Robyntsje- De weg uit het reservaat

Nieuws, gepost door: Sjoerd Bonnema- De Kleine Salamander op 06/03/2015 03:11:23

Wanneer: 05/03/2015 - 12:12

'Robyntsje- De weg uit het reservaat'
Kleinschalige actie voor het recht op het helemaal vrij verspreiden van zaden en de vrijheid van meningsuiting en voedselproductie. Over de waanzin van massamedia, multinationals, grootschaligheid en politiek. Maar ook over deprogrammering, vrijheid en Robin Hood in de gedaante van tuinboon Robyntsje. Grensverleggend vanuit de regio.Robyntsje! - De weg uit het reservaat.
Over vrijheid in en de kracht van een Friese tuinboon.

Bewust en nog vaker onbewust hangen we allemaal in meer of mindere mate aan ‘het infuus’. Regelmatig merk ik dat sommige ingesleten patronen en gewoontes helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Mijn kleding, waar komt het vandaan, wie heeft, en vooral hoe is, het gemaakt? Plastic zakjes, hoe kom ik daar nou weer aan…, noem maar op. Er is nog veel te verbeteren. Wel in stapjes en soms in wat grotere etappes. Klein beginnen en het overzicht houden. Ondernemer van het Jaar worden zit er niet in maar, aan de andere kant, failliet gaan is ook heel erg moeilijk.

Tuinieren en Klimop.

Tuinieren, groentetuin, beetje wroeten, beetje organisch bouwen en verbouwen….? Dat gaat al een stuk beter. Geen enkel bestrijdingsmiddel gebruik ik meer in onze boerennatuurtuin. Ook geen ecologische bestrijdingsmiddelen. Als je uit gaat van ‘Welkom AARDE’ en je bent niet bang voor een experimentje is dat ook niet nodig. Hé in de verte….
Ecomunitypark, hoera, is straks heel dichtbij maar gelukkig toch ook heel ver weg. Verbindingen maken met grootschaligheid en asfalt van Leeuwarden, via Drachten, Appelscha, Beilen tot aan Emmen is niet mijn ding. Ecomunitypark , Oosterwolde 4-baans ontsluiten en certificering van duurzaamheid (BREEAM-NL) door de grote jongens van ABN-AMRO en Rabobankvastgoedketen. Daar klim ik liever niet tegen op. Ook het hierbij horende ronkende taalgebruik, laat ik liever over aan trotse gedeputeerden, onze CDK( hoe heet hij ook al weer), Teus Nogwat en de grote bankjongens en de vastgoedsector. Daar moet ik mij niet meer in mengen die, ook in Fryslân, legale vervlechting van de grote politieke partijen met grootschaligheid, banken, multinationals, subsidiestromen en ‘duurzaamheid’. Of met het groen van het CDA en de LTO waarop maar steeds, nu al weer decennia lang, geen paardenbloem wil groeien noch bloeien. En als ik al dan toch een bosje paardenbloemen in het Reservaat Fryslân zou kunnen plukken, sorry bijtjes, dan had ik dat willen geven aan onze vroegere minister Jaap Boersma. Wist hij veel dat zijn opvolgers graaien als onderdeel van de democratie beschouwen. Wist hij veel dat via Europese handels verdragen(TTIP-TAFTA, enz.) zijn politieke collega’s via de versluierde achterdeur faciliteren optreden voor de Monsanto’s , Syngenta’s, Bayers, Unilevers… nu ja u kent dat rijtje zo langzamerhand wel. En wist hij veel over de plannen voor een snelle 4-baans asfaltweg tussen zijn geboorte plaats, via een Ecomunitypark richting een dierentuin. Nu ja, ik hoor al wat Friese politici uit alle windrichtingen zeggen : nostalgie!

Ecopark

Je gaat ze missen dat soort politici, zo wroetend in je eigen tuintje….
Wat kan ik nog doen zo in het kleinschalige. Van mijn tuin een Ecopark maken? Subsidie aanvragen en daarna wat minder kritisch worden (Mileufederatie, let op!)? Mijn ziel verkopen? Achter de VARA aanlopen om te zien hoe grootverdieners van DWDD eerst kritiekloos aan Syngenta gerelateerde bedrijven(Incotec) en economische groei gratis een half uur reclame geven en vervolgens in Zembla doen of ze de voorlopers zijn in de strijd tegen Monsanto? Ik krijg daar al meer dan 2 jaar geen antwoord op. Nu ja ik verdien (gelukkig)geen half miljoen en wil natuurlijk dat de wereld doordraait op een iets andere manier.
Geluk zit dus heel ergens anders. Zoekt en gij zult vinden! In de bijbel staan, heel soms, nuttige dingen. Ik heb iets gevonden. Dankzij het tuinieren en wat wroeten. Iets kleins en ontzettend krachtigs! Ik heb het gewoon gekregen. Zonder kweekrechten en patenten gedoe. Ik laat het mij ook niet meer afnemen Ik ga het gewoon weggeven.

Robynstje- De Robin Hood van de Lage landen?

Paars-rode energie vanuit de bodem opgeslagen in een Friese tuinboon. Ooit gekregen van ’t Griene Nest. Ik heb het, jaar op jaar, vermeerderd. Inmiddels heb ik al heel wat ‘Robin Hoodjes’. De arme grond van de Stellingwerven en de Friese Wouden zorgt en is heel goed voor ze. De meest waardevolle tuiniers der AARDE, de wormen, gedijen er ook heel goed bij. Een boon, een plant met prachtige paarse bloemen. Hommels die helpen om er nog meer bonen van te maken. En het allermooiste: de wortels maken knolletjes welke samen met (Rhizhobium) bacteriën er voor zorgen dat er stikstof uit de lucht in de grond komt. Geen (kunst)mest meer nodig. Louise Fresco, zal met haar lidmaatschap van de Strategische Commissie van de Marokkaanse OCP Group (Office Chérifien des Phosphates) wel zeggen dat er nog steeds fosfaat bij moet. Ik heb mijn wormen en mijn mollen dat vind ik voldoende. Wel alert blijven. Wageningen Universiteit, welke mij ten stelligste deze actie heeft afgeraden, is ook aan het experimenteren. Ze willen de kwaliteit van de bacteriën ook nog normeren. Handel? Verkopen aan Monsanto of Syngenta? Vroeger wilde ik een volgend leven een Friese Wetterhoun worden, ‘Robin Hood’ brengt mij aan het twijfelen; wie heeft het grootste lange-termijn effect?

Maar goed. Robyntsje is voor mij De Robin Hood van de lage landen. Zaaien, groeien, bloeien, de hommels. …en natuurlijk niet bang zijn. Er zit veel meer kracht in één Robyntsje dan in de huidige billboard (provincie) politicus. Zonne-energie, gedachten, gevoelens, de wind, de vogels en het vrijdenken kunnen zich nog steeds vrijelijk over onze AARDE verplaatsen. Een zandweggetje, wel een beetje uit het zicht (je leert ook wel weer wat van de multinationals en sommige Friese politici), vanuit de Stellingwerven en de Friese Wouden is voldoende.
Dat wordt niet dot frl en/of een korte snor. Dat wordt een werkelijk CH2018 van onderop. Dat wordt dot welkom vanuit de ongekunstelde en niet door bestuurders met haar eigen nieuwe koninkrijkjes bedachte ‘Mienskip’ (help nog meer CDK’tjes).
Geen tuin? Plant Robin Hood in de berm of in jezelf. Robyntsje is inheems en tegelijkertijd grenzeloos. Reservaat Fryslân? No way!!

Sjoerd Bonnema – De Kleine Salamander
Vogelrijd 11
8428 HJ Fochteloo

oorsprong@hetnet.nl
www.dekleinesalamander.com

Wie: 
De Kleine Salamander

Hoe kan ik meedoen? Hoe kom ik aan Robyntsjes?
Ga naar :
http://www.dekleinesalamander.com/uploads/6/6/5/0/6650101/actie_robyntsj...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech