Ontruiming H'lem Antillenweg

Nieuws, gepost door: Kraakgroep Haarlem op 12/05/2014 05:12:05

Wanneer: 12/05/2014 - 13:33

HAARLEM - Op 11 mei heeft Kraakgroep Haarlem meerdere gebouwen aan de Antillenweg in Schalkwijk betrokken. Het gaat om 9 aaneengesloten woningen op het Belcanto terrein.

Kraken
Op 11 mei heeft Kraakgroep Haarlem meerdere gebouwen aan de Antillenweg in Schalkwijk betrokken. Het gaat om 9 aaneengesloten woningen op het Belcanto terrein. Alle woningen staan al geruime tijd leeg in afwachting van sloop en ontwikkeling. Het Belcanto project is door de woningcorporaties Elan wonen, Pré wonen en Ymere in april 2013 voor onbepaalde tijd stilgelegd omdat ze door de crisis niet voldoende liquiditeit hebben om het project te bekostigen.

De actie
Kraakgroep Haarlem acht het onaanvaardbaar dat sociale woningbouwcorporaties prima te bewonen woningen voor jaren leeg laten staan terwijl de wachtlijsten voor de sociale woningbouw alleen maar langer worden. Met deze actie werd getracht een einde maken aan de leegstand. De huidige sociale woningvoorraad wordt ingeperkt door grote ambitieuze projecten met voornamelijk huurwoningen in de vrije sector en dure koopwoningen.

Ontruiming
De politie ter plaatse wou gelijk de ontruiming inzetten. De krakers hebben een gesprek kunnen afdwingen waarna de ontruiming vreedzaam is verlopen. De reden dat er tot ontruiming is over gegaan, was omdat er sprake zou zijn van een “hetekraak situatie”, dit was gezien de omstandigheden onmogelijk. De OvJ heeft de opdracht gegeven om het pand te gaan ontruimen, omdat er volgens hem nog geen sprake kon zijn van huisvrede. Over dit feit lopen er nog meerdere zaken o.a. in hoger beroep. Volgens de kraakgroep was er wel al huisvrede gesticht en is deze verbroken door de politie door de ontruiming in te zetten. Hierdoor blijven de 9 woningen aan de Antillenweg reeds onbewoond.

Opknappen
De politie heeft verklaard dat de woningen worden opgeknapt. De politie hanteert hier blijkbaar een andere definitie van het “opknappen” dan gebruikelijk is: De 9 woningen waren duidelijk al geruime tijd niet meer bewoond. De deuren en ramen waren dichtgeplankt en een deel van de woningen was al deels uitgesloopt. De politie heeft de woningcorporaties nog een handje geholpen met de sloopwerkzaamheden door o.a. ramen stuk te slaan.

Arrestanten
Tijdens de ontruiming zijn er ruim 20 personen gearresteerd. De eersten zijn vrijgelaten en hebben een boete ontvangen voor het niet tonen van hun identiteitskaart. De volgenden zijn vrijgelaten met een dagvaarding op zak voor het vermeende kraken en vernieling. Momenteel zitten er nog 13 personen vast.

Politie
Politie Haarlem was duidelijk niet ingericht op de grote groep. De arrestanten zijn ruim 6 uur opgehouden op het politiebureau van Haarlem, ze werden vastgehouden in de autowasruimte en de paardenstal. Tevens was het een grote chaos op het politiebureau, ze wisten niet wie ze precies voor hun hadden en welk arrestantennummer ze de personen hadden gegeven. Tijdens de grote wisseltruc van paardenstal terug de autowasruimte in, zijn ze tevens een arrestant kwijt geraakt. Later op de avond kwam de advocaat van de krakers ter plaatse, deze moest met de groep communiceren in de autowasruimte, wel was voor haar nog een vies tafeltje en een stoeltje van stal gehaald. Tijdens het gesprek met de advocaat liepen de politieagenten de ruimte binnen en werden mensen opgehaald voor verhoor. Na ruim 6 uur in de autowasruimte en paardenstal te hebben gezeten zijn er een aantal arrestanten verhoord en kregen zij eindelijk wat te eten, dit betrof bevroren broodjes.



Wie: 
Kraakgroep Haarlem

Update arrestanten

Er zijn 8 mensen inverzekering gesteld.



Wie: 
AG

Momenteel zijn er 10 mensen in verzekering gesteld. De andere 3 personen zijn nog onbekend, maar de advocaat is te plaatsen!
Verdere info volgt.



Wie: 
AG

Inmiddels is er 1 persoon vrijgelaten uit Hoofddorp!!!
De mensen zitten vast in Hoofddorp en Velsen.



Wie: 
AG

Van de 3 mensen in Velsen zijn er momenteel 2 man vrij.
In Hoofddorp zijn er 5 mensen nu vrijgelaten.

Nog 5 mensen te gaan.

Advocaat is nog steeds druk bezig op het bureau in Hoofddorp!



Wie: 
nn

Er zijn weer arrestanten vrijgelaten! Momenteel zitten er nog 3 NN-ers vast.

Langzamerhand wordt duidelijk dat de smeris er niet alleen een zooitje van gemaak heeft: Tekort aan cellen, mensen in de wasstraat opsluiten en een ontsnapping van een van de arestanten uit het politiebureau (Haha, sukkels!)

Ook heeft de politie weer eens zijn echte gezicht getoont: Arrestanten die geen Nederlands spraken mochten geen contact hebben met een advocaat. Een van de arrestanten heeft aan de haar nog een gebroken duim overgehouden. Een arrestant met suikerziekte mocht zijn medicatie niet (terwijl die gewoon in zijn tas zitten) en werd daardoor onwel. Beide werden genegeerd totdat de arrestante met de gebroken duim stennis begon te trappen en schreeuwde: "My friend is dying in there! Help us!" omdat ze hem vanuit haar cel hoorde kotsen. Iemand op bureau Hoofddorp was blijkbaar nog enigszins fris onder het petje want beide zijn uiteindelijk naar het ziekenhuis vervoerd waar ze geholpen zijn.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech