De rol en het gevaar van extreem-rechts bij het anti ISIS protest

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 13/08/2014 08:12:25

Wanneer: 13/08/2014 - 13:46

De door ‘Pro Patria’ georganiseerde anti ISIS demonstratie die afgelopen zondag plaatsvond in Den Haag, werd in werkelijkheid geleid door bekende rechts extremisten van Identitair Verzet (ID-Verzet), Autonoom Nationaal Socialisten Nederland en de Nederlandse Volks-Unie. In dit artikel wordt belicht wat de rol van deze extremisten was, welke kwalijke dynamiek er ontstaat wanneer extreem rechts als ogenschijnlijk brave burgers te werk gaan en wie er nu precies waren.


In aanloop naar het protest van Pro Patria leek de anti ISIS demonstratie georganiseerd door bezorgde burgers. Op de dag van de demonstratie bleek echter dat de demonstratie werd georganiseerd door bekende rechts extremisten en neonazi’s. Ook tijdens de demonstratie bleek dat het de demonstranten niet ging om ISIS an sich, maar dat het vooral een anti moslim protest was. Zo werd er bij een theehuis op de Hoefkade erg agressief gereageerd naar mensen die buiten stonden te kijken omdat zij een niet blank/Nederlands uiterlijk hadden. Ook werd de Prinsenvlag meegedragen. Deze vlag werd in de jaren ’30 gebruikt door o.a. de NSB.

Ver kwamen de fascisten en neonazi’s niet met hun demonstratie. Buurtbewoners keerden zich tegen de extreem-rechtse demonstratie en blokkeerden de route halverwege de Hoefkade. In de media worden deze buurtbewoners en hun tegenprotest nu geframed als ISIS aanhangers, echter ontbreekt daarvan elk bewijs en spreken buurtbewoners dit ook met klem tegen.

Neonazi’s en fascisten proberen al langer op allerlei manieren voet aan de grond te krijgen om hun racistische gedachtegoed aan de man te brengen. Waar bijvoorbeeld op 21 september 2013 bij de manifestatie van Geert Wilders in Den Haag een grote groep neonazi’s aanwezig was, en waar rechts-extremisten zich ook bij protesten rondom pedo’s manifesteren, proberen ze het nu door in te spelen op het sentiment dat ISIS-aanhangers wijken als de Haagse Schilderwijk en Transvaal in hun greep zouden hebben. Zij gebruiken de hetze die door de politiek en media in gang zijn gezet voor het verspreiden van hun eigen gedachtegoed waarbij er in Nederland maar bar weinig plaats is voor diversiteit. Dankzij deze demonstratie zijn in de media alle buurtbewoners in de Schilderswijk weggezet als ISIS sympathisanten en is er weer eens terker vijandsbeeld geschapen naar iedereen toe die er anders uit ziet dan past in het wereldbeeld van extreem rechts. De demonstratie van Pro Patria was een regelrechte provocatie aan de bewoners van de Schilderswijk en Transvaal en daarmee is extreem rechts er weer in geslaagd om bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen.

Pro Patria kondigt een nieuwe demonstratie aan voor 20 september. Ook Geert Wilders van de PVV roept op om met duizenden mensen hand in hand met neonazi’s en fascisten te demonstreren. Dat dit een recept is wat op rassenrellen kan uitlopen lijkt hij op de koop toe te nemen. Anti Fascistische Actie (AFA) maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen en zal dan ook in actie komen, want niet alleen de bewoners van de Schilderswijk zitten niet te wachten op neonazi’s in hun buurt, maar ook AFA is van mening dat extreem-rechts gedachtegoed en demonstraties zoals die van Pro Patria bestreden moeten worden.

Bij de demonstratie waren vele rechts extremisten aanwezig, maar wie waren er precies aanwezig, en wat hebben zij op hun kerfstok?

Zo werd de pers en politie te woord gestaan door de bekende fascist Paul Peters van het extreem rechtse ID-Verzet. Paul Peters staat bekend om het feit dat hij in de nacht van 29 april 2001 een joodse begraafplaats vernielde samen met enkele andere rechtsextremisten. Ze sloegen grafzerken kapot en schilderden op tientallen andere zerken hakenkruisen en nazi leuzen als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’.

Ook de ordedienst (herkenbaar aan de oranje lintjes om hun arm) waren van de fascistische organisatie ID-Vezet. Zo liepen Dennis de Vies, die in september 2012 in Den Haag werd gearresteerd vanwege het verstoren van de onthulling van een beeld van Nelson Mandela, en Gertrud Bossdorf mee als ordedienst.

Ook de rechts extremistische activist Ben van der Kooi was aanwezig. Hij zat ruim een jaar in voorarrest als verdachte van brandstichting in een moskee en werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien laat hij geen kans onbenut om op het internet allerlei soorten aanslagen op moskeeën aan te prijzen en toe te juichen. Daarnaast steekt hij zijn bewondering voor de massamoordenaar Anders Breivik niet onder stoelen of banken.

Barry Kluft van Autonoom Nationaal Socialistische Actie werd tijdens de demonstratie aangehouden door de politie omdat hij een mede demonstrant Paul ter Linden (ex PVV Den Haag) aanviel omdat die een Israelische vlag met zich mee droeg. Kluft liep richting ter Linden, schold hem uit voor “kankerjood” en viel hem aan. Barry Kluft was eerder ook betrokken bij het internationale terreurnetwerk Combat 18.

Ook leidend figuur van het Verenigd Nederlands Arisch Broederschap Johnboy Willemse was aanwezig. Willemse heeft een strafblad wegens zijn gewelddadige politiek gemotiveerde gedrag. Zo probeerde hij in 2001, nadat hij tweemaal de Hitlergroet bracht, een Somalisch gezin met zijn auto aan te rijden. In hetzelfde jaar is Willemse tot twee maal toe betrokken bij mishandeling. Zo was hij in mei 2001 samen met enkele leden van Stormfront Nederland op weg naar een feest. Onderweg mishandelen zij een allochtone man in Boxmeer.

Ook Marcel van Velzen liep mee met de demonstratie. Van Velzen is al langer betrokken bij het internationale neonazi netwerk Blood and Honour. Hij was ook betrokken bij de Blood and Honour groep Ulfhednar waar bij invallen vuurwapens werden gevonden.

Tom van den Hoek, die bij veel extreem rechtse demonstraties in binnen en buitenland aanwezig is was er ook. Van den Hoek bijna bij elke neonazi groep wel meegelopen. Hij steekt zijn liefde voor het derde rijk niet onder stoelen of banken. Op 11 mei 2013 liep hij op een herdenking voor SS soldaten op de militaire begraafplaats Ysselstein met een t-shirt met een groot hakenkruis er op.

Dit overzicht is slechts een kleine greep uit de rechts-extremisten die aanwezig waren.

Zie voor een opgemaakt versie met foto's www.afanederland.org



Wie: 
AFA Nederland

Paul Peters

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland

Barry Kluft

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland

Ben van der Kooi

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland

Gertrud Bossdorf

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland

Marcel van Velzen

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland

Tom van den Hoek

Foto: 


Wie: 
nn

Goed dat het ANP iets van het bovenstaande heeft ogergenomen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3717878/20...



Wie: 
nn

Woordvoerder Patrick Schouten van Pro Patria is een alias van Joodse grafschenner en voortrekker van ID-Verzet, Paul Peters:

http://www.dichtbij.nl/den-haag/regionaal-nieuws/artikel/3652245/pro-pat...


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
AFA Nederland

Olie op het vuur door Wilders is recept voor rassenrellen

Extreem-rechts in Nederland bestond jarenlang uit kleine splintergroeperingen aan de ene kant (Voorpost, Nederlandse Volks- Unie), en georganiseerd parlementair extreem rechts aan de andere kant (PVV). Beide kanten lijken de afgelopen tijd steeds dichter tot elkaar te komen. Waar het begon met een voorzichtige toenadering van de splintergroeperingen lijkt er nu een dynamiek te zijn waarin beide kanten elkaar versterken. In dit artikel wordt deze dynamiek nader toegelicht. En hoe verhouden de antifascistische strijd en ISIS zich tot elkaar?

In januari 2010, bij de aanvang van de rechtszaak tegen Geert Wilders wegens vermeend haatzaaien en discriminatie organiseerde de PVV een protest voor de rechtbank. Hier waren verschillend figuren uit het extreem-rechtse straatactivisme aanwezig. Ook tijdens een demonstratie georganiseerd door de PVV in september 2013 waren de extreem-rechtse straatactivisten goed vertegenwoordigd en werd er niet opgetreden tegen de Hitlergroet, racistische vlaggen en symbolen en racistische spandoekteksten. Van al deze gevallen kon nog gezegd worden dat Wilders hier niet om had gevraagd.

Maar de laatste tijd wordt het wel heel duidelijk dat extreem-rechts in de vorm van Wilders aan de ene kant, en de extreem-rechtse straatactivisten aan de andere kant een aparte dynamiek hebben. Waarschijnlijk zonder daadwerkelijk contact te onderhouden weten ze elkaars acties goed te benutten. Zo was er afgelopen zondag 10 augustus een anti-ISIS demonstratie van zogenaamd ‘een groep bezorgde burgers’, samengekomen onder de naam Pro Patria. De demonstratie bleek echter georganiseerd te zijn door het extreem-rechtse Identitair Verzet. De demonstranten werden geblokkeerd door inwoners van de Schilderswijk die boos door de aanwezigheid van een demonstratie van fascisiten en neonazi’s in hun buurt. De boodschap was duidelijk niet anti-ISIS, maar vooral anti-moslim. En Wilders had goed door dat hij baat heeft bij deze problemen. Want in zijn reactie op het gebeuren spatte de verontwaardiging weer van Wilders af. Hij zag kans om weer eens duidelijk te maken dat “ons land” niet meer van “ons” is, en dat we in opstand moeten komen tegen de gevaren van de islam. De media doken er ondertussen ook nog even bovenop en bestempelde alle mensen in de Schilderswijk die in actie kwamen tegen een racistische provocatie in hun buurt tot ISIS-sympathisanten. Een compleet ongegronde beschuldiging die geen recht doet aan de werkelijkheid (geen enkel ISIS symbool te zien, één islamitische vlag, voor de rest vooral mensen). Vervolgens roept Wilders nu zelfs op voor de volgende demonstratie van het rechts-extremistische Pro Patria. En als het allemaal niet lukt met de demonstratie vergunning, dan heeft Wilders al aangegeven dat hij desnoods alleen met een Nederlandse vlag door de Schilderswijk gaat lopen.

En nu wordt het langzaam duidelijk wat Wilders graag wil: problemen, want daar vaart hij wel bij. En dan heeft hij in de extreem-rechtse straatactivisten een mooie partner gevonden. Wilders zei al in 2004 dat rassenrellen niet bij voorbaat negatief hoeven te zijn. Hij zegt wel duidelijk dat hij geen voorstander van rassenrellen is, maar dat mochten ze voorkomen deze als middel gebruikt kunnen worden om de bevolking wakker te schudden.

Gezien Wilders’ massale oproep aan zijn eigen achterban om zich aan te sluiten bij de extreem rechtse straatactivisten (hij vind dat er duizenden mensen naar de volgende Pro Patria demonstratie moeten komen), is die tijd om mensen wakker te schudden volgens hem nu aangebroken. Want op zo’n onverantwoorde manier olie op het vuur gooien in een complexe situatie is niet anders te zien dan als een poging om mensen tegen elkaar op te hitsen dat kan lijden tot rassenrellen. Dit in combinatie met een oproep om de straat op te gaan is weerzinwekkend.

Wilders praat verder over een diverse groep mensen, de inwoners van de Schilderswijk, alsof het een homogene groep is. Dit is natuurlijk onzin, het feit dat er veelal mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen wil nog niet zeggen dat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar één ding hebben ze wel gemeen. Het zijn mensen met weinig mediakanalen. Mensen die niet zoals Wilders één tweet de wereld in kunnen gooien om vervolgens voorpagina’s te halen. In deze oneerlijke strijd is het belangrijk dat mensen zelf kritisch blijven denken.

Ten slotte ISIS. Er is een brede weg tussen iemand die ISIS aanhangt en een racistische, islamofobe anti-ISIS demonstrant. AFA vind het gedachtengoed van ISIS verwerpelijk. De verschrikkelijke daden die ISIS op dit moment pleegt in landen als Irak is één van de ergste uitwassen van racisme en intolerantie. Het instellen van een patriarchaal systeem waar de man centraal staat en de vrouw onderdrukt wordt is gewoon weg fout. AFA is tegenstander van intolerantie, of deze nu van een groep als ISIS komt of van blanke rechts-extremisten. Sterker nog, AFA ziet een hele hoop overeenkomsten tussen beiden. Zo zijn beiden intolerant tegenover religieuze minderheden, hebben beide een wereldbeeld waarin mannelijkheid centraal staat en seksistisch handelen gerechtvaardigd is, Daarnaast is er bij beiden ook nog eens sprake van agressie en geweld tegen politieke tegenstanders.

In de strijd tegen haat, intolerantie, racisme en religieus fanatisme helpt het niet om daar een andere vorm van intolerantie, haat, racisme en religieus fanatisme tegenover te zetten. Daarom blijven wij strijden voor een wereld waarin mensen elkaar als hun gelijke behandelen. Een wereld zonder racisme, intolerantie, seksisme, homofobie, religieus fanatisme, patriarchaat, antisemitisme, islamofobie en ga zo maar door. We zijn pas vrij als iedereen vrij is.

zie voor een opgemaakte versie met links etc www.afanederland.org


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech