Re: A week of demonstrations and revolution around Tahrir Square: "Eyes of Freedom"


Wie: 
Rebelact

Trainers van Rebelact (de Amsterdamse Rebel Clowns) waren opnieuw in Egypte om nog een Basic Rebel Clown Training en presentaties te geven en om optredens op straat te begeleiden. Ondertussen begon er een revolutie...
Westerse media suggereren dat de demonstraties begonnen in reactie op de toespraak van President Morsi: niet waar - de demonstraties begonnen in Caïro al op Maandag, 19 november.

Een verslag over de rebel clown activiteiten in Egypte van 10 tot 24 november volgt later. Laten we beginnen met een verslag over de nieuwe revolutie:

Maandag 19 november was de eerste grote demonstratie op en bij het Tahrir plein. Duizenden mensen komen bijelkaar in de Mohammed El Mahmoud straat om de meer dan 40 doden te herdenken die een jaar geleden vielen toen speciale politie eenheden het vuur openden. Honderden mensen raakten die dag in 2011 gewond.
Een van hen was Ahmad Harara, die eerst een oog verloor in de strijd tegen President Mubarak en in november 2011 zijn tweede oog verloor in de strijd tegen de militaire macht.

Het is indrukwekkend om de moeder te zien van een van de demonstranten die vermoord is in 2011. Ze zit op een stoel onder het portret van haar zoon afgebeeld op de enorme graffiti muur in de Mohammed El Mahmout straat. Veel mensen komen om haar eer te betuigen en omhelzen haar. Ze is niet de enige; ook de vrouwen van anderen die zijn vermoord door de politie doen mee aan de demonstratie.

Het is niet alleen een herdenking: de mensen zijn kwaad vanwege de muren die in opdracht van de politie zijn gebouwd. De muren moeten verschillende toegangswegen naar het Tahrir plein afsluiten. Daarnaast is het een strijd voor echte democratie, een strijd tegen corruptie, een strijd voor sociale rechtvaardigheid en nog veel meer.

Dinsdag, 20 november raken meer dan 60 mensen gewond. Er valt een dode: Mohammed Gaber, lid van de 6 April pro-democratie jeugdbeweging.
Meer mensen doen mee aan de demonstraties rond het Tahrir plein.

Woensdag, 21 november: weer een dag van demonstraties. Opnieuw raken veel mensen gewond.

Donderdag, 22 november: de dag dat President Morsi absolute macht probeert te verwerven. De beweging rond het Tahrir plein groeit verder.

Vrijdag, 23 november: de hele week bouwt op naar deze dag. De demonstratie "Ogen van Vrijheid". Nu worden de dingen beter georganiseerd. Er zijn geimproviseerde checkpoints naar het Tahrir plein, er zijn georganiseerde groepen met eigen demonstraties, geimproviseerde ziekenhuizen, enz. (er vallen alleen al in het weekend meer dan 200 gewonden).

Zaterdag, 24 november: de demonstraties gaan door. Nu begint het echt op een revolutie te lijken. Er zijn 'oorlogszones' onder controle van de politie, ze zijn omsingeld door demonstranten. Bij het gerechtshof is er heftige spanning tussen aanhangers van de Muslim Brotherhood en andere demonstranten. Een grote hoeveelheid politie komt om ze uitelkaar te houden. Toevallige passanten krijgen rake klappen. Het gerechtshof wordt bestormd en bezet - tegen onrechtvaardigheid en corruptie.

Zondag, 25 november: mislukte pogingen van speciale politie eenheden om het Tahrir plein te ontruimen. Voor de dagen daarna gaat dinsdag 27 november het volgende grote moment vormen. De demonstraties gaan door en groeien verder.

Het lijkt erop dat de demonstraties en revolutie opnieuw het werk is van dezelfde mensen die op 25 januari 2011 begonnen. Het is een brede coalitie van activisten, jongeren, partijen, Moslims (die de Brotherhood niet steunen) en anderen.
Ook in andere plaatsen in Egypte zijn demonstraties en protesten, vooral tegen de Muslim Brotherhood. Bijvoorbeeld in Alexandrië brandt het kantoor van de partij.

De speciale politie eenheden in Caïro gebruiken extreem veel geweld: ze gooien stenen terug naar (onbeschermde) demonstranten, ze schieten met traangas. Mogelijk gebruiken ze ook een ander gas dat mensen verlamd: op grote afstand voel je 'naalden' in je ogen (voor ons werd het toen tijd om in een andere richting te gaan lopen).

Een ander aspect dat niet in de westerse media genoemd wordt: de politie schiet met kogels die zich in kleinere kogels splitsen. De reden dat er mensen blind door worden. Mohamed Gaber, die dinsdag overleed werd door 7 kogels geraakt.

Een selectie van foto's en mogelijk ook een video volgt in de komende dagen.

Rebelact emailadres rebelact@ddh.nl
Rebelact website http://www.rebelact.nl


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech