(Vrije Bond)Verslag van de algemene staking en het vliegend piket

Hier kun je discussieren over (Vrije Bond)Verslag van de algemene staking en het vliegend piket.
Na te hadden verzameld aan het Dampoortstation trokken we die dag in groep met de fiets naar het Skaldenpark in de Gentse haven waar we deelnamen aan het blokkeren van de toeganswegen tot dit industriepark, waar één van onze leden tewerkgesteld is. Door de toeganswegen tot dit industriecentrum te blokkeren slaagden de militanten van de verschillende bonden erin om het gehele industriepark (een van de grootste in de haven ) stil te leggen en de levering van nieuwe grondstoffen te blokkeren.
Na verloop van tijd kregen we plots een telefoontje van een kameraad die hulp vroeg om de sluis bij Evergem te blokkeren/bezetten (dit is een sluis die de toegang tot de haven voor binnenschepen beheerst). Na een kort overleg besloten we om met de groep van de Vrije Bond onszelf beschikbaar te maken voor deze actie en als vliegend piket de mensen aan de sluis te gaan versterken. Met een bestelwagen van een kameraad werden we snel van de ene locatie in de haven naar de sluis gebracht.
De binnenschepensluis van Evergem werd al vanaf de vroege uurtjes geblokkeerd door een zeer kleine groep van vastberaden ACOD leden (ACOD maakt deel uit van de socialistische vakbond) die door fysiek zichzelf op de sluis te plaatsen verhinderden dat deze in werking werd gesteld. Onze hulp werd dan ook gewaardeerd en na de eerste kennismaking volgden algauw geanimeerde gesprekken. Die dag was het ook bijzonder koud maar gelukkig slaagden we er al snel in een stevig vuur aan de praat te krijgen om onzelf warm te houden. Binnen de kortste keren lagen een 9 tal binnenschepen stil voor de sluis en begon de omvang van deze economische blokkade steeds zichtbaarder te worden. Met de blokkade van deze sluis en twee andere die door door de bonden werden bezet, slaagden we erin om het ganse binnenwaterverkeer rond Gent tot stilstand te brengen. Op deze manier konden we een waardevolle bijdrage leveren aan de vele acties, piketten, blokkades,wilde betogingen enz.. die die dag plaatsvonden. Toen het stillaan 15u begon te naderen verplaatsten we onszelf opnieuw, ditmaal richting het UNIZO kantoor in de Lange Kruisstraat in het centrum van Gent waar we een picketline van de Vrije Bond gepland hadden. (Unizo is de unie van zelfstandige ondernemers, deze organisatie is beducht wegens het inzetten van deurwaarders tegen piketten om deze te breken met dwangsommen en dit in het verleden ook veelvuldig heeft gedaan) We werden echter opgewacht door een 3 tal politie overvalwagens gevuld met agenten en een officier die ons duidelijk maakte dat we beter onze plannen konden aflassen. Er was echter goed nieuws te melden, Unizo (en de politie overduidelijk) had lucht gekregen van onze actie en had besloten z'n kantoor die middag uizonderlijk te sluiten. Een onverwacht succes! We hoeven maar iets aan te kondigen en UNIZO sluit z'n deuren...prima zo en hou de deuren maar voor altijd gesloten zouden we dan zo zeggen. Na een kort beraad stelden we ons dan maar 50 meter verder op op het Sintbaafsplein waar we onze spandoeken ontrolden en onze gegelegenheidskrant "recht door zee" uitdeelden aan passanten en vakbondsmilitanten die daar aankwamen voor een militantenconcentratie na een betoging van ACLCV, ACV en ABVV militanten. Hiermee kwam de dag voor het vliegend piket uiteindelijk tot een einde.
Een geslaagde actiedag! Op naar de volgende!
(een uitgebreid verslag over de algemene staking in Belgie en een dagverslag van 1 van de deelnemers aan het vliegende piket van de Vije Bond in de haven van Gent zal (als alles goed gaat) te vinden zijn in het volgende nummer van Buiten de Orde)


Re: (Vrije Bond)Verslag van de algemene staking en het vliegend

Na het lezen van bovenstaande idioterie is het voor een ieder duidelijk dat de Vrije Bond niet langer serieus genomen dient te worden, wel zo gemakkelijk.

waarom? ik vind het juist

waarom?

ik vind het juist heel goed dat ze bij de staking aanwezig waren, hun nut hebben bewezen in de ogen van de andere aanwezige stakers en daar goede gesprekken mee hebben gehad, en bovendien ook nog een stakingsbrekersbureau hebben gedwongen om te sluiten.

Nieuwswaarde bericht

Ik denk dat het goed is om voor een volgend verslag iets meer achtergrond te bieden over het 'hoe en waarom' van de staking. En ook de reden van het inzetten van de middelen. Ik denk namelijk dat reacties (zoals die van de persoon boven mij) vooral komen uit onbegrip van de situatie in België en een contextverschil. De laatste keer dat er in Nederland een algemene staking is geweest is in 1918 geweest. Radicale vakbondsstrijd is hier in 100 jaar een stille dood gestorven.

*Waarbij ik wel wil vermelden dat de geposte foto van een activist met een blik bier niet echt veel meerwaarde heeft. Het geeft vooral inhoudsloosheid weer in plaats van strijdbaarheid en inhoud. Beetje vreemd, al is het lastig te achterhalen wie dat er bij post.

omhoog gevallen elitaire

omhoog gevallen elitaire zakken! als je kritiek wil leveren, verdiep je dan maar eerst eens in de situatie in belgië. het is niet omdat men hier in Nl niet weet wat staken is, wat picketlijn staan inhoudt, wat het betekent om te staken enzovoort, dat je je zo makkelijk neerbuigend kunt uitlaten over onze belgische kameraden.

meer Nieuwswaarde

Sorry, is dit een reactie op mijn stuk over 'nieuwswaarde'? Als dit zo is snap ik je bericht niet helemaal. Want het enige waar ik het over heb is dat het stuk MEER waarde nog zou krijgen als het iets meer achtergrond info er bij zou bevatten. Zo'n artikel komt een beetje uit de lucht vallen zonder op zijn minst het hoe en waarom. Hij is namelijk een puur verslag van 'toen gingen we daar heen, en toen daar heen'. Ook goed en belangrijk, maar waarom ook.

Als kameraad geef ik kritiek en mijn mening in de hoop dat dit helpt bij het duidelijker maken van een nieuwsbericht. Niet meer, niet minder. Er staat nergens dat ik me verder negatief of neerbuigend uit laat over onze Belgische kameraden. Sterker zelfs, ik ben solidair.

En ik denk dat we zeker niet weten wat radicale vakbondsstrijd is hier in Nederland. Niet tot nauwelijks meer in ieder geval. En als het al gebeurd, dan komt het niet in de media. Het enige dat de krant nog haalt is 10.000 docenten onbedreigend in de Jaarbeurs in Utrecht waar ze naar speaches mogen luisteren en dan weer worden weggestuurd. Daarom is het belangrijk dat op plekken zoals deze (Indymedia, Globalinfo etc.) hier goed en helder over wordt bericht.

reactie was op de trol

De reactie zal op de allereerste trol zijn geweest, waar uberhaupt geen aandacht aan besteed had hoeven worden...

Een staking ? Steeds vaker

Een staking ? Steeds vaker uniek niet alleen in NL. Kijk eens naar de VS. Volgens Naomie Klein is het aantal stakingen minimaal vergeleken met tijd rond 1937 vorige eeuw. Vraag : Wie kan de vergelijking voor NL beschrijven +/- 1937 en 2012 wbt. aantal stakingen ?

Het is weer crisis. Crisis ? Shock Doctrine !

" Shock Doctrine " Naomie Klein zie vooral 1:16:11 In 1937 waren er volgens Klein in de VS 4740 stakingen die gemiddeld 20 dagen duurden en in 2007 ............ 21 !

http://www.youtube.com/watch?v=gP591bZNc0I&list=PL107A846ED9C445DD&index...

Ik heb het verslag acties Belgie nog niet tot in detail gelezen maar moet direct denken aan hoe de Staats macht de vakbonden brak tijdens Thatcher. Toen zeer ingrijpende blokkades en heel grote stakingen en ook zeer lang samengevat door mij. Hopelijk worden de lessen die dat opleverd ter harte genomen door activisten voor zo ver die tijd van Thatcher relevant is voor huidige. Wat zijn die lessen ?
Zie ook Shock Doctrine. Solidariteit ook uiterst belangrijk en altijd van " deze Tijd " !
http://www.wix.com/veganfoodini/4u

Het is Naomi Klein. Sorry

Het is Naomi Klein. Sorry spellings fout.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech