Verslag vanuit het No Border Camp 2013 in Rotterdam

Nieuws, gepost door: No Border Netwerk op 04/08/2013 08:12:58

Wanneer: 02/08/2013 - 11:23

In Rotterdam vindt het No Border Camp 2013 plaats. Voor ruim een week is bezit genomen van het terrein De Hef (Nassaukade 3 in Rotterdam) is het No Border Camp 2013 in Rotterdam vanochtend van start gegaan. Gedurende een week laten activisten vanuit Europa en daarbuiten een krachtig geluid horen tegen het Nederlandse en Europese migratiebeleid.


Dagelijks zijn er acties, workshops, discussies en optredens, gericht op vrijheid van beweging en de afschaffing van grenzen. Op zaterdag 10 augustus wordt het kamp afgesloten met een demonstratie door de stad.
Op het moment zijn er zo'n 200 activisten aanwezig en is er een goede sfeer. Er vinden workshops plaats en er wordt gewerkt aan het verbeteren van de voorzieningen. De gemeente Rotterdam lijkt het kam te gedogen en ook de politie en eigenaar van de grond doen niet moeilijk. De reacties vanuit de buurt zijn overwegend positief, mensen bezoeken het kamp en kinderen spelen op het terrein zoals ze waarschijnlijk altijd al deden. Tot nu toe heeft het kamp niet te klagen over de aandacht in de media en in het algemeen is de verslaggeving best positief en inhoudelijk.

Vrijdag 2 augustus stond in het teken van de opbouw van het kamp. Vanaf zaterdag was er een uitgebreid inhoudelijk en praktisch programma, waarbij elke dag een ander thema centraal staat. Elke dag werd er minstens een actie gedaan. Hier volgt een overzicht.

zaterdag 3 augustus: Lawaaidemonstratie bij detentiecentrum en vluchtelingen die hun eigen verhaal vertellen.
Een groep van ruim 50 personen nam deel aan de wekelijkse solidariteitsdemonstratie van Occupy Rotterdam bij het detentiecentrum. Tijdens de demonstratie werd door de opgesloten vluchtelingen vanuit het detentiecentrum gebeld met de boodschap dat men zich zou gaan verzetten door niet terug te keren naar de eigen cellen. Het lukte niet om nog meer contact te krijgen met de mensen binnen om te horen hoe dat is verlopen. Die dag waren er ook vluchtelingen naar het kamp gekomen om hun verhaal te vertellen: waarom ze zijn gevlucht, hoe hun vlucht is verlopen en hoe het ze is vergaan in Nederland.

zondag 4 augustus: Zeehavenpolitie Rotterdam geblokkeerd
Met een hoop lawaai op het land en bootjes in het water hebben ruim 50 actievoerders van het No Border Camp vanmiddag de zeehavenpolitie in Rotterdam geblokkeerd. De rubberbootjes gingen voor de politieboot liggen en aan de kade gingen mensen voor de ingang van het politiebureau staan.

maandag 5 augustus: Spandoek aan de Hef en activisten controleren ID-bewijzen
's Morgens is een spandoek van 22 bij 3 meter met de tekst 'Burn all Borders' aan de bekende oude spoorbrug de Hef gehangen.
Later op de dag werd in het centrum van Rotterdam een selectieve ID-controle op grond van huidskleur. Ditmaal is het niet de politie die mensen eruit pikt om hun huidskleur, maar een team van in witte pakken geklede No Border-activisten. Hoe vinden blanke Nederlanders het wanneer zij eens geconfronteerd worden met deze maatregel?

dinsdag 6 augustus: Stille demonstratie voor uiteengescheurd en gedeporteerd gezin
Activisten van het No Border Camp hebben een stille demonstratie gehouden bij de ingang van de bibliotheek in het centrum van Rotterdam, om aandacht te eisen voor de Georgische Vasetila en haar twee kinderen, die vanmorgen om 08.20 uur zijn gedeporteerd naar Italië.
Ondertussen is er ook een statement van de 102 bootvluchtelingen die sinds zondagavond bij Malta worden tegengehouden door de Maltezer marine.

woensdag 7 augustus: Open Dag
Op woensdag is een open dag voor belangstellenden gepland. Er wordt dan onder meer een inleidende workshop over het migratiebeleid en kritiek daarop aangeboden. Dit is ook de dag dat het kamp, tussen 11 en 14 uur, toegankelijk is voor de pers.
Eerder op de dag heeft er in Rotterdam een actie plaatsgevonden bij projectontwikkelaar Van Omme & De Groot, een bedrijf dat betrokken was bij de bouw van het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport. Er is wat kritiek op de vorm van de actie: het bekladden van gebouwen, maar het blijkt in elk geval een effectieve manier om opgemerkt te worden door de media (RTV Rijnmond, NOS).

zaterdag 10 augustus 14:00, Plein 1940 Rotterdam: Afsluitende demonstratie
Het No Border Camp wordt afgesloten met een demonstratie door Rotterdam, op zaterdag 10 augustus. Onder het motto 'Geen Mens is Illegaal!' wil de organisatie met zoveel mogelijk mensen een stem laten horen tegen het keiharde Nederlandse migratiebeleid.

Het No Border Camp sluit aan bij de recente strijd van migranten en het groeiende verzet tegen het huidige migratiebeleid. Zoals breed bekend is zijn veel migranten in Nederland vanaf het najaar 2011 bezig met protestacties zoals die nog niet in Nederland zijn voorgekomen.
Ter plekke zijn perswoordvoerders beschikbaar zijn om nadere toelichting op de plannen te geven. Het volledige programma is te vinden op de website van het kamp: http://www.nobordercamp.nl. Er wordt ook een live audio-stream verzorgd vanuit het kamp, ook te beluisteren op op 89.80 FM, als je in de buurt van het kamp zit.

Tags: immigratie- en asielbeleid NoBorder Rotterdam


Wie: 
No Border Netwerk

Tot nu toe verloopt alles goed, mensen zijn het kamp aan het opbouwen. Politie zegt bij eerste contact het verblijf op het gekraakte terrein te zullen tolereren.Wie: 
No Border Netwerk

Eerste foto's

Foto: 


Wie: 
No Border Netwerk

Een goede startdag. Er is hard gewerkt aan de opbouw van het kamp en er heerst een goede sfeer. Er komen gestaag nieuwe mensen aan.

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Het volgende gaat over de no border website;

Ik denk dat een hoop mensen het erg aan aangenaam zouden vinden als jullie iets discreter omgingen met het publiceren van foto's (in hoge resolutie nota bene) waar mensen, met gezicht en al, herkenbaar op staan. Zeker nadat ze aan de altijd al overdadig aanwezige, zelfbenoemde helden / fotografen van de desalniettemin belangrijke Indymedia te kennen hebben gegeven dat ze dat niet wenselijk vinden. Dat is namelijk één van de belangrijkste zaken waar jullie je in kunnen onderscheiden van de reguliere pers, respect voor de wensen van de medeactievoerders. Als je dat niet kan opbrengen, blijf dan maar thuis. Of ga voor de Telegraaf werken voor mijn part, maar blijf alsjeblieft weg van dit soort evenementen.

En het zou de beheerder van de website van het kamp sieren om in die foto's ofwel mensen onherkenbaar te maken of om te bevestigen dat allen die in die foto's herkenbaar zijn er akkoord mee zijn dat die foto's gepubliceerd worden.

Bedankt.Wie: 
Nbc

Voor de kraak van het Nobordercampterrein is de door ons uitgenodigde fotograaf met de betreffende mensen overlegt. Er is toestemming gevraagd om deze foto's te nemen en mensen die niet gefotografeerd wilden worden konden uit beeld gaan.

Achteraf is opnieuw gecheckt met de mensen die op de foto's staan, of het goed was dat deze op internet gepubliceerd was. Dit is opnieuw in orde bevonden door de betreffende mensen. Wat ons betreft is hiermee dus zorgvuldig gehandeld door de fotograaf en het Nobordercamp en de discussie overbodig.Wie: 
nn
Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Radioteam!

due to technical issues the live radio stream is still not working.
it will be anounced as soon as its up.

radioteam.Wie: 
nn

Filmpje van de havenblokkade vandaag: http://youtu.be/uodpw5ndgiAWie: 
De eekhoorntjes
Foto: 


Wie: 
De eekhoorntjes
Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
pinknoise

The livestream should be working fine again, you can listen to it at http://pinknoise.puscii.nl/Wie: 
nn

There will be news updates every hour on the live stream starting from 16:00, the first one will be an introductionary talk on the camp, and information about todays action.

at 12:00 and at 20:00 new broadcasts wil air. The cultural program wil also be broadcasted live every day, starting at around 20:30.

You can listen to it at http://pinknoise.puscii.nl or on ether if you are around the camp site. The frequency is 98.80FMWie: 
nn

Filmpje over de spandoekenactieWie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech