Problemen met god?

Hier kun je discussieren over Problemen met god?.
Ergens is het vreemd dat mensen (met de kennis van nu) nog altijd blindelings een 'heilig' geschrift nakauwen, of er hopeloos tegen lopen te schelden.
Beide nutteloos volgens mij.
Zie 'God' dan ook niet als een of ander mannetje/vrouwtje/beestje op een wolk, in een hemel.
God is eerder een oud begrip voor vele zaken die mensen (vooral vroeger) niet konden bevatten, uitleggen, voor een kracht, een term dat staat voor 'creatie, het heelal, de natuur, leven, 'alles' dus zeg maar.
En zo zou je het nog altijd kunnen zien btw.

Als er een ding in de Bijbel staat wat zeker waar is volgens mij is dat dit: "Probeer god niet te begrijpen, gods wegen zijn ondoorgrondelijk."
Mensen verwijzen dus sinds de oudheid tevens met het woord 'god' (naast een goede en heilige kracht) naar 'alles', het heelal, de schepping, al het leven dat er is, gezien als een eenheid die verbonden is met elkaar. En dat is in feite ook zo. De natuur bestaat en daarmee dus God ook in feite als je het zo ziet. Niets vreemds aan, zelfs niets eens perse iets spiritueels aan.
God zou dus de scheppende kracht zijn, die ons alles heeft gegeven, en de mens de mogelijkheden om te 'ontwikkelen' , te leven, te denken etc.
Een natuurkracht dus, die voor de een 'god' heet, voor de ander de 'chaos theorie' is, of misschien wellicht 'anarchie' betekent voor weer iemand anders.
God komt dus niet in geschreven wetten of enkele boeken en de Bijbel (of Koran etc) zijn dus ook geen Gods woorden.
Wij mensen blijven zelf verantwoordelijk voor onze eigen daden, niet god of wat dan ook. God is wellicht enkel en vooral de kans om te kiezen, de kans om te leven.
De geschriften en meningen over god zijn allemaal gewoonweg menselijke interpretaties en uitleg van een begrip wat wij niet kunnen bevatten...altijd lastig!
Daarmee heb ik ook niet gezegd dat ik zelf blindelings geloof dat alles vanzelf (of door gods hulp) weer goed komt, of dat het ook een 'bewuste', denkende kracht is.

Of je gelooft of niet, dat laat 'god' aka de 'natuur' aan ons persoonlijk over en dat is wel net zo vrij toch?
Want wat heeft God nu aan een massa mensen die zou geloven uit angst voor een hel of straf? Dat zijn geen gelovigen dan, maar slaven die vrezen en God wil de slaven toch altijd nog liever bevrijden dan ketenen volgens mij.
Misschien kunnen we daarom God maar beter gewoon omarmen en liefhebben, in plaats van tijd te verspillen met een boosheid geprojecteerd op de 'wind'.
En ondanks dat ik geen enkel geloof heb in enige godsdienst/religie/religieus instituut op zich, is 'god' wel mijn beste vriend, de enige wellicht wiens messteken in mijn ook rug terecht waren.
Maar ik geloof ook niet dat god altijd zozeer voor rechter speelt, daar staat God duidelijk boven dus.
God bied vooral; de vrijheid en de mogelijkheid. Dat is behoorlijk anarchistisch toch?
God is net een anarchist, die heeft niet altijd iets uit te leggen of te verantwoorden aan anderen.
Het is zinloos je te keren tegen iets 'goeds' dat vooral slecht wordt begrepen en misbruikt.
De problemen komen pas wanneer mensen gaan vechten over god of menen de enige echte waarheid in pacht te hebben.
Dat geld voor atheisten en gelovigen.

Zie 'God' als de natuur, als een oerkracht, maar niet als een oordelend wezen en dan is het 'probleem' al grotendeels opgelost.

"So choose now....join your mother...or choose 'god'.
you don't understand my words, but choose now my friend...."
(GZA re-samplism;)

God=dog=life=liberty=love=nature=one

*Dit is geen aanval op ongelovigen, atheisten btw, maar eerder bedoeld als 'verlossende' poging (:


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Notoire spammer.

ik ben tegenstrijdig maar God is één

Leuk Walvisschrijver,
Ik heb de artikels waar je op reageert niet gelezen maar ik vind het leuk hier iets over God tegen te komen. Ik zal je artikel nog moeten herlezen en er over nadenken. Voor nu komen er twee dingen boven als ik je positie samen probeer te vatten: 1 God is alles wat wij niet begrijpen (en alles wat er gezegd wordt over wat Hij zou zijn is menselijke interpretatie) 2 God staat gelijk aan de natuurkracht (dan neem ik aan de je bedoelt het (de wil tot) LEVEN daarin. De biologie kan m.i. een hoop verklaren, maar niet dàt)

Ik zeg altijd dat agnosticisme het enige wetenschappelijk juiste standpunt is over God. Atheisme is een GELOOF.

Ik ben zelf heel tegenstrijdig hierover want ik geloof in God (als een bewuste persoonlijkheid en - Schepper) maar verstandelijk ben ik er tegen om dat te doen. (Kennelijk geloof ik niet met mijn verstand? Maar waarmee dan wel? Met mijn gevoel wat behoefte heeft aan een illusie?) Als de geloofskwestie relevant is voor een standpunt probeer ik dat via agnosticisme te benaderen. Bv. de verplichte zondagssluiting van winkels (inmiddels min of meer afgeschaft): We weten niet of God bestaat en dus ook niet of Hij een rustdag verplicht. (Laat staan dat het de zondag moet zijn, maar dat is een kwestie die mij als gelovige bezighoudt want ik vind dat het zaterdag moet zijn) Er kunnen wel andere redenen zijn waarom het goed kan zijn om een wekelijkse rustdag aan te houden.

Ik ben het eens met deze citaten van Marx en Lenin:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opium_van_het_volk

Consequentie zou moeten zijn om (mijn) God verder compleet te negeren maar dat doe ik niet. Het bewijs is m.i. wel duidelijk (maar ik ga het niet uiteenzetten) dat ik een MOTIEF heb om te WILLEN geloven, dus de meest logische conclusie is zelfbedrog. Geloven zonder bewijs werd door Jezus als een grote deugd gezien. Natuurlijk neem ik ook dàt gretig aan.

God...one

Ha daar, bedankt voor je vriendelijke reactie. (die ik waardeer)
Ik denk ook dat 'geloof' te vaak wordt gezien als een 'dom' blindelings geloof in een hogere macht en gelovigen als simpele zielen of zwakkere broeders die niet tegen de realiteit kunnen van het harde leven. Ik mezelf dus ook altijd als atheist gezien en ben ook niet religieus opgevoed, ondanks dat ik dus altijd bleef 'geloven' in dat 'magische iets'..vreemd ja, maar ik ben dus gelukkig de enige met die kronkels in zn kop(:
Veel mensen hebben wel degelijk een bepaald geloof nodig merk ik, om te kunnen (over)leven, om energie en kracht uit te halen door te gaan. En dat geld ergens ook voor mij.
Mensen voldoen niet altijd aan mijn (hoge) eisen tot vriendschap zeg maar(: grapje)..of beter, je voelt je weleens alleen op sommige momenten in het leven. (ik wel in ieder geval)
Of dat 'geloof' nu illusie is of niet, of god een 'imaginaire vriend' is of niet, dat doet er wellicht niet perse toe.
Wat er toe doet is dat het bevrijdend, troostend of positief werkt voor sommigen.
En ik vind het dan zielig' om daar over te vallen, om iemand aan te vallen die dus noodzaak heeft of een overtuiging door middel van ervaringen om te geloven in een 'god' of een goede levenskracht die min of meer boven alles staat.
Maar je hebt gelijk...niemand weet het, (geen boek of mens) en dat is nu juist inderdaad de vrijheid en de deugd er in denk ik.
Ik denk dat geloven in leiders , partijen, geld of wie dan ook naast je jezelf een groter zelfbedrog is dan geloven in god of een kracht. (god is tevens 'jezelf' denk ik, je bent dus ook je eigen beste vriend meteen..Jezus was zo dom nog niet :)

(A)men!

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech