GroenFront! en de gaswinning in Groningen

Opinie, gepost door: GroenFront! op 13/02/2014 02:11:43

Het is al sinds jaar en dag duidelijk, maar werd altijd ontkend. Er is een rechtstreeks verband tussen het tempo van de gaswinning in Groningen en de aardbevingen.

Gaat de kraan sneller open dan krijg je meer en zwaardere aardbevingen. Heel even leek de overheid dat ook te erkennen toen het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde om de kraan per direct met 40% dicht te draaien. Dat was januari 2013. Het ministerie besloot nog eens een jaar te studeren, de NAM extra hard gas op te pompen. Inmiddels ligt er een gasbesluit waarin de kraan weer een heel klein beetje dicht gaat en er wat geld komt om het leed te verzachten.

De Groningers zijn ondertussen opstandig geworden. Er zijn verschillende actiegroepen ontstaan en het is permanent onrustig is het gebied. Zowel onder als boven de grond. GroenFront! wil het breedgedragen verzet in Noordoost-Groningen gaan steunen. We zijn in gesprek met meerdere groepen en beraden ons op nieuwe acties. Met dit artikel willen we uitleggen waarom.

De Groningers hebben het vertrouwen in politiek Den Haag compleet verloren. Noordoost-Groningen is jarenlang aan het lijntje gehouden en wordt nu nog eens in het gezicht geslagen met een gasbesluit dat de oorzaak van het probleem niet aanpakt. De gaswinning heeft het gebied en haar bevolking eerder benadeeld dan verder geholpen. Politiek Den Haag pretendeert vanuit 'oprechte' betrokkenheid nu echt 'wakker geschud' te zijn; vervolgens bestaat het beleid wat hier op word aangepast puur alleen uit loze toezeggingen en halfslachtige maatregelen. Mensen voelen zich machteloos, maar zijn dat niet. Als we ons organiseren en op de juiste plek druk uit oefenen kan er veel bereikt worden.

Los van de grootschalige materiële en financiële schade in het gebied hebben bewoners veel last van spanningen, stress, slechte nachten, angst en depressies. De zorgen gaan over hun onverkoopbare woningen, maar vooral over de veiligheid. Veel bewoners zijn simpelweg bang voor de grote klap (mogelijk 4,7 schaal van Richter). De klap die voorspeld staat zal komen, maar onbekend is wanneer. Hulpdiensten bereiden zich voor, gedeelten van ziekenhuizen in Groningen zijn permanent gereserveerd voor mogelijke rampscenario's bij zwaardere aardbevingen in het gebied.

Heel gasverslaafd Nederland verzet zich met hand en tand tegen het dicht draaien van de gaskraan. Maar als de oorzaak van dit probleem gaswinning is, dan is de oplossing het dicht draaien van de kraan.

De klimaatcrisis is voor ons is de voornaamste reden om hier in te springen.
Voor ons ligt deze strijd dan ook in het verlengde van de campagne om de opening van de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven te voorkomen. Willen we het leefbaar houden dan moeten we zo snel mogelijk van onze verslaving van fossiele brandstoffen af. Het dichtdraaien van de gaskraan is de schop onder de kont die het gasverslaafde Nederland nodig heeft om daar eens serieus wat aan te doen. Om te voorkomen dat we boven de kritieke grens van 2 graden opwarming uit komen moet de CO2 uitstoot snel omlaag om in 2050 op 0 uit te komen. Dat betekend dat van alle bekende fossiele brandstof reserves 80% onder de grond moet blijven liggen. Volgens sommige politici kunnen we niet zonder aardgas, maar het tegendeel is eerder waar. Een (over)leefbaar klimaat en aardgas en steenkool gaan niet samen.

En dan de o zo belangrijke details.Minister Kamp is erg trots op de gasreductie van 80% (van 15 naar 3 miljard kuub) bij Loppersum. Wij zien dit als een pure symboolpolitieke maatregel. Inhoudelijk betekent de maatregel dat op de zuidelijke boorlocaties in het wingebied de hoeveelheid zal worden opgeschroefd om het jaargemiddelde op peil te houden. Met alle mogelijke risico's voor de gemeenten rond het Eemskanaal en de stad Groningen vanwege de extra productie in de gasputten in het zuidelijk deel van het Groningen-veld. De exacte locaties zijn momenteel nog onbekend. Deze 80% reductie bij Loppersum komt overeen met een 10% reductie van het jaargemiddelde en vertegenwoordigt een inkomstenderving van 700 miljoen euro. In 2013 werd zo'n 55 miljard kuub door de NAM uit de grond gehaald, ongeveer 10% meer dan de jaren ervoor. Ter vergelijking; in 2012; 47,8 miljard kuub, in 2011; 46,8 miljard kuub. Het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen uit januari 2013 beveelt aan de productie zo snel als mogelijk terug te brengen naar 30 miljard kuub.

Met de huidige reductiemaatregel word de hoeveelheid als het ware opnieuw gestandaardiseerd naar wat voor 2013 al werd voorgeschreven; hierdoor is er in feite totaal geen sprake van een vermindering van de hoeveelheid. Minister Kamp zegt nu dat de NAM t/m 2015 maximaal 42,5 miljard kuub per jaar mag boren. Een soortgelijke belofte van Minister Kamp zagen we eerder voor 2013. Het advies van Sodm om 40% minder gas te boren om nieuwe aardbevingen te voorkomen lag er toen namelijk ook al. Dat werd niet in zijn geheel overgenomen maar in het onderzoek wel meegenomen. Vervolgens pompt de NAM niet minder maar juist meer gas uit de bodem, veel meer gas. Als reden dragen ze de koude winter aan. Minister Kamp stond erbij, keer er naar en deed niets. Dit terwijl de ernstige gevolgen voor het gebied op de lange termijn hem al lang meer dan duidelijk waren. Volgens deskundigen is er in 2014 een nieuw record aan bevingen te verwachten, omdat het even duurt voor de effecten van gaswinning volledig doorwerken in de ondergrond. Met de recordhoeveelheid die vervolgens in 2013 geboord werd (55 miljard kuub) heeft Minister Kamp laten zien het gebied en de bevolking compleet te schofferen. Nu in 2014 wordt Noordoost-Groningen opnieuw noodgedwongen opgezadeld met de consequenties van zijn politieke leugens; ofwel meer aardbevingen zijn aan de orde van dag.

Uit rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen en het KNMI is inmiddels gebleken dat het aantal bevingen samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond word gehaald. De aardbevingen in Groningen die veroorzaakt worden door de gaswinning zullen in de toekomst alleen maar zwaarder worden. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde in januari 2013 al een reductie van 40%. Dit in de hoop hiermee de bodemactiviteit te doen laten afnemen en de algehele veiligheid in het gebied te kunnen waarborgen. De overheid, en dus de NAM, neemt dat advies niet over. Kennelijk zijn de economische belangen daarvoor te groot. Los daarvan durft op dit moment niemand met exacte wetenschap te zeggen wat er het komend jaar staat te gebeuren op het gebied van bodemactiviteit en aardbevingen. Zelfs bij een reductie van 40% is er geen enkele garantie. Het blijft één groot experiment. Een onverantwoord experiment waarbij de veiligheid van de bevolking van Noordoost-Groningen blijvend op het spel word gezet. Inmiddels zijn er alweer meer dan 12 aardbevingen in 6 weken tijd geregistreerd. In 2013 zijn er 127 aardbevingen gemeten, in 2012 93 aardbevingen.

De gascrisis in Groningen drukt ons nog een keer met de neus op de feiten. We moeten zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af. Dat gaat niet makkelijk worden. Dit land drijft op fossiele brandstoffen. Ons hele leven is er mee doordrenkt. En wat ook niet helpt is een elite die eerder tegenstribbelt dan meehelpt. We zullen het zelf moeten doen. En in Groningen is daar bovenop veel schade te herstellen en een uitzichtloze economische situatie op te lossen. Hopeloos, ten einde raad?

Nee, als we er samen de schouders onder zetten kan er ontzettend veel. Dan gaat die gaskraan dicht. Dan herstellen we de huizen. En juist Groningen kan veel winnen in welvaart en banen bij een switch naar een economie die niet afhankelijk is van olie, gas of kolen. Een economie waarin iemands baan niet afhankelijk is van de gasprijs.

Nu blijven gas pompen betekent de kop in het zand steken ten koste van een transitie naar een groene en duurzame energievoorziening. Nu blijven gas pompen betekent het blijven wegnemen van de veiligheid bij de lokale bevolking. Nu blijven gas pompen betekent het in stand houden van een gasafhankelijk en uiterst broos economisch systeem. Ofwel, nu blijven gas pompen is onacceptabel voor Groningen en haar bewoners.

GroenFront! zegt; Genoeg is genoeg!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech