IND - Marechaussee op Schiphol

Hier kun je discussieren over IND - Marechaussee op Schiphol.
Zaterdag 6 september was ik op Schiphol om mijn (zwarte) Amerikaanse vriend (met geldig Amerikaans paspoort) op te halen van het vliegtuig. Hij komt 3 maanden bij mij op bezoek.
Wachten wachten wachten.
Op een gegeven moment word ik opgeroepen om me te melden bij de informatiebalie. Ik word opgehaald door een marechaussee, Mijn vriend is opgehouden.

Aan mij word gevraagd of hij een vriend van me is, ik zeg ja.
marechaussee : Is het misschien iets meer is dan een vriendschap ?
ik : Hoezo vraag je dat ?
marechaussee : Ik stel hier de vragen, ik verwacht van jou dat je antwoord.
Ik zeg: Ja, we hebben een relatie.
marechaussee : Waarom zeg je dat niet meteen ?
marechaussee : Het is onduidelijk waarom je vriend hier voor 3 mnd komt.
ik : Om mij te bezoeken.

Overleg van marechaussee met superieur. Superieur komt even kijken of mijn gezicht hem aanstaat, even later komt marechaussee terug met negatieve beslissing. Vriend wordt geweigerd in Nederland vanwege onduidelijkheid over zijn komst hier. Ook wordt er vanuit gegaan dat hij geen geld heeft, wat niet waar is, bovendien geef ik aan dat ik garant voor hem wil staan, wat wordt geweigerd. Ik zou te weinig verdienen.
Hij zou hebben gelogen.
Wat ook zwaar zou wegen is dat hij al eens eerder te lang zou zijn gebleven en op de signaleringslijst was gezet. Hij is al in mei 2012 van die lijst afgehaald. Hij is sindsdien al een keer voor 3 maanden bij mij op bezoek geweest zonder problemen en ik een aantal keer bij hem. Als je van de lijst afgehaald bent mag dat niet meer meetellen voor een volgend bezoek.

Mijn vriend wordt geprobeerd 's avonds op een vliegtuig te worden gezet, wat hij weigert.
Vervolgens wordt hij tot dinsdagmiddag 9 september 12 uur (ruim 3 dagen) aan zijn lot overgelaten in de vertrekhal van Schiphol, zonder dat hij eten of drinken krijgt en zonder dat hij dat kan kopen, want wil je wat te eten kopen op Schiphol, dan moet je ticket gescanned worden. Zijn ticket en paspoort waren afgenomen. Dinsdagochtend nog een keer geprobeerd of hij echt niet wil vertrekken. Nee.

Op dinsdagmiddag wordt hij overgebracht naar het detentiecentrum Schiphol, omdat hij weigert te vertrekken. Hij verblijft hier sindsdien. Een proces tegen de staat werd gepland op maandag 15 september. Vrijdagmorgen 12 september, om 8 uur, wordt hij naar Schiphol gebracht, om op een vliegtuig te worden gezet. Hij zeg dat hij een proces heeft op maandag, maar de marechaussee zegt dat ze niks van de zaak afweten en alleen maar opdrachten uitvoeren. Totaal illegaal, want dat moet zowiezo eerst gemeld worden aan de advocaat, wat niet is gebeurd. Na interventie van de advocaat, vraagt hij asiel aan, een noodgreep om te voorkomen dat hij wordt uitgezet. Hij wordt weer terug gebracht naar het detentiecentrum. Geen kans meer op onverwachte uitzetting.

Afgelopen maandag was zijn proces.
De IND weigerde bewijzen van dat er geld is te accepteren. De IND weigert reden voor zijn bezoek te accepteren. En dan, als hij komt om zijn vriend te bezoeken, is er weer gevaar dat hij wel eens langer zou kunnen blijven dan 3 maanden.Vestigingsgevaar heet dat.
Ik word nog gevraagd een officiele garantverklaring te tekenen, wat alleen nodig is voor visumplichtige buitenlanders. Maar goed, toch maar gedaan, en afgelopen dinsdagmorgen opgestuurd naar IND en rechtbank.
De Amerikaanse ambassade zegt niks te kunnen doen als de IND iemand weigert.
Zijn originele aanhoudingspapier was niet ondertekend, ook niet op de rechtszitting.

En dat allemaal om een verblijf van 3 maanden in Nederland, hij heeft een retourticket. Inmiddels zijn we bijna twee weken verder, een hoop gedoe, een hoop kosten. Vraag is of hij er uitgepikt was op Schiphol als hij niet zwart was. Vraag is of ze zo moeilijk hadden gedaan als het om een heteroseksuele relatie zou gaan. Allemaal veronderstellingen die moeilijk te bewijzen zijn, maar voor een leek toch vrij duidelijk.

Het is nu wachten op de uitspraak van de rechter.


Damn..

Ik wist dat ze mensen die daadwerkelijk in NL willen blijven als varkens behandelen maar dit wist ik niet!
Bedankt voor het posten van dit verhaal, hoe is het verder gegaan?

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech