Sympathisanten De Vloek bezetten dak stadhuis

Nieuws, gepost door: De Vloek op 14/10/2014 10:05:19

Wanneer: 14/10/2014 - 06:49

Vanochtend om 07:15 hebben sympathisanten van vrijplaats De Vloek kortstondig een deel van het dak van het Haagse stadhuis bezet uit protest tegen het voornemen om een van de grootste vrijplaatsen van Nederland te ontruimen en slopen.

Er werden meerdere spandoeken opgehangen met teksten als “vrijplaats De Vloek moet blijven”. De gemeente wil de vrijplaats in de haven van Scheveningen ontruimen en slopen zodat er een Topzeilcentrum gebouwd kan worden.

Aanstaande donderdag zal de gemeenteraad beslissen of het ontruimen en slopen van De Vloek doorgang mag vinden. Veel politieke partijen zijn tegen het plan om een nieuw zeilcentrum te bouwen. Er is er namelijk al een, die ook nog eens gedeeltelijk leegstaat. Ook vinden ze de waarde van De Vloek te groot om het te ontruimen voor een onduidelijk bouwplan. De PvdA zal een doorslaggevende rol kunnen spelen in deze raadsbeslissing.

“We hopen dat de PvdA het wanbeleid van voormalig wethouder Norder eindelijk achter zich laat. Nu is de tijd dat ze kunnen laten zien dat ze mensen boven projectontwikkelaars verkiezen” alsdus Kwinten Keesmaat woordvoerder van De Vloek.

Gisteren, maandag 13 oktober, werd door vrijplaats uitgeroepen tot internationale dag van solidariteit met de Vloek. Op zo’n 30 plekken van Den Haag tot aan Griekenland werden spandoeken opgehangen of op een andere manier uiting gegeven aan solidariteit met de Vloek, om te laten zien dat de vrijplaats niet alleen in Den Haag, maar breed en wereldwijd gesteund wordt.

Onder andere in Thessaloniki (Griekenland), Frankfurt, Leipzig (beiden in Duitsland), Barcelona (Spanje) en Leuven (België) werden spandoeken opgehangen met teksten voor het behoud van de Vloek. In Den Haag spraken culturele broedplaatsen zoals Maakhaven, Ruimtevaart en de gekraakte vrijplaatsen Villa K en Villa te Koop zich uit. Verder werden er in Nederland spandoeken opgehangen in Leiden, Amsterdam, Den Bosch, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven.

Het Topzeilcentrum is een project van ASR en Malherbe en onderdeel van de omstreden herontwikkeling van Scheveningen Haven. De bouw van een 100 meter hoge hoteltoren en een kabelbaan en zweefbrug over de havenmond is onder druk van de vele protesten al geschrapt. De geplande woningbouw werd uitgesteld door de bouw van het tijdelijke Zuiderstrandtheater op het Norfolkterrein. Veel havengebonden bedrijven moeten vanwege deze nieuwe plannen verdwijnen, net als succesvolle en bruisende initiatieven als het surfdorp FAST en vrijplaats Vloek.

De Vloek werd 12 jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een onmisbare plek in de haven van Scheveningen. Wekelijks komen honderden mensen af op de non-profit initiatieven van de vrijplaats, zoals het biologisch-veganistisch restaurant “Water en Brood”, de concertzaal “de Piratenbar”. Ook maken tientallen mensen en bedrijven gebruik van de vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes. Alle initiatieven worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Een internetpetitie voor behoud van de Vloek is inmiddels door ruim 3100 mensen ondertekend en veel organisaties hebben een steunverklaring ondertekend.

www.devloek.nl

Tags: de vloek den haag vrijplaats


Wie: 
De Vloek

UPDATE:
Twee sympathisanten van De Vloek hebben vanochtend 45 minuten lang het dak van het stadhuis in Den Haag bezet. Ze hingen daar twee spandoeken op en wilden net een spandoek van 21 meter naar beneden laten zakken. Dit is helaas niet gelukt, de twee personen zijn door de politie aangehouden.



Wie: 
De Vloek

UPDATE:

Beide arrestanten zijn alweer vrij en hebben een boete meegekregen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech