Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief

Nieuws, gepost door: Wessel Koopmans op 06/12/2013 12:07:43

Wanneer: 06/12/2013 - 09:35

Het Waterschap AGV heeft de huur van alle hoerenboten aan het Zandpad opgezegd. Dit is maandag 2 dec. bekend gemaakt in een gezamenlijke persconferentie met de Gemeente Utrecht, die heeft aangekondigd dat er vijftig meter verderop - op wat nu nog het terrein van de waterzuivering is - een nieuwe redlight-zone is gepland.

geplande-redlightzone-uithetzicht

Het Waterschap AGV heeft de huur van alle hoerenboten aan het Zandpad opgezegd. Dit is maandag 2 dec. bekend gemaakt in een gezamenlijke persconferentie met de Gemeente Utrecht, die heeft aangekondigd dat er vijftig meter verderop - op wat nu nog het terrein van de waterzuivering is - een nieuwe redlight-zone is gepland.
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=394093&type=pers

Hiermee komt een einde aan de sinds 'mensenheugenis' (1945) bestaande redlight-zone op het Zandpad. De vergunningen van de verhuurders (voor het uitbaten van een zgn. seksinrichting) waren afgelopen juli al ingetrokken door de gemeente. (Ook Utrechts andere redlight-zone de Hardebollenstraat werd hierdoor gesloten.) Dit ondanks fel protest van de dames van plezier die door de sluiting hun werkplek verloren.
https://www.indymedia.nl/node/17418
https://www.indymedia.nl/node/17852

De reden die het Waterschap geeft om de huur van de ligplaatsen van de bootjes op te zeggen is dezelfde reden die de gemeente opgaf om de vergunningen van de verhuurders in te trekken: die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan medeplichtigheid bij mensenhandel. Ondertussen loopt er echter nog tegen geen van hen een strafzaak en is het rapport met de beschuldigingen tegen hen nog steeds geheim. https://www.indymedia.nl/node/17838

De partijen in de Utrechtse gemeenteraad, van VVD tot SP en van CDA tot Groen Links, juichen de beslissingen van het Waterschap en de gemeente (B&W) toe. Dit ondanks het feit dat hiermee de plechtige belofte aan de dames - waar zij allemaal zo bezorgd om zeggen te zijn - gebroken wordt dat het Zandpad nog dit jaar weer open zou gaan. De gemeente heeft altijd gezegd dat het nooit de bedoeling was om een eind te maken aan de raamprostitutie in Utrecht, maar alleen maar om van de huidige verhuurders/eigenaars af te komen. Door de beslissing van het Waterschap lijkt dat nu gelukt te zijn. Wegra, de grootste verhuurder/eigenaar, heeft wel aangekondigd nog juridische stappen te zullen ondernemen maar daarmee wordt de door de gemeente voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan en de APV niet voorkomen.

Hoeren uit het zicht op nieuwe lokatie
De gemeente zegt nu een nieuwe zijstraat te willen maken van het Zandpad - achter het tankstation, en volledig uit het zicht - en daar 162 nieuwe werkplekken te willen realiseren in containers. Dit is ook het huidige totale aantal ramen wat is toegestaan in de APV. Het lijkt de bedoeling te zijn om ook de ramen op de Hardebollenstraat definitief te sluiten en te verplaatsen naar de nieuwe redlight-zone uit-het-zicht. (Voor de Hardebollenstraat is alvast een verplichte nachtsluiting aangekondigd en de buurtbewoners protesteren met steun van het CDA tegen de heropening.) Volgens het persbericht van de gemeente gaat het een jaar duren voor de nieuwe zone geopend kan worden. Uit de planning die in het Locatieonderzoek Raamprostitutie is opgenomen blijkt echter dat het bijna twee jaar gaat duren. https://www.utrecht.nl/CoRa/BGS/Bijlagen/2013/december%202013/Locatieond...

Of (en wanneer) de nieuwe redlight-zone er echt gaat komen, en zo ja hoe lang die zal blijven bestaan is echter nog maar zeer de vraag. Ten eerste is de procedure ingewikkeld en zijn er vele momenten waarop de zaak expres of per ongeluk spaak kan lopen of verdere vertraging kan oplopen. Ten tweede worden de vergunningvoorwaarden, die toch al onwerkbaar zijn, in het plan nog verder aangescherpt. Wie zal een fors bedrag willen investeren als de vergunning van de ene dag op de andere bij het minste vermoeden van een onregelmatigheid kan worden ingetrokken? Ten derde is er gekozen voor containerbouw. Dit wekt de indruk dat de zone niet is bedoeld om lang te blijven bestaan. Verder wordt er nu al door politie en OM geklaagd dat 162 werkplekken teveel zou zijn en is het te verwachten dat de gemeente nog aan het aantal zal willen morrelen. De nieuwe zone zal niet alleen uit het zicht zijn - waardoor hoeren en hun klanten verder worden buitengesloten uit de gewone maatschappij - maar doet bovendien denken aan een gevangenis, omdat er maar één ingang is gepland. De zone is hierdoor makkelijk te filmen met camera's en makkelijk af te sluiten voor razzia's. Een ander nadeel is dat de nieuwe lokatie nog dichter bij de waterzuivering ligt waardoor er naar verwachting vaker (dan op het Zandpad al het geval is) een rioollucht zal hangen. In het locatieonderzoek wordt daarover opgemerkt dat de raamprostitutie "geen geurgevoelige bestemming" is. Tenslotte zullen aan de bedrijfsvoering van de verhuurders vele nieuwe beperkingen worden opgelegd. Die zijn volgens de gemeente o.a. bedoeld om monopolievorming te voorkomen. Maar het is juist de vergunningplicht die de verhuurders tot monopolisten maakt, en het aanscherpen van de voorwaarden verandert daar niets aan.

Leeftijdsgrens en registratie
De verhuurders hielden al een leeftijdsgrens aan van 21 jaar, maar nu wil de gemeente deze ook dwingend gaan opleggen. Ook gaat de registratieplicht die de gemeente er al enkele jaren op na houdt nog verder aangescherpt worden. Zowel voor de leeftijdsgrens als voor de registratieplicht bestaat geen wettelijke basis. Het gaat hier om mensenrechtenschendingen nl. van het recht op vrije beroepskeuze resp. het recht op privacy. In het wetsvoorstel WRP staat de leeftijdsgrens wel vermeld, maar dit is voorlopig nog niet aangenomen omdat het opnieuw langs de tweede en eerste kamer moet, nadat de laatstgenoemde de registratieplicht er uit heeft verwijderd. Voor de gemeente is dat echter geen aanleiding om te stoppen met deze privacyschending maar juist om er nog een schepje bovenop te doen.

Dames verdeeld
Ondanks de vertraging en de véél ongunstiger lokatie heeft de Macha's, de coöperatie van een aantal Zandpad-dames, laten weten tevreden te zijn met het plan, (hoewel zij blijven aandringen op de door Wolfsen beloofde tijdelijke oplossing). De achtergrond hiervan is dat zij niet met Wegra tot een akkoord konden komen om de boten te huren. ( http://www.destadutrecht.nl/economie/nieuws/6326/onderhandelingen-macha-... )
Caja van Tolie - die onder haar werknaam Sabrina eerder regelmatig het woord voerde namens de dames - is echter woedend. Haar bedrijf Freya Exploitatie was er wél in geslaagd om tot overeenstemming te komen met Wegra en was bezig met de aanvraag van een vergunning. In het Stadsblad noemt zij het "onhaalbare plannen en politiek gekonkel, waarva de Utrechtse prostituees de klos worden". Ook zegt ze: "Wegra ('verdacht van...) moet hangen, desnoods over de ruggen van de Utrechtse prostituees, die zo van zelfstandige vrouwen tot opgejaagd wild worden." http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/december/04/a_prostituees_opgejaa...

Tussenstand Zandpad, hoererij en WRP
De dames van plezier zitten al vier maanden in de problemen omdat zij hun werkplekken kwijt zijn. Tienduizenden klanten zijn eveneens gedupeerd. De vroegere verhuurbedrijven zijn geruïneerd zonder dat de beschuldigingen tegen hen bewezen of zelfs maar openbaar gemaakt zijn. Nu blijft de onzekerheid bestaan en in het beste geval is er over twee jaar een redlight-zone 'uit-het-zicht' die doet denken aan een gevangenis. Dit wanbeleid van de gemeente past in de hetze die al jaren gaande is tegen de hoererij. Met totaal ongefundeerde 'onderzoeken' (zoals b.v. die van anti-prostitutieorganisatie Comensha die doodleuk alle meldingen van zgn. "signalen" van mensenhandel turft als "gevallen" van mensenhandel) en veel propaganda wordt morele paniek gezaaid, worden hoeren weggezet als zielige slachtoffers, klanten als smerige misbruikers en verhuurders als criminelen.

Er is een wet in de maak (de WRP, die in tegenstelling tot wat sommigen denken NIET is verworpen) die hoeren zonder vergunning (waaronder alle 18, 19 en 20 jarigen) STRAFBAAR zal maken, die gemeentes de mogelijkheid zal geven om prostitutie geheel te verbieden, en die het zelfstandige hoeren nog moeilijker zal maken dan het al is op legale wijze hun beroep uit te oefenen. De registratieplicht is weliswaar (evenals de vergewisplicht voor klanten) uit het wetsvoorstel geschrapt, maar dat belet de gemeentes niet om deze toch in te voeren. (Zoals Utrecht al gedaan heeft en andere gemeentes van plan zijn.)

Dit alles zou gedaan worden om dwang en andere misstanden te bestrijden. Maar ten eerste wordt de omvang van deze problemen enorm overdreven http://politiek.thepostonline.nl/2013/11/28/omvang-gedwongen-prostitutie... en ten tweede worden door alle draconische maatregelen juist problemen gecreëerd. Hoeren worden door alle discriminatie tegen hen gedwongen tot een dubbelleven. Dat maakt hen kwetsbaar, bijvoorbeeld voor chantage en afpersing, en maakt het vrijwel onmogelijk voor hen om zich te organiseren.

Het gaat helemaal de verkeerde kant uit. En niet alleen in Nederland. In Zweden is de prostitutie al langer verboden, maar nu wordt dat ook in Frankrijk het geval. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/04/wet-die-hoerenlopen-strafbaar-stelt-... De Franse hoeren demonstreerden daartegen onder de leuze: "Klanten bestraft = hoeren vermoord" (overigens worden hoeren ook strafbaar als ze actief klanten werven). Ze doelen daarbij o.a. op de moord op de Zweedse Jasmine http://zondares.blogspot.nl/2013/07/weer-een-moord.html

Hoe het wel moet
Hoererij gaat over seksuele rechten. Dit is het mensenrecht om op wederzijds vrijwillige basis sex te hebben met een partner naar keuze. Of hierbij al dan niet geld wordt aangeboden of gevraagd doet daar niets aan af. Door de belemmering van de hoererij door de vergunningplicht en alle draconische maatregelen worden de seksuele rechten van zowel hoeren als hun klanten geschonden, en van hoeren natuurlijk ook het recht op vrije beroepskeuze en overigens nog vele andere rechten. Hoe het wel moet is heel simpel: schaf alle bijzondere wetten en bepalingen af en hanteer dezelfde regels voor hoeren als bijvoorbeeld voor schoonheidsspecialisten. Die mogen zonder nadere vergunning werken, zowel thuis, als bij de klant of in een willekeurig winkelpand. Dat hoeren dit recht niet hebben is pure discriminatie. Hoe het moet is dus simpelweg de discriminatie opheffen. Ten eerste in de wetgeving, ten tweede door discriminatie door bedrijven en instanties (zoals wooncorporaties, banken, jeugdzorg etc.) te verbieden en te bestraffen. Hopelijk lukt het de hoeren dan om hun eigen beroepsorganisatie op te richten. Die organisatie zal dan ook de leiding moeten krijgen bij de bestrijding van misstanden.

Hoe ik hier zelf in sta
Ik ben zeer emotioneel geworden van de sluiting van het Zandpad en de Hardebollenstraat. Niet alleen vind ik deze vanuit mijn politieke overtuiging - als socialist en als tegenstander van de controlestaat - uiterst verwerpelijk, maar ik ben er daarnaast ook heel persoonlijk door geraakt. Als (voormalig en potentiëel) klant van de dames kan ik het enerzijds niet aanzien hoe zij in de goot worden getrapt door het systeem, en voel ik het anderzijds aan den lijve dat mij zelf (wéér) een mogelijkheid is afgenomen die ik altijd heb gehad. Door openlijk klant te worden uit protest tegen de sluiting https://www.indymedia.nl/node/17233 ben ik ook persoonlijk 'uit de kast' gekomen als hoerenloper zijnde. Dat was eigenlijk per ongeluk want het was de enige aktie die mij destijds zo snel te binnen schoot. In het begin was ik alleen maar met het belang van de dames bezig, maar inmiddels kom ik er langzaam maar zeker achter hoe diep ik eigenlijk in de kast heb gezeten en nog zit. Ik gebruik deze term ('in/uit de kast') van de homo-emancipatiebeweging omdat ik denk dat homo's en lesbo's véél verder zijn met hun emancipatie dan hoeren en hun klanten. Hoeren zijn naar mijn indruk wel vrij met hun werk maar het risico op ernstige discriminatie is zó groot dat zij eigenlijk geen andere keus hebben dan een dubbelleven te leiden. Klanten zijn echter m.i. banger dan nodig zou zijn. Ook voor hen zijn de gevaren om zich te uiten reëel, maar is immers Rob Oudkerk ook niet goed terecht gekomen? Dat er maar een handjevol mannen was die de Zandpad-dames gesteund hebben bij hun demonstraties, terwijl er tienduizenden klanten gedupeerd zijn (en door de hetze tegen de hoererij in het algemeen zelfs miljoenen) maakt wel duidelijk hoe diep we met ons allen 'in de kast' zitten. Omdat ik dit een heel slechte zaak vind overweeg ik om met mijn persoonlijke verhaal naar buiten te komen, maar ik heb dit nog niet genoeg op een rijtje gekregen, en eigenlijk vind ik ook dat het niet iedereen aangaat hoe ik in elkaar zit. Daarom houd ik het voor nu bij deze verklaring: Ik wil graag weer een bezoek brengen aan de dames van plezier. Ik vind dat een verantwoorde en volstrekt legitieme keuze als consument. Door de sluiting van het Zandpad is de drempel om mijn voornemen waar te maken veel hoger geworden. Dat gaat ten koste van mijn welzijn. Mijn probleem is bescheiden vergeleken met dat van de dames die nu zonder werkplek zitten en/of opgejaagd of gestalkt worden door de politie, maar een probleem is het, en ik ben niet de enige die hier mee zit. Ik denk dat het belang van hoeren en hun klanten vrijwel samenvalt en dat het ook voor de maatschappij als geheel het beste is als de hoererij (echt) wordt vrijgegeven. Ik veroordeel alle politieke partijen in de gemeenteraad voor hun steun aan de sluiting, met name de PvdA, Groen Links en D66, die leugenachtig betrokkenheid veinzen met de dames terwijl ze hen juist problemen bezorgen. Ik wil me inzetten voor seksuele rechten in het algemeen en voor vrije hoererij in het bijzonder. Hoe ik dat wil gaan doen weet ik nog niet, maar mijn kop hier verder over te houden dat ben ik niet van plan.

Op de website van het Waterschap staat niets hierover:
http://www.agv.nl/

Berichten lokale media:
Seksboten Utrecht weg: prostitutie naar nieuwe locatie
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1104013/
Macha's willen graag naar nieuw prostitutiegebied Utrecht
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1104128/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1104302/politiek-blij-met-verplaatsen-ra...
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1104328/buurt-vreest-nieuwe-prostitutie-...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/6435/wolfsen-wijst-nieuwe-pr...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/6437/macha-s-blij-met-nieuwe...
http://www.destadutrecht.nl/de-wijk/nieuws/6444/bewoners-willen-prostitu...
http://www.destadutrecht.nl/misdaad/nieuws/6446/politie-en-justitie-will...
http://www.duic.nl/nieuws/56875/alle-seksboten-zandpad-moeten-weg-nieuwe...
http://www.duic.nl/nieuws/56976/politie-niet-blij-met-prostitutieplannen...

Landelijke media:
http://www.bnr.nl/nieuws/835714-1312/alternatief-voor-zandpad-valt-niet-...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/02/utrecht-krijgt-nieuwe-prostitutiezone/
http://www.nu.nl/binnenland/3643456/seksboten-moeten-weg-van-utrechts-za...

Verklaringen politiek:
http://utrecht.pvda.nl/2013/12/03/pvda-blij-met-nieuwe-locatie-voor-pros...
http://utrecht.groenlinks.nl/node/104856
http://d66utrecht.nl/news/item/d66_overwegend_positief_over_nieuw_plan_r...
http://utrecht.sp.nl/weblog/2013/12/03/college-volgt-sp-regie-gemeente-b...
http://www.cda-utrecht.nl/cda-blij-met-schoon-schip-voorstellen-raampros...
http://www.vvd-utrecht.nl/nieuws_24567/61397/
http://utrecht.christenunie.nl/k/n6169/news/view/589674/43795/gemiste-ka...

De kwestie wordt al maanden intensief besproken op Hookers:
http://www.hookers.nl/showthread.php?t=273801&page=55&s=14509e7a6cc250fa...

Weblog Utrecht krijgt spijt:
https://utrechtkrijgtspijt.wordpress.com/

Geschiedenis van het Zandpad:
http://sekswerkerfgoed.nl/geschiedenis-van-het-utrechtse-zandpad/

Berichten Zondares over Utrecht en de WRP:
http://zondares.blogspot.nl/2013/10/weinig-nieuws-over-de-wrp-en-utrecht...
http://zondares.blogspot.nl/2013/07/toch-maar-weer-utrecht.html
http://zondares.blogspot.nl/2011/11/mail-naar-de-eerste-kamer.html
http://zondares.blogspot.nl/2013/05/tweede-mail-aan-de-eerste-kamer.html
http://zondares.blogspot.nl/2013/07/derde-brief-naar-de-eerste-kamer.html
over de mensenhandel kwestie e.d.:
http://zondares.blogspot.nl/2013/04/comensha-een-rechter-en-het-zandpad....
http://zondares.blogspot.nl/2013/09/antwoord-op-waar-rook-is-is-vuur.html
http://zondares.blogspot.nl/2013/11/antwoord-op-je-moet-blij-zijn-met-di...
hoe het wel moet:
http://zondares.blogspot.nl/2013/04/plan-tegen-misstanden.html
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/hoe-het-zou-moeten.html

wessel.koopmans [at] hccnet.nl

Tags: prostitutie


Wie: 
Wessel

Commentaar Wolfsen
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=394170
Raadsinformatieavond dinsdag 10-12 a.s.
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=339855



Wie: 
Wessel

Trouw bericht:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3557849/2013/12/...

Een groep prostituees en belangenorganisaties ergeren zich mateloos aan de Loesjeposters op de Wallen in Amsterdam. Ze hebben daarom een tegenactie ontketend. Vrijdagavond verspreidden ze hun eigen posters met teksten als 'Sekswerkers genaaid door Loesje' en 'Oordelen is gemakkelijker dan begrijpen'. [...]

De tegenactie van Poesje is een initiatief van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), dat een denktank van prostituees en vrouwenrechtenorganisaties mobiliseerde om zelf posters te gaan plakken. Stigmatiserend vindt initiatiefneemster Mariska Majoor de leuzen van Loesje.

Majoor: 'Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en mensen wijzen op het bestaan van misstanden kan ook geen kwaad. Ik word echter wel gillend gek van het eeuwige gezeur en gezeik over zielige meisjes en uitbuiting. De maatschappij continu dat beeld opdringen helpt echt niemand. Sterker nog: het maakt alles erger.'

(Nog geen toelichting op: http://www.pic-amsterdam.com/ )


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech