Re: Update aardappelproces Belgie: Rechter weigert bewijs van de verdediging aan te nemen: beklaagden verlaten rechtbank


Wie: 
verschijner

Wat was de reden van de afwijzing door de rechter?
Nuja, dat vroegen we ons ook af. Maar simpel gezegd komt het erop neer dat je de positie van deze rechter kan vergelijken met een Nederlandse politierechter: die wil meestal ook alleen kijken naar een simpele 'whodunnit', maar niet naar de mogelijke achtergrond van het strafbare feit.
Ze vroeg heel nadrukkelijk of de door ons aangedragen getuige-deskundigen ook aanwezig waren tijdens de actie. Dat waren ze niet. Nadat ze zich teruggetrokken had voor beraad, deelde ze mee dat ze geen 'vrijwillige verschijners' hoeft te vervolgen (kan maar is niet verplicht tot vervolging), dat ze die getuigen niet hoeft te horen, en dat ze de door ons aangedragen getuigendeskundigen en de ook door ons videofragmenten met wetenschappers die hun mening geven over de proefveld in Wetteren ook niet nodig heeft om tot een oordeel te komen over de door het parket (OM) verweten strafbare feiten. In thgeorie is dat haar discretionnaire bevoegdheid als rechter, zij doet dan eigenlijk terplekke uitspraak over het verloop van het proces zelf. Voor ons en voor onze advocaten was dit evenwel reden om tot 'verstek laten gaan', liever dan in een rechstzaal te blijven zitten waar je geeneens getuigen mag laten komen om jezelf te verdedigen tegen die nogal zware aanklachten. Misschien nog belangrijk te noemen dat een van de twee getuigedeskundigen lid was van het overheidspaneel die advies geeft over de vergunningen voor de ggo proef in Wetteren: best relevant dus volgens ons. En voor de juristen onder ons: in België is het zo dat bij zo'n zaak vaak een onderzoeksrechter wordt betrokken bij het opbouwen van het dossier. De onderzoeksrechter is dan (in theorie in ieder geval) verplicht om zowel bewijs 'à charge' als 'à decharge' te verzamelen. In dit dossier echter is geeneens een onderzoeksrechter aan te pas gekomen, alle stukken in he dossier zijn verzameld door het parket, en daarom is het voor de verdediging onacceptabel om niet eens een getuige te mogen horen die iets positiefs over de achtergrond van onze actie zou kunnen verklaren.
Conclusie is natuurlijk dat België zo ontzettend bang is voor een serieus debat over ggo's dat ze bereid zijn om zelfs de rechten van verdachten in een proces drastisch in te perken.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech