Terreinbezetting tegen geplande gevangenis (Haren, bij Brussel, België)

Nieuws, gepost door: nn op 25/09/2014 09:11:12

Wanneer: 25/09/2014 - 05:11

Sinds zo 10 augustus 2014 wordt er in Haren, een ten noorden van Brussel (België) gelegen deelgemeente, een kampement op- en uitgebouwd tegen de bouw een nieuwe megalomane gevangenis, die de Belgische staat daar gepland heeft.

In plaats van het probleem van criminaliteit bij de wortel aan te pakken (armoede, marginaliteit, ingelepeld winstbejag, competitie om hoger op de sociale ladder te komen, ...) steekt men diegenen die niet binnen de lijntjes van het systeem passen liever weg in een nieuwe gevangenis. Want pleisters blijven plakken is gemakkelijker dan de wonde genezen.




De nieuwe gevangenis zou gebouwd worden op 18 ha van beschermde natuur in Haren. Misnoegde buurtbewoners die een van hun laatste stukjes openbare groene ruimte niet willen verliezen sloegen de handen in elkaar met enkele Brusselse anarchisten die de gevangenis niet willen laten vorm nemen en samen zijn ze sindsdien de bezetting begonnen. Ze zoeken mede-bezetters om hun strijd te vervoegen en naar allerlei levensmiddelen en materialen om de bezetting leefbaar te maken.

De bezetting bestaat uit een gesloten cabine en een klein tentenkamp werd gelanceerd met drie mensen die leven op de plaats sinds begin augustus. Een kleine groep van vijftien mensen werd gecreëerd rond deze bezetting die politieke koers wil! Ongeveer 500 kg aardappelen werden geoogst op zo 24 augustus 2014 (Zie facebookevent "Assemblée des Patatistes!" https://www.facebook.com/events/749795341729459/ ), die op de velden geplant werden op do 17 april 2014 (Zie facebookevent https://www.facebook.com/events/1468168260078485/ ). De aardappelen worden opgeborgen in een eigen huis en een beetje in de cabine. In 3 werkdagen werd er met 20 à 30 mensen begonnen aan de constructie van droge toiletten, een schuilplaats, een sanitair blok en een pizza-oven. Op za 20 september 2014 was de officiële feestelijke opening van de 19 ha bezette terreinen "Landelijke Vrijheid" met kamp en "tijdelijke" (palet)constructies (Zie facebookevent https://www.facebook.com/events/733331756702130/ ).

De strijd tegen de megalomane gevangenis is nog niet ten einde. Wij blijven.

De behoeften zijn enorm op de plaats ter voorbereiding van het regenseizoen. We hebben veel symbolische ondersteuning, maar weinig fysieke ondersteuning. Er zijn verschillende manieren om ons te steunen! Door je bezoek ter plaatse, door je deelname aan de werken die georganiseerd worden, door bruikbare spullen mee te brengen, verankeren we de strijd dieper in het gebied. Daarom deze tekst, de lijst met benodigde spullen: om je te helpen ons te helpen je steentje bij te dragen.

Wat voor jou onbruikbaar is, kan hier nog dienen!

***

WAAROM ACTIE VOEREN IN HAREN?

- Omdat Haren één van de laatste plekken in het Brussels Gewest is waar nog landbouwgrond te vinden is.
- Omdat deze landbouwgrond onder druk staat van speculatie en verstedelijking.
- Omdat de Belgische Staat een mega-gevangeniscomplex wil bouwen op bijna 19 ha landbouw- en parkgrond in Haren. En dit terwijl we er niet in slagen om korte ketens uit te bouwen om onze steden te voeden.
- Omdat de bewoners van Haren niet verder willen verstikken tussen autosnelwegen, de NATO, de luchthaven vlakbij. ….

We blijven ons organiseren op weg naar voedselsoevereiniteit, op weg naar leefbare steden en dorpen !

***

KOMENDE ACTIVITEITEN:

Elke dag van de week en in het bijzonder gedurende de weekenden

- Werkzaamheden op het terrein, te bouwen / hutten en schuilplaatsen voor de winter.
- Het bespreken van de strijd of iets anders rond het vuur, een activiteit kommen voorstellen, ...

Zaterdag 27 september 2014

- Om 12:00: Pic-Nic op locatie! Neem iets mee om te eten en drinken !!
- Om 15.00 uur: Wandeling en bezoek aan de omgeving

Dinsdag 7 oktober 2014

18:30 - Lancering van een cyclus verhalen over gelijkaardige strijdervaringen hier en elders - Hulp en voorstellen welkom! Enkele ideeën...

- Over grote overbodige en van boven opgelegde projecten! De ZAD in Frankrijk (Notre Dame des Landes, De testet, Farm Broth ...).
- Strijd tegen de No TAV hogesnelheidslijn "Lyon-Turijn" in de "Val di Susa".
- Strijd tegen Rosa Montana goudmijn in Roemenië.
- Landroof in Afrika en Latijns-Amerika.
- Grote dam projecten en mijnbouw in Latijns-Amerika.
- ...

Vrijdag 17 oktober 2014

Vanaf 16 h tot middernacht: nachtelijke acties, feest en discussie georganiseerd door ReSAP ("Résau de soutien à l'agriculture paysanne", ofte "Netwerk voor de Steun aan de boerenlandbouw")!

- Werken op de velden.
- Planten van een boomgaard.
- Hutten bouwen.
- Discussie over hoe de boer worstelt, de betonwerken van grond en land grijpen.
- Enorme boerenmaaltijd bereid met aardappelen van de velden!

Zelfoogstboerderijen, volkstuinen, korte keten initiatieven, het heropleven van verloren groenten en nieuwe rassen in de bioteelt, … aan nieuwe initiatieven ontbreekt het niet. Die vernieuwing drijft grotendeels op het initiatief van durvers en doeners, niet van politici. Koppel daar de steun van burgers met het hart en hoofd op de juiste plek en een ware revolutie wacht om de hoek. Kom mee op voor voedselsoeveriniteit!

Hoe? Kom op 17 april aardappelen planten, steek nieuwe boeren mee een hart onder de riem, en eis duidelijke politieke steun voor de duizenden initiatieven die de voedselvoorziening terug in eigen hand willen nemen: van samentuinieren tot grondcoöperatieven, van de strijd tegen voedselspeculatie tot de gemeenschappelijke aankoopgroepen, van opleidingsinitiatieven tot kookwerkgroepen, van volkskeukens tot sociale kruideniers, van eigen zaadteelt tot het behoud van groene akkers rond de steden, van boerenmarkten tot aankoopcentrales voor collectieve keukens,…

Aardappelen overal, gevangenissen nergens!

***

HOE ER TE GERAKEN:

A. Met de auto of fiets vanuit het centrum van Brussel

- Neem de Haachtsesteenweg (N21) om uit Brussel centrum weg te rijden.
- Rij voorbij de Jules Bordetlaan en het Bordet metrostation.
- Volg de steenweg nog 1,9 km en laat de straten die naar Haren-centrum gaan links liggen.
- Wanneer je een bord ziet dat zegt dat je Brussel verlaat, draai je direct na de spoorwegbrug linksaf.
- Neem de Parochiestraat.
- Na 400 m steek je nog een spoorwegbrug over en gaat onmiddellijk rechts de Heerlijkheidstraat in.
- Na 320 zie je de ingang van de Keelbeekweg op je rechterkant.
- Volg het zandpad (ongeveer 200 m).

(Zie ook kaartje, pdf - Franstalige en Nederlandstalige routebeschrijving -: http://haren.luttespaysannes.be/IMG/pdf/dessin-resize.2.pdf )

B. Met de bus

- MIVB Lijn 64 Naamsepoort (Brussel) - Machelen, bushalte Twyeninck, gelegen op de hoek van de Rue de Verdun (Verdunstraat) en de rue della Signoria (Heerlijkheidstraat).
- Ga rechtsaf de Heerlijkheidstraat in.
- Na 150 m zie je de ingang van de Keelbeekweg op je linkerkant.
- Volg het zandpad (ongeveer 200 m).

(Kaartje: https://www.google.be/maps/dir/Twyeninck/50.8954823,4.4226602/ )

C. Met de trein

- Station Haren Zuid als de trein afkomstig is uit het zuid-as - Midden - Noord - Schaarbeek.
- Station Haren als men komt van de lijn 26 (Sint-Job - Boondael - Delta - Merode - Meiser - Evere), deze trein rijdt alleen doordeweeks.

(Zie voor looproute kaartje & voor treinen http://www.sncb.be/)

***

MEER INFORMATIE:

- Haren : niews uit het veld 10/09/14 (video, Nederlandstalig, duur 01.52 minuten): http://vimeo.com/106476161
- Haren, des nouvelles du Terrain 10/09/14 (video, Franstalig, duur 01.41 minuten): http://vimeo.com/106476160
- Algemeen: http://haren.luttespaysannes.be/
- Programma in het Frans: http://bxl.indymedia.org/spip.php?article5238&lang=fr
- Wegbeschrijving: http://haren.luttespaysannes.be/pratiquement/article/se-rendre-sur-le-te...
- Foto's en reportage in het Frans (scroll down voor Franstalige geluidsfragmenten ook): http://bxl.indymedia.org/spip.php?article5241&lang=fr
- Website Steun aan de Boerenstrijd: http://luttespaysannes.be/
- Website Regie der Gebouwen over het gevangenisproject: http://nieuwegevangenissen.be/nl/prison/haren-brussel-nieuwe-gevangenis



Wie: 
nn

Nog enkele foto's en het gebruikte logo:

(1) De plaats waar het toekomstige gedrocht, die megalomane gevangenis gaat komen.

(2) Het logo.

(3) Een sfeerfoto van de actie - het planten van die patatten - op do 17 april 2014 (Zie facebookevent https://www.facebook.com/events/1468168260078485/ ).

Foto: 


Wie: 
nn

Om aan te geven hoe breed dit protest gedragen wordt en om een indruk te geven van het terrein, hier een youtube (duur 10.42 minuten) van de patattenplantdag op do 17 april 2014:

Journée des Luttes Paysannes: http://www.youtube.com/watch?v=lihQL738M_A#t=300



Wie: 
nn

Social justice index reveals 'highly explosive situation' in Europe

Against prison society Smash the State Fuck the Law


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech