Column Peter Storm: Hoogmis van het totalitaire liberalisme

Hier kun je discussieren over Column Peter Storm: Hoogmis van het totalitaire liberalisme.
De lijst is lang. Ik noem een paar ereleden van deze Hypocrisy Hall of Fame

-De Amerikaanse president Obama…. maar, mijnheer Obama, waar is de vrijheid van meningsuiting voor Snowden en Manning? Of voor Tarek Mehanna, vervolgd vanwege het posten van “pro-jihadistische” video’s

-De Franse president Hollande… maar waar is de vrijheid voor moslima’s om hun gezicht te bedekken met burka of niqab, of om een hoofddoek te dragen op de openbare school? En waar was de vrijheid van meningsuiting voor pro-Palestijnse demonstranten in Parijs afgelopen zomer?

-De Britse premier Cameron… maar waar is de vrijheid voor peuters van moslim-afkomst die in de gaten gehouden moeten worden door docenten of ze niets jihadistisch zeggen?

-De Israëlische premier Netanyahu… maar waar is de vrijheid van meningsuiting in de Palestijnse bezette gebieden? Waar is het recht om de verdrijving van Palestijnen in 1948 te herdenken gebleven?

-De Turkse premier Davutoglu… maar waar was de vrijheid van meningsuiting in het Gezi-park, in Koerdistan, de vrijheid om de massamoord op Armeniërs een genocide te noemen?

-De Spaanse premier Rajoy… maar hoe zit het met die wetgeving die het demonstratierecht – deel van de vrijheid van meningsuiting – steeds meer tot een aanfluiting maakt? En met de elf mensen die op 16 december zijn gearresteerd, voor verdenkingen van onder meer “promotie voor terrorisme”? Is het promotie maken voor wat dan ook geen meningsuiting?

Ze zijn trouwens wel een paar vrienden van de Vrijheid van Meningsuiting uit de nodigen. De Russische president Poetin bijvoorbeeld, en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. En natuurlijk burgemeester van Aartsen, maar die mocht afgelopen donderdag al. Rutte was er wel, en die is natuurlijk de plaatselijke soortgenoot van dit assortiment vrijheidsvrienden. Op deze manier heb je gewoon geen satire meer nodig. Het ‘nieuws’ volstaat.

En waar zijn jullie nu, dappere cartoonisten en satirici en columnisten? Druk bezig met het publiceren en maken van cartoons van Mohammed? Ja, natuurlijk: moslims de les lezen over hun overgevoeligheid en gebrek aan humor is veel belangrijker voor de hedendaagse schrijver en tekenaar dan de machthebbers in vergadering en optocht bijeen volslagen belachelijk te maken als de protserige huichelaars die het zijn. Veel belangrijker. Ook veel beter voor je carrière, met straks Le Pen in het Elisee.

Is er dan verder niemand die deze hoogmis van het liberale totalitarisme genadeloos op de hak neemt? Wanneer maakt er nog eens iemand onderscheid? Je hebt vrijheid van meningsuiting, de echte, met kleine letters. Die vrijheid betekent in principe: zeggen wat je wil. Je hebt ook Vrijheid van Meningsuiting, de officiële, met hoofdletters. Dat is de vrijheid om te roepen: Je Suis Charlie, ik ben grappig dus jij mag niet gekwetst zijn, en het kritisch denken vervolgens op te schorten. De tweede versie wordt vandaag gevierd. De eerste wordt, door de officiële feestvierders, dag in dag uit vertrapt. Vrijheid van Meningsuiting als officiële ideologie van een neoliberale superstaat in wording. Hollande zei vandaag al: Parijs is “de hoofdstad van de wereld”. Van zijn hypocriete wereld wellicht, al betwijfel ik of Obama zich in deze machtsverschuiving kan vinden.

Natuurlijk, het overgrote deel van de deelnemers aan deze duivelse hoogmis valt hier weinig tot niets te verwijten. De meesten van hen zijn oprecht, niet hypocriet. Zoals bij een mis: het ligt niet aan de parochianen, die hebben de regie niet. Het ligt aan de pastoors, priesters, bisschoppen en aartsbisschoppen. Zo is het nu ook. Mensen geven uiting aan hun verdriet en hun woede, zoeken verbondenheid en troost, en dat is menselijk. Ze doen dat echter – onder enorme psychologische druk van politiek en media – in de geborgenheid van een officieel goedgekeurde menigte, en het is tragisch maar vanwege die pressie te begrijpen dat mensen geen betere plek en manier vonden.. Maar dat is wel wat het is: een officieel goedgekeurde, ja in het leven geroepen, menigte. Het is die verzameling van manifestaties in Nederland van afgelopen donderdag met al die burgemeesters aan kop, maar dan in het kwadraat.

Het was een hele grote manifestatie, dat is intussen duidelijk. Maar ook daar klinkt een valse toon. De NRC op haar liveblog, om 16.50 uur “Er zijn geen officiële cijfers van het aantal mensen das meeloopt, maar de organisatoren spreken van 800.000 mensen. Daarentegen heeft de politie het over twee miljoen mensen.” Volgens de politie zijn er meer dan twee keer zoveel mensen als volgens de organisatoren?! Dan weet je toch dat er iets niet klopt, want bij demonstraties geeft de politie als aantal altijd minder dan de helft van het aantal dat de organisatoren noemen. Doorgaans liegt de politie de zaken omlaag. Dit wekt de indruk alsof de politie de zaak omhoog liegt.

Het onderstreept de algehele gezagsgetrouwheid, het geestdodende en gevaarlijke conformisme van de hele manifestatie, hoeveel verschillende uitingen – waaronder ook best sympathieke – er waren te zien. Het vloeide uiteindelijk toch allemaal samen in één gezamenlijk geregisseerd geluid. Waar was nu de Pussy Riot die het ritueel voor de neus van de wereldleiders demonstratief kwam verstoren?

Peter Storm

https://autonomendenhaag.wordpress.com/2015/01/11/column-peter-storm-hoo...


Effect

De vraag is wat het effect is op de langere termijn.

Economische crisis

Het is geen toeval dat de aanslag in Parijs er kwam ten tijde van de economische crisis.
Het is tot stand gekomen, terwijl extreem-rechts meer aanhang krijgt.
Iemand rond de veiligheidsdiensten zei op de Nederlandse TV:
"De vraag was niet of er een aanslag zou komen.
De vraag was alleen wanneer er een aanslag zou komen."
Je gooit een hengel uit in het water en wacht dan tot de vis reageert op het aas.
"De vraag is dan niet of er vis zal reageren.
De vraag is alleen wanneer de vis zal reageren."
De Islam is als agendapunt op het toneel geplaatst.
Het dient als bliksemafleider voor kwaadaardige plannen van de heersende klasse,
zoals het afbreken van de verzorgingsstaat internationaal
en paradoxaal genoeg, het afbreken van democratische rechten internationaal.

Het is een typisch kenmerk van het kapitalisme om dingen te bedenken
vanuit totaal onverwachte hoek, om daarmee de arbeiders te overtroeven.
Zoals het CDA zegt: "Je moet altijd met iets positiefs komen."
Bedoeld wordt: "Je moet altijd met iets komen dat positief lijkt,
zodat de arbeiders er met beide benen intrappen, om vervolgens
zonder verzet de kwaadaardige plannen uit te voeren."

burp

Pussy Riot zat net lekker aan de dis. Je weet toch, punk is servet.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech