Vrijspraak ontruiming O.V.B. Zaandam

Nieuws, gepost door: Zaanse Kraakbeweging op 04/03/2015 03:07:15

Wanneer: 04/03/2015 - 20:42

De drie mensen die bij de ontruiming van Cultureel Centrum O.V.B. in Zaandam gearresteerd waren zijn op 9 februari vrijgesproken.

Vlak na de kraak van het O.V.B., een van de eerste na het ingaan van het kraakverbod in 2010, is door de krakers contact gezocht met de toenmalig eigenaar, de gemeente Zaanstad. Hierop zijn de partijen overeen gekomen dat de bewoners en het cultureel centrum op deze plek kon blijven totdat het pand was verkocht en er concrete plannen mee waren.
Nadat een ambtenaar van de afdeling grondzaken eerder meerdere malen ten onrechte beweerde het pand te hebben verkocht, was de verwachting dan ook sceptisch toen de beste man weer met dit verhaaltje aankwam.
Meerdere aanvragen bij het kadaster gedurende de maanden die volgden leerden steeds: Het pand is vooralsnog niet verkocht en in volledig eigendom van de gemeente. Ook een briefwisseling leidde er niet toe dat de gemeente inzicht gaf in een bewijs van verkoop.
De potentiële koper toonde (in eerste instantie) geen interesse om zijn bouwplan te tonen, “jullie zijn geen partij voor mij, ik hoef met jullie niet te praten”. Wellicht was de betrokken ambtenaar hem “vergeten” in te lichten over de overeenkomst met het cultureel centrum.

Vertrekken voor leegstand is in deze tijden van voortschrijdende woningnood en culturele kaalslag ongeoorloofd. Hierom werd besloten de ontruiming vreedzaam doch dringend aan te vechten met een aantal stevige barricades.
In de rechtszaak die volgde op de ontruiming bleek dat de betrokken ambtenaar grondzaken een bedrag van ruim 73.000eu aan de gearresteerden wilde claimen, onder anderen voor het “herstellen van elektra, water en gas”, terwijl de krakers dit, na het terug laten plaatsten van de meters, zelf hebben aangelegd. Het pand was gedurende haar zes jaar leegstand gestript van al haar voorzieningen en verwaarloosd door de gemeente zelf.
Met de vrijspraak werd ook deze absurde claim van tafel geveegd.

De rechter oordeelde dat het feit dat er een mondelinge overeenkomst gesloten was met de krakers betekent dat nadien van kraken, het 'onwederrechtelijk vertoeven', geen sprake kan zijn. Er was nog een open dialoog, en de bewoners hebben altijd hun medewerking verleend aan de verschillende bezichtigingen van het pand.Wie: 
nn

Eerder: Cultureel middelpunt OVB botenmakerstraat 16 Zaandam ONTRUIMD, https://www.indymedia.nl/node/25646 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech