english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Politiegeweld België formeel aangeklaagd
nn - 24.10.2011 16:16

Advocaten trekken aan alarmbel over politiegeweld

Voor Ligue des Droits de l'Homme (LDH), de Franstalige tegenhanger van de Liga van de Mensenrechten, is de zaak van de Griekse indignada Nikki aanleiding om het politiegeweld in ons land aan te klagen. Er zijn heel wat zaken van politiegeweld die niet tot een veroordeling leiden. Volgens LDH houdt justitie de hand boven het hoofd van politieagenten die dergelijke gewelddadigheden plegen


“De meeste zaken worden geseponeerd wegens onvoldoende bewijsmateriaal. Het is meestal het woord van het slachtoffer tegenover dat van de politie. En de politie wint bijna altijd,” aldus Alexis Deswaef van Ligue des Droits de l'Homme .

“De zaak Nikki is niet de enigste zaak van politiegeweld,” aldus een aantal advocaten die getuigden tijdens de persconferentie over politiegeweld die georganiseerd werd door de Ligue des Droits de l'Homme. "Als het geweld op Nikki niet was gefilmd, had men haar niet geloofd," klinkt het. (1)

Er is volgens Alexis Deswaef een algemeen klimaat waarbij men betogers criminaliseert. “Men begint nu zelfs met preventieve arrestaties zoals bij het No Border kamp. Dit is een gevaarlijk precedent en men overschrijdt hier de grenzen van de rechtsstaat,” aldus Deswaef.

Verschillende voorbeelden van ongestraft politiegeweld passeerde de revue.

Er zijn de Afghanen in hongerstaking die na 15 dagen hongerstaken bruut op straat werden gezet ondanks hun behoefte aan medische zorgen. Eén van die Afghanen werd hard toegetakeld en ook hun advocate kreeg klop van de politie toen ze probeerde tussen te komen. (2)

De Chileen Oscar werd tijdens het festival Steenrock met de matrak in het gezicht geslagen en verloor al zijn tanden. Er is de dakloze Stefan die in elkaar werd geslagen door politie omdat hij niet snel genoeg uit het station wilde vertrekken. (3)

Er was de vluchteling die zich verzette tegen deportatie en hard werd aangepakt en nadien zelfmoord pleegde.

Alexis, de advocaat van Ligue des Droits de l'Homme is ook zelf slachtoffer geweest van politiegeweld maar kreeg het deksel op zijn neus tijdens de rechtszaak.

Ondanks getuigenissen van aanwezigen en medische dossiers seponeerde het parket de meeste aanklachten van politiegeweld met als argument dat er onvoldoende bewijsmateriaal is.

België is hiervoor zelfs al op de vingers getikt door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en door VN-Comite voor de Rechten van de Mens," zegt Deswaef.
..
Alexis Deswaef is advocaat en vertegenwoordiger van de Ligue des Droits de l'Homme

“We zien dat er onaanvaardbaar geweld wordt gebruikt door politiemensen tijdens betogingen of op individuen die gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting. Het grootste probleem bij dat geweld is dat de slachtoffers vaak niet kunnen bewijzen wat er gebeurd is.”

“Het woord van een politieman weegt zwaarder door dan dat van een betoger, een sans-papier of een dakloze. Zelfs als er getuigen zijn of een medisch dossier, dan nog zegt het parket dat de bewijslasten onvoldoende zijn. “

“In het geval van Nikki zijn er jammer genoeg voor de politie beelden die voor zich spreken. We hopen dat het gerecht hier eindelijk zijn werk kan doen en de procedure tot het einde voert, zodat het tot een effectieve veroordeling kan komen.”

“Dat kan misschien een voorbeeld zijn voor andere gelijkaardige zaken. Het wordt tijd dat er in die andere zaken ook een vervolging komt omdat we vinden dat bepaalde mensen niet thuishoren bij de politie. Er moet een verandering komen. Men mag solidariteit niet criminaliseren.”

”Minister Turtelboom kon niet anders dan een sanctie opleggen in de zaak-Nikki. In het parlement hadden ze het over een rotte appel maar ik denk dat het meer is dan een rotte appel. Het is echt een probleem binnen de politiediensten. Zeker ten opzicht van sociale actie.”

“Ik ben zelf slachtoffer geweest van politiegeweld samen met een andere confrater. Daar hadden we bewijzen van en er waren ook getuigen. We hebben klacht ingediend. Met in het achterhoofd de bedenking: als ze geweld gebruiken tegen advocaten, wat doen ze dan allemaal met kwetsbare mensen als sans-papiers? En zelfs in onze zaak heeft het gerecht gezegd dat het bewijsmateriaal onvoldoende is.”

”Het parket zegt dat de politie een moeilijke rol heeft en kijkt teveel zaken door de vingers. Er moet een mentaliteitsverandering komen. Zowel bij de minster van Binnenlandse Zaken Turtelboom als bij de bron, bij de vorming van de politiemensen om erop te wijzen dat dergelijk geweld onaanvaardbaar is.


Hélène Crokart is advocaat in Brussel

“Samen met een andere advocate vertegenwoordigden we een groep van 85 Afghanen zonder papieren en zonder opvang die een gebouw hadden bezet in Elsene. De Afghanen hadden uiteindelijk van de gemeente toestemming gekregen om in het gebouw te blijven. Maar toen ze er een hongerstaking begonnen, heeft de politie hen ontzet op 16 juni 2011.”

“De reeds 15 dagen hongerstakende Afghanen werden bruut op straat gezet en enkelen die medische zorgen nodig hadden, werden uitgelachen. Al hun bezittingen, waaronder ook essentiële documenten voor hun asielaanvraag, waren nog in het gebouw. Mustapha, één van de Afghanen die de politie vroeg om hun bezittingen uit het gebouw te mogen halen zoals hen was beloofd, werd op een gewelddadige manier behandeld.”

“Hij werd op de grond gegooid en gearresteerd en nadien in de combi gegooid waar hij nog verder toegetakeld werd. Ik ben tussengekomen toen ze hem op de grond gooiden en gewelddadig wilden arresteren, en kreeg zelf een klap in het gezicht. Het gewelddadige gedeelte in de combi heb ik niet gezien maar toen Mustapha uit het politiebureau kwam, zat hij vol blauwe plekken en kneuzingen.”

“Zijn hardhandig arrestatie is gefilmd maar van het geweld in de combi hebben we geen beelden. Er is wel een medisch dossier opgesteld. We hebben allebei klacht ingediend. Ik ben zowel getuige als slachtoffer van geweld. We weten uit andere zaken dat politiemensen die zich te buiten gaan aan geweld vaak beschermd worden door justitie. Het is afwachten wat er bij ons gaat gebeuren met de klacht. We hebben hier het voordeel dat er ook beelden zijn van het politiegeweld.”

“We weten dat de politie zal schermen met het feit dat er zogenaamd verzet is gepleegd en dat ze proportioneel geweld hebben gebruikt om erger te voorkomen. Het is heel moeilijk voor iemand zonder papieren om het op te nemen tegen de politie. Het politiegeweld heeft altijd bestaan. Dankzij dossiers als dat van Nikki waar het geweld expliciet kan worden aangetoond, kan er druk komen om hier iets aan te doen.”

”Een disciplinaire sanctie vind ik in het geval van Nikki niet genoeg. De politieagent in kwestie moet vervolgd worden voor de rechtbank.”

”Comité P zegt dat er, volgens hun statistieken, minder klachten zijn over de politie. Dat is echter niet omdat er minder klachten zijn maar omdat mensen vaak geen klacht durven indienen. We raden mensen aan, wat hun statuut ook is, om klacht neer te leggen bij politiegeweld. Ze moeten zich wenden tot organisaties en advocaten die hen kunnen helpen.”


Olivier Stein is de advocaat van Nikki

“We hebben in de zaak-Nikki klacht ingediend bij het parket en bij het Comité P. We gaan het onderzoeksdossier opvragen om te kijken welke stappen we verder kunnen ondernemen.”

“We hadden geluk dat we snel beelden hadden van het politiegeweld die verspreid werden en in de media kwamen. Het heeft voor veel verontwaardiging gezorgd. Ik heb er goede hoop in dat we met hiermee verder kunnen gaan en het effectief tot een rechtszaak laten komen. Er zijn duidelijke bewijzen en er is ook een enorme publieke verontwaardiging. Het is veel moeilijker om deze zaak in de doofpot te stoppen.”

“Als justitie echt haar werk wil doen en het parket haar onderzoek ten gronde wil voeren, moeten ze zich niet enkel focussen op de agent die effectief het geweld pleegde maar ook op de agenten er rond. Want uit het filmpje blijkt dat al die politieagenten medeplichtig zijn. Ze keurden het gedrag van hun collega, die de geboeide Nikki eerst een trap gaf en nadien een vuistslag in het gezicht, niet af.”

”Dit dossier kan een voorbeeld zijn zodat dezelfde verontwaardiging er ook komt voor andere dossiers.”

“Spijtig genoeg ontvang ik regelmatig mensen in de advocatenpraktijk die slachtoffer zijn van politiegeweld maar ik moet hen meestal teleurstellen omdat ze geen bewijzen hebben of recente medische verklaringen. Een advocaat is helaas niet opgewassen tegen dergelijke maatschappelijke fenomenen en kan er onvoldoende op reageren. Er moeten sociale bewegingen opkomen voor dit thema en ook op politiek vlak moet er iets bewegen. En vooral moet de publieke verontwaardiging groot genoeg zijn als we willen dat er iets verandert.”

“Er is een toename van de miserie en dat gaat gepaard met meer politiegeweld. De opdracht die ze krijgt om dit onder controle te houden is niet evident. Ik constateer ook een parallelle dynamiek van meer en meer politiegeweld bij manifestaties van vrije meningsuiting of bij protestbijeenkomsten.”

“Men begint hier zelfs met preventieve arrestaties zoals in het geval van het No Border kamp. Hier overtreden ze zwaar de grens. Want dit is een staat die zegt: als je op het punt staat om een mening te uiten die kan leiden tot een actie die ons niet aanstaat, dan word je aangehouden. Je wordt misschien niet lang aangehouden maar men laat je pas gaan als je geen forum meer hebt om die mening uit te drukken die hen niet aanstaat. Dit is een evolutie van de rechtsstaat naar iets dat geen rechtsstaat meer is.”

“In het geval van het No Borderkamp is er een klacht ingediend tegen deze preventieve arrestaties. Sommige politieagenten hebben tijdens het onderzoek toegegeven dat het een test was in een zoektocht naar nieuwe systemen om de publieke ruimte te beheren. We moeten ons daarover zorgen maken.”

“Het is in de eerste plaats aan de sociale bewegingen die meer en meer worden gecriminaliseerd om hier op te reageren. De voorwaarde om je politiek te uiten is de mogelijkheid en de vrijheid om zich te organiseren, te betogen en zijn mening te geven zonder het risico te lopen om gearresteerd, beboet of gebrutaliseerd te worden. Dit is de basisvoorwaarde voor alle andere vormen van strijd. We moeten nu reageren, nu het nog mogelijk is.”
Indignada Nikki is 18 en afkomstig uit Athene

”Ik was wel verbaasd dat er ook in België zo’n politiegeweld bestond. Ik heb meegewandeld met de indignados vanuit Spanje. We hebben onderweg regelmatig te maken gehad met politie tijdens onze acties. Het is niet enkel een Belgisch maar een internationaal fenomeen.”

”Men wil de jongeren bang maken en ontmoedigen om buiten te komen en actie te voeren. Ik zou aan iedereen zeggen, wees niet bang. Ons enige wapen is massaal op straat komen en ons ongenoegen tonen. Het geweld dat ik heb moeten verduren, maakt me niet bang, integendeel het maakt me nog meer verontwaardigd.”

”Ik kom uit Athene en ben sinds het begin actief geweest bij de bezetting van het Syntagma plein. Toen de grote marsen in Spanje begonnen, was ik wel nieuwsgierig hoe het in Spanje verliep. Ik spreek Spaans en ben vaak in Spanje geweest. Ik besloot eind juni naar Madrid te gaan, en nam vervolgens deel aan de mars naar Brussel.”

”In Griekenland is de situatie heel snel achteruitgegaan. Na de vakantie zaten veel mensen zonder job of zonder loon. De verontwaardiging daar is veel zichtbaarder. De politie reageert veel gewelddadiger op acties en betogingen. De Spaanse beweging daarentegen is relaxed en veel feestelijker met de nadruk op vreedzaam protest.”

”De indignados vertrekken naar Nice voor de tegentop op 5 november tijdens de G20 en nadien gaan we te voet naar Rome en dan naar Athene om daar een internationale bijeenkomst te organiseren. Ik hoop dat uit het samenkomen van de verschillende bewegingen in Spanje, Griekenland en Frankrijk iets moois kan voortkomen. Het probleem is globaal en de enige oplossing is globaal samenwerken aan een tegenbeweging.”


Website: http://www.dewereldmorgen.be/foto/2011/10/21/advocaten-trekken-aan-alarmbel-over-politiegeweld
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.