Babyluik

Hier kun je discussieren over Babyluik.
In Dordrecht wordt in februari het eerste babyluik in Nederland geopend. In België en Duitsland zijn deze mogelijkheden er al langer. Nadat ik gisteren keek naar de uitzending van "altijd wat" keek, bleek me hoe belangrijk de discussie "babyluik"en "mogelijkheid tot anoniem bevallen"is als je het bekijkt vanuit zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.
In de uitzending , zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1322369
kwam een vrouw uit Duitsland aan het woord, die in dat land gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid anoniem te bevallen. Zij heeft later toch de zorg voor haar baby op zich genomen. De helft van de vrouwen die in Duitsland of anoniem bevallen en daarna de baby afstaan of gebruik maken van 1 van de vele babyluiken, komen binnen de daarvoor gestelde termijn terug op de beslissing en nemen alsnog de zorg voor hun biologische kind op zich.
Deze vrouw pleit sterk voor de mogelijkheid van anoniem bevallen. Dat kan dus in Duitsland wel en in Nederland niet. Zij stelt ook aan de orde dat het voor een vrouw vanwege politiek-maatschappelijke redenen moeilijk kan zijn om paspoort te overleggen in een ziekenhuis.
Ik ben het wel met haar eens dat het belangrijk is dat anoniem bevallen mogelijk is. Immers: het past bij zelfbeschikkingsrecht. Voor een vrouw die in gevaar zou komen als zij in een ziekenhuis paspoort of dat soort dingen moet tonen om geholpen te worden bij de bevalling, moet die mogelijkheid er gewoon zijn.
Ook een babyluik is op geen enkele manier slecht voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Vanuit haar geredeneerd is het vast een stuk minder moeilijk om achteraf verder te leven met het feit dat je je baby aan de zorgen van anderen hebt toevertrouwd, dan dat je haar of hem op straat te vondeling hebt gelegd.
De raad voor kinderbescherming in Nederland is tegen het babyluik. Hun betoog is dat je het een kind niet aan mag doen om op te groeien zonder mogelijkheid te weten wie je biologische ouders zijn. Ook de VN is kritisch, en vindt dat het recht op weten wie je biologische moeder is op gespannen voet staat met het openen van een babyluik.
In de uitzending van "altijd wat"komt ook wel een vrouw aan het woord die zelf ooit te vondeling is gelegd en die op die grond tegen een babyluik is.
Ik ben van mening dat iedereen die vindt dat een vrouw de faciliteiten dient te hebben om zoveel mogelijk zelf te bepalen hoe zij invulling geeft aan haar zwangerschap, en de beslissingen die zij daarin neemt, toch voor de mogelijkheid van anoniem bevallen moet zijn. Het voorkomt mogelijk echt schrijnende ellende, zoals baby''s die op straat sterven, en het geeft vrouwen de mogelijkheid om in een uitzichtsloze situatie toch de medische hulp te krijgen die ze nodig hebben bij een bevalling.
Dus: babyluik: ja.
Anoniem bevallen: ja.
Want het staat op geen enkele manier op gespannen voet met het recht van vrouwen.
Maar: laat daar in vredesnaam mee samengaan dat anticonceptie weer toegankelijker wordt. Want er wordt wel een babyluik geopend in Nederland, terwijl de anticonceptie uit de basisverzekering is gehaald.
Zorg dat vrouwen die niks hebben aan gratis anticonceptie kunnen komen. Die mogelijkheid is de laatste jaren helemaal niet meer aanwezig, want wat niet in de basisverzekering zit, is ook niet verkrijgbaar voor b.v. vluchtelingen via de vergoeding voor allernoodzakelijkste medicijnen. En zorg dat vrouwen die echt niks hebben niet voor een abortus moeten betalen, want dat komt ook nog steeds voor.


ja

Want er wordt wel een babyluik geopend in Nederland, terwijl de anticonceptie uit de basisverzekering is gehaald.
Helemaal mee eens Krijtje! Hiermee wordt ook duidelijk dat de discussie over recht op abortus te vaak wordt gekaapt door mensen die helemaal vergeten (of expres vergeten) dat het probleem van de abortus allereerst ligt bij het gebrek aan bescherming van het recht van vrouwen op zelfbeschikking. Met andere woorden, ik ben niet vóór abortus, maar wel erg tegen ongewenste zwangerschappen.

@nn: hoezo niet voor abortus?

Bijna overbodig, ik zeg het toch nog een keer: ik ben voor zelfbeschikkingsrecht van de vrouw inzake vruchtbaarheid, dus ik ben er ook voor dat een vrouw een abortus kan hebben als ze dat nodig vindt.
Ik begrijp jouw redenering niet zo erg: je zegt uit te gaan van zelfbeschikkingsrecht en roept vervolgens: ik ben niet voor abortus, maar wel tegen ongewenste zwangerschappen.
Je moet echter uitgaan van hoe het leven is; niet van hoe je zou willen dat het is.
Ongewenste zwangerschappen bestaan.
Ik zou zeggen: als je van het recht v.d. vrouw uitgaat: knok dan voor alle faciliteiten die haar helpen van dit recht gebruik te kunnen maken. Dus: anticonceptie in de basisverzekering zonder eigen risico, en voor wie door omstandigheden onverzekerd rondloopt moet anticonceptie ergens gratis opgehaald kunnen worden. Overtijdbehandeling uit de abortuswet. Zodat vrouwen voor wie abortus een beladen onderwerp is gewoon zonder verplichte bedenktijd een overtijdbehandeling ondergaan zonder er verder een dramatisch gevoel bij opgelegd te krijgen door bepaalde maatschappelijke groepen. Dat zou fijn zijn en dat zou voor een deel helpen om te voorkomen dat vrouwen een wat latere abortus, of een echt late abortus, een bevalling met meteen een adoptie erop volgend of (als het echt heel raar loopt)een babyluik nodig hebben. Maar het recht op dit alles en de faciliteiten voor dit alles, inclusief de mogelijkheid om anoniem te bevallen in een ziekenhuis, dienen aanwezig te zijn.

"Ook de VN is kritisch, en

"Ook de VN is kritisch, en vindt dat het recht op weten wie je biologische moeder is op gespannen voet staat met het openen van een babyluik."
Reeds in de 17-de eeuw bestonden er babyluiken. De moeder kon de helft van een speelkaart bij de baby leggen. Deze helft werd zorgvuldig bewaard door het ontvangende instituut, en met de andere helft kon de moeder haar kind te allen tijde weer opeisen.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech