Dag dag Zwarte Piet, luister naar dit afscheidslied!

Hier kun je discussieren over Dag dag Zwarte Piet, luister naar dit afscheidslied!.
Ja, laten we het eens hebben over die 'cultuur'. De cultuur van de grootheidswaanzin, de vercommercialiseerde samenleving waarin alles dat ooit klein begon groots moet worden gemaakt om er geld aan te verdienen. De cultuur die tradities koestert die elk jaar meer het onderwerp worden van reclamecampagnes en nationale koopgoothysterie, de tradities van Kerstmannen, Paashazen en Snterklazen. En Zwarte Pieten. Een cultuur die elke kritiek daarop als een persoonlijke aanval beschouwt, welke wordt beantwoord met in het gunstigste geval spot, maar elk jaar meer dan het jaar daarvoor met haat. En dat laatste kan niet los worden gezien van het sluipende racisme, de vreemdelingenhaat dat de politiek in deze achterlijke cultuur zo kenmerkt.

Ik vraag me af wie er gevaarlijker zijn: de ideologen van het Gesundes folksempfinden, de ophitsers van de superioriteitsgevoelens, of de liefhebbers van het platte volksvermaak, de mensen die zo bang zijn om iets verliezen dat ze hun identiteit noemen dat ze de bijwerkingen van het medicijn tegen hun verveling voor lief nemen? De brood-en-spelen mensen, de mama's en de papa's die hun kinderen als schild gebruiken tegen hun eigen angsten en onzekerheid? Of degenen die zich Keizer wanen in het sprookje van Sinterklaas en Zwarte Piet?

In een discussie op de facebook pagina Pietitie heb ik ze allemaal voorbij zien komen, ruzieënd over het overhandigen van hun 'likes' aan een vertegenwoordiger van een op fascistisch gedachtengoed geënte criminele bende, de PVV’er Joram van Klaveren die Holocaust ontkenning bagatelliseert als psychisch probleem en bekend is van diens hetze tegen Marokkanen. Ook nu weer laat hij zich niet onbetuigd: “Dit eeuwenoude belangrijke kinderfeest mag niet verloren gaan vanwege onzinnig multiculgezeur” zo luidde zijn steun voor de volgens de zestienjarige initiatiefneemster Mandy Roos gezellig bedoelde manifestatie. Heel gezellig, ja. Als het maar Nederlands blijft.

Je zou mogen hopen dat de naïeve likers die bang zijn dat door de ophef over de 'huidskleur' van 'Zwarte' Piet hun kroost juist in aanraking komt met racisme, eindelijk begrijpen waarom zoveel mensen gekwetst worden door de vastgeroeste gewoonte om mensen met een donkere huidskleur elk jaar opnieuw bij wijze van gezelligheid af te schilderen als simpele zielen die plezier beleven aan hun onderdanigheid. Dat besef zou wel eens mogen doordringen. Nu dit jaar mensen die daar kritiek op hebben zelfs worden bedreigd en geterroriseerd, een vrouw die langs een pro-Zwarte-Piet demonstratie loopt met een andere vlag dan de Nederlandse en bovendien niet “zo zwart als roet” is, maar gewoon vanzichzelf donker getint is, massaal wordt aangevallen en uitgejouwd, dan zou er toch eens een alarmbel mogen gaan rinkelen: de diepe wortels van racisme komen érgens vandaan. Die zijn niet vanzelf aan de tenen van dit volk met haar achterlijke cultuur gegroeid, die zijn ingebed in folklore, in kinderliedjes, in de halstarrige weigering om te veranderen en het primitivisme te ontgroeien. Het is een kwestie van moraal.
Wil je horen bij de fascisten die met je komen meedemonstreren, die het niet gaat om een in hun ogen onschuldig kinderfeest, maar om het zich toeëignenen van de met pepernoten volgevreten onderbuik? Wil je dat?

Waar gaat het werkelijk over? Ellenlange discussies gaan over geschiedenis en oorsprong van de primitieve gebruiken van dit blanke volk. Interessant, maar vooral voor onderzoekers, wetenschappers, antropologen. Maar geschiedenis is een eenvoudige manier om het niet te hoeven hebben over de keuzes die we nu maken, om de discussie af te leiden van de blackface, van de leugens, de ontkenning.
Waarom zo vasthouden aan een traditie uit dezelfde tijd dat we nog dachten dat lijfstraffen en eenzame opsluiting zouden helpen tegen misdadigheid? Uit een tijd dat het nog normaal werd gevonden om je kinderen een stevige aframmeling te verkopen als straf voor ongehoorzaamheid? Want als je het hebt over oorsprong en geschiedenis, dan is de context daarvan ook relevant en kun je je afvragen waarom aan die onderdelen niet is vastgehouden, maar aan Zwarte Piet wel.

Een achterlijke cultuur is het, die Nederlandse volkscultuur, ik kan er weinig anders van maken. Reclamemannen Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz zien er geen probleem in om al hun kennis op het gebied van manipulatie in te zetten om deze te ontdoen van het door racisme bevuilde imago, en slaagden er drie dagen achtereen in om de Pietitie nationaal nieuws te maken, met als gevolg dat velen tekenden. De opkomst op het Malieveld, waar bekende neo-nazi's zij aan zij met hen stonden, moet in hun ogen daarentegen relatief teleurstellend zijn geweest, maar één ding hadden ze mee: de Haagse politie deed eens een keertje niet moeilijk over gezichtsbedekking, de vele zwart geshminckte gezichten werden met rust gelaten en dat is wel zo handig als je mensen die er niet Nederlands uitzien ongestraft wilt kunnen aanvallen.

Hoe het nu verder moet met de huppelende en lachende slaafjes en knechtjes in het kielzog van de wijze heilige is en blijft onderwerp van controverse totdat de stoomboot is geënterd door Somalische piraten, de blackface figuur is gekielhaald om de zwarte verf af te spoelen, en hieruit een nieuwe fabel is ontstaan. Of zoiets. In elk geval, zolang de rood-wit-blauwe wimpels 'al heen en al weer' waaien als symbool van de overwinning van de discriminerende achterlijke traditie over een terecht protest, zal dat protest ertegen voortduren en elk jaar meer medestanders krijgen. Het rumoer zal niet verstommen, daar helpt geen intimidatie tegen.

Voor wie het nu nog niet snapt, heb ik nog dit Sinterklaaslied opgeduikeld, waarin het racisme in een modern apenjasje is gestoken:
“Zwarte Piet Piet Piet
Wil alleen maar beat beat beat
Wil alleen maar bonke bonke bonke bonke monkeys
Zie de maan schijnt wil ie lekker niet.”

Dus 'Dag Sinterklaasje dag dag - Dag dag Zwarte Piet - Dag Sinterklaasje dag dag - Luister naar ons afscheidslied - Dag dag Zwarte Piet – dag dag!'

Joke Kaviaar, 27 oktober 2013


Een moedige vrouw in haar eentje:

Hier gaat het om:
Zij vroeg (vraagt) aandacht dat de VN (ipv dat nu een hoge 'dame' binnen de VN wat tegen het zwarte piet gedoe wil doen) nu eindelijk wat doet aan die onderdrukking van PAPUA!

"It's time the United Nations made amends for its collusion with Indonesia's annexation of West Papua in the 1960s. The people of West Papua have a right to self-determination. The UN should supervise a referendum to allow a genuine act of free choice."

Ga eens naar: http://freewestpapua.org/
l

re:

Aangaande racisten en deze demonstrante voor West Papoea, zie ook 'Pro zwarte piet manifestatie orgie van racisme', https://www.indymedia.nl/node/19697 .

Het is wel duidelijk dat

Het is wel duidelijk dat vlagverbrandster Joke Vissekuit onze Nederlandse cultuur wil vernietigen.

JA!

En gelijk heeft ze! Laat het vooral de mensen die het absurde 'onze Nederlandse cultuur' in de mond nemen, duidelijk worden: we willen de Nederlanden afschaffen! Weg ermee! En hou alsjeblieft je 'Nederlandse cultuur' voor jezelf, neem het mee naar een of ander nostalgisch oord in Zuid Afrika waar ze nog Eugene Terre-Blanche eren, whatever.

gun afrikanen ook die

gun afrikanen ook die punkplaneet

Neo nazi's doen ook mee

Oh heerlijk ! Paul Peters doet ook mee! Of is het één van je minne vriendjes?

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Waarom moet deze discussie in

Waarom moet deze discussie in hemelsnaam zo gepolariseerd gevoerd moet worden.
Deze traditie breek je niet, maar net als elke traditie kan zij wel met de tijdsgeest veranderen.
Waarom worden de pijlen niet in de richting van verandering gericht? Maar compleet op
afschaffing dan wel verboden dat is geen anarchie wat mij treft. Dat is betutteling en regeldrift,
onze ambtenaren zouden er trots op zijn.

Daarnaast is het ook een

Daarnaast is het ook een nogal hokjesdenken om iedereen die niet voor algehele afschaffing van Piet is met neo-nazi's en pvv'ers te vergelijken, dat is simpelweg niet waarheidsgetrouw.

Ben het er helemaal mee eens,

Ben het er helemaal mee eens, afschaven dat Sinterklaas gedoe.
Weg met die cadeaus en het weggeven van presentjes.
Stoppen met die onzinnige en verslavende uitkeringen en ontwikkelingshulp.

Oeps, sorry verkeerd begrepen denk ik ? Dat was niet het goede idee ?

dat doe je zelf

Door zij aan zij met neo nazi's te demonstreren, vergelijken mensen zichzelf met hen. Anders jaag je ze namelijk weg. Door geen afstand te nemen van racistische scheldkanonnades, intimidatie, chantage en bedreigen, zet je jezelf op een lijn daarmee. Kies zelf. Ik maak het alleen maar duidelijk.

@JK: Iedereen die tegen

@JK: Iedereen die tegen afschaffing van zwarte piet is was daar aanwezig! Het spijt me maar geloof je echt dat dat waar is?
In dat geval zou de aanhang namelijk zo nihil zijn dat afschaffen democratisch gezien per direct kan.

'iedereen'? volgens mij heb

'iedereen'? volgens mij heb ik dat niet gezegd hoor.

Zwarte Piet racistisch fenomeen/Well done Joke

AFSCHAFFING ZWARTE PIET EEN MUST/ADHESIEBETUIGING AAN JOKE KAVIAAR

''Door zij aan zij met neo nazi's te demonstreren, vergelijken mensen zichzelf met hen. Anders jaag je ze namelijk weg. Door geen afstand te nemen van racistische scheldkanonnades, intimidatie, chantage en bedreigen, zet je jezelf op een lijn daarmee. Kies zelf. Ik maak het alleen maar duidelijk.''

Citaat Joke Kaviaar in discussie over haar uitstekende opiniestuk 'Dag Dag Zwarte Piet''

Tot zover de reactie van Joke Kaviaar op de pro Zwarte Piet demonstratie, waarbij niet
alleen een tegen de massaslachtingen in Papoea Nieuw Guinea protesterende vrouw werd belaagd
door een stel neo nazi's [1], maar de Facebook organisatie van deze Pieterbaas demonstratie het
bestond, hun petitie te overhandigen aan Tweede Kamerlid van de extreem-rechtse PVV [2]
de ''heer'' Joram van Klaveren, bekend vanwege zijn malle Sinterklaas Tweede Kamervragen [3]
en zijn Marokkanenhetze [4]
Joke heeft gelijk!
Niet alleen werd de betreffende vrouw door neo nazi's belaagf, niemand, behalve een moedige fotograaf [5]
deed ook maar enige moeite, het voor haar op te nemen.
Dat en het feit, dat de petitie aan PVV racist van Klaveren werd aangeboden, laat zien, dat die pro
Zwartepietisten [misschien een enkele uitzondering daargelaten] hetzij uit crypto racisten bestonden, hetzij [naast de echt aanwezige nazi's] nazi's in disguise waren.

WIE ZWIJGT, STEMT TOE

TELL THEM, JOKE

Zoals gebruikelijk bij de uitstekende artikelen van Joke Kaviaar, waarvan dit er een is, wordt
er hier of het modder gegooid, of haar woorden verdraaid

Zo heeft zij nergens beweerd ALLE voorstanders van Zwarte Piet met PVV ers of neo nazi's te vergelijken
Slechts duidde zij op de demonstranten van die Zwarte Piet demonstratie op het Malieveld en zoals
ik reeds boven heb toegelicht [en zij in haar artikel] is het helaas maar al te waar [6]

ZWARTE PIET ALS RACISTISCH FENOMEEN/UITZETTEN DIE PIETERBAAS

Joke heeft gelijk.
Het Zwarte Piet fenomeen is racistisch, zoals ik ook in een eerder artikel heb geschreven [7]
De argumentatie is spijkerhard
Ontstaan in 1850, toen slavernij en kolonialistisch superioriteisdenken gemeengoed
waren, is Zwarte Piet geintroduceerd als knecht van de Goedheiligman en kreeg al gauw
kwalificaties mee van boosaardig [later afgeschaft], dommig, gewild grappig, een dom
Nederlands brabbeltaaltje uitslaand [wat later een nep Surinaams accent werd] en niet te vergeten
vergezeld van dikke lippen, zwart uiterlijk [uiteraard] en kroeshaar.
Dat Zwarte Piet ook in ere wordt [en werd] gehouden door op zich niet racistische mensen
doet niets af aan het racistische karakter en laat alleen maar zien, hoe diep racisme is doorgedrongen,
dat men zich er niet eens van bewust is.
Trouwens, de beste manier om racisme te promoten is via een onschuldig lijkend
Kinderfeest.
Nou, een Kinderfeest is geen ''feest'' als vele zwarte kinderen [en volwassenen] gedurende
de Sinterklaasperiode op ''goedmoedige'' tot ronduit racistisch boosaardige wijze
worden uitgemaakt voor ''Zwarte piet'' en daar last van hebben.
Als ze gaan denken, dat ze ''dom'' zijn, omdat Zwarte Piet dat ook is [8]

En het duidelijkste is nog wel het pro Zwarten Pietenbolwerk, dat naast vrij onschuldige
niet racistische traditionalisten bestaat uit de racistische PVV [9] en een stel neo nazi's [10]
die met het Zwarte Pietisme aan de haal gaan en de discussie verder verzieken
De racistische bedreigingen aan het adres van anti Zwarte Piet activist Quincy Gario [11]
die ongetwijfeld komen uit PVV/neo nazi hoek of daartegen aanschurkend volk

Maar de hysterische felheid van de Zwarte Pietisten laat alleen maar zien, dat zij
een achterhoedegevecht voeren en dat het een kwestie van tijd is, of Pieterbaas is
teruggestuurd naar Spanje.

Sinterklaasfeest prima
Maar dan zonder Blackface Zwarte Piet

Een feest is alleen een feest, als het voor iedereen gezellig is

http://www.astridessed.nl/afschaffing-zwarte-piet-een-mustzwarte-piet-al...

Well done Joke!
Je moedige strijd tegen het racisme van het vreemdelingenbeleid EN uitwassen
als de ''gezellige'' Zwarte Pietfiguur is een blijvende inspiratiebron waaraan velen
een voorbeeld mogen nemen!!

Vriendelijke groeten
Astrid Essed

[1]

ANTI FASCISTISCHE ACTIE
PRO ZWARTE PIET MANIFESTATIE ORGIE VAN RACISME

http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie...

[2]

NOS
ANNE FRANK STICHTING:
WILDERS EXTREEM-RECHTS
10 DECEMBER 2008

http://nos.nl/artikel/81111-anne-frank-stichting-wilders-extreemrechts.html

[3]

PVV
PVV STELT KAMERVRAGEN OVER MULTICUL GEZEUR OVER SINTERKLAAS

http://pvv.nl/index.php/component/content/article/71-joram-van-klaveren/...

[4]

”Zelfs onze stranden (van Zandvoort tot Scheveningen) worden geteisterd door rovend en gewelddadig Marokkaans tuig.”……….
……….”Het is nu tijd voor keiharde repressie. De PVV draagt al jaren heel concrete oplossingen aan maar wordt daarbij nooit gesteund door links, de Partij van de Arbeid – als katalysator van de integratieproblemen – voorop. De PVV blijft echter pleiten voor minimumstraffen, huis- en wijkuitzettingen, het stopzetten en maximaal korten van uitkeringen van daders, standaard politie-inzet met honden, avondklokken, mobiele politieposten, groepsaansprakelijkheid en uiteraard denaturalisatie van daders om ze daarna zo snel als mogelijk het land uit te knikkeren.”PVV
SPREEKTEKST JORAM VAN KLAVEREN BIJ MAROKKANENDEBAT

http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/71-joram-van-klave...

[5]

ZWARTE PIET
GERRIT DE HEUS
26 OCTOBER 2013

http://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/

[6]

ZWARTE PIET
GERRIT DE HEUS
26 OCTOBER 2013

http://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/

ANTI FASCISTISCHE ACTIE
PRO ZWARTE PIET MANIFESTATIE ORGIE VAN RACISME

http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie...

[7]

AFSCHAFFING ZWARTE PIET EEN MUST/ZWARTE PIET ALS RACISTISCH FENOMEEN
ASTRID ESSED

http://www.astridessed.nl/afschaffing-zwarte-piet-een-mustzwarte-piet-al...

[8]

TROUW
EMOTIES LOPEN OP BIJ HOORZITTING VAN ACTIE ''ZWARTE PIET IS RACISME''
17 OCTOBER 2013

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3528699/2013/10/...

[9]

PVV
PVV STELT KAMERVRAGEN OVER MULTICUL GEZEUR OVER SINTERKLAAS

http://pvv.nl/index.php/component/content/article/71-joram-van-klaveren/...

[10]

ANTI FASCISTISCHE ACTIE
PRO ZWARTE PIET MANIFESTATIE ORGIE VAN RACISME

http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie...

[11]

JOOP
RACISTISCHE REACTIES OP ANTI ZWARTE PIET BETOOG
7 OCTOBER 2013

http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23221_racistische_reacties_op_an...

De zak van...

..."Zie ginds komt de stoomboot met Zwarte blokken al aan!" (:

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech