No Border Camp Rotterdam 2013 infoavond

Hier kun je discussieren over No Border Camp Rotterdam 2013 infoavond.
The Dutch No Border Network organizes a No Border Camp in Rotterdam August 2 – 10. The organization of a militant week of action, discussion and workshops connects with the tireless actions of migrants in the Netherlands during the past one and a half year. The No Border Camp also connects with the Voices From The Borders project on the North Sea that starts in Rotterdam August 4.

The international No Border Network that we all are part of stands for freedom of movement, is anti-capitalist and grass roots organized. It is
the aim of the organizers of this camp to inspire and strengthen the struggle of migrants as well as to take our own responsibility in fighting the system of capitalist population policy and its racism, nationalism, colonialism and exploitation.

The program of this No Border Camp is outlined, you can find it on: http://nobordercamp.nl/english/program/.

Mobile kitchen Le Sabot will take care of food. Initiatives, ideas and direct action are more than welcome.

During this info evening we will tell you more about the ideas for the camp, discuss questions and what you can do to help organize, mobilize and make the camp a success! See you there, and hopefully at No Border Camp Rotterdam 2013!


Kapitalisme veroorzaakt immigrantenprobleem

De organisatoren van het No Border Camp, dat begin augustus in Rotterdam zal plaatsvinden, streven enkele duidelijke en te respecteren doelen na:
- aansluiten bij de behoefte van migranten om hun probleem ‘wereldkundig’ te maken.
- streven naar vrijheid van beweging (freedom of movement) en het afschaffen van grenzen en staten.
- steun aan de opstand van migranten tegen het huidige migratiebeleid.

Buiten de doeleinden die de organisatoren nastreven, heeft kan de organisatie van zo’n kamp nog een hele speciale betekenis hebben: een atmosfeer scheppen waarin het mensen met elkaar kunnen discussiëren over het migrantenprobleem in het huidige onmenselijke systeem. Het is heel logisch dat de organisatoren en hun sympathisanten verontwaardigd zijn over de behandeling van de migranten in Nederland. Want de hypocrisie van de bourgeoisie ten aanzien van de kwestie van de vluchtelingen kent geen grenzen.

De migranten worden achtervolgd als beesten en minachtend omschreven als ‘illegalen’ alsof ze misdadigers zijn. En wat is hun misdaad? Ze zijn gevlucht voor de armoede en de oorlog in hun land van oorsprong, hun leven op het spel gezet om dan in deze ellende terecht te komen. Ze worden geconfronteerd met uitsluiting, detentie, intimidatie, mishandeling en deportatie. Of ze nu in detentiecentra vertoeven of op de vlucht zijn, het is de staat die de vluchtelingen illegaal maakt.

Aan de ene kant laat ze wel oogluikend tienduizenden immigranten zonder papieren in Nederland toe om het meest vuile werk te doen onder onmenselijke omstandigheden. Het is geen uitzondering dat immigranten jaren achtereen, werkend in een restaurant, 14 uur per dag en 360 dagen per week, nooit in de buitenlucht komen, en slapen in een ruimte half onder de vloer. Als ze toevallig van het vrouwelijke geslacht zijn, dan lopen ze ook nog de kans door de eigenaar van het restaurant zwanger te raken.

Aan de andere kant blijft ze erop hameren dat ‘het land vol is’ en dat ‘regels nu eenmaal regels zijn’. De staat bewaart zijn geloofwaardigheid door een strenge aanpak voor te staan van de - overigens logische - neveneffecten van deze vorm van illegale arbeid, zoals de criminalisering van transporten, de militaire interventie ten aanzien van de levensgevaarlijke overtochten en de verwijdering bij slechte woon- en arbeidsomstandigheden.

De hypocrisie van de bourgeoisie komt ook tot uiting met betrekking tot de landen die volgens haar nu weer veilig zijn en waarheen migranten dus weer naar teruggestuurd kunnen worden. Zo heeft de Nederlandse regering onlangs verklaard dat Irak weer genormaliseerd is, terwijl iedereen weet dat Bagdad en de regio’s ten noorden en westen van die stad erg onveilig zijn en de politieke spanningen tussen Soennitische en Sjiietische partijen enorm groot zijn.

Kortom: minderheden (zoals migranten) worden tot zondebok gemaakt. Zij krijgen de schuld van de ellende hier en elders in de wereld. Het kapitalisme is hypocriet: ze worden wel in allerlei sectoren aan het werk gezet voor een hongerloontje, maar zodra er geen winst meer wordt gemaakt, worden ze als ongewenste vreemdeling over de grens gezet.

Het is heel goed dat de organisatoren van het No-Border-Camp beseffen dat de opheffing van de grenzen niet kan plaatsvinden zonder de staat af te schaffen. Maar tegelijkertijd doemen er bij mij wel allerlei vragen op.
- Kan de staat wel opgeheven worden zonder de huidige klassemaatschappij omver te werpen?
- Wat gebeurt er dan met de natie (de diverse landen)? Verdwijnen die ook? Of blijven die toch bestaan?

Ik heb altijd begrepen dat de staat een product van de fundamentele tegenspraken van de klassemaatschappij, voorgekomen uit en een werktuig in dienst van dat systeem. Het dient er volgens mij toe door de heersende orde te bevestigen en te heiligen en de botsingen tussen de klassen te onderdrukken. En uiteindelijk komt het er dus op neer dat het een instrument is ter onderdrukking van de ene klasse door de andere. Maar als de staat het product is van de klassemaatschappij en de organisatoren van No Border Camp willen, naast het opheffen van de grenzen, ook de staat afschaffen, betekent dit dan ook niet dat de klassen tegelijkertijd verdwijnen?

Volgens de opvattingen van iemand als Proudhon was de enige functie van de staat om de privileges van de bezittende klassen te beschermen tegenover de aanspraken van de bezitlozen. Bakoenin verdedigde de opvatting dat “Daar dus waar de staat begint, de individuele vrijheid eindigt en omgekeerd.”Kropotkin legt, net zoals ik mezelf hierboven ook afgevraagd heb, zelfs een direct verband tussen het bestaan van de staat en de klassen: “ook zij die nu nog fervente aanhangers zijn van de staat erkennen dat als de huidige klassen ophouden te bestaan, de staat ook verdwijnt.”

Maar als het zo duidelijk is dat, voordat de staat afgeschaft kan worden, de grond onder de klassen ook verdwenen moet zijn …. waarom stellen de organisatoren van No Border Camp dan niet gewoon voor het kapitalisme te doen verdwijnen, c.q. te doen vernietigen? Of hebben ze geen afkeer van het systeem dat mensen, middels hun arbeidskracht, uitperst om ze op de afvalbelt te dumpen, als ze niet meer nodig of van nut zijn? Wat mag dan wel de reden zijn om de grenzen op te heffen, de staat af te schaffen en het systeem op zich toch te laten voortbestaan?

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech