bewoner vluchtgarage overleden

Hier kun je discussieren over bewoner vluchtgarage overleden.
De vluchtelingen in de Vluchtgarage leven onder grote spanning en hele slechte leefomstandigheden. Er zijn geen toereikende basisvoorzieningen en de dagelijkse stress onder de vluchtelingen, die in Nederland geen verblijfstatus hebben, is groot. Hun toekomst is onzeker en de situatie is uitzichtloos. Ze kunnen geen kant op en hebben geen mogelijkheid om zelf iets aan hun situatie te verbeteren. Al meerdere malen luidden organisaties als Amnesty International, het College voor de Rechten van de Mens, Kerk in Actie, Vluchtelingenwerk, Stichting Los en diverse lokale en landelijke politieke partijen de noodklok.

Ook de supporters van Wij Zijn Hier hebben steeds hun ongerustheid over de situatie geuit. De verschrikkelijke omstandigheden zijn de belangrijkste oorzaak dat conflicten hoog oplopen. Dit valt de vluchtelingen niet aan te rekenen. Zij verdienen goede opvang en een goede psychologische behandeling voor hen die dit hard nodig hebben.

Alle vluchtelingen en supporters van Wij Zijn Hier zijn intens verdrietig en denken aan Nasir en zijn familie. Wij zijn nu druk met het regelen van zijn begrafenis. Wij hopen dat wij op een waardige manier afscheid kunnen nemen van onze broer en dat Nasir een goede rustplaats zal krijgen. Zodra er meer informatie is over de uitvaartdienst en wat er verder nodig is laten wij dat weten.

Iedereen bedankt voor uw steun, medeleven en respect.

Moge Nasir rusten in vrede.

Wij Zijn Hier groep


Re: bewoner vluchtgarage overleden

Zo maar een vraag aan de steungroep: Het kraken van een nieuw onderkomen is een fluitje van een cent. Maar in hoeverre begeleiden jullie deze mensen vervolgens? Dit drama staat niet op zichzelf, er hebben zich meerdere geweldsdelicten afgespeeld binnen de gekraakte locaties de afgelopen tijd. Het is makkelijk om de overheid c.q. gemeente hiervan de schuld te geven, maar jullie als steungroep zijn hiervoor medeverantwoordelijk! Immers, jullie hebben deze mensen samen gebracht. Door interne spanningen tijdig te signaleren en mensen van elkaar te scheiden, desnoods in aparte gekraakte opvang, doe je een weldaad. Graag een antwoord.

Re: bewoner vluchtgarage overleden

Oef, wat moet je hierop zeggen? Misschien beter niets, maar daar ben ik te eigenwijs voor.

Deze mensen zijn echt niet beter af buiten een gekraakt pand.
En sinds wanneer ben jij degene die bepaalt dat er sprake is van moord. Ik weet er toevallig wat meer vanaf omdat ik veel in de garage kom en dagelijks mensen spreek die daar wonen. Moord was het wat mij betreft zeker niet. Een zeer ongelukkig afgelopen vechtpartij wel. En iedere betrokkene in deze vechtpartij had eraan kunnen overlijden, het was puur toeval dat het Nasir was. Er had ook al veel eerder iemand dood kunnen gaan. Want er zijn veel vechtpartijen. Ik ben er al vaak tussen gesprongen, niet dat dat veel zoden aan de dijk zet. En wie weet gaat het met mij een keer faliekant mis. Er had ook iemand zelfmoord kunnen plegen. Alle betrokken supporters weten dit en doen hun best er het beste van te maken. Handen er vanaf trekken zou veel makkelijker zijn dan blijven helpen. Dingen voorkomen kunnen we helaas niet. Eigenwijs solidair blijven zijn gelukkig wel.

Re: bewoner vluchtgarage overleden

Pffff ik ben ren me dagen en nachten rot voor deze groep, al 2 jaar lang, ook nadat er een pand gekraakt is. En ik ben niet de enige. Het is ontzettend ingewikkeld en het valt geloof ik niet uit te leggen aan mensen die er niet zelf betrokken bij zijn. We proberen van alles, we bespreken het met de vluchtelingen, we proberen het soms voor hen te doen, soms met hen te doen en we wachten soms tot zij dingen doen. We motiveren, luisteren en helpen daar waar we kunnen. Iedereen doet haar uiterste best.

Het is het klote systeem, en het klote systeem alleen dat hier schuldig aan is en te machtig is. Alles wat we proberen is mooi maar zal nooit de oplossing zijn of voldoende zijn en zal altijd tekort schieten.

Ik zal me nooit verantwoordelijk voelen voor de ellende, ik voel me alleen verantwoordelijk om te helpen en strijden waar ik kan en voor zover ik wil, en dat doe ik. En dat is veel meer dan hier een commentaar achter laten. de support wordt over het algemeen enorm gewaardeerd door de mensen binnen Wij Zijn Hier. Van buiten af worden er vaak grote verwachtingen en eisen gesteld, die domweg niet realistisch zijn.

Het is overigens ook zo dat er ook slachtoffers vallen onder dakloze ongedocumenteerden. Helaas soms ook door geweld van de een tegen de ander. Het is diep trieste ellende en daar verandert het wonen in een gekraakt pand niets aan. Zolang mensen de schuld blijven afschuiven op iets dat niet het systeem is waar de mensen in vast zijn komen te zitten, kan het systeem lekker verder haar werk blijven gaan en nog meer mensen de vernietiging in helpen.

Er valt niet heel veel te kiezen in het leven van iemand zonder verblijfspapieren. Waar de Wij Zijn Hier mensen wel voor kiezen is in de gekraakte panden blijven wonen. Inmiddels is het zo dat ze ook zelf kraken als ze er niet bij geholpen worden. Niet omdat ze het zo leuk vinden, maar wel omdat het het minste kwade van alle kwade opties is. Omdat ze toch graag bij elkaar blijven, omdat ze zich ondanks alles daar toch veiliger bij voelen (al voelen de meesten zich ook vaak genoeg onveilig), omdat ze ondanks alle sores toch ook heel veel steun aan elkaar hebben, en omdat ze weten dat ze samen zichtbaar blijven en uit de isolatie komen een hele overwinning was. Het blijft nu een onderwerp op de agenda. En ook al schiet het allemaal weinig op, is het beter dan dat het helemaal niet op de agenda staat.

Het is een hele taaie wrede strijd waar dagelijks vele slachtoffers vallen (die vaak minder zichtbaar zijn dat de dood van deze man).

(ja dit mag naar de discussie pagina, samen met de opmerking hierboven...)

Re: bewoner vluchtgarage overleden

Dit is zeker een drama, maar wel lekker goedkoop van de steungroep om de verantwoordelijkheid hiervan af te schuiven op de gemeente en de overheid. Op de eerste plaats is deze moord gepleegd door een dader, die is daarvoor verantwoordelijk! Vervolgens vraag ik mij af in hoeverre de steungroep moeite heeft gedaan om dit drama te voorkomen. Heeft dan niemand geconstateerd dat er sprake was van onderlinge spanningen? Het is als steungroep een fluitje van een cent om een nieuw onderkomen te kraken, maar daarna... dan begint het pas!

Dit is het zoveelste geweldsdelict in korte tijd binnen de gekraakte vluchtopvang! Als ik eraan bij had gedragen zou ik mij kapot schamen. Ik concludeer dat deze steungroep niet in staat is om gewelddadigheden te voorkomen, vooral bezig is zichzelf op de borst te slaan omdat ze weer een zoveelste pand hebben gekraakt. Wees wijs, trek je handen er vanaf, altijd beter dan met beschuldigende vingertje naar een ander te wijzen. Stop dit gesol met mensen zonder verblijfsvergunning, je doet niemand er een gunst mee. (behalve de pers, die hebben weer wat te publiceren)

het systeem

Kom op nou..alles is de schuld van het systeem haha.
Mensen zijn altijd verantwoordelijk voor hun eigen daden en
creeeren voor groot deel hun eigen werkelijkheid.

Je hoeft niet te vechten met elkaar. Je kan ook gaan gitaarspelen en theedrinken.

PTSS en geen of onveilig onderdak

Door: Pieter Smit, 0687637944

Hamza (Nazir Gilad) had een status die hem vorig jaar is afgenomen, waardoor hij op straat kwam te staan. Na enige omzwervingen, belandde hij bij de groep Wij Zijn Hier en zodoende kwam hij uiteindelijk in de Vluchtgarage terecht.

Diverse Somali's (en anderen in onze groep asielzoekers) hebben de diagnose PTSS (posttraumatische stress-stoornis). Mijn inschatting is dat er daarnaast enkele mensen met heftige PTSS uberhaupt niet in beeld zijn / waren, omdat ze zich nooit veilig genoeg gevoeld hebben om hulp te vragen of accepteren.

De eindeloze onzekerheid over asielaanvragen verergert de psychiatrische problemen enorm, zo concludeerde psychiater Kees Laban (zie onder streep).

De staatssecretaris citeert dit onderzoek graag als hij probeert de asielprocedure te verkorten. Maar niet als er nagedacht moet worden over die groep die echt niet terug kan zonder reeel risico op een onmenselijke situatie, maar die volgens de NL-regels geen recht (meer) heeft op asiel.

Overigens hebben inmiddels vele in NL afgewezen Somalische asielzoekers in Duitsland de facto bescherming gekregen tegen het NEDERLANDSE asielbeleid. Duitsland stuurt nauwelijks nog Somali's terug naar NL, omdat ze het NL asielbeleid (mensen terugsturen naar Somalie, of mensen klinkeren zonder enige mogelijkheid om aan eten en een dak te komen) niet menselijk vinden. Dit is nu twee keer door een rechter bevestigd en sinds dien krijgen tientallen stilletjes een status in Duitsland.

Wij hebben helaas inmiddels ruime ervaring met PTSS. De angst voor terugkeer naar het land waar het soms direct levensbedreigende geweld ervaren werd, en mogelijk weer ervaren zal worden, in combinatie met een leefsituatie waarin je helemaal niets kan doen om je eigen leven in te richten, dwingen je in de psychologische state of mind van de 'sitting duck', waarin sommigen hun uiterste best doen om de angst te blijven ontkennen, waardoor het via het onbewuste en 's nachts dubbel en dwars terugkomt. En dat is - vooral als het wat langer duurt - psychisch enorm schadelijk.

Veel PTSS-sers kampen dan ook met slaapgebrek, draaien hun dag-nacht ritme om en doen van alles om toch in slaap te komen. Overigens is PTSS heel goed te behandelen, als er maar een enigszins veilige omgeving is.

Daarnaast is het geld op, en zijn er telkens reeele zorgen over het eten van morgen. Hamza was nu vele kilo's lichter dan toen hij zich zomer 2013 bij de groep aansloot.

Dat is de context waarin de met terugkeer bedreigde personen met elkaar samenleven.

En waarin dit drama plaatsvond.

Pieter.

---------------------

Kees Laban, psychiater, Cogis-publicatie.

http://www.cogis.nl/uploads/documents/356.pdf

Onderzoek

Het zijn de ervaringen die (Psychiater) Kees Laban in deze periode had met zijn behandeling van asielzoekers die de basis vormen voor het proefschrift waarop hij onlangs promoveerde. Gaandeweg had hij grote verschillen opgemerkt in de ernst van de psychische stoornissen van enerzijds asielzoekers die bij hem in behandeling kwamen na een relatief korte tijd in de asielprocedure, en anderzijds van cliënten die veel langere tijd in deze procedure verkeerden. Hij besloot hier een wetenschappelijke verklaring voor te zoeken.

Onder begeleiding van prof De Jong van de VU Amsterdam werd een landelijk onderzoek opgezet waarin uitgebreid metingen werden verricht onder twee groepen Irakese asielzoekers aan de hand van in het Arabisch gestelde vragenlijsten. Het onderzoek leverde een belangwekkende maar schrijnende uitkomst op: de groep die langer dan twee jaar in de asielprocedure had moeten wachten, en daarmee veel langer was blootgesteld aan spanningen en onzekerheden, en al die tijd niet had mogen werken op grond van de Nederlandse wetgeving, bleek aan veel ernstiger psychische stoornissen te lijden dan de groep Irakezen die 'slechts' zes maanden in de procedure had doorgebracht.

Niet alleen krijgt de individuele asielzoeker door een langer durende procedure met meer en grotere psychische problemen te kampen, ook de integratie van groepen asielzoekers die op dergelijke belastende manier worden behandeld, zal, zo voorziet Laban, veel moeizamer verlopen. En daarmee wordt, in breder perspectief, ook een probleem gecreëerd voor de Nederlandse maatschappij.

Uitleg door voorzieningenadvocaat

advocaat Pim Fischer legt uit op Radio 1:

http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2014-08-27/12:00

op 12:10:40

Kansloze emigranten op een

Kansloze emigranten op een gegeven moment moet je dat toch eens erkennen en ik heb geen paspoort ik kan niet terug helpt niet.

Deze week hebben 2 mensen van

Deze week hebben 2 mensen van de groep weer een status gekregen. Een ervan na 11 jaar ellende! Hij zegt zelf dat zijn leven nu kan beginnen. Hoezo kansloos?

Ik zal geen eens in gaan op

Ik zal geen eens in gaan op een kansloze opmerking, zoals deze reactionaire rukker hierboven.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech