Wie wast zijn handen in onschuld om de Zandpad-dames?

Hier kun je discussieren over Wie wast zijn handen in onschuld om de Zandpad-dames?.
Er was dinsdagavond een raadsinformatieavond over het besluit van B&W van Utrecht om de door de raad gewenste tijdelijke prostitutiezone niet door te laten gaan. Toen ik iets voor aanvang in de hal stond kwam er iemand van Midned (een van de bedrijven die onlangs te horen kregen dat de gemeente voornemens is hun vergunningaanvragen af te wijzen) op me af. De vorige keer had ik een aanvaring met haar gehad omdat ik me negatief had uitgelaten over het plan van de gemeente, wat inhoudt dat de boten worden afgeschreven, terwijl zij toen enthousiast was dat de beloofde tijdelijke zone (eindelijk) snel geopend zou gaan worden. Nu was de zaak veranderd. Ze stapte op me af en zei: "Wessel, ik ga je een interview geven. Ik ben heel selectief en heb tot nu toe alles afgehouden, maar jouw site geeft ons hoop." (Ik neem aan dat ze doelde op mijn artikels op Indymedia.) Op dat moment begon de zitting en was er verder geen gelegenheid om door te praten.

De zitting was zoals ik al verwacht had weer zeer frustrerend. Ik zat naast Caja van Tolie van Freya (wiens vergunningaanvraag de gemeente ook voornemens is om af te wijzen) die NIET het woord mocht voeren. Overigens mocht niemand het woord voeren behalve de verantwoordelijke ambtenaren en de Raadsleden. Af en toe fluisterde ze me commentaar toe op het verhaal van de ambtenaren. Commentaar dat de Raadsleden hadden moeten horen! Weliswaar had ze het op papier gezet en rondgedeeld 1), maar haar weerspreking van beweringen van de ambtenaren had gewoon deel moeten zijn van de zitting, en van het verslag er van. Zo zeiden de ambtenaren dat ze de vergunningen willen weigeren omdat de eigenaren, de vroegere exploitanten, nog te veel huur zouden ontvangen volgens de contracten. In werkelijkheid heeft Freya een contract voor de Hardebollenstraat met Wegra wat neerkomt op krap (2x) 16 euro per werkruimte per dag. ('Werkruimte' is hier dubbel gedefinieerd vanwege de twee shifts.) Dit is dus ver onder de marktprijs voor winkelruimte! Kortom de hele opgegeven reden is gewoon een smoesje, en de ambtenaren durfden dan ook geen bedragen te noemen, al zou er in de nieuwe APV (als ik me niet vergis) staan dat het maximaal 15% van de WOZ-waarde mocht zijn. Het contract van Freya voldoet hier echter WEL aan! (Evenals het contract van Midned overigens.)

Het was verder een heel technisch en juridisch verhaal wat ik nu niet ga proberen samen te vatten, maar het kwam er op neer dat ze hun best gedaan hadden maar echt geen mogelijkheid zien. De vraag werd wel gesteld (door de SP) waarom niet net als in het geval er een school af zou branden er ook binnen twee weken een noodgebouw staat, nu niet op dezelfde wijze te werk gegaan kon worden. Een voor mij begrijpelijk antwoord hierop bleef uit. (Iets met e.o.a. 'coördinatieregeling' die toch niet toepasbaar was gebleken ofzo.) In de wandelgangen was echter het antwoord wel te horen: "omdat het (niet om kinderen, maar) om hoeren gaat."

Na de vergadering kwam ik de mevrouw van Midned weer tegen en kwamen we aan de praat. Ik vroeg hoe ik haar mocht noemen. Ze zei: "Ik ben Monique. Ik heb drie jaar gewerkt op het Zandpad. Daarvoor had ik elders al een sluiting meegemaakt. Ik had een goedlopend bedrijf, maar dat is nu door de gemeente kapot gemaakt. Ik heb mij bij Midned aangesloten om het Zandpad weer open te krijgen en we werken daar al ruim een jaar hard aan. Maar de politiek en de ambtenaren komen telkens weer met iets anders. Eerst zeggen ze dat we van de eigenaren moeten huren, en nu wordt onze (landelijke) Bibob opgehouden omdat we een contract hebben met hen. We zijn door de plaatselijke Bibob. (Onze directeur) Kramer is ook 'schoon' bevonden. Kort geleden kregen we nog de belofte dat er snel aan de tijdelijke zone konden gebouwd zou gaan worden, en nu zeggen diezelfde ambtenaren waar we zo veel mee hebben onderhandeld opeens dat het niet mogelijk zou zijn. Nu moeten we onze vergunningaanvraag voor de boten (Midned heeft een contract met de kleinere eigenaars) intrekken om niet afgewezen te worden als we een aanvraag voor de nieuwe zone willen doen. Ik werk nu parttime in Alkmaar, maar dat levert nauwelijks iets op. Zoals de andere zzp-ers waar ik veel contacten mee onderhoud ben ik het afgelopen jaar veel inkomsten misgelopen door de sluiting."

Ze zegt: "Ik sta voor de professionele ZZP-ers en voor een schone prostitutie." Ze roept uit, emotioneel: "Elke hoer is tegen mensenhandel! Elk méns is tegen mensenhandel!" Dan volgt een verhaal dat dit volgens haar vooral voor zou komen bij dames uit oost-Europa. Ze geeft een voorbeeld van een lening met 100% rente. Ik wil haar niet onderbreken door in discussie te gaan. Eerst maar eens verder luisteren. "Ik heb niks tegen buitenlanders en ben zelf bevriend met oost-Europese collega's die in mijn ogen wél verstandig te werk gaan. Die de baas blijven in het contact met de klant, niet aan prijsdumping doen, een condoom gebruiken, rustdagen nemen en hun geld investeren. Maar helaas zijn er te veel meiden uit oost-Europa die plat gaan voor spotprijzen, pijpen zonder condoom voor een tientje (extra), gevaarlijke types binnenlaten. Waarom doen deze vrouwen dat?"

Ze zegt: "Schrijf nou eens een keer een artikel over de vrouwen, nee de DAMES van het Zandpad. De titel van je artikel moet zijn: 'Wie wast donderdag zijn handen in onschuld om de Zandpad-dames?'" (Ze doelt hiermee op het komende spoeddebat. 1) "En ik kan het antwoord er al bij geven: 'ALLE PARTIJEN!' Wij willen rechten, niet alleen plichten! De raad heeft op 10 april j.l. beslist dat er een tijdelijke (en definitieve) zone moet komen. Er was hoop bij de dames, wij gaan weer terug naar het Zandpad. Legaal."

"Ik heb contact met zo'n zestig collega's. Veel van hen zeggen tegen mij: "Klanten voelen het dat we onder druk staan o.a. door de (dreigende) sluitingen." De meeste klanten zijn ok. Maar er zijn klootzakken bij die hun kans ruiken om over onze grenzen heen te gaan. De klant bepaalt steeds vaker de gang van zaken. Dat is fundamenteel verkeerd." Weemoedig spreekt ze over de Utrechtse klanten die de beste in het land zouden zijn en waar je zelden problemen mee had. Haar (werkloze) collega die meeluistert (en die tegen mij al eerder bij herhaling had verklaard dat ze vooral de SEKS mist) bevestigt dat. Ik moest er van blozen als Utrechtse klant zijnde, al vraag ik me af hoe zulke opvallende regionale verschillen zouden kunnen bestaan.

Ze vertelt over een gehandicapte klant. Die kreeg altijd veel extra tijd van haar omdat hij zich graag zelf wilde uit- en aankleden. Ze vertelt over een heel grote klant, die ze bijzonder aantrekkelijk vond, maar die vastgebonden bleek te willen worden, wat een afknapper was, maar achteraf toch een grappig verhaal. Over een jongen vol woeste ganster-tattoo's die heel bedeesd had gevraagd "mevrouw, mag ik alstublieft bij u binnenkomen?" We zitten inmiddels in een café en ik kan het niet laten te veel te drinken. We worden weemoedig en sentimenteel als we over het Zandpad praten.

Maar dan de harde werkelijkheid: "Die zelfmoordpoging waar Caja over berichtte was niet de enige. De jonge zoon van een collega heeft een poging gedaan omdat hij zijn moeder mist, die door de reistijd naar Groningen daar nu van maandag t.e.m. vrijdag overnacht. Wat moet zijn moeder? Ze heeft een hypotheek en andere lopende verplichtingen."

Over de nieuwe zone is ze somber. "Omdat er vanuit de gemeente ... het staat wel mooi op papier, hoe zal het uitwerken? De toekomst zal het uitwijzen. Maar als ze met die loting doorgaan kan het gebeuren dat Utrecht afhankelijk wordt van dubieuze partijen."

Wat er moet gebeuren, daar zijn we niet aan toegekomen. Ze zegt: "Laten we hopen dat de politiek niet terugkomt op het besluit van 10 april. De Raad is de volksvertegenwoordiging. Laat de dames van het Zandpad niet in de kou staan!"

noten:
1 Zie: https://utrechtkrijgtspijt.wordpress.com/2014/06/11/freya-overhandigt-te...

2. http://mijnbabs.nl/babsonlineutrecht/Agenda.aspx?cmd=selagendatype&agend...

----------------------

Mijn vorige bericht:
4-6 Reacties op uitstel van 'Nieuw Zandpad'
https://www.indymedia.nl/node/23257

Mijn overzichtsartikel:
6-12-13 Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief
https://www.indymedia.nl/node/20299

2-5 Mijn manifest: Vóór vrije hoererij
https://www.indymedia.nl/node/22655

Mijn homepage:
http://home.hccnet.nl/wessel.koopmans/

wessel.koopmans [at] hccnet.nl


[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech