AFA en de strijd van de vluchtelingen

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 25/03/2013 03:05:23

Wanneer: 25/03/2013 - 18:44

Het zal de trouwe lezers van de AFA Nederland website ongetwijfeld al zijn opgevallen; de laatste tijd valt er veel minder te melden over extreem-rechts. In plaats van nieuwsberichten over marcherende neo-nazis verschijnen op onze website steeds meer verslagen van acties rondom vluchtelingenstrijd. Dit is voornamelijk een gevolg van praktische ontwikkelingen, maar wij vinden het van belang om dit toch kort toe te lichten.


Het is namelijk niet zo dat extreem-rechts in Nederland geen gevaar meer vormt. De PVV is hiervan natuurlijk het bekendste voorbeeld. Daarnaast zijn er nog allerhande obscure groepjes en randfiguren die qua aantal weinig voorstellen, maar wel bereid zijn tot het gebruiken van geweld. Zowel de PVV als deze kleinere groepen vormen op hun eigen manier een gevaar, en moeten bestreden worden.

Aan de andere kant is activiteit van extreem-rechts in het openbaar sterk afgenomen. De PVV voert haar strijd met name in de media en in het parlement, en de kleinere groepjes houden zich met name bezig met borrelen en stickers plakken. AFA vind het nog steeds belangrijk om extreem-rechtse propaganda uit het straatbeeld te verwijderen. En ook hun acties en openbare bijeenkomsten waar hun denkbeelden worden verspreid vragen om tegenacties. Gelukkig vinden deze tegenwoordig echter nauwelijks nog plaats.

De AFA is geen actiegroep die alleen maar reactief achter extreem-rechts aanhobbelt. AFA moet dit ook niet zijn. Vanuit onze linkse basisbeginselen voeren wij actie tegen racisme en discriminatie, en in bredere zin tegen het uitsluiten van mensen om hun afkomst, huidskleur, geaardheid etc. Vanuit deze achtergrond voeren wij bijvoorbeeld al jarenlang actie tegen vreemdelingendetentie en het vluchtelingenbeleid van de staat in het algemeen.

Inmiddels alweer een half jaar geleden werd AFA Den Haag gevraagd of wij mee wilden helpen met een actiekamp van uitgeprocedeerde vluchtelingen. Deze vluchtelingen hadden al op diverse plaatsen in Nederland actie gevoerd tegen hun situatie (voor mee informatie zijn www.rechtopbestaan.nl). Aangezien wij deze strijd ondersteunen en van groot belang vinden hebben activisten van AFA zich direct ingezet voor het ondersteunen van deze strijd.

Deze inzet is niet geheel kritiekloos gebleven. Zo schreef Doorbraak in haar krant van december 2012 dat het bij het ondersteunen van dit soort acties zou kunnen gaan om “witte actievoerders die onbedoeld vluchtelingen in het nauw een gevoel van angst en complete machteloosheid aanpraten”.

Wij herkennen ons totaal niet in dit soort kritiek. Het gaat hier om vluchtelingen die zelf de straat op zijn gegaan om actie te voeren. Die zelf, vanuit een overtuiging in hun eigen kunnen om verandering teweeg te brengen, opkomen voor hun mensenrechten. Het gaar hier nadrukkelijk niet om zielige mensen die door een stel meelevende witten nog verder de grond ingepraat worden, om ze maar zo zielig mogelijk voor te stellen in de hoop op sympathie.

Integendeel; wij worden juist geïnspireerd door de volharding van deze vluchtelingen. Wij kunnen als AFA allerhande praktische ondersteuning aan hen bieden, mede ook door onze ervaring met het organiseren van bijvoorbeeld demonstraties. Maar de daadwerkelijke drive om actie te voeren tegen het verwerpelijke racistische beleid van de staat komt vanuit vluchtelingen zelf. Het is voor ons een eer om hen hierin te mogen ondersteunen, samen met zoveel andere gelijkgestemde groepen en individuen.

De komende tijd zullen op de AFA website regelmatig nieuwe artikelen verschijnen over dit onderwerp en andere actuele zaken. Houdt onze website dus goed in de gaten!

http://www.afanederland.orgWie: 
nn

Kunnen jullie de node posten uit 2012 van het artikel van Doorbraak?Wie: 
nn

En die Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn zij ook niet extreem rechts?
Waarom komt de AFA hier zo weinig tegen in actie?Wie: 
nn

Groot respect voor de manier waarop afa dit heeft opgepikt. Wat de pvv betreft... wel, ik ben afa niet, maar volgens mij is het racisme van de pvv niet alleen in de pvv aanwezig, het heeft zich als een olievlek uitgebreid over het hele politieke landschap waar het wellicht iets minder duidelijk herkenbaar is, maar je hoeft maar naar de apartheidspolitiek van het 'vreemdelingenbeleid' te kijken om het te zien. Heel goed dat afa zich niet blindstaart op de pvv dus.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech