DC Rotterdam: Hongerstaker in ‘iso’, arts geweigerd, toch gaat staking door – Nessar “strijdlustig”

Hier kun je discussieren over DC Rotterdam: Hongerstaker in ‘iso’, arts geweigerd, toch gaat staking door – Nessar “strijdlustig”.
De werkgroep Deportatieverzet heeft vandaag weer met hongerstakers in het detentiecentrum Rotterdam contact gehad. Vanaf verschillende afdelingen in het detentiecentrum Rotterdam werd vanmiddag gebeld naar de werkgroep. Dit gebeurde tijdens de dagelijkse solidariteitsdemonstratie aldaar van Occupy Rotterdam.

De gevangen vluchtelingen vertellen het volgende:

Tegen afspraken met de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) in, is toch een hongerstaker in de isoleercel gezet. Dit is een kale cel, met camerabewaking en dag en nacht licht. Het is er koud, en de gevangene krijgt alleen een ‘scheurhemd’ aan. Dit is een korte katoenen jurk zonder mouwen. Bij herhaling worden alle hongerstakers bedreigd met dit chantagemiddel. Velen van hen durven daardoor niet meer te bellen.

Eén van de vluchtelingen zei vanmiddag, vlak voordat de verbinding verbroken werd: “Ik moet ophangen, ze komen er aan.” Gepoogd wordt duidelijk door intimidatie de staking te breken. In een ultieme poging de staking te breken wordt bovendien een vertrouwensarts de toegang geweigerd.

Vanavond diende het kort geding dat de VAJN aanspande tegen de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens de advocaten van de DJI was er al een onafhankelijke arts voor de vluchtelingen in detentiecentrum Rotterdam, mw Ronner. Dat Esther Ronner eigenaresse is van Detentiezorg Nederland, een privaat bedrijf dat detentieartsen levert aan de DJI, was volgens de DJI-advocaten geen enkele aanleiding om te aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Daarnaast bleven zij halsstarrig beweren dat het voor de vluchtelingen in het detentiecentrum Rotterdam ‘geen enkel probleem’ zou zijn om zich te laten bijstaan door een externe arts naar eigen keuze. Ze zouden alleen maar de naam van de arts kenbaar hoeven te maken aan de detentiearts of de directie.

In de praktijk levert dat wel wat problemen op: een vluchteling weet namelijk niet dat de arts die hem als ‘onafhankelijk’ wordt gepresenteerd, eigenlijk bij hetzelfde detentiesysteem hoort, is vrijwel nooit op de hoogte van zijn recht om een andere arts te vragen, moet uit zichzelf de naam van een betrouwbare externe arts weten én moet dit ook nog eens aanvragen bij…. juist, de arts die hij niet kan vertrouwen. En dit alles in een taal die de zijne niet is.
Kortom, in de praktijk is dit de zoveelste maatregel van de DJI om adequate medische bijstand onmogelijk te maken.

Uiteindelijk is besloten het kort geding twee weken aan te houden. In deze twee weken zal de werkgroep Deportatieverzet de vluchtelingen oproepen om te vertellen over de dagelijkse praktijk van de medische zorg in de detentiecentra.

Ondanks de zware druk die op de vluchtelingen wordt uitgeoefend, lukt het de directie van deze grensgevangenis niet de staking te breken. De repressie maakt de gevangen vluchtelingen, die hun vrijheid eisen, alleen maar vastberadener:
Op maandagmiddag melden zij dat op de twee afdelingen D en G totaal 23 hongerstakers zijn. De cijfers van justitie zijn onjuist. Het aantal dorststakers onder hen is onbekend. De voortdurende deportaties sterken ook de hongerstakers, want zij hebben niets te verliezen: morgen wordt een man die al vier jaar zijn kinderen kwijt is aan jeugdzorg gedeporteerd.

Sayam Udin Nessar, woordvoerder van de groep honger- en dorststakers in DC Rotterdam, die zondag tegen zijn wil werd overgeplaatst naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, is maandagmiddag bezocht door zijn vertrouwensarts. Dit werd pas mogelijk nadat justitie een kort geding in het vooruitzicht werd gesteld. De vertrouwensarts vertelde de werkgroep zojuist dat Nessar “strijdlustig” is. Meer kon ze niet zeggen. Ze is tenslotte vertrouwensarts.
Overigens liet justitie vandaag weten een tweede dorststaker naar het JMC te hebben gebracht. Over het lot van deze man is ons niets bekend.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech