[Utrecht] Woning Ondiep opnieuw toegevoegd aan woonbestand; Politie ontruimt eigenhandig

Nieuws, gepost door: nn op 20/10/2014 10:01:55

Wanneer: 20/10/2014 - 13:57

Vandaag, maandag 20 oktober 2014 is er een woning opnieuw in gebruik genomen aan Ondiep 144 bis. De woning, eigendom van Mitros, is gekraakt als protest tegen het beleid dat Mitros in de wijk Ondiep voert. En helaas ook in meerdere wijken in Utrecht, aangezien Mitros de grootste sociale huurvestiging maatschapij is in deze regio. 


Utrecht vernieuwt
De bewuste woning is onderdeel van het project Utrecht Vernieuwt. Hierbij laten gemeente en  woningcorporaties stelselmatig woningen in zogenaamde "achterstandswijken" verkrotten en worden veel woningen gesloopt om een gevarieerdere bewonersgroep in de wijk te krijgen.
In de praktijk worden echter sociale huurwoningen grotendeels vervangen door koop of vrije sector huur, . De sociale cohesie in deze volksbuurten wordt hierdoor totaal afgebroken, en mensen die maar een minimaal inkomen hebben worden weg gebonjourd naar de randen van de stad. Mitros heeft als grootste woningbouwcorporatie van de stad de functie om de financiële onderklasse van huisvesting te voorzien. Een taak die men vergeten lijkt te zijn. In plaats van goedkope woningen wordt de ene na de andere yuppenflat uit de grond gestampt en draait het alleen nog maar om mensen met geld, die in de ogen van Mitros een aanvulling voor de wijk horen te zijn.  [4][5]

Leegstand bescherming
De woning aan ondiep 144 bis staat al jaren leeg en om te voorkomen dat iemand op eigen initiatief de woning zou betrekken, heeft Mitros de woning voorzien van een alarmsysteem. Deze methode heeft Mitros eerder gebruikt in een woning aan de kanaalweg [1][2]. Deze woning heeft tevens jarenlang leeggestaan, Mitros beweerde dat de woning niet veilig was. De woning is door de gemeente als veilig verklaard, Mitros wilde waarschijnlijk geen geld uitgeven om het kleine achterstallig onderhoud uit te voeren. Na de 2 keer dat de woning werd gekraakt heeft Mitros de vloeren uit pand verwijdert en wederom een alarm geplaatst om te voorkomen dat hij bewoond zou worden. [3]

Ook op de Boelestijnlaan heeft Mitros flink huisgehouden, 5 appartementen zijn ontruimd na een bodemprocedure, vervolgens zijn ze weer dichtgeplankt en ze staan nog steeds leeg[ 3]. Een andere woning in zuilen is ook ontruimd en vervolgens dichtgeplankt en staat ook nog steeds leeg. Om maar een paar voorbeelden te noemen..! 

Kraken gaat door
Kraken is en blijft het middel om deze problemen aan te kaarten en tegelijk mensen van een woning te voorzien. Een taak die woningbouwcorporaties zouden moeten uitvoeren, maar bij gebrek aan bekwaamheid en idealen binnen deze corporaties nemen mensen het recht in eigen hand. De kraakbeweging voert al jaren strijd voor het behoud en de uitbreiding van ieders woonrecht. Zo lang een basisbehoefte als een woning mensen ontzegd wordt zullen wij deuren blijven openbreken en lege ruimtes blijven claimen . 

[1]  https://www.indymedia.nl/node/22443
[2]  https://www.indymedia.nl/node/20843
[3]  https://www.indymedia.nl/node/24827
[4]  http://allesoverutrecht.nl/opinieutrecht/2013/augustus/Verdienen_aan_de_woningnood_(2013-08-13).php
[5]  http://utrecht.sp.nl/nieuws/2010/02/gemeente-moet-stoppen-met-sloop-soci...

Tags: kraken mitros utrecht


Wie: 
nn

Bewoners ontruimd, politie laat wederom zien het voetveegje van Mitros (en zijn meest befaamde medewerker Sylverster) te zijn. Vijf arrestaties binnen, een buiten.Wie: 
nn

wederom illegale ontruiming in ondiep. Hier enkele foto's

Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

de huidige bewoners die uit de te slopen huizen dienen te vertrekken kunnen
geen aanspraak meer maken op de nog te bouwen nieuwe woningen,
deze nieuwbouw word koop of vrije sector huren. de huidige bewoners hebben niet
het inkomen om te kunnen gaan huren in deze vrije sector. en komen dus terecht in veel duurdere huurhuizen in het wijk
al gebouwde nieuwbouw of in de nog te renoverende woningen in de fruitbuurtWie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Politie zet Utrechtse krakers uit pand: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1242845/Wie: 
nn

Krakers Ondiep na inname huis meteen opgepakt

Zes mannen die vanmiddag in de Utrechtse wijk Ondiep een pand wilden kraken, zijn daar meteen door de politie uitgezet. De zes krakers en een sympathisant werden onder het toeziend oog van vele tientallen buurtbewoners gearresteerd.

De krakers lieten zich gewillig meenemen door de politie. © AD.
 
Het wordt hier een elitewijk. De huizen worden onbetaalbaar.
Kraakster Alexandra
De krakers trokken rond half drie vanmiddag de woning aan Ondiep 144 in en werden daarbij gesteund door zo'n twintig sympathisanten. Twee van hen wonen iets verderop in de straat in een huis dat ze bijna drie jaar geleden kraakte.
Sindsdien staat ook het hoekhuis met winkel, waar ooit een groenteboer en een kozijnenleverancier in huisden, leeg. De huizen in de straat Ondiep staan op de nominatie gesloopt te worden en moeten plaatsmaken voor nieuwe huurwoningen in de vrije sector.

Studenten
De meeste bewoners zijn inmiddels uit de wijk vertrokken en in hun plaats wonen er nu studenten, die er tijdelijke huurcontracten hebben. De krakers vinden het onterecht dat de bewoners van de volkswijk weg moeten om plaats te maken voor duurdere huurwoningen.  Volgens woningbouwvereniging Mitros, eigenaar van de te slopen woningen, kunnen de oorspronkelijke bewoners wel terugkeren.
Voor de meeste is dat echter te duur, stellen de krakers. 'Het wordt hier een elitewijk,' zegt krakers-woordvoerder Alexandra, die verderop in de straat woont. Buurtbewoners beamen dat. 'Ik betaal nu 350 euro huur, dat wordt straks 700 euro. Dat red ik niet,'zegt een vrouw die de kraakactie van harte ondersteunt.

Geweld
De politie kreeg gistermiddag echter op last van de officier van justitie opdracht de woning meteen te ontruimen. Daarvoor moesten zo'n tien agenten zich eerst een weg banen door een cordon van sympathisanten voor de deur. Daarbij sneuvelden enkele fietsen en werden enkele dwarsliggers met het nodige geweld voor het huis weggehaald.
Met een koevoet werden vervolgens de voordeuren enkele gebarricadeerde binnendeuren uit het huis geramd, terwijl de sympathisanten aan de overkant leuzen schreeuwden. Buurtbewoners mengden zich tussen hen om ze te ondersteunen. De zes krakers die zich op de zolderverdieping van de woning hadden verschanst, hebben zich zonder verzet laten arresteren.

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3772559/2014/10/20/Kr...Wie: 
dinano

Hello, hoe kan ik de kraakbeweging steunen?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech