De Staat, de Kerk en de Hulpverleners: het pact met de duivel

Opinie, gepost door: Dhjana op 19/03/2013 03:12:31

Soms zijn de raderen van de deportatiemachine keihard en zichtbaar, zoals bij de deportatie van de twee Soudanezen twee weken terug. Maar meestal draaien ze onzichtbaar, goed geölied, verpakt in een welwillend plastic doosje, voorzien van een leuk humanitair stickertje.

Het deportatiesysteem is gebaat bij onzichtbaarheid: het probeert zo te voorkomen dat wij, geconfronteerd met de rauwe waarheid, de enige mogelijke conclusie trekken, namelijk dat het een apartheidsbeleid is.

Ik zal niet zwijgen, niet wegkijken, niet doorlopen. Dat de namen, gezichten en ‘humanitaire’ maskers van iedereen die deel uitmaakt van de terugkeer- en deportatiemachine maar bekend mogen worden!* Met een oproep aan diegenen die hieronder genoemd staan: word je bewust van je bijdrage in dit verfoeilijke systeem, maak de keuze om hier uit te stappen en op geen enkele manier meer bij te willen dragen aan een beleid dat uitsluiting, repressie, geweld en oorlog ondersteunt. En een oproep aan alle anderen: help ze een handje in die bewustwording!

Op uitnodiging van Coffi Badou-Bonsou verscheen Marion Groen in ‘t Woud in de Vluchtkerk om een praatje te houden over terugkeer. Hieronder de verschillende details uitgewerkt.

Coffi Badou-Bonsou: voorzitter van de Social Development Cooperative in Amsterdam. Heeft geen eigen website, maar presenteert zich op de website van Paspoort Amsterdam als iemand die ‘voorbereidende cursussen en trainingen geeft aan mensen die willen terugkeren naar hun eigen land’. Joost mag weten waarom hij zich in hemelsnaam in de actiegroep van de Vluchtkerk genesteld heeft. Was ‘begeleiden bij terugkeer’ vanaf het begin af aan al zijn objectief?

Social Development Cooperative (sdc)Mob: 06 – 84 15 01 03 (Coffi Badou-Bonsou)
sdc.amsterdam@gmail.com

Marion Groen in ‘t Woud: projectleider bij de Bridge to Better Foundation. Alhoewel Bridge to Better op de website nog probeert om er een positief sausje overheen te gooien, valt het onmiddellijk op dat dit project ‘mede mogelijk gemaakt is’ door het ETF (Europees Terugkeer Fonds, zij subsidiëren ook deportaties) en de DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) en daarmee een verlengstuk is van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Nog even in de herhaling: mevrouw Groen in ‘t Woud bood een financiële vergoeding aan als men mee wilde werken aan terugkeer en ‘terugkeer’ moeten we ook niet al te nauw nemen, want een Somaliër kon ook zonder problemen een enkeltje naar Kenia, Nigeria of Egypte krijgen. Kortom: als ze maar uit het zicht en uit Europa zijn.

Bridge to Better Foundation

Post: de Open Deur – Bridge to Better – Begijnhof 34
1012 WV Amsterdam
Email :marion@bridgetobetter.org
Tel 06 151 29 289

De ETF en de DT&V zijn niet de enigen die de ‘goede werken’ van de Bridge to Better Foundation mogelijk maken. De gemeente Amsterdam, de American Bookstore Amsterdam (?) en de katholieke kerk doen ook graag een duit in het zakje.

De katholieken (ik zal u even met de eigen woorden om de oren slaan, Romeinen 12:13, vert. Groot Nieuws Bijbel 1996: en ontvang vreemdelingen gastvrij) doen dat middels het R.C.O.A.K. Amsterdam, het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor. Het R.C.O.A.K., gevestigd in het hofje ‘Liefde is het Fondament‘ (sic!), loopt op de website niet zo te koop met hun ondersteuning aan terugkeerprojecten. Liever presenteren zij zich als charitatief fonds dat zich inzet voor ouderen. En oja: “Binnen Amsterdam kunnen ook initiatieven in aanmerking komen voor een donatie, die het welzijn en de maatschappelijke participatie van andere kwetsbare groepen dan ouderen bevorderen.” Kan iemand me uitleggen wat het financiëren van terugkeer naar een levensbedreigende situatie te maken heeft met maatschappelijke participatie?

Voor alle katholieken die zich afvragen of dat nou werkelijk de bedoeling is van het collectezakje:

Stichting RCOAK

Keizersgracht 334, 1016 EZ Amsterdam
T 020 623 22 88, F 020 624 42 12, postbus@rcoak.nl

Last but not least werkt de Bridge to Better Foundation samen met More Coaching in Purmerend. Ook More Coaching verpakt zijn doelstelling in welluidende woorden: “Alles verandert wanneer inzicht komt op het gebied van bestemming. De More Coaching trainingen zijn erop gericht om persoonlijke bestemmingen te helpen ontdekken.”, hoewel deze wel een beetje geladen worden als je je bedenkt dat de term ‘persoonlijke bestemming’ hier een geografische betekenis krijgt.

More Coaching blijkt een voorbeeldig samengaan van Staat, Kerk en Kapitaal te zijn. Staat en Kerk in de persoon van Gillis Overbeeke, coach, overtuigd christen én ‘kennismanager’ bij de overheid. Het Kapitaal ziet zich vertegenwoordigd in Martin van der Mooren, naast coach ook CEO van ‘een internationale organisatie in telecomaccessoires’. Op zijn eigen website zegt hij over zichzelf: “Zijn bekwaamheid is mensen tot hun bestemming te laten komen c.q. op hun plaats te krijgen.”

Gillis Overbeeke, Coaching voor jou!

tel 0320 282 644
gillis@coachingvoorjou.nl

Martin van der Mooren, Moore Academy B.V.

0299 477370

info@moore-academy.com

Aan Coffi, Marion, de gemeente Amsterdam, het bestuur van het RCOAK, Gillis en Martin: vluchtelingen vluchten niet voor niets. Financiële steun en trainingen doen niets af aan de bedreigingen van geweld, oorlog en honger. De enigen die uiteindelijk baat hebben bij al deze ‘terugkeerprojecten’ of verkapte deportatietechnieken zijn de overheid, het neo-liberale systeem en het onterecht gesuste geweten van een maatschappij die een hernieuwd apartheidsbeleid maar niet wil herkennen.

*) Hier gepubliceerde gegevens zoals namen, organisaties, telefoonnummers, websites en mailadressen zijn eerder dan deze publicatie door de betrokkenen zélf openbaar gemaakt op internet. Ik ga er van uit dat ze daarbij een weloverwogen keuze hebben gemaakt wat betreft de bescherming van hun persoonlijke gegevens.

http://www.dhjana.nl/2013/03/19/de-staat-de-kerk-en-de-hulpverleners-het...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech