pikken en waarom we ons hier op een basisdemocratische manier tegen moeten organiseren. En geen populair praatje over enkel hoe 'vet het was dat iedereen er was' en dat men na afloop 'bier kan drinken bij Carolus Magnus'. Protesteren is een politieke zaak en niet enkel een gezellig feestje.

Laten we onze protesten gebruiken om mensen te inspireren, om te laten zien dat we wel een vuist kunnen maken tegen niet alleen de bezuinigingen in het hoger onderwijs, maar ook in alle andere sectoren! Voor een solidaire en vrije samenleving, voor zelfbestuur en basisdemocratie!

reactie op reactie 
peter storm - 10.12.2010 21:38

Ik kwam veel te laat aan, ik heb de boven beschreven podiuam-actie - prima initiatief! - helaas net gemist. Maar ik had niet de indruk dat mensen aan het weglopen waren, of aangeslagen waren door het voorval. Natuurlijk waren reacties verdeeld, meningen over actievormen en bondgenoten lopen nu eenmaal uiteen, niet iedereen is blij met radicaal geluid. Maar radicaal geluid was/ is nodig.

Opmerkingen over het studentenprotest, in Nijmegen en elders, en over het vervolg, op peterstormschrijft.wordpress.com/2010/12/10/studentenprotest-op-weg-naar-nieuw-studentenprotest/

Seey'all op 21 januari op het Malieveld!

Website: http://peterstormschrijft.wordpress.com
 
vraag om rectificatie 
Lisa Westerveld - 11.12.2010 00:23

Beste mensen,

Toen ik vanmiddag jullie beleefd vroeg om van het podium af te gaan en jullie vertelde dat er wel studenten zouden spreken, werd hier erg agressief op gereageerd en werd ik bijna van het podium af geduwd. Ik vind deze reactie onbeschoft en niet passen bij een de manier waarop de demonstratie verliep. In het algemeen zijn dit geen manieren om met mensen om te gaan.

Het feit dat ik vertelde dat er studenten zouden spreken, maar AGN toch bleef roepen dat dit niet het geval was en haar actie ook in het bericht goedpraat door te stellen dat er geen studenten spraken, is ronduit sneu en doet vermoeden dat dit helemaal niet de reden was. Om dan later te spreken van het verschil tussen "gewone" studenten en "studenten die lid van iets zijn" is al helemaal een beetje jammer. Daarnaast stonden die mensen juist op het podium omdat zij een grote groep vertegenwoordigen.

Het zou karakter tonen als jullie je excuses zouden aanbieden in plaats van je eigen kromme acties recht te praten om dit niet meer op deze wijze te doen. Ik ben bovendien benieuwd hoe snel mijn reactie (net als alle andere kritische reacties) op deze onafhankelijke nieuwssite naar de ruispagina wordt verbannen.

Met vriendelijke groet,

Lisa Westerveld
(degene die de hele middag op het podium stond en bovendien een "gewone" student is)

5000 Studenten Protestieren in Amsterdam 
nn - 11.12.2010 17:45

link:  http://indymedia.nl/nl/2010/12/72195.shtml
UK: powerful speech of 15years old student 
nn - 11.12.2010 17:47

link:  http://indymedia.nl/nl/2010/12/72208.shtml
5000 Protestieren in Am*dam.Video deel 1 en 2 
Spirit Of Squatters Collective - 12.12.2010 13:15

Spirit Of Squatters Collective
Spirit Of Squatters Collective

5000 Studenten Protestieren in Amsterdam - video. deel 1
Video jij kann hier zien:
 http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2010/12/5000-studenten-protestieren-in.html
Docenten Voor Studenten.video 2de deel
Hier Jij kan zien tweede deel video van de studenten protest. Verspreid AUB!
 http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2010/12/docenten-voor-studentenstudentenprotest.html
more parts would follow.


Spirit Of Squatters Collective : This is solidarity action (like most of our videos). The solidarity is stronger when it is seen by as many people as possible.So...Please use it ! Pass this info to everybody who could be interested !!!
Feel free to embed,link it,send it,screen it etc. Use it=don't loose it. Reclaim the media with us !

... So get inspired. TOGETHER WE ARE STRONGER !!!
 http://www.youtube.com/user/spiritofsquatters
Spirit Of Squatters Collective is always trying to report and support good things what are happening around us. We trying at least one time a week show You some news. Our goal is to do it daily but 1st we can not be everywhere and 2nd We don't have enough time mainly to edit ( there are many projects waiting for their time...) That's why we waiting for You to help us support good things with our video channel and with creating independent media.

and that's few words from our pages:
With our activities we want to make this world a better place.Reclaim the media with us.Feel free to use our videos.Now all up to you !!!Real life is beginning when you turn off the tv, computer. See you on the streets in actions !!!
If You think its important and good what we are doing You can donate what can help us to find more time to improve our activity. Click here:
 http://ourmediaindymedia.blogspot.com
OR EVEN BETTER YOU CAN OFFER US WORK.Thanks !!!
WATCH!
READ!
THINK!
REALIZE!
TALK!
COMMUNICATE!
LISTEN!
DEFEND!
DESTROY!
CREATE!
CHANGE!
GET INSPIRED!
RECLAIM MEDIA WITH US!
JOIN US!
FIGHT FOR YOUR RIGHTS!
LOVE !!!
SQUAT!

- E-Mail: mgriks(at)gmail.com Website:  http://www.ourmediaindymedia.blogspot.com

E-Mail: mgriks(at)gmail.com
Website: http://www.ourmediaindymedia.blogspot.com
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.