english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Activiste Joke Kaviaar gearresteerd
NN - 16.09.2011 19:07

Recherche arresteert activiste Joke Kaviaar voor opruiingJoke is in de ochtend van dinsdag 13 september 2011 door de nationale rechere gearresteerd.
Tijdens haar gevangenschap is zij in volledige beperking geplaatst.

Niet alleen is zij gearresteerd, er heeft ook een huiszoeking plaatsgevonden. Bij de huiszoeking
zijn alle communicatiemiddelen en opslagmedia, zoals computers en telefoons in beslag genomen.

Joke is vanmiddag (vrijdag 16 september) weer vrijgelaten. Ze laat weten dat het goed met
haar gaat en nog steeds even strijdvaardig is.


Relevante links:
 http://www.jokekaviaar.nl
 http://www.om.nl/actueel-0/nieuws-persberichten/@157102/nationale-recherche/
 http://nos.nl/artikel/273366-recherche-arresteert-activiste-voor-opruiing.html

Als mijn geest vrij is
ben ik vrij

Herinner mij daaraan
als ik woordeloos ben

Zeg me wat ik heb gezegd
Ga in de weg staan

van het zwijgen toedoen
Zodat de stilte wordt geslecht

Want het zou eens kunnen
dat ik het zelf niet doorheb

Dat het is gebeurd
Mijn gedachten zijn geknecht

Zomaar verloren geraakt
Zonder strijd

Vrijheid moet worden bevochten
Overal, altijd


Joke Kaviaar 7/05/06 A

 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Reactie advocaat 
NN - 17.09.2011 12:02

De reactie van de advocaat Willem Jebbink
 http://www.indymedia.nl/nl/2011/09/78355.shtml
reactie Joke 
Joke Kaviaar - 17.09.2011 13:39

Hallo allemaal,

Bedankt voor alle steunbetuigingen!

Voor nu een kort verslag/info en reactie.

Er heeft een grondige en langdurige huiszoeking plaatsgevonden, waarbij ook foto's zijn gemaakt van ruimtes en materiaal (denk aan telefoonklapper e.d.). Ik was hier niet meer bij, dus details heb ik verder niet.

Wat een dergelijke huiszoeking te maken heeft met de enkele aanklacht van opruiïng en wat de relevantie ervan is voor die aanklacht is op zijn zachtst gezegd een mysterie. Het lijkt erop dat de huiszoeking meer dan alleen het doel diende van het verzamelen van bewijsmateriaal voor opruiïng.

Er is al langere tijd politieke stemmingmakerij gaande tegen mensen die zich verzetten tegen het asielbeleid, de migratiepolitiek, de opbouw van Fort Europa. Dit is een uitvloeisel hiervan.

Het is de bekende strategie: criminaliseer eerst een groep mensen (in dit geval activisten tegen het asielbeleid) en hak er vervolgens op in met repressie. Wie zal er protesteren? We zijn immers extremisten, terroristen?

Ik heb drie dagen in beperkingen vastgezeten bij de Nationale Recherche in Zwolle. Tijdens die dagen was het mijn advocaat Willem Jebbink niet toegestaan contact met mensen op te nemen of om evt. op mijn verzoek zaken te regelen.

De inverzekeringstelling vermeldde als aanklachten:
artikel 131 lid 2
artikel 132 lid 2 en 3

De arrestatie, aanklacht en huiszoeking zijn (opmaat voor) een politiek proces van intimidatie en censuur.

Juridisch is de hele aanklacht volkomen absurd.

Opruiïng wordt het blijkbaar al gevonden als je een mening geeft, en nog niet eens gebiedender wijs schrijft.
Dit is (mede) te 'danken' aan een uitspraak van de Hoge Raad die je hier
kunt vinden:

 http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?
snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BJ7237

Hierin werd de navolgende mening:
"Hoewel eigenrichting afgekeurd moet worden, is de standrechtelijke
executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste
beslissing." bestraft als zijnde schuldig aan opruiïng.

Vrijheid van meningsuiting? Blijkbaar alleen op basis van selectie door politie, justitie en inlichtingendienst.

Het OM wil een voorbeeld stellen. Deze intimidatie is niet alleen op mij gericht. Wat kunnen we nog schrijven en zeggen? Zou het nog zijn toegestaan om op te roepen om te schrijven om je mening te verkondigen,zelfs al zou deze mening de staat onwelgevallig zijn, en op een harde manier worden verkondigd?

Word ik meteen weer ingerekend als ik nu enkel zeg: "Schrijf!"? We zullen zien.

Schrijf!

strijdbare groet, jokeE-Mail: info@jokekaviaar.nl
Website: http://www.jokekaviaar.nl
 
nn 
nn - 17.09.2011 16:53

zie ook peter storm
 http://peterstormschrijft.wordpress.com/2011/09/17/joke-kaviaar-vervolgd-wegens-meningsuiting-wie-zwijgt-stemt-toe/

In goed gezelschap 
jojo - 17.09.2011 19:43

In 1927 worden in Den Haag, Leiden en Amsterdam vier studenten opgepakt
uit Nederlands-Indië, waaronder vrijheidsstrijder Mohammed Hatta. Ze
worden, onder verantwoordelijkheid van minister Donner en op grond van de
nieuwe antirevolutiewet, aangeklaagd wegens opruiing tegen het Nederlands
gezag. Het proces loopt uit op een groteske mislukking.

 http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/162/artikel/6830/De_arrestatie_van_Mohammed_Hatta.html


E-Mail: m2m@streamtime.org
Website: http://m2m.streamtime.org
 
nn 
nn - 17.09.2011 20:29

"Artikel 131
Net als nu met de terrorismewet van de huidige minister Donner, heeft de antirevolutiewet (1920) van toenmalig minister van Justitie Theodoor Heemskerk haar oorsprong in een zorgwekkend onstuimige actualiteit. Karl Marx had omstreeks 1918 eindelijk zijn gelijk gekregen: het spook van de proletarische revolutie raasde als een ongrijpbare schaduw door Europa.

In het najaar van 1918 leek Nederland aan de beurt. Muitende militairen in Harskamp en Den Helder; opstandige arbeiders in Amsterdam. Troelstra's greep naar de macht, op 12 november 1918, mislukte jammerlijk, maar de schrik zat er goed in. 'Men wil van mij,' schreef minister Heemskerk schoorvoetend, 'ruimere strafbepalingen tegen revolutionaire woelingen. Vertel dat niet rond.'

Op 16 april 1920 lag het wetsontwerp 'Nadere voorzieningen tot bestrijding van revolutionaire woelingen' in de Tweede Kamer. Negen dagen duurde het debat. De weerstand was groot. Niet alleen ter linkerzijde. Ook de liberalen uitten ernstige bezwaren tegen de aanpassing van onder andere wetsartikel 131. Het zou gaan om beknotting van de vrijheid van meningsuiting. Tijdens de stemming eind juni bleven de tegenstanders van de wet uit protest thuis.

De anti-revolutiewet trad op 28 juli 1920 in werking. De verloren rechtszaak tegen de vier Indonesische studenten was de eerste grote testcase.

Het aangepaste opruiingsartikel 131 van het Wetboek van Strafrecht is sindsdien maar zelden aangewend. In 1966 kreeg provo Roel van Duijn zes weken cel voor opruiing, naar aanleiding van een oproep om de slopers van de Amsterdamse Valkenburgerstraat 'van de daken te schieten'. En de afgelopen jaren dook artikel 131 plots weer op tijdens de kamerdebatten over uitwassen van het hedendaagse moslimfundamentalisme.

'Kijk ik naar de huidige tekst,' verklaarde Maxime Verhagen over artikel 131, 'dan constateer ik dat je vrij snel bot zult vangen bij de strafrechter.' Donner erkende het probleem. 'Ik constateer dat wat ik wil bestrijden, ik nu inadequaat kan doen met de strafwetgeving in de hand. Dan is mijn eerste opdracht om de strafwetgeving aan te passen...'

En dat proces is nu in volle gang. Op 10 augustus 2004 trad de Wet Terroristische Misdrijven in werking en eind mei jongstleden stemde de Tweede Kamer in met een tweede anti-terrorismewet. Kritiek komt dit keer vooral van buiten de Tweede Kamer - van advocaten, rechters en officieren van justitie.

'Het probleem van terrorisme,' aldus de Nederlandse Orde van Advocaten in haar advies aan de minister van Justitie, 'heeft een dynamiek gekregen die uitsluitend lijkt te worden aangestuurd door de maatschappelijke onrust, versterkt door politieke aandacht en nauwelijks door weloverwogen en afgepast beleid.'

Of daarmee de rechtstaat in een crisis is beland, zoals advocate Britta Böhler meent, moet de toekomst uitwijzen "
Geschenk 
Joke fan - 18.09.2011 19:11

Zo´n arrestatie is natuurlijk juridisch gezien triest, maar kan publicitair gezien als een geschenk ervaren worden als dit beetje wordt opgepakt door de reguliere media. Om zo mogellijk wat hernieuwde aandacht te krijgen voor de goede zaken waar Joke voor strijd.
nn 
nn - 18.09.2011 21:01

zie ook artikel Ravage:
 http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/sep/18/nws.php
Wie zwijgt stemt toe!!! 
nn - 19.09.2011 11:22

Joke Kaviaar vervolgd wegens meningsuiting – wie zwijgt stemt toe

zaterdag 17 september

Joke Kaviaar is eerder deze week gearresteerd, heeft drie dagen vastgezeten, haar huis is doorzocht. Gisteren is ze weer vrijgelaten. Ze wordt verdacht van opruiing die ze bedreven zou hebben in vier teksten die op haar website gepubliceerd staan. De arrestatie en vervolging van deze vrouw, die zich met openlijke stellingname keer opkeer inzet tegen vooral vervolging van vluchtelingen, is een schandaal. We horen naast haar te gaan staan, en de onderdrukking van haar spreek- en schrijfrecht aan te klagen als misdadig. We horen bovendien de onderdrukking die nu Joke Kaviaar treft, actief te trotseren, zodat de autoriteiten merken dat ze een hoge prijs moeten betalen voor dit soort kwaadaardigheden. Op die manier is eerder succes behaald, op die manier is het gezag eerder tot afgang gebracht en tot aftocht gedwongen. Dat is nu ook weer nodig. Als we nu in onze schulp (blijven) kruipen, dan zijn we zelf het slachtoffer, en nog mee verantwoordelijk voor het verlies van vrijheid ook. Nu geldt wel heel duidelijk: wie zwijgt stemt toe.

Eerst de zaak zelf. Het Openbaar Ministerie verwijst in haar persbericht naar diverse teksten op haar site. Ik citeer er een. Hij heet “RARA, wiens rechtsorde is het?” . Daarin legt ze eerst uit dat Nederland een “rechtsorde kent die bol staat van vreemdelingenhaat”. Dan verwijst ze naar de RARA die in de jare tachtig brand stichtte bij het MAKRO-bedrijf als verzet tegen de apartheid. En ze concludeert: “tijd voor een nieuwe generatie om op te staan en de fakkel van Rara over te nemen!” Als dit opruiing is, dan ben ik medeplichtig. Het wordt tijd dat er een nieuwe generatie opstaat die de fakkel van Rara overneemt. Jazeker. Als het OM dit opruiing vindt, dan kan ze haar politieagenten sturen en mij ook aanhouden. En ik hoop dat heel veel mensen, publicaties, websites en dergelijke, een soortgelijke houding aannemen, dezelfde stelling betrekken en daarmee het verachtelijke Gezag openlijk uitdagen.

Dat is namelijk wat we nodig hebben: een hard, luid, duidelijk en uitdagend antwoord op de vervolging van Joke Kaviaar. Haar arrestatie envervolging is een aanval op ons recht om, met krachtige taal als we dat willen, op te komen voor onze vrijheid, ieders vrijheid, tegen staat en kapitaal, tegen deportatiemachine, vreemdelingenpolitie, AIVD, ME, en noem maar op. Ik wil kunnen zeggen dat detentiecentra verwoest horen te worden en de erin opgesloten mensen bevrijd horen te worden, ik wil kunnen dat politiebureaus’s horen te branden, niet alleen in Cairo in januari maar ook in Krommenie in september. Ik wil kunnen zeggen dat ME-ers de gracht in gedreven dienen te worden zodra ze krakers en 1-mei-demonstranten aanvallen. Ik wil dat kunnen zeggen. Ik zég het, bij deze. Dat is mijn mening, en die van meer mensen. Wie het daarmee oneens is, dient mij, of Joke Kaviaar, of anderen die soortgelijke dingen zeggen, maar gewoon van repliek. Dat is het vrije debat, de vrijheid van meningsuiting, nietwaar? Of geldt die alleen nog maar voor degenen die vluchteingen en migranten willen uischelden en tot on-mensen willen degraderen, niet voor degenen die daar dwars tegenin gaan, zoals Joke Kaviaar dag in dag uit probeert, met gevaar voor eigen vrijheid zoals nu blijkt?

Wat ik hierboven doe – uitingen neerzetten die net zo ‘strafbaar’ zijn als die van Joke Kaviaar – kunnen heel veel mensen doen. Laten we onze websites vol zetten met datgene wat het OM nu als ‘opruiing’ probeert te criminaliseren. Laten we de teksten van Joke Kaviaar uitprinten en uitdelen op straat, met erbij de tekst: “Neem kennis van deze volgens justitie verboden teksten nu het nog kan…” Laten we de teksten op muren plakken, in grote letters. En laten we dit alles in de volle openbaarheid doen, met de uitdaging aan het Gezag: gaat u ons nu allemaal arresteren en aanklagen? Ik ben bereid om dit risico te nemen, om het OM slechte publiciteit, en het gezag een afgang, te bezorgen. Jij ook?

De wet die de teksten van Joke Kaviaar als strafbaar behandelt dient niet alleen afgewezen te worden, maar daadwekelijk doorbroken, getrotseerd, door zoveel mogelijk mensen. Zodat die wet niet meer te handhaven is tenzij het gezag enorm gezichtsverlies en erger over zich af wil roepen. Dit heeft eerder gewerkt. In november 2005 ontstond brand in een detentiecentrum op Schiphol. Dat viel onder verantwoordelijkheid van Rita Verdonk, minister van Deportatie en Intimidatie (eufemistisch aangeduid als Vreemdelingenbeleid en Integratie). Wat ook de precieze toedracht, zíj was verantwoordelijk voor het opsluiten van de mensen daar, en voor een gang van zaken waaardoor zoiets akeligs kon gebeuren. Binnen twee maanden dook dan ook een poster op met de tekst: “Reisburo Rita, arrestatie, deportatie, crematie, adequaat tot het bittere einde”. De politie probeerde die weg te halen. Dat leidde tot een oproep om het ding juist op allerlei plekken op te hangen. Dat gebeurde: de poging tot repressie van de poster werd op forse schaal getrotseerd. In een reeks processen werd uiteindelijk vastgesteld dat deze poster - ook vogens het rechtssysteem dat ik niet als rechtmatig erken – gewoon onder de vrijheid van meningsuiting viel.

Welnu, zoiets kan nu ook: massaal de poging om Joke Kaviaars teksten als crimineel te behandelen trotseren door ze juist extra te verspreiden en soortgelijke uitingen nadrukkelijk wereldkundig te maken. Dat is sowieso een goede zaak, lijkt me, en het maakt de kans dat rechtbanken moeten toegeven hoe bespottelijk de vervolging van Joke Kaviaar is, en dat het OM ophoudt met dit soort kwalijke flauwekul, des te groter.

De website van Joke Kaviaar is aandacht en bezoek waard, juist nu:  http://jokekaviaar.nl/

Website: http://jokekaviaar.nl/
 
Solidariteit 
Doorbraak! - 21.09.2011 19:00

Oproep tot solidariteit met Joke Kaviaar, en met vluchtelingen en migranten!, zie www.doorbraak.eu/?p=7177
Linkfix 
Doorbraak - 21.09.2011 19:27

 http://www.doorbraak.eu/?p=7177
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.