Antifa: Aalderink meest foute burgemeester van Nederland

Opinie, gepost door: nn op 17/04/2013 04:08:35

VORDEN, 17-04-2013 - Volgens de vereniging van antifascisten AFVN/BvA is burgemeester Aalderink van Vorden (gem. Bronckhorst) de meest foute burgemeeester van Nederland. Zijn gemeente wil namelijk deelnemen aan de herdenking van 10 nazigraven in Vorden op 4 mei, juist de nationale dag van herdenking van Nederlandse slachtoffers van de nazi's. De AFVN/BvA zegt dit in een persbericht, dat zij vandaag gepubliceerd heeft.


De AFVN/BdA gaat nu een demonstratie in Vorden organiseren, en schrijft dat samen te zullen doen met o.m. het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Joodse organisaties. Bovendien nemen volgens de AFVN ook deel nabestaanden van omgekomen familieleden en bekenden uit Duitsland en hun organisaties van vervolgden van het naziregime. Vorden is de enige plaatsd in Nederland waar op een algemen begraafplaats nog nazigraven liggen. De AFVN/BvA wil dit ook bestrijden om een precedentwerking te voorkomen, zo zegt voorzitter Hein van Kasbergen,

De AFVN/BvA: "Samen maken wij een vuist tegen de verering van het bezettingsleger van Hitler dat in heel Europa dood en verderf heeft gezaaid. "

De AFVN schrijft verder: "De heer Aalderink is van plan in Vorden het bezettingsleger van Hitler te herdenken op 4 mei, onze nationale herdenkingsdag. Dat is een grote schande en belediging voor de slachtoffers en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog. Een dergelijke foute herdenking zullen wij niet accepteren."
Tegen de naziherdenking is tot toe nu zeer uitgebreid geprotesteerd door vrijwel alle organisaties die iets met WO2 te maken hebben, zowel Joods als niet-Joods, zoals het Auschwitz Comité en het voormalig verzet, verenigd i het COVVS. Niettemin wil het plaatseljke comité 4 mei in Vorden de herdenking van de nazigraven toch gewoon doorzetten. De gemeente accepteert dit en wil eraan deelnemen. Twee weken terug verscheen van het Stormfront, een neonazi-organisatie, instemming met de naziherdenking. Ook daarna wilde de gemeente, zelfs na uitdrukkelijk verzoek daartoe, geen afstand van die herdenking nemen. Dit jaar zal wethouder Seesing in Vorden deelnemen aan de herdenking, ook van de nazigraven. Tegen hem is aangifte wegens discriminatie op basis van art. 137f, Wetboek van Strafrecht gedaan.

Vorig jaar vond deze herdenking voor het eerst plaats, en toen kreeg burgemeester Aalderink een rechterlijk verbod om daaraan deel te nemen. Dat verbod werd in februari weer teruggedraaid door een beslissing van het Gerechtshof in Arnhem.

Op 3 mei organiseert deze website een Joodse herdenking op het oude Joodse kerkhof van Vorden. Daar worden de 11 Vordense Joden herdacht, die door de nazi's vermoord werden. Die herdenking begint om 13.30.

De burgemeester kondigde aanvankelijk aan daaraan te zullen deelnemen. Toen hij echter geen afstand van het Stormfront wilde nemen, heeft de organisatie de uitnodiging aan hem ingetrokken. B&W van Bronckhorst hebben daarop laten weten niet aan deze herdenking te willen deeelnemen. Bovendien eisen zij nu opeens dat deze opnieuw officieel bij de gemeente wordt aangemeld, hoewel de gemeente al een maand geleden ervoor werd uitgenodigd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de Joodse herdenking erkend en op zijn site vermeld. De Duitse ambassadeur is ook voor deze herdenking uitgenodigd. Of hij komt, is nog onduidelijk.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech