iedereen moet iets te verbergen hebben

Opinie, gepost door: nn op 15/06/2013 06:06:13

Audio:

Sinds de onthulling over PRISM laait ook de discussie over privacy weer op, waarbij sommige mensen stellen dat ze 'niets te verbergen hebben', maar iedereen hoort iets te verbergen hebben. Anders zouden zaken als het legaliseren van softdrugs en het homohuwelijk nooit kunnen hebben plaatsvinden, aldus privacyvoorvechter en beveiligingsexpert Moxie Marlinspike.


In verschillende Amerikaanse staten is marihuana inmiddels gelegaliseerd en kunnen steeds meer koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. De wetsvoorstellen werden door een meerderheid in de desbetreffende staten goedgekeurd. Wat vaak wordt vergeten is dat deze juridische en democratische overwinningen niet mogelijk zouden zijn geweest als de wet niet was overtreden.

Toekomst
Marlinspike stelt een 'dystopische werkelijkheid' voor waar politie 100% effectief is, zodat potentiële wetsovertreders meteen kunnen worden geïdentificeerd, aangehouden en veroordeeld. Als deze 'perfecte rechtshandhaving' in de Amerikaanse staten werkelijkheid was geweest, zouden het homohuwelijk en de legalisering van softdrugs nooit kunnen hebben plaatsvinden.

"Hoe hadden mensen kunnen bepalen dat marihuana legaal zou moeten worden als niemand het ooit had gebruikt Hoe konden staten bepalen dat het homohuwelijk moest worden toegestaan als niemand ooit een homorelatie was begonnen of had gezien?"

Volgens Marlinspike is de hoeksteen van een liberale democratie het besef dat de vrijheid van meningsuiting een marktplaats van ideeën mogelijk maakt, waar vandaan de politieke processen kunnen worden gebruikt om gezamenlijk de maatschappij te kiezen die mensen willen.

En zelfs als mensen denken zich aan de wet te houden, zijn ze vaak zonder het te weten in overtreding. Als voorbeeld noemt de expert de Amerikaanse wetgeving die uit tienduizenden pagina's bestaat. "Wist je bijvoorbeeld dat het een misdrijf is om een kreeft onder een bepaalde lengte te bezitten? Het maakt niet uit of je hem in de winkel hebt gekocht, of dat je hem hebt gekregen, of die dood is of leeft. Je kunt vanwege de kreeft achter de tralies belanden."

Tracker
De opkomst van technologie heeft steeds grotere gevolgen voor onze privacy. Was het vroeger nog lastig voor politie om iemand te volgen, laat staan iedereen, tegenwoordig is dat eenvoudig en gebeurt dat ook, merkt Marlinspike op. "Bijna iedereen draagt tegenwoordig een trackingapparaat (hun mobiele telefoon), die de locatie aan een handvol telecombedrijven doorgeeft, die dat weer door de wet aan de overheid moeten afstaan."

Volgens Marlinspike maakt de politie al misbruik van de ongekende bevoegdheden die het heeft. "Maar als de acties van iedereen worden gemonitord en iedereen wel één of andere obscure wet overtreedt, dan wordt het straffen puur selectief. De machthebbers hebben dan wat ze nodig hebben om iedereen te straffen die ze willen, wanneer ze willen, net alsof er geen regels zijn."

Acties
Marlinspike gaat ook in op de opvatting van sommige mensen en politici dat er een balans tussen privacy en security moet zijn. Die wordt volgens hem in het huidige debat niet gezocht. "Er is een stoomwals gebouwd van carrières en miljarden aan omzet van surveillancecontracten en technologie. Om daarmee te onderhandelen kunnen we niet met concessies beginnen, maar met alle tegenstand die we kunnen verzamelen."

Als onderdeel van die tegenstand is het belangrijk om gebruiksvriendelijke privacy apps en software te ontwikkelen die dit soort surveillance dwarsbomen. Zelf werkt Marlinspike aan verschillende open source projecten, waarmee gebruikers versleuteld kunnen bellen en chatten, zoals TextSecure en RedPhone.

https://www.security.nl/artikel/46648/1/Expert%3A_iedereen_moet_iets_te_...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech