Cultureel middelpunt OVB botenmakerstraat 16 Zaandam ONTRUIMD

Nieuws, gepost door: Steve Babel op 28/11/2014 11:11:09

Waar: OVB, Botenmakerstraat, Zaandam, Netherlands
Wanneer: 28/11/2014 - 12:03

Vanmorgen is Botenmakerstraat 16 (OVB) te Zaandam ontruimd door de speciale eenheid van de Mobiele Eenheid. Zij hebben er ruim 2 uur over gedaan om binnen te treden. Uiteindelijk zijn er 3 mensen binnen opgepakt en afgevoerd naar het bureau.

Het OVB was het eerste pand (in ieder geval in de Zaanstreek) dat gekraakt is na de nieuwe kraakwet die in 2010 is ingegaan. Het OVB is een cultureel middelpunt in de Zaanstreek. Tijdens zijn 4 jarige bestaan zijn er vele exposities, filmavonden, bijeenkomsten, muziek-avonden en nog veel meer geweest. Een plek waar iedereen inclusief gemeente Zaanstad trots op kan zijn. Daarnaast heeft het woonruimte geboden aan veel mensen.

Dit zag de gemeente waarschijnlijk toch anders. Het pand wordt verkocht aan een particulier die van plan is om er meerdere dure appartementen in te maken. Tijdens een bezichtiging van het pand lachte de nieuwe eigenaar de vraag om inzage in zijn bouwplannen schamperend weg. De krakers begrepen tijdens een bemiddelingspoging door de politie, dat een medewerker van de afdeling grondzaken van de gemeente Zaanstad de nieuwe eigenaar verteld had dat er met de krakers niet te praten valt. Dit terwijl de krakers eerder ook na goed overleg het voormalig sportfondsenbad aan de Mauvestraat en de brandweerkazerne in Zaandijk, net als het OVB ook eigendom van de gemeente vrijwillig verlieten. Deze medewerker, heeft in het verleden al meerdere keren onterecht toegezegd het pand verkocht te hebben terwijl dit niet het geval was.

Wij zullen blijven strijden voor plekken zoals het OVB. OVB is van ons!Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Hiha ...
Herkraak. Zojuist is de Botenmakersstraat 16 opnieuw gekraaktWie: 
ouwesiem

Kraakpand met moeite ontruimd

door Willemien Schenkeveld w.schenkeveld@hollandmediacombinatie.nl

Krakers barricaderen gebouw 'Geen ontruiming voor de leegstand' Mogelijk grote schade

Zaandam - Na vier jaar is de Zaanse kraakbeweging zijn belangrijkste gebouw kwijt. De ME heeft het zwaar gebarriceerde pand aan de Botenmakerstraat gisterochtend ontruimd en drie krakers gearresteerd.

Uit protest tegen de ontruiming hadden de krakers het gebouw totaal ontoegankelijk gemaakt. Alle ramen en deuren waren met hout en metaal dichtgemaakt; er waren zelfs radiatoren tegen deuren aan gelast. De politie moest een gat in het dak maken om binnen te komen. Verder verliep de ontruiming kalm, de krakers lieten zich rustig uit het gebouw halen en afvoeren.

Volgens de gemeente hebben de krakers beloofd om het pand te verlaten als er een koper voor is. Daarom zag Zaanstad ervan af het gebouw te laten ontruimen. ,,En dan eindigt het hiermee", zegt een ambtenaar Grondzaken, die bij de ontruiming staat toe te kijken. ,,De schade is vast enorm.''

Een groepje krakers dat de situatie gadeslaat, zegt dat men het gebouw niet zomaar heeft willen verlaten omdat het toch nog een tijd zou leegstaan. ,,Het duurt vast nog een half jaar voor de nieuwe eigenaar er echt mee aan de gang gaat." Ook vinden ze dat Zaanstad te weinig optreedt tegen leegstand. ,,We verzetten ons daarom tegen iedere ontruiming op grond van de wet kraken en leegstand."

Centrum OVB ('OnderVoorBehoud') was sinds 2010 het centrum van de Zaanse kraakbeweging. Er waren regelmatig exposities, feesten en bijeenkomsten, die drukbezocht werden. Ook vertrokken hiervandaan protestmarsen tegen de bajesboten.

De gemeente gelastte de krakers in augustus te vertrekken omdat het pand was verkocht aan iemand die er appartementen in wil bouwen. Wie het is, maakt Zaanstad bekend als de koopakte is gepasseerd.

Volgens de krakers gebeurt het echter te vaak dat ze 'voor de leegstand' ontruimd worden. Zo is er met bioscoop 't Saentje in de Noorderkerkstraat (ontruimd in 2011) nog altijd niets gebeurd. Eigenaar Astoria Vastgoed heeft wel een plan klaar liggen voor woningen, en zou hier dit najaar mee beginnen. Maar zolang er aan de Wilhelminasluis wordt gewerkt, kan dit niet worden uitgevoerd.

Ook Oostzijde 25 (verlaten in 2011) staat er nog bij als toen. Naar het schijnt, werkt de eigenaar nog aan een rendabel plan. Ook met het huis plus terrein op de hoek Oostzijde/ Grootscheepmakerstraat (verlaten in 2009) is nog niets gebeurd.

Het gebouw aan de Botenmakerstraat werd in 1930 gebouwd voor de vereniging Christelijke Belangen. Later zat het Buitenlands Vrouwen Overleg er jarenlang gezeten. Het gebouw stond sinds 2006 leeg.

De politie probeerde eerst een deur op de eerste etage te forceren. Uiteindelijk werd een gat in het dak gezaagd. foto DNP/Jelle Brandsma

Noordhollands Dagblad/Dagblad Kennemerland . . . . 29-11-2014Wie: 
OVB

En nu komt er natuurlijk in de media dat de krakers een enorme schade achter hebben gelaten en het pand totaal uitgeleefd hebben, maar mensen laat je niet brainwashen!
Het is de gemeente met onze beste vriend van grondzaken voorop die ons OVB bewust 10 jaar lang heeft laten verloederen en geen vinger heeft uitgestoken voor het pand! Het is de politie die in dragende constructiemuren grote gaten beukt en van binnenuit ramen en deuren heeft kapot geslagen, just for the fun!
Misschien kunnen jullie het nog herinneren dat we OVB kraakte, zo goed als alles was kapot, vies, uitgesloopt, electra en water was er niet, veelal ramen lagen eruit en de binnen en buitenkant was geheel ondergekalkt!
Het zijn juist de krakers die het pand van de grond af weer opgebouwd hadden en een plek hebben weten te creëren die voor vele als ontmoetingsplek, vergaderruimte of allerlei andere initiatieven heeft gediend. Er is collectief WerkTuig uit ontstaan, er is oefenruimte geweest voor bands, er is een spellenkermis gebouwd en voor vele kunstenaars en artiesten een podium geweest! En dit is maar een klein deel van alles was er zich heeft afgespeeld... Maar wees gerust, zie dit niet enkel als een einde, zie dit liever als een nieuw begin! Dit alles is niet voorbij, we zullen ons niet uit het veld laten slaan door de gemeente of politie die eigenlijk de burger zou moeten dienen, whatever that means! We gaan verder, aan al het goede komt ook helaas een eind, maar we creëren zo weer een nieuwe plek want OVB zit van BINNEN en OVB is van ONS, dat kunnen ze nooit afpakken! Wees wijzer, pak een breekijzer en tot de volgende kraak!

Last but not least, BEDANKT IEDEREEN! Van vrienden, vrijwilligers tot de buren die ons altijd hebben gesteund in de vier mooie jaren die we gekend hebben en R.I.P OVB, helaas was het toch echt OnderVoorBehoud ;(Wie: 
nn

OVB word "bewaakt" door security bedrijven na de actie herkraak van vrijdag...

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech