Dames Zandpad de dupe van sluiting zonder bewijs

Nieuws, gepost door: Wessel Koopmans op 24/07/2013 07:07:03

Wanneer: 24/07/2013 - 19:25

Vandaag (24-7) diende bij de rechtbank Utrecht het kort geding dat Wegra (verhuurder werkruimtes redlight zones, verzoeker) tegen de gemeente Utrecht (verweerder) had aangespannen tegen het intrekken van de vergunning wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij mensenhandel. Zonder enig bewijs voor deze beschuldigingen wees de rechter het verzoek om de werkruimtes open te houden af.

Vandaag (24-7) diende bij de rechtbank Utrecht het kort geding dat Wegra (verhuurder werkruimtes redlight zones, verzoeker) tegen de gemeente Utrecht (verweerder) had aangespannen tegen het intrekken van de vergunning wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij mensenhandel. Zonder enig bewijs voor deze beschuldigingen wees de rechter het verzoek om de werkruimtes open te houden af.

Het meest getroffen door deze gang van zaken zijn de dames van plezier die nu werkloos worden. Zij hebben aangekondigd morgen weer aktie te voeren vanaf 12:00 uur bij het stadhuis. (Zie voor hun vorige aktie https://www.indymedia.nl/node/17418 )

Het ging er bij de rechtszaak niet om of de beschuldigingen aan het adres van Wegra bewezen konden worden. Volgens het gemeentelijke vergunningenbeleid voor seksinrichtingen zijn "aanwijzingen" namelijk al voldoende om een vergunning in te trekken. Hiermee worden ondernemers in de seksindustrie met een andere maat gemeten dan alle andere bedrijven. Het ging er dus alleen om of de rechter de "aanwijzingen" voldoende substantiëel vond. Dat vond hij dus, maar zijn argumenten hiervoor waren grotendeels gebaseerd op een geheim document wat zelfs de verzoeker niet eens had mogen inzien, evenmin als de dames van plezier die er weliswaar in geslaagd waren als belanghebbenden te spreken, maar die niet gehoord werden door de rechter, getuige de uitspraak.

De aanwijzingen die de rechter wel noemde waren vooral geplukt uit veroordelingen van derden van alwaar heel wat jaartjes geleden. Mij overtuigde het niks, maar overtuigend of niet: wie beschuldigt moet bewijzen. Het was allemaal in de trand van een vrouw zou gewerkt hebben terwijl ze zwanger was, vrouwen zouden een mannennaam op hun lichaam getatoeeerd hebben, zouden zeven dagen per week werken (gek he, als je ook voor zeven dagen huur moet betalen voor je werkplek) etc. Wat mij betreft is Wegra onschuldig zolang niet het tegendeel in een strafproces is bewezen. Gezien de data van de "aanwijzingen" (alles van meerdere jaren geleden) zal een dergelijke strafzaak er echter niet komen. Als er iets te bewijzen was zou dat immers al gedaan zijn.

Wegra wordt dus geruïneerd op grond van "aanwijzingen". Tegen de dames van plezier die eveneens geruïneerd worden zijn er zelfs helemaal geen verdenkingen of aanwijzingen, maar toch vond de rechter het niet nodig om hun belangen mee te wegen. Al met al een mooie nep-rechtsstaat dus. (Ik heb dit ook hardop gezegd na de uitspraak.)

De dames hebben aangekondigd morgen om 12 uur aktie te voeren bij het stadhuis.

Volgens de burgemeester is het niet de bedoeling om een einde te maken aan de raamprostitutie en zullen de werkplekken op termijn met andere verhuurders, waaronder mogelijk een coöperatie van de dames zelf, weer open gaan. Er is echter geen bank die zaken met hen wil doen. Discriminatie inderdaad. En de gemeente wil ook geen garantie afgeven, zoals voor de voetbalclubs. En de eigenaar (naar ik begrepen heb een bedrijf wat verbonden zou zijn met Wegra) zal ook het onderste uit de kan willen wat de prijs betreft. Hoe het ook zij: het is voor de dames die nu werkloos zijn geworden te laat.

De collegepartijen PvdA, groen links en D66 zijn tevreden met de uitspraak, maar zeggen eveneens zich zorgen te maken om de dames. Dat verhaaltje hebben we al eerder van ze gehoord, maar ze hebben niks voor hen gedaan in de tussentijd.

Hieronder berichten over de uitspraak en de aangekondigde aktie:
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045285/prostituees-zandpad-kondigen-act...
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045163/rechter-seksboten-zandpad-moeten...
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3481133/2013/07/24/Pr...
http://www.destadutrecht.nl/misdaad/nieuws/5796/boten-zandpad-definitief...
http://www.duic.nl/nieuws/47235/rechter-beslist-boten-zandpad-en-ramen-h...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/24/raamprostituees-definitief-weg-uit-u...
http://www.nu.nl/binnenland/3534194/rechter-sluit-prostitutieboten-utrec...
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3481131/20...
http://zondares.blogspot.nl/2013/07/morgen-is-alles-dicht-in-utrecht.html

wessel.koopmans [at] hccnet.nl

Tags: prostitutie protest


Wie: 
Wessel

Demonstratie dames van plezier tegen sluiting Zandpad +Hbst
https://www.indymedia.nl/node/17852Wie: 
Wessel

foto en naam rechter mr. D. A. Verburg opgeduikeld via Hookers.nl

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.
Wie: 
Wessel

Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief
https://www.indymedia.nl/node/20299


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech