Vrije Bond protest bij Zweedse Kerk-Solidair met de FAU

Nieuws, gepost door: VrijeBond.org op 12/10/2014 10:06:33

Wanneer: 12/10/2014 - 18:50

Vandaag 12 0ktober 2014 was er in Rotterdam een kleine solidariteits-actie voor de FAU Berlijn (Anarcho Syndicalistische Vakbond in Duitsland). De FAU Berlijn ( https://berlin.fau.org/news/aggregator?set_language=en&cl=en ) heeft een lang lopend conflict met de Zweedse kerk. Daarom stonden vanochtend 4 leden van de Vrije Bond met spandoeken, pamfletten en enkele zwart/rode vlaggen in een stralend herfst zonnetje op de Parklaan in Rotterdam.Ook de Zweedse kerk heeft last van leegloop dus we hebben maar aan enkele bezoekers een Zweedstalig pamflet gegeven en voor mensen die geen Zweeds konden hadden we een Nederlands pamflet voor handen.

De reden voor dit bescheiden protest was dat vandaag 12 oktober er een internationale oproep is van de FAU om bij zo veel mogelijk Zweedse kerken een protest te houden. De oorzaak van dit conflict tussen de Zweedse Kerk (is ook de staats kerk van Zweden) en de vakbond FAU is dat enkele leden van de FAU Berlijn werkzaam waren op de Zweedse school in Berlijn en de
Zweedse kerk is de eigenaar dus de baas van de school . Zij werkten daar als leerkrachten met een oproep contract, sommige al zelfs 4 jaar, met ieder jaar en nieuw oproep contract.
De leraren die lid zijn van de FAU begonnen te klagen en kaarten deze ongewenste situatie aan, men wou gewoon een vast contract. De directie van de school vertelde aan hen dat men er over na ging denken, maar 2 dagen later kregen alle leraren een aangetekende brief dat iedereen was ontslagen (8 leraren in totaal) en dat na de zomervakantie iedereen weer een nieuw contract kon tekenen. De enige die niet gevraagd werden om te teken waren precies de leraren die lid zijn van de FAU. Ook is het nieuwe contract nog slechter dan het vorige wat ook al totaal ruk was.

Maar genoeg geneuzel over contracten, door de agressieve anti-vakbond houding werden de zaken op scherp gezet. De kameraden van de FAU stampten de ene actie na de ander uit de grond en deze campagne is nu al dik 4 maanden aan de gang. Interessant om te melden is dat de Zweedse Anarcho Syndicalistische vakbond S.A.C. ( https://www.sac.se/ ) in de afgelopen jaren meerdere malen acties heeft gevoerd tegen de Zweedse kerk i.v.m. arbeids-conflicten en dat de zaak nu in Berlijn ruime media aandacht krijgt in de Zweedse pers o.a. door tientalle acties in Zweden. Maar dat is niet genoeg, de leraren moeten gewoon weer terug naar hun werk met een goed contract en in vrijheid georganiseerd zijn in hun vakbond!
Misschien heeft onze kleine bijdragen van vandaag deze stap wat dichterbij gezet.

Internationale Solidariteit!!!

Enkele leden van de Vrije Bond.
http://www.vrijebond.org/word-lid/

Meer info over deze zaak:
http://arbetsplatskonflikt.blogspot.de/

Vrije Bond
Postbus 16521
1001 RA Amsterdam
Nederland
E: secretariaat@vrijebond.nl
I: www.vrijebond.org
T: 0858778958

Tags: FAU vrijebond Zweedsekerk


Wie: 
Black&Red

check the twitter acount of the FAU foreigners section, nice overview of actions.
https://twitter.com/FAU_Berlin_For


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech