Felle demo in Hamburg zaterdag 21dec

Nieuws, gepost door: Rudolf Rockster op 18/12/2013 12:10:55

Wanneer: 18/12/2013 - 23:49

De demonstratie voor behoud van de Rote Flora in Hamburg, die al maandenlang voorbereid werd, belooft groot en luidruchtig te worden. Politie en rechtse pers zijn al druk bezig om de noodzaak voor 'hard optreden' in de hoofden van het publiek te hameren. Maar wie echt olie op het vuur hebben gegooid, zijn de projectontwikkelaars die de Rote Flora gekocht hebben, en de Hamburgse autoriteiten die zojuist zonder ontruimingsbevel de Esso-flat in de buurt waar de Rote Flora ook in ligt (St Pauli) hebben laten ontruimen.


Samen met de behandeling van illegalen uit Lampedusa, die massale steun uit de stad krijgen, zorgt dit voor een explosieve cocktail.

De Rote Flora wordt door de linkse scene in Hamburg (en ver daarbuiten) gezien als een symbool van verzet tegen stadsvernieling. Het ligt lelijk en zwart vol leuzen en spandoeken al 24 jaar gekraakt te zijn aan het Schulterblatt in hartje Altona/St Pauli en fungeert daar als plek voor concerten, vergaderingen en startpunt voor demonstraties en acties. De gebruikers zijn niet geïnteresseerd in legalisering - los van dat dat ook niet aangeboden wordt - en stellen dat het bij deze strijd niet in de eerste plaats om een gebouw gaat, maar om de vernieling van een hele buurt en stad.

De eigenaren van de Rote Flora, twee vastgoedjongens, hetzen openlijk tegen de alternatieve beweging in Hamburg en willen de boel slopen om er kantoren en parkeergarages neer te zetten. Ze hebben een ultimatum aan de huidige gebruikers gesteld, die er uiterlijk op 20 december uit zouden moeten zijn. Dit wordt door de Rote Flora als "een oorlogsverklaring" beschouwd.

Eerder deze week werd een ander symboolpand in de buurt, de flat bij het Esso tankstation aan het Spielbudenplatz, plotseling ontruimd wegens 'instortingsgevaar'. De meer dan honderd bewoners hadden jarenlang geweigerd om uit de flat te vertrekken, die door gebrek aan onderhoud door de eigenaren steeds meer was komen te vervallen. De flat, met op de begane grond populaire winkels en muziekpodia als de Molotov, was een bekend voorbeeld van verzet van 'doorsnee bewoners' in St Pauli tegen stadsvernieuwing geworden. Meteen de dag na de ontruiming demonstreerden er zo'n 750 mensen. Het zal de opkomst van zaterdag zeker ten goede komen. (zie meer hier http://www.initiative-esso-haeuser.de/ueberuns.html)

Derde brandende kwestie zijn de Afrikaanse migranten van Lampedusa in Hamburg, die al maanden actie voeren voor het recht om te verblijven waar ze willen, sinds het ze gelukt is om de tocht naar Lampedusa (en dus Italiaans grondgebied) te overleven. Toen de Hamburgse autoriteiten bekend maakten dat de politie opdracht kreeg om gericht op ze te gaan jagen, om hun identiteit vast te stellen ter voorbereiding van uitzetting naar Italië, is er geen dag zonder demonstraties en acties in Hamburg geweest. (zie eerde overzicht in het Nederland hier: https://www.indymedia.nl/node/19532). Een van de drie centrale thema's van de demonstratie is dan ook: Refugee Bleiberecht/Shut down Fortress Europe!

Onder de demonstranten wordt gedebatteerd over de vorm die de demonstratie moet krijgen, aangezien er zeker verwacht kan worden dat deze door de politie aangevallen zal worden. De gebruikelijke manier van verdediging is het 'inhaken in ketens' en de zijkanten van de demonstratie proberen af te schermen. Maar dat maakt de massa ook log en kwetsbaar. Sommigen zijn daarom voor een eerder beproef concept van flexibel reageren en verspreiden en om de politietroepen heen proberen te komen. Maar dan deelt de demo zich dus op in kleinere groepjes... Als argument om te blijven inhaken wordt verwezen naar romantische beelden van de communisten in de jaren '20, die toen al goed met politiegeweld om wisten te gaan (tegenstanders noemen dit dan weer 'DDR-propaganda): http://www.youtube.com/watch?v=AzBCiyDkXPw

Mobi-filmpje http://vimeo.com/80797722

De demonstratie begint zaterdag om 14:00
Eerder om 12:00 (voor het Centraal Station) begint al een demo van de Lampedusa-groep

Engelstalige uitleg van de 'eisen' achter de demo:
https://www.indymedia.nl/node/20292
Verzamelposting op indymedia Duitsland
http://de.indymedia.org/2013/12/350814.shtml
En bij Linksunten
https://linksunten.indymedia.org/de/node/101262

http://florableibt.blogsport.de/



Wie: 
nn

Beelden van achter de politielinies. Duur 27:49. Duidelijk is te zien wat voor een gigantisch repressie apparaat er in beweging gebracht is:

Police attack on protesters #RoteFlora in Hamburg, 21/12/2013

https://www.youtube.com/watch?v=C2orfgrcLyY



Wie: 
nn

Defending the famous Rote Flora squat from eviction:

Foto: 


Wie: 
nn

Meer beelden, andere kant van de politielinies deze keer:

Germany: Riot police and protesters clash big in Hamburg

https://www.youtube.com/watch?v=QWwDsPSe7iM



Wie: 
nn

Vrije vertaling van het gebeuren in Hamburg:

- Er zijn 3168 Politieagenten ingezet.
- 117 politieagenten zijn verwond geraakt, 15 daarvan moesten naar het ziekenhuis.
- 19 personen zijn in voorlopige hechtenis genomen.
- 120 mensen zijn opgepakt nadat ze eerst ingesloten waren ('gekesseld' waren, zo dat in het Duits genoemd wordt)
- De brandweer is 116 keer ingezet.
- De ramen van Deutschen Bank zijn ingegooid.
- Bij een hotel worden de ramen ingegooid en het restaurant daarvan volledig vernield.
- Op de Reeperbaan gaat een auto in vlammen op.
- Bij een sweatshop worden de ruiten ingegooid en de winkel wordt geplunderd.
- Een DHL auto gaat in vlammen op.
- her en der in de stad worden brandende barricades opgeworpen.
- Er wordt bericht dat er 7.300 demonstranten zijn en dat er daarvan 4.700 'gewelddadig' zouden zijn.
- O.a. in Mainz en Stuttgart zijn er solidariteits-demonstraties.

(Bron: http://www.mopo.de/polizei/live-ticker-hamburg--alle-infos-zur-gross-dem... )



Wie: 
nn

Bullen on Parade http://vimeo.com/82465342



Wie: 
nn

De opsomming van nn van 02:50 ('het gebeuren in Hamburg') = opsomming die de pers letterljk van de politiewoordvoerder heeft opgenomen. Zoete koek geslikt...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech