english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
oproep arrestantengroep studentendemo + informatie strafbeschikking
arrestantengroep - 22.01.2011 16:11

-=-Oproep aan arrestanten van de studentendemo, en de mensen eromheen-=-

Ben jij of ken jij iemand die vrijdag bij de studentendemonstraties in den haag is geweest, en daar gearresteerd is? Wij, van de arrestantengroep, hebben dan bij deze een oproep aan jou!

De arrestantengroep is een groep die zich bezig houdt met de ondersteuning van arrestanten, van het moment dat ze opgepakt worden tot het moment dat ze vrijkomen. Wij doen ons best die periode zo soepel mogelijk te laten verlopen, door contact met 'het thuisfront' en met advocaten, maar ook door praktischere ondersteuning als het zorgen voor de juiste medicijnen of eten voor mensen met een afwijkend dieet.



Van de ongeveer dertig arrestanten van vrijdag zitten er op dit moment nog 5 vast. Deze vijf zullen maandag al via 'supersnel-recht' voor de rechter komen, wat echt extreem snel is, en wat de advocaten erg weinig voorbereidingstijd geeft.
Het probleem is echter dat wij (pas) van één arrestant informatie hebben, en dus ook alleen van die ene persoon weten wie de advocaat is. Wij zijn samen met die advocaat dus hard op zoek naar informatie over de andere arrestanten, maar vooral over welke advocaten hen zullen verdedigen. Als wij daar meer informatie over hebben, kunnen de advocaten samen overleggen over wat de beste verdediging is, en staan de arrestanten dus steviger in hun schoenen.
Het uitzoeken wie welke advocaat heeft wordt nog bemoeilijkt door het feit dat een groot aantal van de arrestanten het recht op contact met zijn/haar voorkeursadvocaat is ontzegd, en een andere, ons dus onbekende advocaat is toegewezen.

Dus, oproep één: Weet je meer over wie er nog vast zit, maar vooral over wie zijn/haar advocaat (waarschijnlijk) is, bel ons! Wij zijn in ieder geval tot en met maandag bereikbaar op 06-14061138.


Daarnaast is het, zoals we net dus al aangaven, zo dat wij van een aantal arrestanten hebben gehoord dat zij niet fatsoenlijk behandeld zijn. Zo zijn er dus verhalen van mensen die niet hun voorkeursadvocaat te spreken kregen als ze er om vroegen, terwijl deze wel beschikbaar was. Daarnaast zijn mensen, de hele periode dat ze vastgehouden werden, met zijn drieën in kleine hokjes in een soort van touringcar opgesloten. Ook horen wij vaak dat mensen geen of niet het juiste eten of drinken krijgen, of dat zij niet de kans krijgen naar het toilet te gaan. Dit soort verhalen zijn zeer kwalijk. Arrestanten hebben rechten, en het gebeurt steeds vaker dat de politie deze rechten met voeten treedt.
De advocaat vraagt iedereen die opgepakt is geweest en dit soort verhalen heeft, contact met haar op te nemen, het liefst vóór maandag. Zo krijgt zij meer mogelijkheden dit soort problemen aan te kaarten.

Dus, oproep twéé: Ben je opgepakt geweest, en heb je het gevoel dat er niet goed met je is omgesprongen, stuur dan alsjeblieft zo snel mogelijk, en het liefst vóór maandag, een mailtje naar de advocaat, Ineke van den Brüle: i.vandenbrule@prinsegracht53.nl


En verder, als je bent opgepakt en vrijgelaten, is er grote kans dat je iets hebt meegekregen. Bijvoorbeeld een dagvaarding of boete. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met een advocaat.
Er is echter sinds kort iets nieuws onder de zon als het hierop aankomt: De strafbeschikking. Dit lijkt op een schikkingsvoorstel (boete die je voor de rechter brengt als je niet betaalt), maar er staat duidelijk 'strafbeschikking' op. Deze beschikking wordt onherroepelijk als er niet binnen twee weken bezwaar aangetekend wordt. Je wordt dus -als je niet snel actie onderneemt- zonder meer schuldig bevonden, en er is geen beroep meer mogelijk.
Het is dus zaak om, als je een strafbeschikking meegekregen hebt, zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Ineke van den Brüle en Marike Lindhout hebben aangegeven mensen die bij deze actie betrokken waren graag te willen helpen.
Voor meer informatie over deze strafbeschikking, kijk op www.indymedia.nl.

Dus, oproep drie: Als je een dagvaarding, boete, of strafbeschikking mee hebt gekregen na vrijlating vrijdagavond, neem dan contact op met een advocaat. Ineke van den Brüle (i.vandenbrule@prinsegracht53.nl) en Marike Lindhout (m.lindhout@prinsegracht53.nl) staan hiervoor klaar.


Wij vragen iedereen om deze oproep te verspreiden over alle kanalen die veel mensen bereiken die vrijdag aanwezig waren, zodat wij en de advocaten deze mensen zo goed mogelijk kunnen helpen.

Met vriendelijke doch strijdbare groet,
de arrestantengroep
06-14061138.


-=-informatie over strafbeschikkingen-=-

Mogelijkerwijs hebben arrestanten die inmiddels vrij zijn gelaten een strafbeschikking meegekregen. Een strafbeschikking is een straf die door het Openbaar Ministerie opgelegd wordt, zónder tussenkomst van een rechter. De strafbeschikking is een relatief nieuwe maatregel, in het leven geroepen om ?tijd uit te sparen bij de rechtbanken?. Het komt erop neer dat de strafbeschikking een afdoeningsvorm is waarmee het OM een zaak kan vervolgen én bestraffen. De strafbeschikking komt daarmee overeen met een rechterlijke veroordeling.

Een strafbeschikking verschilt van het aloude transactie- of schikkingsvoorstel in praktische zin doordat een transactie- of schikkingsvoorstel geweigerd kan worden. Om een verdachte te kunnen vervolgen moet de Officier van Justitie dan alsnog naar de rechter gaan. Een strafbeschikking, daarentegen, kan niet geweigerd worden. Als je als verdachte het hier niet mee eens, dan moet je zélf naar de rechter gaan om verzet aan te tekenen.

Als je een strafbeschikking van de politie hebt meegekregen dan kan je dit zien doordat er rechtsbovenaan het gele papiertje dat je hebt meegekregen het woord ?strafbeschikking? staat. Wanneer je het niet eens bent met je veroordeling (want dát is wat een strafbeschikking eigenlijk is), kan je hiertegen in verzet komen. Kort gezegd is dit een gerechtelijke procedure om bezwaar te maken tegen de strafbeschikking. Het OM kan dan de zaak niet meer behandelen; de zaak komt alsnog voor een rechter.

Verzet tegen een strafbeschikking dient binnen TWEE WEKEN te worden aangetekend. Doe je dit niet, of te laat, dan wordt de strafbeschikking onherroepelijk, wat gelijk staat aan een veroordeling. De aan jou opgelegde straf kan dan ook ten uitvoer worden gebracht. Wanneer je verzet aantekent komt jouw zaak in zijn volledigheid voor een rechter. Dit brengt géén extra kosten met zich mee, hoogstens de kosten van een advocaat. Verzet kan aangetekend worden door jou zelf, maar kan ook gedaan worden door een advocaat.

Wij willen je aanraden om als je een strafbeschikking mee hebt gekregen, zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Zij kunnen jou dan helpen met het aantekenen van verzet, en kunnen je ook bijstaan in de strafzaak die daar mogelijk op volgt.
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
LSVB 
nn - 22.01.2011 19:09

De LSVB heeft op de facebook pagina van de manifestatie aangegeven dat ze deze actie niet steunen. De laffe conformistische 'vakbond' laat maar weer eens duidelijk zien aan welke kant ze staan.
demonstratie 
boze student - 22.01.2011 20:32

Meteen na de manifestatie werd al duidelijk dat de 2e kamer geen gehoor zou geven aan de meer dan 10.000 studenten die bij de manifestatie waren. Het is alleen maar mooi dat studenten boos genoeg zijn om niet enkel bij een stilstaand iets te gaan staan, dat ook nog eens georganiseerd is door een laffe vakbond, wier zich distantieert van alle acties die erna zijn geweest.

Het was voor de studenten duidelijk niet genoeg om alleen stil te staan bij de manifestatie, dat de politie zo reageert op studenten die het niet eens zijn met hun overheid geeft duidelijk weer in wat voor land wij leven.

Ik distantieert mij van het politie geweld van de 21ste en hoop dat de arrestanten zo snel mogelijk weer worden vrijgelaten!
Tijd rechtszaak 
nn - 22.01.2011 21:44

Is er iets bekend over het tijdstip en de plaats van de rechtszaken maandag?
Maandag 
NN - 22.01.2011 22:42

Lijkt mij niet dat er rechtszaken zijn a.s. maandag. Wat wel kan is dat er een voorgeleiding is bij de R.c. zgn Rechter-commissaris. Deze kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar of het 'redelijk' is om de arrestanten nog langer te detineren.


snelrecht 
nn - 22.01.2011 22:55

met snelrecht kan het maandag wel al zijn.
Supersnelrecht... 
Mierenneuker - 23.01.2011 12:27

Met snelrecht kan je niet maandag voorkomen... Met supersnelrecht wel. Supersnelrecht gaat dan ook toegepast worden op deze vijf personen.
nogal jong 
ja - 23.01.2011 15:44

Ze waren anders verdacht jong die 'relschoppers' waar je het over hebt
supersnelrecht as. maandag 14 uur 
nn - 23.01.2011 16:25

staat hier:

 http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3391242.ece/Supersnelrecht_voor_relschoppen_na_studentendemo.html
5 man 
auteur - 23.01.2011 20:15

Onder de vijf snelrechtverdachten is een 27-jarige man uit Spanje. Verder gaat het om een 22-jarige man uit Haarlem, een 21-jarige Amsterdammer, een 26-jarige inwoner van Wassenaar en een 18-jarige Delftenaar.
( http://www.nu.nl/binnenland/2429457/supersnelrecht-vijf-demonstranten-.html)
Nu Lawaai demo Den Haag 
NN - 23.01.2011 21:17

Er is nu een lawaai demo gaande uit solidariteit met de 5 arrestanten die vrijdag zijn opgepakt tijdens de studenten protesten.
Zo'n 20 agenten houden een oogje in het zijl. Er is een boete uitgedeeld voor het niet aanmelden van een demonstratie.
solidariteit!!! 
nn101 - 23.01.2011 21:18

Misschien is het aardig naar de rechtbank toe te gaan als publiek en solidariteit te tonen met deze mensen. Zeker als er mensen bij zijn die dit nog nooit hebben meegemaakt (en nog nooit zijn opgepakt) is het echt tof als in een keer die rechtszaal vol zit met steunbetuigers. Grote kans dat zo'n persoon zich enorm gesterkt voelt.

Het is ernstig dat op deze personen supersnelrecht wordt toegepast. Tot nu toe werd dit alleen tijdens oud en nieuw gedaan, en dat was al zorgelijk. De regering dringt er al een tijdje bij het OM op aan om supersnelrecht vaker toe te passen. Het is vooral heel erg zorgelijk omdat de verdediging van een verdachte ernstig in het nauw komt.
Tot nu toe is over supersnelrecht wel altijd gezegd dat dit alleen kan als een verdachte de daad heeft bekend en de feiten overduidelijk zijn. Het is maar zeer de vraag of deze vijf mensen een bekennende verklaring hebben afgelegd en de feiten rond hun verdenking wel zo duidelijk zijn.
De kans is erg groot dat mensen nu puur op basis van zeer rammelende politieverklaringen worden veroordeeld, alleen maar omdat het voor het OM gaat om geweld tegen 'hulpverleners' (alsof je politiemensen hulpverleners kan noemen). Ze negeren daarmee echter dat de politie in dit geval (en in bijzonder veel gevallen) geweld heeft uitgelokt. Dit blijkt ondermeer uit het verbale geweld van ME-ers, waar EHBO-ers mee geconfronteerd werden tijdens de demonstratie voorafgaand, toen alles juist nog heel vreedzaam was. En ongetwijfeld nog heel veel voorbeelden.
Er schijnt in de wet te staan dat de politie ook de plicht heeft om te deëscaleren. Ik vermoed dat aantoonbaar is dat de politie niet bepaald haar best heeft gedaan om te deëscaleren afgelopen vrijdag. Ik hoop dat de advocaten dit in hun verdediging mee zullen nemen.

Hoe dan ook, als het OM weg komt met dit supersnelrecht dan mag iedere burger zich zorgen gaan maken! De politie wordt dan helemaal oppermachtig. Zij hoeven geen enkele verantwoording meer af te leggen over hun eigen gedrag, maar kunnen onbeperkt en ongestraft mensen uit de tent lokken en ze vervolgens voor het recht slepen. Ze hoeven maar een paar lullige opmerkingen te maken naar een burger, net zo lang tot die iets vervelends terug zegt of zich misschien zelfs fysiek gaat weren.

De rechtszaak van deze vijf verdienen alleen al daarom al onze aandacht en solidariteit. De politie en het OM en onze regering mogen hier simpelweg niet mee weg komen!
Solidariteit met de studenten 5 
Solidariteit met de studenten 5 - 23.01.2011 22:20

Solidariteit met de studenten 5! Kom naar de rechtszaak!
 http://indymedia.nl/nl/2011/01/73180.shtml
Solidariteit met de studenten 5 
Solidariteit met de studenten 5 - 23.01.2011 22:39

 http://indymedia.nl/nl/2011/01/73180.shtml
@Neo-faxist 
Lees de spelregels even en ga dan pas huilen - 24.01.2011 01:16

De spelregels van Indymedia NL voor het plaatsen van nieuws.

Algemeen

o Stuur alleen nieuwe nieuwsberichten.

o Beperk je tot bijdragen over sociaal en/of politiek activisme.

o Stuur alleen zelfgeschreven/-gemaakte bijdragen. (Geen kopieen van krantenberichten, persbericht en, of dergelijk!).

o Stuur alsjeblieft maar één kopie van jouw bijdrage: druk alsjeblieft maar één keer op de verzend-knop.

o Gebruik liever geen hoofdletters, teksten die alleen uit hoofdletters bestaan worden volgens de netiquette als schreeuwen gezien.

o Schrijf een titel en een inleiding bij je stuk, dit maakt het ook aantrekkelijker om te lezen.

o Gejatte software, mp3-tjes en dergelijke worden resoluut verwijderd.

o Puur fascistische bijdragen, niet functionele porno, spam en ander niet bediscussieerbare bijdragen worden verwijderd.

o Voor straf verplaatst naar de Indymedia data-kerker worden: racistische, fascistische, seksistische en homofobe bijdragen, ellenlange teksten vanwege de tekst zelf (zoals nieuwsbrieven van politieke partijen) en bloot zonder doel evenals commerciële bijdragen, hoaxes, samenzwerings-onzin, provocaties en andere desinformatie. Deze verwijderde bijdragen zijn nog 5 dagen te bekijken in de vuilnisbaksectie en daarna per email op te vragen bij: info @ indymedia.nl.

o Bijdragen zonder nieuwswaarde, artikelen waar moeilijk uit op te maken valt waarover ze gaan, bijdragen die enkel uit een aantal links bestaan zonder veel verdere uitleg, bijdragen die ook op verschillende andere indymediasites geplaatst worden, bijdragen met (nauwelijks) relevantie voor Nederland en aankondigingen van activiteiten zonder maatschappelijk doel worden naar de open postingpagina (de ruispagina)verwezen,

o Bijdragen met grote actualiteitswaarde, mooie actieverslagen en artikelen die extra aandacht verdienen omwille van stijl en/of inhoud kunnen naar de middenkolom gepromoot worden.

o Volgens ons zou een bijdrage door niet-commerciële initiatieven weer hergebruikt moeten kunnen worden. Mocht je dit niet willen, laat dan weten dat dit niet mag, of anders onder welke condities wel of niet (bijvoorbeeld: "gebruik door derden niet toegestaan" in de inleiding).

o Vragen over de editoriale lijn of specifieke handelingen kunnen enkel per mail gesteld worden  info@indymediaSTOPSPAM.nl

Aanvullingen

o Aanvullingen geven bijkomende informatie bij het onderwerp van het artikel waaronder ze gepost worden of corrigeren de in het betreffende artikel gegeven informatie. Ze betekenen een meerwaarde voor het artikel.

o Aanvullingen die links vermelden moeten duidelijk aangeven waarom deze links geplaats worden, aanvullingen die enkel bestaan uit links worden verplaatst naar de ruissectie.

o Aanvullingen zijn geen persoonlijke commentaren, persoonlijke bedenkingen, vragen of aanzetten tot discussie, die worden naar de ruissectie verwezen. Indymedia is een nieuwssite, geen discussieforum en heeft ook niet de ambitie om dat te worden. Met uitleg linken naar discussiefora die verder aan onze voorwaarden voldoen kan natuurlijk wel.

o Voor aanvullingen gelden uiteraard dezelfde regels als voor artikels, racistische, fascistische, seksistische en homofobe bijdragen, ellenlange teksten vanwege de tekst zelf (zoals nieuwsbrieven van politieke partijen) en bloot zonder doel evenals commerciële bijdragen, hoaxes, samenzwerings-onzin, provocaties en andere desinformatie, evenals links die daarnaar verwijzen gaan in de vuilnisbak, deze aanvullingen kunnen via mail opgevraagd worden.
.. 
d - 24.01.2011 06:43

@Neofaxist
Ik neem maar even aan dat je het hebt over de 'aanvulling' die op de ruispagina staat. Na het lezen van die 'aanvulling' zie ik maar twee mogelijkheden. In reacties op het bespelen van de pers de afgelopen paar dagen (naar aanleiding van en voorafgaand aan de demonstratie) is al duidelijk gemaakt dat de tweedeling in radicalen en demonstranten onzin is. Sommige studenten zijn radicaler dan anderen, sommige studenten zijn extreem? links, enzovoorts. Daarnaast is het (hallo!) niet echt verwonderlijk dat er ook niet-studenten op het protest afkomen. Dit verschijnsel heet 'sympathisanten'. Hoe breder het onderwerp (onderwijs gaat iedereen aan!?), hoe groter de kans dat er dergelijke 'sympathisanten' op een demonstratie afkomen, en dus hoe groter de kans dat er extreem-linkse niet-studerende sympathisanten zijn. Er wordt in meerdere berichten in schijnbaar serieuze kranten gedaan alsof dat betekent dat hun aanwezigheid niet legitiem is. Alleen studenten en politici hebben blijkbaar recht op een mening over het onderwijs. Al met al kan zie ik, nogmaals, maar twee mogelijkheden. Of de schrijver van het bericht in de ruis is een ontzettend doorzichtige trol die niet eens de moeite doet de onzinnigheid van zijn onzin te verbergen, of de schrijver is gewoon achterlijk. Allebei reden genoeg om een bericht weg te gooien. Als je de moeite had gedaan om wat meer posts op Indymedia te lezen zou zie hebben gezien dat elders kritische berichten (bezuinigingen op onderwijs zijn nu een principezaak nu studenten geweld hebben gebruikt, omdat we niet kunnen zwichten voor geweld) gewoon zijn blijven staan. Ook dat laat maar twee mogelijkheden, en je mag zelf kiezen: ben je gewoon te lui om iets verder te kijken, of negeer je deze feiten? Dikke kus!

D.
kljaaskdfj 
d - 24.01.2011 07:06

Sterker nog, de relschoppers zijn zelden de demonstranten maar vrijwel altijd de politie. Bekijk het volgende filmpje eens (politie tegenover een paar kiddo's van 15-16), ben benieuwd of je dan nog wil beweren dat de politie gewoon hun werk doet en niet zomaar op alles dat demonstrant is begint in te slaan, ook al lopen ze in de door hun gewenste richting.

Een vriend van mij was afgelopen weekend aan het werk op het binnenhof. Binnen een aantal minuten stonden er al agenten om heen. De eerste (agressief gestelde) vraag was: Is dit een protest?
De ME: hoezo 'hulpverleners'? 
nn - 24.01.2011 13:40

Vijf verdachten die tijdens de studentenprotesten in Den Haag zijn aangehouden, moeten zich vandaag verantwoorden voor de supersnelrechter. Het is een procesvorm waarbij een gedegen voorbereiding van de zaak onmogelijk is. Het argument voor invoering was dat 'geweld tegen hulpverleners' snel berecht zou moeten worden. Los van de schending van het recht op verdediging is onze vraag vooral: hoezo zou hier sprake zijn van 'hulpverleners'?

Lees verder op
 http://socialisme.nu/blog/nieuws/11917/hoezo-hulpverleners/
bekentenis: 8 weken 
straatadvocaat - 24.01.2011 16:04

de eerste - bekennende... - aangeklaagde heeft 8 weken waarvan 4 voorwaardelijk aan zijn broek gekregen.


volgens het anp 
auteur - 24.01.2011 19:57

en 26-jarige man uit Wassenaar kreeg acht weken celstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Hij heeft een steen gegooid naar de ME en de mobiele eenheid belemmerd bij het uitvoeren van een charge door een fiets neer te zetten voor een van hun busjes. Deze man had al zes keer eerder een taakstraf gehad.

Een man uit Amsterdam kreeg een werkstraf van tachtig uur waarvan de helft voorwaardelijk. Een 18-jarige bouwkundestudent uit Delft kreeg een taakstraf van veertig uur opgelegd, terwijl het OM tachtig uur had geëist.
© ANP
Supersnelrecht hoef je niet te accepteren 
straatadvocaat - 24.01.2011 21:20

In één zaak waren gedaagde en zijn advocaat het er niet mee eens dat er supersnelrecht werd toegepast. De zaak werd daarom aangehouden.

Je hoeft dus niet met hangende pootjes in die rechtszaal te zitten en het je laten gebeuren. Misschien wordt je langer vastgehouden (tot snelrecht- of gewone zitting), maar misschien wordt je dan tenslotte wel vrijgesproken en doe je het effect van lik op stuk zware straf ook wel teniet.

O ja, en bekennen, da's dus ook geen goed idee. What's new, ja. Not. Eentje werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs (herkenning deugde niet) en kreeg alleen een boete voor verzet bij aanhouding... Misschien waren anderen wel vrijgelaten als ze niet waren gaan bekennen... of nu vrijgesproken..

Kortom: kop dicht houden en nergens mee akkoord gaan. Maak het ze niet te makkelijk om je (op deze of andere manier) te vervolgen en veroordelen!

Andere aangeklaagde 
nn - 24.01.2011 21:27

De derde verdachte van vandaag heeft bezwaar gemaakt tegen de supersnelrecht procedure. Dit is gelukt, vrijdag is de rechtszaak. Tot die tijd zit hij nog vast.

Meer informatie, van iemand die het beter en vollediger kan opschrijven zal volgen.
overzicht rechtzaken  
nn - 24.01.2011 22:30

via  http://twitter.com/saskiabelleman

pers. 1] 8 weken, waarvan 4 voorwaardelijk.
pers. 2] 80 uur werkstraf.
pers. 3] zaak wordt aangehouden.
pers. 4] 40 uur werkstraf.
pers. 5] vrijspraak gooien hard voorwerp, wel 500 euro voor verzet bij aanhouding.
Solidariteits met de 'Studenten Vijf' 
AGN / ABC Nijmegen / KSNA - 24.01.2011 23:09

Op 21 januari 2011 werden ongeveer 25 mensen gearresteerd naar aanleiding van de onrust tijdens de studentenprotesten in Den Haag. Vijf personen daarvan verschenen vandaag voor de 'supersnelrechter', de overige twintig personen werden dit weekend al vrijgelaten. Deze personen kunnen overigens alsnog meer boetes ontvangen of nog voor een rechtszaak worden opgeroepen. Van de 'Studenten Vijf' werden vier personen veroordeeld tot straffen variërend van een buitenproportionele 4 weken cel voor het gooien van een steen naar de ME tot een boete van 500 euro voor verzet bij arrestatie. De vijfde persoon wordt verdacht van het slaan van agenten met een stok, maar ontkent het, waardoor zijn rechtszaak is verplaatst.


De vijf personen zijn vandaag veroordeeld door middel van het 'supersnelrecht'. Deze procedure wankelt aan alle kanten. De advocaten van de vijf personen hebben op deze manier nauwelijks tijd gehad een fatsoenlijke zaak voor te bereiden. Door de tijdsdruk is eveneens de kans groot de veroordelingen zijn gebaseerd aan de hand van rammelende en vage politie-rapporten en -verklaringen. Door het 'snel-snel-snel'-recht is er grote kans dat er gesjoemel ontstaat met deze documenten, omdat er blijkbaar zo'n haast is geboden voor de veroordeling. Door de Vijf zo snel te laten voorkomen, kan de Staat hogere straffen bewerkstelligen, omdat de 'incidenten' nog vers in het geheugen liggen van de samenleving. Al voor de demonstratie zorgden media, politie en burgemeester van Aartsen ervoor een opening te creëren – door berichten te verspreiden over 'radicalen' die het protest wilden 'verstoren' – waardoor het Openbaar Ministerie ermee weg komt om het supersnelrecht toe te passen.

Tevens zou één of enkele van de gevangenen geen student zijn, wat door de media naar buiten wordt gebracht alsof deze persoon dan überhaupt niets bij het protest te zoeken had, alsof deze persoon niet op sympathie mag rekenen. Niet alleen gaat onderwijs een gehele samenleving aan, het is juist een uiting van solidariteit om voor de rechten van anderen op te komen.

Ook heeft het Openbaar Ministerie dubbele straffen geëist omdat het 'geweld' gericht was tegen ambtenaren in functie. Zullen we dan voortaan ook vierdubbele straffen inzetten tegen ambtenaren in functie die geweld gebruiken? Worden deze ambtenaren niet ingezet om de rust en orde te bewaren, in plaats van een demonstratie door geweld te laten escaleren? Wanneer staan alle agenten en ME'ers voor de rechtbank? Worden hun veroordeeld voor de tientallen studenten die zij tot bloedens toe hebben geslagen? Ons 'rechtssysteem' lijkt enkel te gelden voor de mensen onderworpen aan de Staat maar niet voor de dienaars ervan.

Door deze personen tot hoge straffen te veroordelen, wordt er een tendens gecreëerd waarbij het lijkt dat het correct was om de demonstranten met geweld aan te pakken en enkele personen tot hoge straffen te veroordelen omdat de politie zogenaamd werd 'aangevallen'. Op deze manier wordt het geweld van politie en Mobiele Eenheid gerechtvaardigd.

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating en vrijspraak van de Studenten Vijf!

Voor een vrije en solidaire samenleving, met onderwijs voor iedereen!


Ondertekend:

Anarchistische Groep Nijmegen

www.anarchistischegroepnijmegen.nl

Anarchist Black Cross Nijmegen

abcnijmegen.wordpress.com

Kritische Studenten Nijmegen Arnhem

ksnijmegenarnhem.wordpress.com

Website: http://ksnijmegenarnhem.wordpress.com
 
filmpje 
nn - 24.01.2011 23:22

Kort filmpje van zie.nl:

 http://www.zie.nl/video/algemeen/Supersnelrechter-straft-demonstranten/m1fzvtlf36qt
Bezwaar tegen supersnelrecht 
nn - 25.01.2011 03:04

Mag ik aanvullen op bovenstaand stukje van oa AGN dat de rechtszaak van de vijfde persoon niet is uitgesteld op grond van zijn ontkenning, maar omdat hij bezwaar heeft gemaakt tegen het supersnelrecht.
ac 
ab - 25.01.2011 11:50

Blijft de derde verdachte vastzitten omdat hij/ zij anoniem is gebleven of om andere redenen?
y - 25.01.2011 13:59

Er wordt hierboven aangegeven dat deze persoon (effectief) bezwaar heeft gemaakt tegen de supersnelrecht-procedure.

Waarmee deze dus kennelijk de gangbare en minder supersnelle procedure moet afwachten.
@filmpje 
Anoniem - 25.01.2011 14:20

In het filmpje zie je vanaf (1.11- 1.14 minuut) dat een ME'er iemand van achteren met de wapenstok op het hoofd slaat en ook nog een harde knie in de rug geeft, terwijl het slachtoffer iemand probeerde op te tillen.

Hier kan denk ik wel werk van worden gemaakt, nietwaar?

 http://www.zie.nl/video/algemeen/Supersnelrechter-straft-demonstranten/m1fzvtlf36qt

Verslagje 
linkerd - 25.01.2011 15:23

 http://indymedia.nl/nl/2011/01/73228.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.