Vluchtkerk gristelijk feestje?

Hier kun je discussieren over Vluchtkerk gristelijk feestje?.
Is mijn indruk dat het kleine "succes" (qua publiciteit en verzet) wat geboekt is door de samenwerking tussen de migranten en politiek activisten nu gekaapt is door christelijke individuen juist? Het lijkt me contra-productief als de Vluchtkerk door dit soort "burgerlijke" invloed ineens een kek media dingetje wordt voor anderen om zich goed bij te voelen.

Ondertussen staat de Koekamp in de kou, zitten de detentiecentra vol en gaan de deportaties rustig door.


Hey toetsenbord held, ben je

Hey toetsenbord held, ben je er wel eens geweest. Puur, omdat er een brede coalitie is, wilt niet zeggen dat het allemaal direct fout is.

verdeel en heers

Van diverse kanten is de afgelopen dagen flink ingehakt op activisten die bij de ontruiming waren (onder leiding van Makbouli met haar 'demogekkies'), en er is door activisten fors kritiek geuit richting (Vluchtkerk-)mensen die zich daardoor lieten leiden. Om te zien welke tendenzen er zijn (geweest) hoefde je beslist niet in de Vluchtkerk te komen. Je hoefde twitter en andere media maar te volgen om te zien wat er gebeurde. Er is schade aangericht door de hetze van Makbouli, en die moeten we nu herstellen. Ook de goedbedoelende mensen in de Vluchtkerk krijgen nu de gevolgen hiervan te verwerken.

Hoewel ik de schrijver van dit stukje heel goed begrijp, wil ik hier toch voorstellen om van beide kanten op te houden met elkaar en plein publiek aan te vallen. Of iemand christelijk is boeit me niet. Wel wat de houding van mensen is tegenover elkaar, dat er naar de vluchtelingen wordt geluisterd, dat het hún actie en hún initiatief blijft, en dat paternalistische hulpverleners het niet voor het zeggen krijgen en dat die niet namens de vluchtelingen gaan spreken. Laten we afspreken dat als we kritiek hebben, we dit rechtstreeks uiten richting Vluchtkerk (en dat is/wordt gedaan) anders speel je de verdeel en heers praktijken van adviseur openbare orde en veiligheid Makbouli (zie; https://www.indymedia.nl/node/11003) in de kaart. Daar trapten dus al een hoop mensen in en dat maakte mij ook woest. Maar laten wij daarboven staan. Want verdeel en heers, daar zijn de vluchtelingen in elk geval niet bij gebaat.

Intussen moeten we inderdaad vooral RECHT OP BESTAAN niet vergeten! Daar gaat het nu erom spannen de komende tijd. Alle hens aan dek voor de vluchtelingen in de half open tenten in de sneeuw op Koekamp Den Haag dus! Wat mij betreft gaan we daar ook weer met ons allen naartoe als er ontruiming komt en de vluchtelingen onze steun daarbij vragen! De vluchtelingen van het kamp aan de Notweg hebben achteraf meermalen te kennen gegeven erg blij te zijn geweest met de ingehaakte groep van 100 mensen die hen kwam steunen. Types als Makbouli willen dat kapotmaken, die solidariteit, een wig drijven tussen de verschillende betrokken groepen vluchtelingen en ondersteuners en activisten. Laten we Makbouli het nakijken geven en doorgaan met de strijd!

Gooien met "toetsenbord held"

Gooien met "toetsenbord held" of het gooien over de boek "ben je er wel geweest" is natuurlijk geen argument. Ik snap dat het nogal polemisch aandoet, maar dit betekent niet dat het daardoor genegeerd kan worden.

Even los van indrukken en insinuaties, het staat toch glashard geschreven in de update van 6 december dat "de organisatie" voor zover die dat mandaat heeft. Beweerd dat het geen politieke kwestie is?

[cite]We hechten eraan het nog eens te benadrukken: dit is geen politieke kwestie, maar een beleidskwestie. Er zit een hiaat in het vreemdelingenrecht, waardoor deze mensen tussen de wal en het schip belanden. Het is aan beleidsmakers om dat te repareren.[/cite]

Ik betwijfel of die activisten die al jaren betrokken zijn bij het lot van papierlozen e.d. het hier mee eens zijn, ik betwijfel of veel migranten het hier mee eens zullen zijn. Aangezien zij volop het klappen van de zweep van de beleidsmakers kennen.

Het heeft er alle schijn van dat men, wellicht zonder daar acht op te slaan, meewerkt aan het depolitiseren van de strijd. Is het niet intern (want dat kan ik onvoldoende beoordelen) dan is het wel naar de buitenwacht.

Er is gisteren besloten in de

Er is gisteren besloten in de politieke/lobby werkgroep dat er niet meer openbaar gecommuniceerd wordt hoe men intern denkt en/of hoe de verhoudingen liggen. Dit, omdat dit evt. munitie zou zijn voor Makbouli's en andere. Er is gewoon geen meerwaarde om dit zo te doen.

Toetsenbord held.

Dat is heel verstandig, maar dit is een buitenstaander perspectief. Met name de suggestie dat het geen politieke kwestie is, is wat mij betreft een motie van wantrouwen naar politieke activisten. En bovendien een bagatellisering van het probleem, want het gaat niet alleen om mensen die in een beleidsmatig schemergebied vallen.

Verdeel en heers tegen gaan is prima, maar als samenwerking een reformistische kijk op verandering en het handhaven van de status quo tussen het individu in de staat inhoudt. Nee bedankt.

We willen ons sterk maken voor de eisen van de vluchtelingen

Eens met bovenstaande. Het IS een politiek probleem en ja, "als samenwerking een reformistische kijk op verandering en het handhaven van de status quo tussen het individu in de staat inhoudt. Nee bedankt." daarin heb je ook gelijk. Maar er zijn wel een aantal mensen bezig om te kijken wat ze samen met de vluchtelingen kunnen doen, en die weg willen we niet afsnijden. Geen mens is illegaal, vrijheid van beweging, no borders, dat is waar zij voor staan en daar wordt niet op ingeleverd! We willen ook voorkomen dat er een wig wordt gedreven door reformisten tussen de vluchtelingen van Recht op Bestaan, die op tv West nu zelf aan het woord zijn en zeggen dat zij niet weggaan, en de vluchtelingen van de Vluchtkerk, die zelf net een ontruiming hebben meegemaakt aan de Notweg. Zij hebben samen gedemonstreerd met dezelfde eis.

Wij hebben dat wantrouwen jegens activisten gezien, gelezen, en gevoeld en het is dan de vraag: proberen we nog iets te bereiken met de vluchtelingen zelf, die wat ons betreft het voor het zeggen hebben en niet de reformisten, of gooien we het bijltje erbij neer. In aanloop naar de ontruiming van de Notweg slaagden No Border activisten er heel goed in om samen met de vluchtelingen te komen tot afspraken over steun tijdens die ontruiming, zie ook verklaring hier: https://www.indymedia.nl/node/11002, en we willen deze mensen blijven steunen door ons sterk te maken voor hún eisen.

Recht op Bestaan vluchtelingen op TV West: http://youtu.be/B5EY_vgPnec

Duidelijk

JK, duidelijk dank voor het verhelderen van het een en ander.

mooie praat

Hoezo ze spreken voor hunzelf? Die berichten die we op IM mogen lezen komen van hun hand? Als wij ze dan moeten geloven komen ze op voor iedereen in dezelfde situatie. Dat zijn voor nu even mooie woorden maar als binnenkort ergens weer wat mensen rondlopen dan zijn deze mooipraters nergens te bekennen is mijn voorspelling. EIGENBELANG, meer is het niet. Wat een schijnheilig gedoe.

Ik zou sowieso geen

Ik zou sowieso geen vertrouwen hebben in een bekeerde, blauwogige moslima!

zo. 9-12 lawaaidemo bij DC Rotterdam!

En ja gvd, de detentiecentra zitten vol en daarom is er as. zondag een lawaaidemo bij DC Rotterdam! 14 uur bij het DC!

Zie: https://www.indymedia.nl/node/11174

KOM OOK!

Asielzoekers Koekamp niet zelf weg (met audio)

Asielzoekers Koekamp niet zelf weg (met audio)

Lees en luister:

http://denhaagfm.nl/2012/12/06/asielzoekers-koekamp-gaan-zelf-niet-weg/?...

Asielzoekers Koekamp niet zelf weg (met audio)
06 dec 2012, 18:08
Nieuwslabels: asielzoekers, Koekamp
Categorie: Nieuws

De uitgeprocedeerde asielzoekers die op de Koekamp in een tentenkamp zitten zijn niet van plan zelf te vertrekken.

Ze zeggen nergens heen te kunnen. Burgemeester Jozias van Aartsen is van plan het kamp te ontruimen omdat de vluchtelingen zich niet aan de afspraken zouden houden. Ook krijgt het tentenkamp volgens hem steeds meer een permanent karakter. Een groep van zo’n vijftig asielzoekers zit sinds drie maanden in het kamp om aandacht te vragen voor wat ze noemen een uitzichtloze situatie.

In Nederland mogen ze niet blijven, maar terug naar hun eigen land kunnen of willen ze niet.

unite & fight!

Ik vind het geweldig dat de anarchisten en gelovigen mekaar zo goed vinden. Ik zou in Buiten de Orde graag eens lezen over Mariaverschijningen of een interview met Arie Boomsma, hartstikke leuk.

nu is mijn duscissiepunt

nu is mijn duscissiepunt alweer weg gehaald, hoe durven ze.

Wat een gezeik. Die

Wat een gezeik.
Die christenen hebben gewoon ook het hart op de juiste plaats (en hebben daartoe ook een bijbelse opdracht - in de Koran staat overigens een vergelijkbare opdracht) en ze doen tenminste wat. En zijn daarbij ook nog eens stukken georganiseerder en transparanter dan 'de linkse kerk'. Wederom een gevalletje 'dit is ONS onrecht, ja!' ?

Lang leve de Vluchtkerk

Een prachtig initiatief. Die mensen hebben nu eten, bescherming tegen kou, kunnen veilig slapen.

Dat wordt ze door nn, schrijver van het onderwerp niet gegund.
nn ziet ze blijkbaar liever doodvriezen en vindt dat 'christenen' maar met de handen over elkaar en ogen en oren dicht thuis moeten blijven. Daarbij bekommert nn zich er niet om dat heel veel niet-christenen aan het project meewerken.

Ik juich het vluchtkerkproject toe. Prachtig om te zien dat er met grote, breedgedragen saamhorigheid steun wordt verleend aan deze kwetsbare groep mensen. Het zou besmettelijk kunnen werken en ook de mensen in de Koekamp kunnen helpen.
Op gezeik, geruzie en jaloezie zit geen mens te wachten, en zeker de vluchtelingen niet.

@ Aleida

Welke nn?

ik snap de kritiek wel een

ik snap de kritiek wel een beetje. Alleenstaanden en rare kwibussen hebben doorgaans weinig te verwachten van de kerk die inderdaad een middenstandskerk is geworden met eindeloos gezeik over abortus. Laatst een asielzoeker in de kerk die kon na afloop in zijn eentje weer naar huis. Zelfs geen kopje koffie na afloop. De enieg keer dat hij opviel was toen de collectebus langs ging.

Nu het erop aan komt, gaat de kerk opeens schermen met een groep die in de kijkers staat. En gebruikt men woorden als kwetsbaren. Niettemin zijn de anarchisten net zo opportunistisch.

.

Da's juist. In de anarchistenkerk is het precies zo. Alleen heeft daar alles wat donkerder is meer status dan een voor hun rare witte Einzelgänger. Ze willen wel graag je poen.

nee maar volgens mij is het

nee maar volgens mij is het zo dat die linksen en anarchisten zich wel een tikje meer voelen dan jan met de pet. Ze vinden dat jan met de pet onwetend is, als ik die posting lees.

LISTEN WELL TO THE MILITANT FELLOWS

Anarchisten zijn gewone mensen. Ik vind dat de vluchtelingen goed moeten luisteren naar de militanten, het zijn niet de christenen die de blauwe plekken oplopen.

niet eens met vluchtkerk?

Altijd hetzelfde liedje. Beste stuurlui staan aan wal.
Als je niet aanwezig bent geweest, hebt geholpen en mee hebt gedaan met de discussie, dan heb je gewoon respect op te brengen voor wat mensen zelf voor actie bedenken. Prachtig altijd hoe sommige anarchisten weten te wijzen op autoritarisme van anderen, maar niet doorhebben hoe autoritair het is om vanuit de mooie hoge internet ivoren toren te lopen bleren dat de rest niet anarchistisch genoeg is. No shit, wat had je dan verwacht? Mensen komen in actie en worden spontaans veganistische anarchocrusts?

kortom: heb respect voor wat mensen zelf bedenken.

Kan dit gezeik niet kappen?

Kan dit gezeik niet kappen? Beroepen op het anarchisme? Om je voor kapot te schamen. Nou dat is niet mijn vorm anarchisme. Help maar eens mee, zet je schouders er onder en gedraag je niet als of de anarchistische bijbel op je hoofd is gevallen. Kom dan met werkbare alternatieve en doe actief er wat mee. Makbouli kan er wat van, maar heel wat van die blaatschapen die enkele regels van Proudhon hebben gelezen ook.

Anarchisme bij de daad, de rest is gelul.

sorry, maar wordt dat

sorry, maar wordt dat anarchisme ineens vandaan gehaald.

ik vindt zowiezo dat men niet elkaars acties moet gaan afzeiken, en heb ontzettend veel respect voor degenen die er vorige week vrijdag bijwaren om zich te verzetten tegen de ontruiming.

zo ook voor degenen die continu bezig zijn met opvang, dekens etc regelen.

wat je je natuurlijk terecht kunt afvragen is of alleen maar voor opvang zorgen, de angel uit de politieke discussie over vluchtelingen deporteren inderdaad wilt depolitiseren door het een beleidskwestie te noemen...

die vraag wordt echter beter besproken in de kringen met de mensen die zich hier voor inzetten in plaats van er een toetsenbordhelden discussie van te maken.

laten die kritici zich nooit zien bij akties, swa, laat maar dan.
laten ze zich wel zien bij acties en zetten ze zich in zij aan zij met anderen dan kunnen ze dat daar bespreken, internetwarz zijn hier zo zinloos voor, van beide kanten dus...

overigens verwijs je met je anarchisme van de daad naar een stroming die het anarchisme via bomaanslagen wilde aanjagen, de vijanden van de revolutie zoals staat, kerk en kapitaal liefst om zeep hielpen. wat mij betreft niks mis mee, maar een beetje vreemd om hun aan te halen in de context van wat jij zegt...

ken je klassiekers...
histories besef blablabla...

De schrijver van het

De schrijver van het oorspronkelijke bericht noemt anarchisme nergens, dus dat hebben anderen er in gelezen. Zoals wel vaker.

Ik ben het er ook niet mee eens en vind het gelul & verder dat men de discussie waar nodig vooral als actief betrokkene moet aangaan,* (en dank dan ook idd. aan Joke voor vrij heldere toelichting), maar zeuren over enig -isme waar men zelf mee op de proppen komt dat vind ik evengoed gelul. Zo kan ik ook nog wel een debatje uit de grond stampen, met zonder tegenstander dus.

* Of althans als iemand die goed op de hoogte is. Het stukje stelt: '... uit diverse media (je bent vast zelf handig genoeg met google e.d.) en de samenstelling van het "Vluchtkerkteam" (http://www.devluchtkerk.nl/blog/update-6-december) lijkt het een incestueus religieus dingetje geworden.' Toen ik daar vannacht een kijkje nam, zeiden die namen me zo 1, 2, 3 niets. Misschien kan de schrijver dat direct plaatsen als "foute christenen," maar tot nader order ben ik blij dat wie dan ook zich betrokken toont. Vroeg me overigens al langer af waar blijven die kerken, welnu, kennelijk zijn er hier een paar. Goed zo, en ga vooral met elkaar in gesprek, zou ik van de zijlijn zo denken.

samen een vuist

Helemaal mee eens. Zoek mekaar maar op. Het heilige water smaakt misschien niet meteen geweldig maar je kunt leren drinken. Je mag niet verwachten dat iemand meteen de frikadel afzweert. Leren drinken, leren eten. Hou je geroeptoeter maar fijn bij je. Respect voor ons! Amen.

daar gaan we weer....

Of het nu van de zijde van christenen komt, of van activisten, of anarchisten: schermen met 'had je er maar moeten zijn', 'moet je er maar net zo vaak en net zo veel zijn als ik' en meer van dat soort vingerwijzen, daar schiet niemand wat mee op. Ik heb ergens gelezen dat iemand kritiek had op het feit dat mensen die bij de ontruiming ingehaakt hadden gestaan, later op de dag weer weg waren. Van zulke 'argumenten' dus om mensen die daar bij die ontruiming voorop stonden af te kunnen doen als 'relschoppers', 'ongewassen indymediatypes', 'demogekkies' en wat men zoal meer verzint. Lekker makkelijk, maar vooral: hetzerig.

Ik was ook bij de ontruiming. Ik was er vanaf de middag ervoor. Ik ben die nacht opgebleven als een van de mensen die in de spanningsvolle nacht voorafgaand aan de ontruiming een oogje in het zeil wilden houden, je kon immers niet weten wat voor geintjes politie of extreem rechtse idioten nog zouden willen uithalen. Na afloop van de ontruiming met pijn aan armen en polsen door het trekken en draaien aan armen en polsen door de smeris stond ik te tollen op mijn benen en ben naar huis te gaan, om daar nog een kritisch stuk over van der Laan eruit te persen en in mijn bed te duiken voor een paar uur, wat weinig rust opleverde overigens. 's Avonds laat nog van huis uit geholpen met vervoer, eten etc. te mobiliseren voor de mensen die geklinkerd werden. En met mij vele anderen, zowel 'demogekkies' als allerlei andere individuen en zelfs mensen die voor het eerst hierbij betrokken raakten door de livestream. Mjjn respect en waardering is in deze voor de mensen die dit opzetten door er met livestream en een pan soep en een zak brood heen te gaan, dat was een goeie manier van helpen én mobiliseren. Zij waren er die morgen niet geweest. Dat maakt geen donder uit. Zij waren daar, en daar kon ik weer niet lijfelijk bij zijn.

Waarom vertel ik dit? Om duidelijk te maken dat ieder zo zijn of haar bijdrage levert. Ik verrek het om weg te worden gezet als iemand die alleen maar even komt relschoppen. De vluchtelingen hebben ons gevraagd op deze manier (ingehaakt ervoor staan) hen te ondersteunen en zijn daar nog altijd blij mee. Door de jaren heen ben ik bij heel wat acties betrokken geweest. Welnu, zou ik nu zeggen tegen al die mensen die niet in de blokkade stonden, die niet al jarenlang actievoeren: "Je hebt nergens iets over te zeggen, je mag nergens op kritiek leveren, want je was er niet bij en dus ben je voor mij niks waard"?, dan zou de verontwaardiging groot zijn. Immers, waar zou ik de arrogantie vandaan halen om mensen erop aan te spreken dat ze ergens op een bepaald moment niet waren? Slot van dit betoog is dus heel simpel: hou op met anderen de maat te nemen omdat ze niet doen wat jij vindt dat ze zouden moeten doen, hoeveel ze zouden moeten doen, waar ze dat zouden moeten doen, wanneer, hoe, en hoe vaak, enzovoorts. Dat is zó kinderachtig!

Heb respect voor wat andere mensen doen. We zijn niet allemaal hetzelfde met dezelfde mogelijkheden. Voorts kun je nooit van een ander weten, wat die verder eigenlijk allemaal nog meer doet. Moeten we soms een CV afleveren met een volledige opsomming van al onze heldendaden?? Kortom, deze discussie gaat feitelijk helemaal nergens over en vind ik ronduit misselijkmakend.

Voor zover het kritiek op hierarchie en op paternalisme betreft die sommige hulpverleners er op na houden: het is toch niet zo moeilijk voor te stellen, dat als je op de site van de Vluchtkerk alleen maar namen van Nederlandse ondersteuners leest, dus geen vluchtelingen, die in een of andere stuurgroep zitten, dat dit nogal overkomt als het overnemen van het protest van de vluchtelingen? Wat gebeurt er met de website van voorheen Kamp Osdorp, waarop door de vluchtelingen zelf werd gepost, waarover zij regie van de inhoud hadden? Hulpverlening, hoe goed bedoeld ook, mag er niet aan voorbij gaan dat deze groep vluchtelingen meer is dan alleen een groep zielige mensen die nergens naar toe kunnen. Het zijn bovenal mensen die voor zichzelf en hun rechten in actie zijn gekomen, het gewaagd hebben om zich zichtbaar te maken. Laten we niet vergeten dat Kamp Osdorp net als Recht op Bestaan allereerst een ACTIE was van de vluchtelingen, een DEMONSTRATIE! Dat element dreigt nu te verdwijnen onder de warme deken van al die hulp. Het is dus zaak hulp en actie met elkaar te verenigen en de vluchtelingen daarin zelf het voortouw te laten nemen. Doe je dat niet en ga je er met een hierarchische structuur van een stuurgroep voor zitten en bepalen dat je wel weet wat goed voor ze is alsof ze zieke hondjes zijn, dan ga je dus voorbij aan de kracht van deze mensen. En dit staat verder helemaal los van wat wij/ik als activisten en/of anarchisten met onze eigen acties willen, want die zijn vooral gericht op het versterken van de acties van de vluchtelingen!

Tot slot wil ik nog opmerken dat wanneer hulpverlenenden vanaf een moral highground activisten helpen wegzetten als relschoppers, dat het nog een soort van wonder is dat er activisten zijn die ondanks dat hun best doen om betrokken te blijven, waar zij ook zich uit frustratie terug hadden kunnen trekken. Dat zou Makbouli maar al te graag gewild hebben.

Ik mis in deze discussie het

Ik mis in deze discussie het vertrouwen in deze sterke groep migrantenactivisten. Allerlei groepen en individuen hebben zich er al tegen aan bemoeid. Ze laten zich niet inkapselen, dat hebben ze de afgelopen maanden wel bewezen. Ze gaan door met hun strijd. En als dat vanuit een warme plek is met goeie voorzieningen dan is dat alleen maar mooi! Voer wat gesprekken in de kerk en je leert dat ze super blij zijn met alle ondersteuning die ze krijgen. Het geeft kracht en soms een welkom moment van plezier. Ondertussen beraden ze zich op de volgende acties. Niemand minder dan zij weten dat ze door moeten omdat er behalve dat ze een betere plek hebben om tijdelijk te verblijven en er meer mensen op de hoogte zijn van hun situatie, nog geen echte oplossing is. Zij beslissen hoe hun actie eruit ziet, en dat laten ze zich echt niet afnemen.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech